Last news in Fakti

11 Юни, 2019 12:51 3 342 25

Болница иска 2500 лв. за анестезиолог от пациент

  • лекари-
  • болница-
  • пари-
  • пациент

На горещата линия на министерството на здравеопазването всеки може да подава сигнал, ако правата му бъдат нарушени

Болница иска 2500 лв. за анестезиолог от пациент - 1

Жена е оперирана, без да е давала съгласие. От болницата дори ѝ искат пари, въпреки че интервенцията се поема от Здравната каса. Поискани ѝ са 1540 лв. за това, че е ползвала т.нар. допълнителен пакет „Комфорт” и избор на екип, за които също липсва съгласие. За случая разказа бТВ.

Темата предизвика много коментари в социалните мрежи.

Мария Шаркова, която е юрист по медицинско право, обясни, че непрекъснато има проблеми с информираното съгласие при операциите.

„Почти ежеседмично към мен се обръщат пациенти, които под някаква форма са имали проблем”, коментира Шаркова.

Тя допълни и че се неглижира ролята на информираното съгласие, защото се смята, че лекарят е авторитет.

„Естествено, че лекарите знаят по-добре, но пациентите имат своето лично мнение. Ненапразно Европейският съд за правата на човека казва, че трябва да се зачита мнението на пациента, дори да ни се струва глупаво и ирационално. Тялото е наше и ние решаваме какво да правим с него”, обясни юристът.

Когато се лекува без съгласие, всички рискове, които впоследствие могат да се получат, лежат на гърба на лекаря.

Мария Шаркова разказа за фрапиращ случай, при който болница е накарала пациент да плати 2500 лв. за предоперативна консултация от анестезиолог, при условие че това е задължителен елемент.

„Има и различни пакети, които пациентите трябва да плащат. В тях се оказва, че има клечки за уши, чехли за еднократна употреба и други подобни абсурдни неща. Тези пакети стигат до 1500 лв., например”, разказа още Шаркова.

„Част от обяснението на болниците е, че има недостиг във финансиране и по този начин се опитват да го компенсират. Това обаче не трябва да се случва на гърба на пациентите, които се осигуряват”, допълни юристът.

Глобите за нарушаване на икономическите права на пациента са от порядъка на 1000 лв.

„Тоест едно лечебно заведение може да предпочита периодично да си плаща глобата, но да продължава да взима 1500 лв. за клечки за уши. Това е големият проблем”, каза Мария Шаркова.

На горещата линия на министерството на здравеопазването всеки може да подава сигнал, ако правата му бъдат нарушени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост народ

    34 11 Отговор
    Пак да гласувате за боко и да си плащате здравните осигуровки и пак да ви дерат като ви се наложи да влезете в болница

    Коментиран от #3

  • 2 Така е

    23 1 Отговор
    В Германия да направят промивка на едното ухо вземат 70 Евро. Да напишат рецепта 30 еврао.ако пациента е у сигурен това се поема от касата.
  • 3 Реалист

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "Прост народ":

    Тролик, проблемите започнаха още при социализЪма с докторите. А сега го удариха на бизнес със здравето на хората. "Парите или живота" - преди ги искаха разбойниците а сега лекарите. Мисля че шегата е с доста черен хумор. Най-големия "печеливш" от здравна каса е огнян донев - софарма и далаверите с лекарства в софето

    Коментиран от #4

  • 4 НАТО ВЕЦ

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Тролик, медицината е бизнес, а "лечебните заведения" - търговски дружества. Ако не вярваш, прочети закона. "Безплатното" свърши при соца. Сега и мама на тати без пари не дава.

    Коментиран от #21, #22

  • 5 Малена

    14 1 Отговор
    Тежко ни ако се наложи да се лекуваме, още по зле е ако те гледат като парче месо, за кой ли път питам къде е държавата, законите, правата, и докога ще измира е като ненужни същества, с какво нарушихме като граждани закони та ни третират като хлебарки???

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    13 0 Отговор
    и болницата е …., коя е болницата !!!
  • 8 НАТО ВЕЦ

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Малена":

    Да, тежко ни. Глупостта и овчедушието се заплащат с кървав данък. Къде е "държавата и законите" ли? Ами това е държавата и такива са и законите. Нямаше кой да обясни на "овцете", че не им е здравословно да живеят във "вълча" държава.
  • 9 Bubbles

    6 1 Отговор
    Не бой а направо разстрел за тия!
  • 10 Динко

    9 1 Отговор
    Че кой става лекар в днешно време, за да помага на хората...може би 1% от всички като съм абсолютно сигурен, че след 5-6-7 години и те "се осъзнават".
  • 11 Lonecheer

    8 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето! Всички искат пари независимо дали си осигурен.
  • 12 Обикновен Бг

    13 0 Отговор
    И какво ще и направите на тъй наречената болница ? Нищо, ще и пръднат на ( идиомен израз за мъжки полов член с три букви). А ако се стигне до съд, просто адвоката на тъй наречената болница казва, че те в никакъв случай не са болница, а търговско дружество, а лекарите не са лекари, а са служители на търговското дружество, и пиете една БОЗА СТУДЕНА.. А на тия телефони дето УЖ може да се оплачем не разчитайте АМА ИЧ. Има много по-голяма вероятност арменският поп да ви свърши работа. В България болници официално няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Част от обяснението на болниците е, че има недостиг във финансиране и по този начин се опитват да го компенсират. Това обаче не трябва да се случва на гърба на пациентите, които се осигуряват” А тогава откъде болниците да вземат нужните им допълнителни средства, г-жо юрист?! От извънземните?! То бива, ама чак толкова...!
  • 15 евала

    1 1 Отговор
    само така ,да ви е жив и здрав борисов
  • 16 Гост

    4 2 Отговор
    Нямат наяждаме обърнаха на бизнес чуждото нещастие затова ядат бой с основание.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стратег

    0 1 Отговор
    Решението от създалата се ситуация: 1 бр. самолет, 2 бр. пилоти, 1 Мтон качествена ядрена бомба (руска), цел -централна част (Ст.Загора). Останалите живи ще се самоизядат и необходимостта от повторна акция отпада...
  • 19 Варна

    6 1 Отговор
    Когато на сестра ми откриха тумор ми поискаха 3500лв за консумативи иначе, не искаха да правят операцията... - А ако ги нямах? Това не е здравна система! - Това е система на паразити, като всички държавни служби.
  • 20 Нищо чудно

    3 0 Отговор
    Безсрамници,вярвам го...!нямат срам за нищо...!търговия на едро..!
  • 21 Реалист

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    Я прочети пак пост-1 и моя пост и ми кажи къде съм казал обратното на това което си писал? А безплатно нямаше и при соца - лично съм плащал при соца определен професор да присъства на раждането на сина ми. Така че легендите за "безплатно" ги запази за в клуба на бспедерите... Въпроса е лекарите да не променят закона и ограбват допълнително пациентите. На частно - да правят каквото искат, там е пазарен механизъм...
  • 22 Реалист

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    Я прочети пак пост-1 и моя пост и ми кажи къде съм казал обратното на това което си писал? А безплатно нямаше и при соца - лично съм плащал при соца определен професор да присъства на раждането на сина ми. Така че легендите за "безплатно" ги запази за в клуба на бспедерите... Въпроса е лекарите да не променят закона и ограбват допълнително пациентите. На частно - да правят каквото искат, там е пазарен механизъм...

    Коментиран от #23

  • 23 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    И триста пъти да постнеш едно и също, няма да промени факта, че ревеш от корупция и същевременно я стимулираш. Защо си плащал на този "професор"? Нещо необичайно за простосмъртните доктори ли е свършил?! Лекарят, който води раждането на детето ми, се изнесе в Щатите и работи 7 години като бензинджия, докато приравни и получи права. Човекът изгуби 7 години, за да се отърве от глупакоидните местни изпълнения. Биете калпаци на единици, а останалите "кучета ги яли", но не знаете, че величията обикновено не вършат това, за което сте си платили, а го правят шерпите, дето после тичате да ги биете. Толкова нещо не знаете, но сте отворили уста, като черна дупка.
  • 24 болен от рак

    0 0 Отговор
    хора, стига сте оплювали! Нямате представа колко много повече сме облагодетелствани в здравеопазването, сравнение с други, т.н силно развити икон страни..Нямате представа!
    Тук здравеопазването е наистина безплатно и то с/у някаква смешна здравна осигуровка от двадесетина лв! Лошият момент тук може да го има единствено при избора на лекуващия лекар, както се казва, отваряйте си очите и ушите на 4 преди да изберете лекаря, защото вярно има много комерсиализирани, но пък и има изключително хуманни , отговорни и и най вече отлично подготвени специалисти. Оперираха ме наскоро от рак на дебелото черво, имам и огромни разсейки в черния дроб. Операцията беше извършена от един изключителен както специалист, така и човек–проф. Куртев.. Молих му се на този Човек да му дам пари, с цел естествено по голямо внимание и старание, молих му се хора, но категорично ми отказа!А операцията я извърши над световно ниво, заедно с прекрасният си екип..Бях сдал багажа, преди това, ракът ми е последна фаза! Но този екип се справи невероятно, много по добре от разни Турции и Израели и прочие, където много добре знаете какви пари струва една такава интервенция–непосилни за 95% от българите, а резултатите не са кой знае какви! След това преминах 12 курса химиотерапия, също така при невероятно хуманния екип на проф Тимчева, без да дам една стотинка както се казва, при положение, че всеки курс ми струва 3200 лв! Сега съм добре, работя си в двора, радвам се на близките си, док
  • 25 болен от рак

    0 0 Отговор
    и нека първо погледнем себе си и делата си и който се чувства напълно безгрешен, нека хвърли пръв камъка и да плюй
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове