Last news in Fakti

21 Юни, 2019 18:48 3 491 24

Проф. Овчаров: До средата на 19 век румънците използват кирилицата

  • николай овчаров-
  • павел павлов

Археологът изтъкна, че държавната традиция на Румъния е взета от българското царство преди неговото падане под турско робство

Проф. Овчаров: До средата на 19 век румънците използват кирилицата - 1
Снимка: БГНЕС

На пресконференция в БТА историкът проф. Павел Павлов и археологът проф. Николай Овчаров призоваха българската история да не се изопачава. Двамата изложиха мнението си покрай повишеното напрежение между България и Северна Македония около личността на Гоце Делчев.

Проф. Павлов изрази възмущението си от умишлено променената националност на Гоце Делчев и Яне Сандански, които сами се определят като българи.

"Това е престъпление срещу човечеството, критикува историкът. Никой българин няма да се съгласи с насилието над истината, че Гоце е македонец, отсече той и призова македонското правителство "да не лъже собствените си хора", заяви той.

Според проф. Овчаров двустранни комисии не могат да решат проблемите с историческото наследство.

"Северна Македония вече чука на вратата на ЕС, така България може да наложи влиянието си", смята археологът.

Проф. Овчаров коментира и възможните напрежения, които могат да възникнат и между България и Румъния след последните му открития, свързани с граф Дракула.

Влад Цепеш (Граф Дракула) е говорил на български език, става ясно от влахо-българските грамоти (документи) на видния учен Любомир Милетич. Вулгарно според Овчаров се използва историята с Влад Цепеш за бизнес и развитие на туризма, като се изтъкват дракули и вампири. С Румъния можем да използваме общи маршрути, за да се покаже приносът на войводите, смята археологът.

Проф. Овчаров изтъкна, че държавната традиция на Румъния е взета от българското царство преди неговото падане под турско робство. Преди това румънска държава не е имало, а само Влашко и Молдовско войводство, които по-късно стават Велики войводства. Освен пряката приемственост, се стига и до езика. Още от времето на цар Калоян, около 13 век, според професора владетелят е бил наричан цар на българи и власи. До средата на 19 век румънците използват кирилицата.

"Ние по никакъв начин не противопоставяме България на другите държави, но нека да знаем историята такава, каквато е била", уточни проф. Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Даньо

    16 8 Отговор
    Крайно време е историческата истината да се казва такава каквато е. Всички истроии на Балканите са доста търчи - лъжи, включително и нашата до някъде. Най малкото заради подтискане на едни факти, изтъкване, изопачаваме и фалшифициране на други и всичко в интерес на северната империя на злото. Но все пак нашата истоия е най-истинска и в тоя смисъл имаме моралното право и от практическа гледна точка е по умно за нас да казваме истината. Всеки на балканите си лекува комплексите на наш гръб , но за нас е по добре истината...

    Коментиран от #5

  • 2 аааа

    4 33 Отговор
    А,браво професоре!Защити такава каквато е била!!!!Ама нещо само ако ни изнася!Инак, не!Кои са братята Кирил и Методий, създали глаголицата !???Българи ли са!???А ,Климент мизийският македонец копирал латиницата, и той ли е българин ???Какво общо има България с азбуката!????Как румънците пишели на "българска",като няма нищо българско в нея, и единствената връзка е ,че сме я крали!!!????Ай,вземи да кажеш,историята такава каквато е , та да си дойдем на думата ,а не само като ти оттърва!!!!
  • 3 Фалшив герой

    7 12 Отговор
    Тоя е археолог ,колкото аз съм космонавт!
    Археолог беше големия Китов на когото шмукери като този убиха живота !!!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 5 Отговор
    По-точно, през 1867 г. в Румъния се прави езикова реформа и приемат латиницата вместо българските букви, като и променят речниците изхвърляйки над 60% от българските думи и ги заменят с френско-латински буламач...Интересното е, как е финансирано всичко това???
  • 5 Тракиеца

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "бай Даньо":

    Българската история е съчиненапросто да имаме някаква история !90 % е измислици ! Къде са Траките ?

    Коментиран от #9

  • 6 И руснаците са бегета

    7 6 Отговор
    Щот пишат на кирилица😂😂😂😂😂😂
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТОЧКАТА

    0 6 Отговор
    чувай,хуйо.....по добре ревнете ,че всички фацепрофили на НАЩЕ!!!! са на ЛАТИНИЦА>>>Даже и на Цв>Цв>
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тракиеца":

    ТРАКИ е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Коренният балкански човек не се e самоназовавал ТРАК. Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни „тракийски” племена е щяло да го приеме за етноним. Траки са ни наричали нашите СМЪРТНИ ВРАГОВЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Гърците са лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и те оставят УЛИКИ, едва забележими. Много от тях са трудно доказуеми. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
    трак-уплах, стес,страшилищe, колики
    трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам
    тракадорос- просяк, курварин
    Най-точния превод на Български за θράσος е НАГЛЕЦ , същевременно и БЕЗОЧЛИВОСТ, ДЪРЗОСТ, БЕЗОЧИЕ.
    Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и гяурите, 15 века по-късно.
    Ето нещо за една царска династия на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА:
    -----------------------------------------
    Биляна платно белеше
    …………………………………………………..
    Не ви го сакам виното,
    а най го сакам момчето
    що н

    Коментиран от #10, #19

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ето нещо за една царска династия на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА:
    -----------------------------------------
    Биляна платно белеше
    …………………………………………………..
    Не ви го сакам виното,
    а най го сакам момчето
    що напред ТЕРА кервано
    .....................................................
    ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА
    ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
    ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове.
    ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр.
    ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в.
    Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?"

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бай Даньо

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    най -голямата гад в нашата история са гърците. Тия имат предимството че почти всичката писмена истроия е писана от тях , като за тях и в последствие са ни подхвърляли партенки както им е угодно. Окрали са всичко което може да се укрраде, а то от безписмени народи е всичко... Малко встрани от темата но наскоро четох , че древногръцкия философ Демокрит дошъл "от близка северна зема и не владеел добре гръцкия език" ... ха познай от един пък от коя земя идва!?

    Коментиран от #14

  • 13 Bahti

    5 3 Отговор
    Това е антична форма на Македоница! А тия българи само са ни използвали територията, за да ни има. Гадове мръсни!
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "бай Даньо":

    „Пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидонци, а сега българи, 3000 души“, пише Йоан Малала, (мирмидонци от гр. μύρμηξ, „мравки“)....... „и тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин“ споменава Йоан Цеца.
    Забележка:
    ............ Пък името на този Ахил ”...... що докара мъки безброй на ахейци.....”, като се прочете на обратно става на Лиха, а според руските тълковни речници, това е субект, който носи беди... - пореден случай на бустрофедон при имената от древността.
  • 15 Behemoth

    5 12 Отговор
    Не се учудвам че импералиста и тракиеца са фенове на Тиквата...главите им са кухи като неговата....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пенка СтоиловаГ-н

    9 6 Отговор
    Г-н Овчаров, ако през 2011г. бяхте прочели книгата на Стоил Стоилов, "И се нарекоха българи", щяхте да знаете, че граф Дракула е писал и говорил на български!Но Вие сте велик!

    Коментиран от #20

  • 18 Айде сега ще краднем

    4 9 Отговор
    И румънската история.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ама и аз пиша на англииски

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Пенка СтоиловаГ-н":

    Тва значи че съм англичанин ли😂😂😂😂
  • 21 Георги

    5 0 Отговор
    Само да кажа: всеки е такъв, каквито са му гените. Там лъжа няма.
  • 22 Балканец

    4 1 Отговор
    Време е и Турция да мине на кирилица.
  • 23 Народ

    4 0 Отговор
    Когато България е царство на три морета къде са били сърбия и румъния?
  • 24 Гост

    4 0 Отговор
    Претендираме, че вампири, престъпници и мафийоти са българи що за идиотщина е това?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове