Last news in Fakti

7 Юни, 2019 20:11 10 826 75

Тодор Живков беше до голяма степен България и България беше Живков

  • тодор живков-
  • българия-
  • привилегии

Сегашният елит надмина комунистическата номенклатура по привилегии

Тодор Живков беше до голяма степен България и България беше Живков - 1

Една от големите грешки на прехода, на историята и историографията е, че не дадоха точната и вярна оценка за комунистическия вожд Тодор Живков. Това коментира Калин Тодоров пред БНР. Баща му е Станко Тодоров, който е министър-председател преди 1989 г. и един от най-приближените на Живков.

"Оценката се колебаеше - от сатана до човека, който се е грижел за народа, а това, че не оцениха Живков като личност, като лидер повлия много лошо на отношението ни към миналото. Защото Живков беше до голяма степен България и България беше Живков", изтъкна той, представяйки книгата си "Зад завесата на соца".

Калин Тодоров смята, че "изживяваме миналото отново и отново, защото не го познаваме".

"Дълго време имах вътрешна съпротива да напиша книгата, защото ние бяхме елитът. Бидейки елита, се ползвахме от привилегии, които обикновеният български гражданин нямаше. Това беше моята спирачка - ти си ползвал привилегии, твоето семейство е ползвало привилегии, твоята гледна точка е изкривена", посочи той.

"С годините видях, че привилегиите се възвърнаха. Лека-полека те се завърнаха и, отстрани погледнато, сегашният елит съвсем не се ползва от по-малко привилегии, от това, с което се ползвахме ние", коментира авторът.

В сравнение с други фамилии и властимащи тогава, семейството на Калин Тодоров се ползвало с по-малко привилегии, твърди още той.

"Баща ми е тръгнал от най-ниското, от абсолютната низина. Той носеше със себе си това, народното - да бъде скромен, да не се опитва да ползва повече неща, от другите. Докато при майка ми нещата бяха от чисто идеологическа гледна точка - тя беше човек, който държи, когато си заявил, че си за равенство, да го правиш", увери още Тодоров.

През 1988 майка му Соня Бакиш е изключена от БКП, а баща му напуска Политбюро, въпреки че продължава да оглавява Народното събрание.

Цяла глава от книгата Калин Тодоров е посветил на вторите в партията. Определя този въпрос като "изключително интересен".

Живков като всеки задържал се прекалено дълго на власт ръководител отстраняваше вторите, когато започнеха "да му дишат във врата", посочи Калин Тодоров. Като направи паралел със сегашната ситуация той допълни, че "официалната причина за отстраняването на втория никога не е истинската".

"В някаква степен вторият става заплаха, защото хората отдолу могат да започнат да го припознават като първи, и второ, защото външният фактор може да започне да го припознава като първи", загатна Тодоров за отношенията между Бойко Борисов и Цветан Цветанов в управляващата партия ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факторио

    75 9 Отговор
    Вярно си е !!
  • 2 Живко

    60 10 Отговор
    Сега Борисов е България и обратното .

    Коментиран от #9, #35, #59

  • 3 Ах бай Тошо кога ще се върнеш.........

    81 9 Отговор
    Че да ги зачукаш Тея нови и управляващи и олигарси........
  • 4 Ганьо от Банкя

    56 3 Отговор
    Сега Борисов е до голяма степен България, но България не е Борисов, въпреки че той се вживява като Живков. Просто не може да ни връща във времето на соца. Това време отживя и новия Живков(неговата охрана) трябва сериозно да се замисли да не се прави на клоун, а да вземе да си върши работата.
  • 5 оригинали и ментета

    36 3 Отговор
    Боко е втрория Тато или.... по-скоро Мама(та), но понеже има само една "гърда" и всички превъзнасящи го плебеи му я сучат подред ! Всъщност, кой според вас е най тоталитарния вожд а ?
  • 6 Помнещ

    22 32 Отговор
    Ползващите винаги ползват това което времето позволява. Калинчо да си трае щото има още живи и помнещи. Т.Ж. си бе и остана Т.Ж. докато не му посегнаха. Добре е че го направиха щото още малко и като Чаушеску. Покрай него другите като семейството на Калин се измъкнаха. Жалко щото това доведе до всичко след това та до днес
  • 7 СТАЛИН

    6 4 Отговор
    Я ГО ПИТАИТЕ ТОЯ КЪДЕ Е ДИЯНА БОГИНЯТА НА ЛОВА ОТ 1977Г.
  • 8 СоцБоц

    91 18 Отговор
    СЛАВА НА БКП!!! ЖИВЕЕХМЕ ЕКСТРА, КРАДЯХМЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО И ПАК ПРОСЪЩЕСТВУВА 45 ГОДИНИ.ОБРАЗУВАНИЕТО ИМАШЕ СТОЙНОСТ, ПРИЯТЕСТВОТО, НОРМАЛНИТЕ ЧОВЕШКИ ОТНОШЕНИЯ,ЕФТИНИЯТА И ПОДАРЕНИТЕ ЖИЛИЩА СРЕЩУ 10 ЛВ НА МЕСЕЦ......И НАЙ-ВАЖНОТО БЯХМЕ ХОРА, А НЕ ГАДНИ МАТЕРИАЛИСТИ КАКВИТО НИ НАПРАВИ НЕОЛИБЕРАЛИЗМА..... А КАКВО НАПРАВИ ОТ ДЕЦАТА НИ.... СЛАВА НА БАЙ ТОШО...ЧОВЕКА МИЛЕЕШЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!

    Коментиран от #39, #42, #58

  • 9 Да ти отговоря нещо

    57 3 Отговор

    До коментар #2 от "Живко":

    Сега той е крадец- пожарникар при това прост на н-та степен
  • 10 Сера Стата

    33 3 Отговор
    Качете се хота на тротоарите , да мине конвоя на пожарникарите1

    Коментиран от #12

  • 11 Мнение

    26 0 Отговор
    А бе ние имаме ли за някой и за нещо трайна и задълбочена общопризната оценка приета веднъж завинаги? Историци, историографи, аграрни антрополози, десни , леви, турци и т.н. все с титли, все с дебели книги и накрая нищо. Пример: все още се спори дали е имало фашизъм у нас или не? Имало ли е турско робство или не? и прочие ... Смешна и тъжна работа...
  • 12 Прецицалото

    32 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сера Стата":

    по точно е: Качете се хора по тротоарите, да минат джиповете на Гробарите!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 22 Отговор
    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление.
    Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , че

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Бай Тошо

    24 1 Отговор
    Дали щеше да ги уреди сега тия 240 в Бобов Дол
  • 15 Сера Стата

    20 6 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    абе, не видя ли че изкопираното е много и не стига за страницата? Бягай при Сорос тук е за мислещи хора.

    Коментиран от #20

  • 16 Обективен

    14 37 Отговор
    Тодор Живков може да бъде България само в главите на Станко Тодоров и неговият син. Е га ти и комунистическата глупост.
  • 17 СссереМ

    14 23 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    На чугунените ком. глави това не можеш да обясниш,те са свикнали да влачат и все друг да им е виновен.

    Коментиран от #19

  • 18 Абе къде е батко

    24 0 Отговор
    Къде е Борисов на снимката ? или тогава е бил братовчед си?
  • 19 СоцБоц

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "СссереМ":

    А ВИЕ СТЕ СВИКНАЛИ ДА КРАДЕТЕ И ДА НЯМА СЪД!!!РАЗБРА ЛИ НА ЦВЕТАНОВ ПОДЛОГАТА?
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "Сера Стата":

    .........Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
    След краха, в новите условия, този огромен репресивен апарат се сраства с идеологическия и заедно продължават да властват използвайки целият си богат арсенал от методи и прийоми. Опитите за създаване на заможна среда класа от необвързани с тоталитарните структури части на обществото, са своевременно блокирани от същите структури. Всеки опит за начало на нормално развитие на държавата, чрез изграждане на инфраструктура, разумна и балансирана социална политика основаваща се на реалните възможности на държавата, се парира по добре познати и изпитани методи. Прочистването на държавните структури от зависими, корумпирани и некадърни чиновници често удря на камък поради взаимната им свързаност.
    За първи път ГЕРБ се опита да размаха пръст на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. Сега всичко това ще ни струва скъпо, няма как да ни се размине на всички нас. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „станишевци” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако

    Коментиран от #21

  • 21 Супер

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Описал си много добре България 2019 в постовете си. Харесва ми да живея тук, има години управници, и един готин премиер и президент, наистина е купон тук!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    36 6 Отговор
    Тато няма как да бъде забравен. Заслужава паметници във всеки град. Това е човека изградил България с ум и дипломация.
  • 24 безпартиен

    16 1 Отговор
    Жив да го съжалиш горкия,че не е ползвал достатъчно привилегиите си!Всички сме равни,но някои са по-равни!Оказа се,че Живков е най-големият сапун.Всички управляващи преди си измиха ръцете с него!Напуснал бил партията,но си останал шеф на НС и значи е репресиран???Айде нови анти АБПФК.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Непримирима

    29 7 Отговор
    Дано пак не ми изтрият коментара.При бай Тошо беше супер за живеене.По младите не знаят,но ние обикновените хора ходихме по два пъти на почивка.На всеки ресторант имаше жива музика.Хората играеха хора и се веселяха.А сега всичко е едно тъжно еднообразие.

    Коментиран от #32, #37

  • 27 Ярака

    15 2 Отговор
    Сега сте роби на бойко ,ха ха хааааа
  • 28 ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЬДНОТО

    24 3 Отговор
    КАТО РЬКОВОДИТЕЛ НА ДЬРЖАВАТА И ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ПАРТИЯТА , ЗА 45 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ , ТОВА КОЕТО СЬГРАДИХ КАТО ДЬРЖАВА , СЕГА НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРЕБОЯДИСАТЕ САМО , АКО СЛОЖИМ И ТИЯ ЗАВОДИ ДЕТО ГИ РАЗРУШИХА , НЯМА ДА ВИ СТИГНАТ И 3 ПОКОЛЕНИЯ ЗА НАПРЕД , ПА СИ ГОВОРЕТЕ КАКВОТО ЩЕТЕ , НО НА МЕН САГА МИ Е ЖАЛ ЗА ВАС В МОМЕНТЯА .
  • 29 Ярака

    15 2 Отговор
    Овце сте с една дума добитък а бойко ваш стопанин ,ха ха хааааа
  • 30 123

    5 12 Отговор
    Тошо тъпото. Бай Ганьо на власт.
  • 31 Така е

    27 3 Отговор
    Сегашното статукво е много по - привелигеровано от комунистуческото! Сега получават държавни субсидии, данъчни облекчения, тлъсти държавни поръчки, банкови облекчения, офшорни облекчения, НЗОК работи в тяхна полза, дори да убият човек се разминават, никой не ги закача за нищо ако са послушковци. Комунистите дори в най-смелите си мечти не можеха да си представят такива привилегии, каквито има демократичната номенклатура. След 1989-та народът беше яко прецакан, а мафията яко се облажи!
  • 32 .....

    20 4 Отговор

    До коментар #26 от "Непримирима":

    Аз бях дете тогава, но имам много ясни спомени за живота през това време и съвсем честно мога да кажа, че сравнението със сега е думата “ стойностно”. в полза на онова време. Хората, децата, отношението към другия, в класа, към родителите, почивката... но все пак светът се променя и системата не може да функционира така...Да , нямахме банани и плазми, самолетни билети и не знаехме какво е Дисни Ленд..случи ни се и Чернобил... Сега знаем всичко, светът е отворен, дай ни само банани, телефони , тв и билети, а по- щастливи ли са хората? По- добър ли е светът? Да не дава Господ да се случи трагедията от 86, но дали ще ни кажат и днес? Съмнявам се.

    Коментиран от #50

  • 33 Dedal

    13 2 Отговор
    При Тато държавата беше силна и всички бяха длъжни да се съобразяват с нас.
    Кой народ казва на диктатор ТАТО бе, я мислете. Всички бяха свободни и щастливи.
    Вярно продавахме оръжия на талибаните, е сега когато спряхме ние да им продаваме да не са тръгнали с гол в ръката ( ама не нож)
    Само парите ги събира САЩ за да ни освободи от тиранията.
    Факт:
    Когато турция ни заплаши, че ще затвори Босфора. Тато заби един шамар на турския министър с думите: няма проблем ние ще пуснем ракетите и ще го разширим два пъти .
    А сега Тиквоний да каже нещо от сорта да видим как ще стане
  • 34 нервен

    5 17 Отговор
    🤢🤢🤢 като му видя селската мутра на тоя ... абе венци , авторчето ти кой набор си ?? кой ти дава право да говориш за неща дето си бил твърде малък че да помниш ??? в казармата по онова време бил ли си ? работил ли си ? мизерията ? видял ли си я ? питали ли са те от къде имаш долари че да пазаруваш в Кореком ??? мен ме арестуваха като най-големия престъпник за дето казах че от всички бай Тошо е най- простия

    Коментиран от #36, #38, #75

  • 35 Милен Илиев Минков

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Живко":

    Буди- народа,....

    Да- те- буди, и- тебе .....
  • 36 хах

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "нервен":

    То и сега да го кажеш за някой могат да те осъдят, къв ти е проблемът! А по-голяма мизерия от сега няма.

    Коментиран от #53

  • 37 АЛО Непримиримата

    8 16 Отговор

    До коментар #26 от "Непримирима":

    Кажи само какво ядеше в ресторантите, бананите колко пъти в годината ги виждаше, и могла ли си да си купиш: хладилник/печка/телевизор/пералня или друг уред за дома без "връзки". По това време всички бяхме "равни", но ти си била май от "по-равните". Смешници... не измряхте ли бе?

    Коментиран от #40

  • 38 Dedal

    6 5 Отговор

    До коментар #34 от "нервен":

    А я ти кажи честно от къде взе долари???
    Да не ти ги прати мама от САЩ, спечелени по честен път с бързане на насрани задници???
    Сигурно директора в завода ви е бил много хараби и си е казал, абе я чакай да им плащам в дилъри на тия хора :)

    Коментиран от #52

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Dedal

    15 5 Отговор

    До коментар #37 от "АЛО Непримиримата":

    Банани само по Коледа, ама се посираш от череши а сега са 5 лева.
    Моите деца са опитвали 2-3 пъти череши.

    Коментиран от #44, #47

  • 41 Другия с коня

    8 9 Отговор
    Глей кво ще ти кажем Тодоров от кръчмата в нашто село.....И БЖивков и Баща ти и всички от ЦК на БКП бяха Държавни Изменници под диктата на Руския Окупатор....Винивни за Държавна Измяна....За смъртта на целия Елит на България....Нагазили с кални цървули във Властта....Заслужават все още Разстрел и Лустрация.....Как гледашш хората в Очите...
  • 42 Avasito

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "СоцБоц":

    Първом душко научи граматиката! "Образувание" и "Образование" са две напълно различни понятия. Образувание е било това което се е случило между 1945 и 1989. В медицината "образуванията" се изрязват оперативно! Ето защо това "образувание" беше изрязано. Моля се да не се връща онова време. Живях доста в него! Не беше хубаво!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 АЛО Непримиримата

    7 8 Отговор

    До коментар #40 от "Dedal":

    Защото си неудачник! Човек който не може нищо да прави/работи/произвежда...и т.н. За "онова" време мечтаете само вие (нарочно пропускам главната буква в обръщението) неудачниците, които нищо не можете да правите, но бяхте удобно надупени във вярната посока. Нещо невярно ли споменах...?

    Коментиран от #54

  • 45 Avasito

    6 10 Отговор
    Този човек всъщност е затрил България, но ти няма как да го знаеш.
  • 46 Студент

    6 6 Отговор
    Нафталинена носталгия
  • 47 АЛО Непримиримата

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Dedal":

    С череши преяждаха децата, когато вече циганите започваха да се замерват с тях и от "братската съветска страна" ни ги връщаха като "негодни"! Другарко..., някои другари знаеха другарските отношения/сношения между другарски страни. Ей...ей...до кога бе, тая простотия ще се въди? Ама щом си избираме и преизбираме Пожарникаря, то явно е видно че е безкрайно!
  • 48 Пич

    0 5 Отговор

    До коментар #43 от "СоцБоц":

    тури очилевете и спри да пишеш с ГЛАВНИ БУКВИ- ТЪПАНАР!
  • 49 7878

    3 1 Отговор
    Цецо бе и е цирея за ГЕРБ......
  • 50 Avasito

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от ".....":

    Ти на кой свят живееш, бе слънце?
  • 51 Сега

    1 1 Отговор
    да го духа супата под земята
  • 52 нервен

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "Dedal":

    От Либия ги взех що ...еи там от пустинята ..цопол нещастен
  • 53 нервен

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "хах":

    Аз проблеми нямам ...нито виждам мизерия колко мен ...всеки взема по 2бона на месец има по 5 коли ремонти прави на вили с размери на прогимназии ...твоя проблем къв е

    Коментиран от #55

  • 54 нервен

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "АЛО Непримиримата":

    Много точно казано
  • 55 хах

    14 1 Отговор

    До коментар #53 от "нервен":

    Твоят свят май се върти само около парите и розовите ти очила направиха хората в БГ богати и щастливи. Явно си някакъв извънземен ум щом световните доклади и класации ни поставят на върха на опашката, а ти виждаш само вълни от К. Чел ли си Криворазбраната цивилизация?И да не се, няма лошо, отвори си пак Винету.

    Коментиран от #73

  • 56 Голям беше

    19 4 Отговор
    Каквото се направи за 44-45 години, сега за 30 години "демокрация" , не сме и наполовината успяли. Всичко е собственост на частници, което е ново. Още ползваме построеното от тогава - сгради, пътища, мостове, канализация, водопроводи, болници, кабелни мрежи и др. В градовете и селата кипеше живот и пълно с хора. Демокрацията също е хубаво нещо, но жалко, че все още не сме имали такава. Това в момента е мафиотска диктатура.
  • 57 Docenta

    8 7 Отговор
    Съд до 10 коляно на комунистическите изроди,на децата внуците и пра пра внуците им,да не заемат никъкви ръководни постове ,да не могат да учат висше,да не могат да притежават и управляват никакви активи,да работят на мин заплата

    Коментиран от #60, #62

  • 58 Голям прос

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "СоцБоц":

    Не бих се изразил точно като теб, с лозунги. Но,.. имаше някаква сигурност. Знаеш, че ако ти трябва нещо, си вземаш. Ако не си много нагъл да крадеш безразборно, си свършваш работата и дотам. Бай Тошо правеше едни срещи с други лидери като вземаше един самолет специалисти с него. Правеха се договори за взаимопомощ и тн. Някои неща ги нямаше по магазините, но сега като ги има, а не можем да ги купим, не е ли все едно. Със заемите беше много облекчено. За коли чакахме, сега пак чакаме. Е за 1000 лв можеш да си купиш таралясник, ама то не е кола. Имаше плюсове и минуси в живота тогава, но като гледам сегашния, плюсовете тогава бяха повече.
  • 59 Винетка

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Живко":

    Ами кажи речи, ако можеш да сравниш кон с магаре си прав!
  • 60 Антифашист

    12 2 Отговор

    До коментар #57 от "Docenta":

    Доценте, аз нямам комунистическо потекло, нито съм комунист, ама се чудя и на теб, и на ГРОБ - кога ще спрете да манипулирате и да плашите народа с тоз комунизъм бре. Я погледни календара, че от 1989 г. са минали цели 30 години. Къде са тея комунисти, покажи ми поне един? Аз дето познавам на някакви дребни бивши величия от соца децата, те са си нормални хора с нормални заплати, даже има и много окаяни хорица измежду тях. Та кажете и ти и Боросов, кога ще спре ловът на вещици и кога ще говорите за стореното от вас, а не от комунистите? Стига ни замазвахте очите с тоз комунизъм, кажете истината....народа става все по-беден, богатите стават все по-богати. Безсрамници.

    Коментиран от #71

  • 61 гост 2

    3 1 Отговор
    За да разбереш разликите преди 44-та, след това и след 89-та трябва много да четеш и анализираш, и да имаш отворени сетива за истината. Това няма как да се случи в плитки умове на късогледи слуги. Гледката от собствената камбанария е нищо повече от гледка от тераса и няма много общо с това, което виждаш от вр.Ботев, вр. Вихрен, вр.Мусала. За да ти се разкрие трябва бая път да извървиш, а не да си правиш заключения единствено от пропагандата по медиите, без да напускаш стаята си.
  • 62 Антифашист

    8 2 Отговор

    До коментар #57 от "Docenta":

    А как ще комемтираш доценте, че по време на фашистката власт в България в периода 1941 - 1944 г. поисканите смъртни присъди са 12461. За справка народният съд е издал 2730 смъртни присъди. Само че за фашизъм в миналото на България, сегашните и дума не помемават.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Generalissimo FRANCO за

    3 5 Отговор

    До коментар #62 от "Антифашист":

    Пред фактите и боговете мълчат! И все пак, колко време ще мине докато постигнем съгласие, че режимът 1944-1989 (наложен в условията на съветска окупация) всъщност рушеше крехкото гражданско общество, за което се бореха комунисти (БРПк), земеделци (леви), ремсисти, земсисти (ЗМС), БОНС-систи, социалдемократи, звенари, без да забравяме редица интелектуалци с демократична представа за бъдещето на България в Европа (не в ЕвроАзия) ? Разбира се, за да се постигне такова съгласие, следва да се даде оценка и за монархическия режим 1939-1944 , но (!) от гледна точка на универсалните ценности за демократично общество, каквито са залегнали Хартата за правата на човека, в устава на ООН, в редица декларации и решения на ЕП към ЕС (като например квалификацията на Сталинския режим от 2009г .) и др.
  • 65 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "ББой":

    Сетих се нещо, където повечето хора са го забравили, но беше реалност: детските градини и яслите в заводите с много заети жени в производството. По-социално мислене от това - здраве му кажи! А дайте аналогичен пример от настоящето, че не се сещам! ( за разлика от спомените ми за три завода в малкият град, в който живея с детски градини)
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Непримирима

    2 0 Отговор
    Горното е до Ком 37
  • 68 Bubbles

    3 2 Отговор
    Тодор Живков мислеше преди всичко за хората и винаги ама винаги казваше истината, не пестеше нищо дори и по адрес на комунистическия режим, човек от народа и за народа, за над 30 години като президент е построил толкова много а си отиде като обикновен пенсионер, докато днешните за година-две във властта от Гаврошовци стават милиардери и всички се правят че не знаят от къде са им парите.
    Простаците може да плюят по Тато, но фактите са си факти и никой не може да ги оспори :

    Тогава - Работещо и БЕЗПЛАТНО здравеопазване, вискокачествено и БЕЗПЛАТНО образование, работещо и ПЕЧЕЛИВШЕ селско стопанство което хранеше половин и повече Европа плюс Русия и т.н.
    Работещо производство на почти всичко и ОГРОМЕН износ, дори и космическа програма и космонавти че и човек в космоса сме пратили(Георги Иванов) + сума научни постижения и много инсвестиции в науката като цяло, качествена пътна инфраструктора(дори днес има пътища по селата покоито се движат тежки селскостопански машини и все ошще са непокътнати след всичките тия десетилетия) и т.н.

    А днес - Платено и НЕРАБОТЕЩО здравеНЕопазване, платено и НЕКАДЪРНО образование изкарващо 80 процентник след 80 процентник, умряло селско стопанство което вече и родния пазар не може да храни та внасяме пластмасов зарзават от къде ли не, никакво производство, почти никакъв износ, лоша и вечно рушаща се пътна инфраструктора, ежегодно ремонтирани НЕКАЧЕСТВЕНО пътища и въпреки това все осеяни с дупки и неравности, пезконтролно с

    Коментиран от #69

  • 69 Bubbles

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Bubbles":

    ...лоша и вечно рушаща се пътна инфраструктора, ежегодно ремонтирани НЕКАЧЕСТВЕНО пътища и въпреки това все осеяни с дупки и неравности, безконтролно строителство, корупция абсолютно навсякъде, за наука, космонавти и космос дума да не става...

    Ама лошо на българина по-онова време му липсвали бананите завалията...
  • 70 Българско робство да ви е честито

    1 1 Отговор
    Дълго време имах вътрешна съпротива да напиша книгата, защото ние бяхме елитът. Бидейки елита, се ползвахме от привилегии, които обикновеният български гражданин нямаше. Това беше моята спирачка - ти си ползвал привилегии, твоето семейство е ползвало привилегии, твоята гледна точка е изкривена", посочи той.
    😣😣1876г обслужва интересите точно та тази прослойка измамници дето мачкат народа си и живеят на негов гръб а народа е в мизерия
  • 71 Комунистите една част са под земята😂

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Антифашист":

    Другата част са по яхтите и мержаните и островите и закопаха бегето и прилапаха апетитните части от новото време и сега са мултимилионери
  • 72 Бай Мъдурко

    2 0 Отговор
    Бе тогава лъжеше и крадеше пладнешки само една партия а сега са над 100 така че по-малкото зло е по-добро... ама като сме балък народ!
  • 73 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "хах":

    С мизерията за която говориш ?? Тя не е ли свързана с пари ?? Демек не само моя но и твоя свят се върти около парите ...само че явно при теб не ти стигат и за това хеитиш на ляво и на дясно все едно някой ти е виновен че си бездарник !!!
  • 74 Студент

    0 0 Отговор
    Ах колко им липсва тоя нафталин беее
  • 75 Възбуден и надървен

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "нервен":

    Ееееех как щи го хакна до сливиците ако те барнааааааа тролска помийо...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове