Last news in Fakti

30 Юни, 2019 23:00 2 823 24

Всеки четвърти студент у нас взима дрога

  • дрога-
  • студенти

Най-голям дял от студентите ползват марихуана

Всеки четвърти студент у нас взима дрога - 1

Много български младежи влизат в университета с навика да посягат към дрогата. Всеки четвърти студент у нас е употребявал някога някакво наркотично вещество. Най-често това е марихуана (22,9%), после следват хашиш (7,4%), амфетамини (4,8%), кокаин (4,1%), екстази (3,3%), метамфетамини (2,7%), синтетични канабиноиди (2,2%), а комбинация на две и повече вещества са посочили 2,1%.

Стряскащите данни са от изследване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, което се публикува по повод Световния ден за борба с наркоманията - 26 юни.

12,3% от студентите отбелязват, че са употребявали някакво наркотично вещество 12 месеца преди провеждане на проучването, като най-голям дял са употребявали марихуана (10,7%), хашиш (2,7%), амфетамини (2,1%) и кокаин (2,0%).

През последните 30 дни преди анкетата делът на посегналите към някакъв вид дрога е спаднал на 6,3%, като най-голям дял от студентите ползват марихуана (5,5%) и хашиш (1,2%), както и синтетични канабиноиди (0,7%), кокаин (0,6%), амфетамини (0,6%) и екстази (0,5%).

Най-висок процент от отговорилите посочват, че през последните 30 дни ежедневно или почти ежедневно са употребявали канабис (0,9%), както и синтетични канабиноиди (0,2%), метамфетамини (0,2%) и екстази (0,2%).

Най-често студентите започват да употребяват наркотици на 16-18 години, като 11,9% от тях са посочили, че на тази възраст за първи път са употребили канабис, 2,8% – амфетамини, 1,9% – кокаин, 1,6% – екстази и 1,5% – метамфетамини.

В по-ранна възраст (13-15 години), когато става дума за първа употреба на някакво наркотично вещество, отново изпъква употребата на канабис (5,0%), а също и на амфетамини (0,5%), синтетични канабиноиди (0,4%), кокаин (0,3%).

Първата употреба на студентите на някакво наркотично вещество най-често се е случила на купон, парти (3,7%), както и в домашна обстановка у приятели, на улицата, в градинка, парк и в дискотека.

Само 0,9% от студентите посочват, че са инжектирали наркотично вещество, а 2,8% са управлявали моторно превозно средство след употреба на наркотици.

22,9% предполагат, че има вероятност в бъдеще да употребят канабис, за 6,9% тази вероятност е голяма. По отношение на останалите вещества, вероятността за бъдеща употреба се оценява на 16,0%, като за 3,1% тя е голяма. За 61,1% от студентите в страната редовното пушене на канабис представлява голям риск за здравето, а само 5,1% са на мнение, че няма риск. 11,1% смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле.

Само 2,1% от студентите определят редовната употреба на кокаин като нерискова. 4,7% приемат употребата на екстази, а 1,8% – употребата на хероин.

Според 82,0% от анкетираните употребата на наркотици е проблем за обществото ни, а само 7,4% са на противоположното мнение.

Разследване на TrafficNews разкри как в Студентския град в столицата се вихри черен пазар на хапчета стимуланти, които заместват дрогата. Екипът ни показа със скрита камера как се продава модафинил, който държи "кукуряк" студентите по време на тежките изпити и дългите купони.

Лекарството е предназначено за хора, които лекуват тежки заболявания като нарколепсия например, а безразборната му употреба крие огромни рискове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хи хи

    24 2 Отговор
    Да, ама после фукарията че имат ВИШО е голема...

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чъки

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "хи хи":

    Какво вишо разни с усоех 3,50 завърлват платено. Пълни неграмотници, не могат да пишат висше образование ми завършват и после нищо не знаят!

    Коментиран от #16

  • 4 Eee

    20 1 Отговор
    Да живее демокрацията.
  • 5 Професора

    15 1 Отговор
    Хонениди се мискят за студенти и завърлват 2 висши математики в Нов Бг. уневерситет а не знаят таблицата за умнижение и делене! Студенти с двойки на изпитите по Биолигия и Химия в мед. УНЕВЕРСИТЕТ, записват след това медицина платено! Освн да пафкат козче и амфетки да друскат не ги бива за друго.
  • 6 Scout for funn

    6 1 Отговор
    ето ти и истиските данни 40 % пушат 60% пият 20% амфети другото са глупости .ЕКСТАЗИТО и мдма СА едни много специални неща за който не приказва от непросветените
  • 7 Новичок

    13 1 Отговор
    Какво искаш от държава с 6 активно работещи мелници,и 52 легални университета.Много ясно калпав материал.
  • 8 Adolf

    7 2 Отговор
    много добре
  • 9 Не Знам Ко Стаа

    10 0 Отговор
    Грешна информация... Всеки втори взима
  • 10 По-правилно е да се каже

    10 0 Отговор
    Всеки четвърти наркоман става студент. Куцо, кьораво и сакато завършва не само висше, а и основно, и средно образование. Така е, когато се прави само за пари. Преди мрънкахме, че у нас ситото било много тясно и после се завършвало лесно, а на запад било обратното. Обаче на запад се плащат огромни такси, взимат се кредити - искаш да учиш, няма проблем, щом имаш пари, влизаш, но за да завършиш трябва да покажеш наистина усърдие, знания и умствен капаците. Сега у нас входящото сито се премахна, таксите станаха огромни, но за да не отказват желаещите да си дават парите, раздават дипломи на всеки. Отделно и държавата плаща на калпак, вместо за конкретни дейности в университетите или конкретни резултати сред завършващите.
  • 11 Напушляк

    9 12 Отговор
    Незнам само защо марихуаната която е доказано по-безвредна от цигарите и алкохола няма пристрастяващ ефект и е забранена заради глупава конспирация от преди 100 години защото е ценна суровина и е бъркала в джоба силните по онова време още се бута като дрога.Кое и е дрогиращото? Аз на една цигара съм много по-адекватен отколкото на две ракии.Това е билка караща те общо взето да релаксираш след тегав ден.Това ,че някой прекалява го има и все пак,излете си пред блока вижте колко пиянки дремят от обяд и това е масово.Легализация и покупка срещу лична карта в аптеката.След като си пълнолетен имаш право да избираш какво искаш да ползваш.Не караш никой на сила.Да нека е забранено да се шофира напушен, да нека не се позволява пушене на обществено място или на търговия освен в определените за това места. Но който смята ,че му е приятно да има правото да се прибере от работа да свие един масур и да релаксира в къщи. А уж сме демократична държава

    Коментиран от #14

  • 12 Patriot

    10 1 Отговор
    Къде са службите и наркоотдела?Май е време за филипинския сценарий.
  • 13 Само паднала маса!

    13 2 Отговор
    Прост народ слаба държава
  • 14 Господин дрога

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Напушляк":

    Виждаме всеки ден по пътищата такива "адекватни" като теб. Ама защо махнаха лагерите......

    Коментиран от #18, #20

  • 15 СссереМ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "хи хи":

    Не е лесно да си ПРОС,да си завършил и ти бе.
  • 16 Будител

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чъки":

    Те,че са боклуци,е вярно,но като гледам ти какъв правопис извади,май козата рано ти е изяла буквара.
  • 17 ААА

    1 0 Отговор
    А при "среднистите" как е ?
  • 18 Лудия касапин

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Господин дрога":

    Те тези адекватните са на нещо много по-сериозно от трева или са на по шише спирт, както един шеф на РПУ, който хванаха преди 2-3 дни. Няма гаранция кой сяда зад волана, може да е някоя лелка на успокоителни заради заболяване или някое хлапе с книжка от 2 месеца и в двата случая реакциите им са на едно ниво... и те ли трябва да идат в трудов лагер?
  • 19 месара

    2 0 Отговор
    взимат, от любов към науката!
  • 20 Напушляк

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Господин дрога":

    Както писах,но ти явно имаш трудности с четенето защото са ти повече ракиите,не е допустимо да се кара напушен. Но какво правя вкъщи трябва да е лично мое решение .Иначе няма грижи,ако алкохола стане незаконен,аз ще спра да пуша. Но обясни ми с какво марихуаната е по-лоша и опасна от алкохола
  • 21 Нашашляк

    1 1 Отговор
    Защото педали и наркомани (като теб) трябва да бъдат публично изнасилени! ПС... С бутилка

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТошоАмфетаминката

    1 0 Отговор
    Аз не съм студент ма и аз взимам като ми тряя
  • 24 АмфетАмин

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Нашашляк":

    Нека започнем от джендъри като теб. Кво убиждаш само хората всеки е свободен да взима квот го кефи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове