Last news in Fakti

15 Май, 2012 15:14 1 022 0

Велико Търново получи исторически обекти за развитие на туризма

  • велико търново-
  • исторически обекти-
  • министерски съвет

Правителството предостави на община Велико Търново за срок от 10 години управлението на построената през 1230 г. църква „Св. 40 мъченици” и Мавзолея-костница в града. Двете религиозни сгради са част от т. нар. Велика лавра във Велико Търново, която до момента се управлява от Министерството на културата. Идеята на общинското ръководство е паметниците на културата да бъдат популяризирани, включени в културния календар на общината и да станат един от основните туристически обекти в града.
Общината получи и правото на собственост върху бившето помощно възпитателно училище – интернат в с. Габровци. Намерението на местната власт е базата да бъде използвана за изграждането на центрове за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства и с умствена изостаналост, като за целта ще се търси финансиране по европейски програми.
Община Павел баня получи за управление имот – публична държавна собственост, в с. Долно Съхране. Площта на имота е 7980 кв. м и в него са построени едноетажна административна сграда, склад и два гаража. До момента имотът е управляван от МВР и е бил складова база на Гражданска защита. Общината ще го използва за съхранение на лични защитни средства.
Община Варна ще стопанисва Аспаруховия парк в града. Местното ръководство разполага с адекватен финансов ресурс за пълноценното му управление и има инвестиционни намерения, свързани с Плана за регулация и застрояване, включващ две устройствени зони – за парк, обществено обслужване, комплекс „Детски свят”, спорт, археологически обект „Аспарухов парк”, атракционни обекти и др. и зона за парк, атракционен комплекс „Аквапарк” и стопанско обслужване на парка.
По нейно искане община Хаджидимово получи три имота в с. Теплен и по един в землищата на селата с. Нова Ловча, Гайтаниново, с. Беслен и с. Петрелик – Перица. Терените, застроени с административни сгради, вишки, конюшни и гаражи, от години не се използват от „Гранична полиция” и са с отпаднала нужда за МВР.
За срок от пет години община Бургас получи безвъзмездно за управление имоти - публична държавна собственост. Те се намират в кв. „Сарафово” в града и попадат в обхвата на рибарското пристанище. Общинската управа ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” за реализирането на проект за реконструкция и модернизация на пристанището.
На днешното заседание правителството промени от частна държавна в публична държавна собственост статута на имот в Плевен. Двуетажната сграда с площ от 98 кв. м се намира на ул. „Даскал Димо” №18. Тя ще бъде ползвана за нуждите на Специализираната дирекция „Оперативни технически операции”.
Правителството даде право на „Български пощи” ЕАД да продаде три имота – поща в с. Сандрово, община Русе, както и три помещения в административната сграда в имота, автоматичната интерпоща в пешеходната връзка на НДК и три помещения и сутерен в едноетажна сграда в с. Бели Осъм, община Троян. Имотите са изгубили първоначалното си предназначение и функции, а поради липсата на финансово обезпечение за поддръжката им, се амортизират и разрушават. Същевременно за тях се плащат данъци и такси и се правят разходи за охрана. Продажбите ще се извършат по цени, определени от независим оценител.
С две други решения имоти – публична държавна собственост, предоставени за управление на НК „Железопътна инфраструктура”, бяха обявени за имоти – частна държавна собственост. Три от имотите (4849 кв. м) се намират около гарата в Димитровград, но извън района, в който са разположени обектите на железопътната инфраструктура, а другият е бивше разтоварище в Дупница (12 133 кв. м), през което не минават кабели и съоръжения на жп инфраструктурата. Имотите нямат функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози.
Поради отпаднала нужда правителството отне от Държавната агенция „Архиви” правото на управление върху имот – публична държавна собственост, и го обяви за частна държавна собственост. Имотът представлява самостоятелни обекти от сграда, намираща се на ул. „Петкова нива” №5 в Габрово, и ще се управлява от областния управител.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА