Last news in Fakti

25 Юни, 2019 20:10 2 101 22

Икономист: Намаляване на ДДС ще даде тласък на потреблението

  • румен гълъбинов-
  • ддс-
  • бвп

В ЕС в 26 държави от 28 има диференцирано ДДС, напомни Румен Гълъбинов

Икономист: Намаляване на ДДС ще даде тласък на потреблението - 1
Снимка: БГНЕС

Намаляването на ДДС и въвеждането на диференцирана ставка ще даде тласък на потреблението. Това обяви в предаването „Лице в лице” икономистът Румен Гълъбинов, който в момента е част от Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

„Много е важно да приложим опита, който има в Европейския съюз. В ЕС в 26 държави от 28 има диференцирано ДДС, а в 24 държави е диференциран данъкът точно за храни. На този фон аз се учудвам на твърдоглавието, което се проявява в България”, каза икономистът.

Той даде пример и с Румъния, където преди две години е намалена и общата ставка и е въведена и диференцирана на данъка. По думите му резултатът е намаляване на цените в малката потребителска кошница – стоките от първа необходимост, и Румъния бележи рекорден ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП).

На въпроса кака ще се гарантира, че намалението ще стигне до потребителите той отговори: „Чрез контрол”. По думите на Гълъбинов намаляването на ДДС ще стимулира и инвестициите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    32 0 Отговор
    Проблемът е във високите цени, а не в ДДС-то. Цените постоянно растат нагоре без обяснение защо при положение, че в другите страни е точно обратното, падащи цени на храни и техника, а у нас вървят нагоре. Защо в Гърция стоките са на по-ниски цени, защо в Германия храната е по-евтина от българската такава? Какво като вдигнат пенсиите с 5лв щом разходите за живот се увеличават с 25лв?

    Коментиран от #2, #15

  • 2 Проблема е и в ДДС

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    В Италия ДДС на основните храни е 0% като хляб ,месо, масло, сирене олио. зеленчуците и плодоветеса с ДДС 4% захарта зехтина. С 18 % са дрехите и екстрите в храните, както и алкохола и цигарите шоколади и т.н. И едва след това идва проблема и с високите цени и спекула в БГ. Цените в БГ са по скъпи от Италия като храна говоря и като дрехи също. Само цигарите са по скъпи от БГ и горивата с 40 цента, но заплатите са им , минимална 1200 Евро. а в БГ минимална 250 евро

    Коментиран от #5, #12

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    5 2 Отговор
    Точно така , също предлагам банките да дават кредити без лихва.Нула лихва , на всичк кредити.Нека падне плюскане
  • 4 Иво

    14 2 Отговор
    Направете така, че срещу всяка касова бележка да се връща 2% от ДДС-то и ще видите колко скрит оборот ще излезе наяве. Няма да има и нужда от контрол.

    Коментиран от #9

  • 5 тоя с магарето

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Проблема е и в ДДС":

    А другите данъци какъв размер имат? Искате плосък данък 10%, дивидент 5%, печалба 10 %, данък сгради да не говорим, училища без пари, детски градини по няколко лева и т.н., а сега и ДДС да е 10%, що не и 5%.

    А този икономист да си скъса дипломата. Какъв контрол на цените в пазарна икономика. Радев ще въведе пределни цени ли?

    Коментиран от #10

  • 6 Стамат

    21 1 Отговор
    Единственото което може да даде тласък на потреблението, е увеличаване на доходите.

    Коментиран от #7

  • 7 Браво

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стамат":

    Много смисъл в малко думи.Така определям коментара ти.Ето пример-в Германия работещите хора си купуват чисто нови коли,които като станат за боклука се продават тук като УНИКАТ-и които доубиват бедното население.
  • 8 Не се сравняват с Германия

    6 0 Отговор
    Нереално е да очакваме германски стандарт с нашите възможности като нация. Германците всяка година акумулират милиарди и милиарди в бюджета, докато у нас, ако има как и мизерните пенсии и заплати няма да се плащат. Германците имат работещи институции, хората разследват вече с десетилетия случаи на застрахователни измами и самите престъпници са наясно, че е доста възможно някой да ги залови в крачка. Не винаги, разбира се, но дай Боже, поне германското ниво да стигнем. У нас едва тази година пипнаха няколко лекари от ТЕЛК и възползвали се от системата, предимно "слепи шофьори на луксозни автомобили" от ромския етнос... Едва тази година!!! Да не говорим, че в Германия се произвежда в огромни обеми и това води до ниските цени, а в нашата България се прави само на парче и за всяко късче зеленчук трепери да не го унищожи природата или окрадат ромалеа. Едно е да калкулираш в цената на домата за 1 тон - разходи по производството примерно 0.35 евро/кг, транспорт и палетиране 0.25 евро/кг, застраховка 0.03 евро/кг, търговски контакти и надценки 0.24 евро/кг. А германецът няма да произведе само един тон и ще го пусне на 1.5 - 2 евро, като има и субсидии. Съвсем друго е да произведеш 300 кг домати в България и от тях да се мъчиш да си на печалба...
  • 9 ???

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    Да не се окаже, че си занесъл бележки за доста по-голяма сума от доходите ти и да ти пратят проверка от Нап, защото си обикновен гражданин.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Bahti

    1 0 Отговор
    Не съществуват живи на Територията, които да изплатят кражбите от еврофондовете и не само. Което означава Фалит на т. нар. България. И взимане на територия. Честито!
  • 12 Ерос Рамацоти

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Проблема е и в ДДС":

    Нищо не си разбрал за Италия. Цвните на храните им не са по-ниски. Цената на хляба е 4-5 евро килограма. Всички зеленчуци и плодове са по-скъпи от България. Не знам за минимална заплата от 1200 евро ,но много италианци и особено младите работят за по 700-800 евро с години особено в някои райони. Наемите са високи , младите почти не се женят официално ,живеят при родителите си , в най-добрия случай ако имат наследствен апартамент. В момента положението в Италия е еизкл'чително трудно.
  • 13 ДДС 20

    0 1 Отговор
    .В Дания ДДСто е 25% /
  • 14 Супер Марио

    4 0 Отговор
    Пълен тъпак ,Имаше години когато имаше диференциран данък и какво стана в суперите чукаха на касата всичко на хляб и вода. Ще настане такава измама ,че ще трябва да назначават още толкова данъчни да следят измамите и какво, нищо . По-добре да се анализират повишените разходи и да се увеличат ниските доходи с разликата ,отколкото да си вкарваме автоголове.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Николай

    6 0 Отговор
    Защо го има това ДДС, малко ли прибира държавата от други данъци. Едно време ни пълниха главите с чорбаджии изедници и как църквата прибирала 10%. Оказва се ч, че държавата е най големия изедник. Стига сте чесали езици с глупости.
  • 17 ХА ХА ХА

    3 0 Отговор
    НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ, ЧЕ ВНОСНИТЕ СТОКИ И ТУРСКИТЕ И ГРЪЦКИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ПРЕВЗЕХА ПАЗАРА ?
  • 18 Боговете...

    3 0 Отговор
    Контрол и Страх- това бе “създадено”в началото.Така се управлява стадото.
  • 19 Анонимен

    3 0 Отговор
    Реално като се замисля държавата прибира около 70 % от доходите ни под форматата на данъци, такси, застраховки и мита и пак не им стигат.
  • 20 FtF

    1 0 Отговор
    Гълъбинов, нали се сещаш , че като ги говориш тия неща те слушат и хора разбиращи материята и си им малко скучен. Да се хванем ли на бас, че ако се намали ДДС-то цените няма да паднат ? Проблема не е в размера на ДДС-то. Как може стока произведена в България да се продава у Нас 2 лв. , а в Англия, Сърбия, Германия.. 1,2 лв?
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Ако инженерите бяха калпави като икономистите, досега да сме се затрили от злополуки и аварии.
  • 22 Васил

    2 0 Отговор
    България не е Румъния я по скоро Африка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове