Last news in Fakti

29 Юни, 2019 18:08 4 970 17

Марешки: Забравете за субсидия от 1 лв.

  • марешки-
  • веселин марешки

За идеята да се кандидатира за кмет на София лидерът на ВОЛЯ обясни, че бил саркастичен

Марешки: Забравете за субсидия от 1 лв. - 1

За минимален и максимален праг на финансиране на партиите заговори лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки в ефира на „Нова телевизия“.

Той смята, че субсидията няма да падне до 1 лев. "Не вярвам, че субсидията ще падне на 1 лв. В момента обсъждаме да има един минимум, който е необходим за съществуването на партиите. Трябва да има минимален и максимален праг на финансиране", каза Марешки.

По думите му, ако това се приеме, хем ще намалят парите за партиите, хем ще има нормално съществуване на по-малките формации. Има вариант и да се приеме прозрачно финансиране от бизнеса, смята Марешки.

Според него субсидията не е най-големият проблем в българското общество. Марешки смята, че има прикриване на други сделки, за които не се говори.

"Участвам само в прозрачни процедури. Вече съм две години в парламента и не съм участвал в нито една обществена поръчка. С чиста съвест съм", заяви Марешки.

За идеята да се кандидатира за кмет на София Марешки обясни, че бил саркастичен. "На хората им писна да се кандидатират едни и същи хора за различните постове у нас. Мая Манолова може да стане кмет на София единствено, ако се разбере с Бойко Борисов. Няма истинска борба, има театър", смята Веселин Марешки.

Припомняме, че темата за субсидиите на партиите бе отворена след като стана ясно, че има нарушения. Темата бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като на първо четене депутатите одобриха за намаляване на партийните субсидии за 1 лев, се проведе Коалиционен съвет за обсъждане на субсидиите, на който бе решено, че ще се търси общо мнение.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ първи са възстановили парите от надвзетите субсидии.

Ден по-късно от БСП обявиха, че нямат пари в касата за да върнат надвзетите субсидии и те ще им бъдат удържани от следващата субсидия.

От ДПС също заявиха, че вече са върнали надвзетата субсидия.

От извънпарламентарните партии ДСБ обяви, че очаква дарения, за да върне изхарчените вече пари.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    16 5 Отговор
    Марешки може да смята ПАРИ и то отлично,но НЕ И ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ.А след като ГЕРБ И ДПС са на мнение че 1лв е ДОСТАТЪЧЕН,другите Партии просто нямат думата!

    Коментиран от #10

  • 2 Иван Донев

    21 6 Отговор
    ДСБ оакват дарения. Тези измекяри под името на СДС преди години окрадоха България, а сега очакват дарения, за да върнат парите, които били изхарпили! Това е огромна наглост!
    Иначе е ясно, че ще въртят и сучат, и няма да направят субсидията да стане 1 лев. Тези измекяри, 240 на брой, са много нагли и алчни.
  • 3 аз сега пристигам

    8 1 Отговор
    Този пич не беше ли от Варна?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ppp

    14 3 Отговор
    Долна мишка
  • 6 Поредният

    12 3 Отговор
    ревнал за субсидиите!
  • 7 КОНСТАНТИНОВ

    16 1 Отговор
    Нито лев за тия търтеи.Някои има ли нужда от тия партии.Забрана на всички партии.Сигурен съм че без партии България ще се развива успешно
  • 8 Ехо

    14 0 Отговор
    На всяка община по един партиен офис, умножено по броя на партиите... Парламента се превърна в доходоносен бизнес за някои депутати. Правиш калпави закони и като във филма "Баш Майстора" народа трябва да доплати!
  • 9 Кети

    13 0 Отговор
    Защо не обсъждате лечението на децата толкова врене.?Субсидии нула лева господинчо.Вашите пари за децата, а ние ще събираме капачки за вас!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гостилничаря

    12 2 Отговор
    И защо Магарешки си мисли, че народа иска партиите да съществуват!? Нали това (за единия лев) беше един от въпросите на референдума!? На това дередже сме именно защото има много партии - простият народ постоянно ги сменя а те си оправдават бездействието с тези, управлявали преди тях и така вече 30 години! И след 130 пак ще е същото.....
  • 12 Колю

    5 1 Отговор
    Е как няма да риве за субсидиите ? Нали има пари да избива дето похарчи за да го изберат депутат и от горивото уж евтино. Купи си гласовете на сумати хора все пак само за стотинки печалба от горивото ,но все пак печалба в оборот. Никак не е прост човек ,ама си е политик алчен и с толкова пари му трябва и власт. Парата не стои мирна -иска изява и на него това му е фикс идея. като не стана толкова пъти кмет ,реши да стане депутат и да докаже ,че когато иска с пари човек може всичко в това нещо остатък от държава . Интересно къде ще го избие егото след като изхвърчи от парламента.
  • 13 Бая ви Ганьо

    5 2 Отговор
    Муфтата и келепиреца.В това е цялата премъдрост.
  • 14 Плъха

    7 1 Отговор
    Намаляване броя на депутатите...стига с тая безпризорна хранилка
  • 15 онзи

    6 0 Отговор
    И един лев е много. Всяка година ще си отпускат те пари, а за лекарства, заплати и пенсии няма. Хората също имат потребности, как се оправят сами?
  • 16 шменти капели

    1 0 Отговор
    Като със закона за самоотбраната.Второ четене ще види на ,,куково лято,,
  • 17 НИКАКВИ СУБСИДИИ само от членски внос

    3 0 Отговор
    Партиите да се издържат само от членски внос.НИКАКВИ СУБСИДИИ,никакво друго финансиране.Точно така яе останат 2-3 партии ,напълно достатъчно.Какво е то сега .Сулю и пулю правят партии,ясно им е че са неизбираеми ,но гледат да направят 1% и хоп хайде на субсидиите,найде на лапането.Нека пенсионера работил 30 и кусур години да взема пенсийка 200 лв.НИКАКВИ СУБСИДИИ,както е в САЩ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове