10 Юни, 2019 21:31 10 432 39

Поредна отровна зима ни осигуриха управляващите

  • мръсен въздух-
  • смог-
  • софия-
  • българия

Предложените от Световната банка методи не отговарят на реалността в нашата страна

Поредна отровна зима ни осигуриха управляващите - 1

Окончателно управляващите осигуриха на всеки българин „привилегията" да диша опасно мръсен въздух през зимата, когато хората палят старите печки и ги зареждат с дърва и въглища. По данни на Световната здравна организация у нас всяка година заради фини прахови частици (ФПЧ) и други вредни емисии, отделяни основно от битовото отопление, преждевременно умират 10 000 души, пише в. "Труд".

Вместо държавните чиновници да се съобразят с искането на общините, които настояваха за ефективни мерки в борбата срещу смога, в сряда Министерският съвет прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г.

Въпросната стратегия е изработена от „специалисти" на Световната банка срещу хонорар от 3 милиона лева и предвижда трака наречените устойчиви (дългосрочни) методи.

В документа „експертите" незнайно как са стигнали до извода, че за нашата страна най-добрият вариант е остарелите печки на дърва и въглища на хиляди домакинства да бъдат подменени с „нови екологични уреди". Такива според Световната банка са печките на пелети, климатиците, или присъединяване към газопреносна или топлофикационна мрежа, където има такива.

Още от пролетта на миналата година „Труд" публикува редица материали по темата, в които експерти по Качеството на атмосферния въздух (КАВ) предупреждават, че предвижданите мерки няма да доведат до бързо решение на проблема. Напротив - в следващите години те ще го задълбочат, защото предложените от Световната банка методи не отговарят на реалността в нашата страна.

Но вместо да се вслушат в мнението на кметове, български специалисти и хората от общините, политиците и чиновниците решиха, че трябва да чуят само Световната банка, която няма представа за ситуацията у нас. В същото време управляващите си намериха още едно оправдание - Европейската комисия не позволявала на България да предприеме бързите и ефикасни действия и нямало да отпусне пари за тях, защото всичко трябва да е „устойчиво".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    13 5 Отговор
    Тук съм напълно съгласен с Виктория Нюланд.
  • 2 шляпалника

    63 9 Отговор
    Чудесно! Продължавайте да си избирате все същите малоумници! Да не ги изброявам от '89 насам.....

    Коментиран от #16

  • 3 РАМБО

    68 5 Отговор
    Каква е разликата между стара и нова печка на дърва ??? И след като толкова години хората се топлеха само и единствено с дърва и въглища как оживяха до днес ? Не са ли се изтровили всички ??? А и имаше печки на нафта - " Комета " , при непълното горене на нафтата се отделят пъти повече вредни газове ! И как хората оживяха ??? Не разбрахте ли , че замърсяване има , обаче то се употребява за сплашване и контрол на хората !

    Коментиран от #27

  • 4 гостт

    85 3 Отговор
    Всичко е въпрос на математика , отоплението на твърдо гориво е по евтино ( в малките села и градове ) от колкото на ток , пелети ,газ и т.н. Пуснете евтиния ток от АЕЦ -а и да видим дали хората няма да се топлят на ток ,защо плащаме високата цена на тока заради въглищни централи , американски централи и всички политически гаври с енергетиката ?

    Коментиран от #32

  • 5 Бойко ще каже

    13 48 Отговор
    Заради високите доходи при ГЕРБ,народа много коли кара и много се грее.При друга партия щяхте да вървите пеш и да мръзнете.Тогава щяхте да дишате чист въздух по неволя...
  • 6 Защо

    39 2 Отговор
    Не кажат в дървестните стърготини какви химикали слагат, за да станат пелети? И как натуралното дърво, когато е сухо, най вече от дървестни сокове, е по вредно от пелетите?

    Коментиран от #29

  • 7 Хей , Малоумници...

    67 5 Отговор
    Нашите баби и дядовци са се отоплявали само с дърва и въглища, въздухът е бил за всички , не е имало асми , алергии, Световни банки , които да манипулират хората и да ги тровят неясно с какво и за това да вземат милиони! На кого вярвате хора-а-а?!?

    Коментиран от #31

  • 8 Я си представете

    15 5 Отговор
    Недствие, земетресение, или война! Кво става с ел. Енергията, газта и тецовете, а и тези на пелети! Гората е за да гори, дурвата в нея!
  • 9 Топлата вода

    39 10 Отговор
    Първо - 3 милиона за откриване на топлата вода си е чиста кражба. Най елементаеното е отивате в някоя западна община и си говорите как се справят те. На всякъде на запад са на газ! Забранено е паленето на огън, камини и т.н. в големите градове. А при нас даже сервизите горят отработено моторно масло. Второ, ограничавате движението на таратайките, правите скъпо удоволствието да се движиш с кола в центъра и правите градския транспорт достъпен и удобен. Трето, ограничавате ганьовците спиращи по зелените площи, както и унищожаването им от велики инвеститори за кооперацийки.

    Коментиран от #13

  • 10 Краси

    31 0 Отговор
    Общо взето да им е... мечка в гората... Преди години като си слагах котела на пелети, пелетите бяха между 250 и 280 лева за тон. Сега са 340 най-евтините... И като трябва да купя 9 тона, къде отиваме? На дърва е по-евтино, но е по голяма хамалогията. И вече се замислям дали да не продам котела на пелети и да, си купя котел на дърва и въглища... Според мен всичко това се прави за да си засилят техните фирми дето произвеждат пелети.

    Коментиран от #11

  • 11 Да си доидем на думата

    28 1 Отговор

    До коментар #10 от "Краси":

    Фирмите на батко и братко произвежда пилети, ще смачкаме всичко друго. Дървата са проблем щото батко трябва да продава пилетки. Еххх Борисов, Борисов още сте гъсти с Цютанов.
  • 12 За софия.има.още изненади

    27 0 Отговор
    ГРОБ-аджиите от общинския съвет ви готвят подарък - завода за горене на боклуци зад централна гара. Вместо на Гара Яна, където сега се събират боклуците, завода ще е на централна гара, ще пъплят камиони да освежават въздуха и облекчават трафика, а и самия завод е гласуван след като удобриха секретен доклад за милиони, който даже самите общински съветници нямат право да прочетат, ама казаха че е супер!
  • 13 Гърция и Италия,

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Топлата вода":

    Защо купуват дърва ,за огрев , от България? Само в Костинброд , има няколко износителя. Това не е ли в помпозното ти твърдение ?
  • 14 Когато има непълно

    3 0 Отговор
    Изгаряне има повече вредни частици, не само прахови, а и химически!
  • 15 гнида

    27 0 Отговор
    Е поне имаме къщи за гости , игрища за бабите в села без младежи и поклонническа тиква .... Кво им пука , че сме бедни и горим дърва и въглища ! Дори гласоподавателите на тиквата горят пластмаси и други гнусотии .... Нали горим боклука на Италия при ковачки ! Да живее тиквата !
  • 16 filo

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "шляпалника":

    Преди 89 година с друго ли се отопляваха хората или просто имаше цензура и никой не говореше за това.
  • 17 Гостът

    13 1 Отговор
    Г-н. Михайлов и господа пишещи лакърдии.Първо дърва трябва да има за износ,да се гушат ДПС,а не за вътрешния пазар.Второ като се изсекат горите и се вкарат милион и половина жители с коли, които пушат за по пет печки как да има чист въздух.И моят автомобил е стар просто отчитам факта.
  • 18 onq s konq

    13 4 Отговор
    В статията СЕ ЗАКЛЕЙМЯВАТ Управляващите защото вместо да се вслушат в мнението на Кметовете по въпроса за СМОГА,те се вслушали в мнението на Свет. банка.А тя пък от своя страна препоръчва Пелети,Климатици и Газ.И така-мнението на Световната банка е ясно,НО КАКВО Е МНЕНИЕТО ПО ВЪПРОСА НА КМЕТОВЕТЕ?Няма го в статията.Тайна.И все пак ДА ПРЕДПОЛОЖИМ КАКВО ПО-РАЗЛИЧНО БИХА МОГЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ КМЕТОВЕТЕ?Има 2 варианта:1/Вместо дърва и въглища да се ползва препоръката на Св. Банка за газ,климатици и пелети,но драстичното повишаване на цената на топлото си остава за сметка на населението.2/Забрана за ползвате на дърва и въглища с кметска заповед и съответните глоби при неспазване.Това са възможните кметски "варианти",сато повече от сигурно е че НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВСЛУША В ТЯХ.Не това е важното обаче...Главната идея на статията е ДА ВНУШИ НА НАСЕЛЕНИЕТО,ЧЕ ЗА "ПОРЕДНА ЗИМА" УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ ГИ ТРОВЯТ!Предполагам че по-досетливите вече ДЕШИФРИРАТ вече истинското заглавие на статията,което е ни по-малко,ни-повече - "Долу ГЕРБ"!
  • 19 Пенсионер 200

    11 3 Отговор
    Боко Кратунски може да си позволи 3000 лв за пелети за отопление, също и дебелосерковците от МС. А ние как да се отопляваме? Отново вдигнаха цените на тока парното и водата, отделно хляб здравни услуги и данъци. Боко, проклет да си! Да ти се случи многократно всичко, което стори на бедните българи! Трижди проклет бъди! Амин!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 При живково имаше повече

    5 0 Отговор
    Печки на дърва пък нямаше такива проблеми
  • 25 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Когато един обикновен български гражданин казва кои са най-елементраните начини, за да имаме чист въздух / Коментар № 9 "Топлата вода" /, толкова ли е трудно за нашенските управници да ги приложат? НО.....друго си е акъла да е даден от "специалисти" от Световната банка срещу хонорар от 3 /три/ милиона лева !!?? А защо не се направи одит на личните сметки и имотното състояние на този, който е възложил тая дивотия на чужди "специалисти" и им е изплатил тази "скромна" сума ?? Неговият хонорар от далаверата в какъв размер е ??
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 куку руку ку

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "РАМБО":

    Основното замърсяване е от "печките" на колела. С дизел само до покрайнините на града.
  • 28 жоро

    6 0 Отговор
    Двоиния стандарт на храни ин
    Ниските заплати тровят хората.
  • 29 Чети пенчоооо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Защо":

    Хубаво е когато се изкава човек по теми от които си няма елементарни познания е да прочете или най добре ИЗОБЩО ДА НЕ ВЗЕМА УЧАСТИЕ !!
  • 30 Гхйикло

    3 2 Отговор
    Застанете на спирка да чакате трамвай 15 минути и дишай прахоляка след всяка кола или рейс трябват противогази в София 30 год не са мити улиците
  • 31 Не че нещо... АМА...

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хей , Малоумници...":

    Да попитам... Дядо ти и баба ти горяли ли са в печката пластмасови боклуци, памперси напоени с отработени масла, кабели, гуми, дрехи??? Имали ли са два три
    дизелови автомобила дет пушат яко??? Колко килограма неразградими в този век боклуци са и хвърляли годишно? В този ред на мисли въпросите могат да са стотици. НО крайния извод е един... Бавно и сигурно затриване на планетата за кефа на 0, 1-0,2% от населението!
  • 32 Тото кратуно

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гостт":

    Съвършено си прав. Но дали някой ще те чуе
  • 33 Ивайло

    5 1 Отговор
    Стига с тия екопростотии бе!!! Като кажат нещо тия п*дали и веднага се приема за чиста монета!!! В малките населени места, където няма промишленост и зимата хората се топлят масово на дърва от 100 гонини, въздухът си е чист!!! Как така изведнъж стана мръсен въздуха, хората от векове са се топлили на огън от дърва и не са се изтровили, пък сега изведнъж почнали да замърсяват!!! Айде моля ви се!!! Поредният начин за мачкане и контрол над и без това смачкания ни народ!!!
  • 34 Прост народ

    2 0 Отговор
    Пак ще вдигнат данъците на колите споко, каквото и да стане шофьорите го отнасят
  • 35 Хаха

    0 0 Отговор
    Трака лака
  • 36 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    4 0 Отговор
    ОСИГУРЕН НИ Е ОПАСНО ОТРОВЕН ВЪЗДУХ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА- ВЪВ ВАРНА РАЗТОВАРВАТ КОРАБИ С БОКЛУК НА БАЛИ ОТ ИТАЛИЯ И ГИ ГОРЯТ АВСЯКЪДЕ ИЗ БЪЛГАРИЯ. ЛЪЖАТ ВИ НАГЛО ПО ГЕРБЕРСКИ. ТРОВЯТ ВИ ЕЖЕДНЕВНО И ЦЕЛОГОДИНО.
  • 37 Матей

    1 0 Отговор
    Глей си майтапа какво ще направят лобистите на фирмите,произвеждащи пелети и нов модел печки.Дървата и въглищата,които са с пъти по-евтини,може да бъдат обложени с еко такса или направо забранени.Газта и тока са на недостъпна цена,нафтовите печки са в историята.Какво правим в такъв случай?Протести.
  • 38 Бай Иван

    1 1 Отговор
    Пелетите са в пъти по-вредни от дървата.Чисто математически за да се топлиш на пелети гориш повече от колкото дърва.Горенето е процес на окисление т.е. иска кислород.Значи ако приемем че цяла София мине на пелети, ще е по-страшно от сега.Газ ок с природния газ е подобно, само дето малцина знаят нормите за безопасност за монтаж на битови котли.Няма да се впускам в подробности, но при изгаряне на газ се отделя вода и СО2, а при не пълно изгаряне (разбирай не достатъчно количество О2) се отделя СО.После ми говорете за норми парникови ефекти и глобално затопляне.Ала бала всичко е с цел да се дообере каквото е останало у народа, пари и желязо от старите печки.
  • 39 ижеишжие

    0 0 Отговор
    Преди 20год. най-тузарското отопление беше камина с огнище отворено към стаята . Сега даже и през комините им пречат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове