Last news in Fakti

3 Юли, 2019 15:20 3 758 28

Иван Гешев пратил "Под игото" на БХК

  • под игото-
  • иван гешев-
  • бхк

Изпратен е и сборник разкази на Йордан Йовков

Иван Гешев пратил "Под игото" на БХК - 1
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да приеме и да се запознае с годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на правата на човека в България, който организацията публикува и предоставя на българските институции от 1992 г. насам.

Главният прокурор е получил изпратения от БХК доклад, както и две други публикации — нови издания на БХК за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право, — но ги връща, извадени и поставени в пощенски плик на главния прокурор. Озадачаваща е реакцията на заместник главния прокурор Иван Гешев, който не връща получените от него бройки, но вместо това изпраща на БХК бройки от ученически издания на книгите „Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков". Това се казва в позиция на БХК, изпратена до медиите.

В първата заместник-главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, „Батареята на Зли дол“, в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели от търговията си", отбелязват още Хелзинкския комитет.

„Ние сме силно изненадани от реакцията на главния прокурор вече втора година подред. Той, изглежда, или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин“, заяви Красимир Кънев, председател на БХК.

„Още по-озадачаващо е посланието на заместник-главния прокурор Иван Гешев“, заяви още Кънев. „Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно“. БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии.

Никоя институция досега обаче не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове", завършва позицията на неправителствената организация.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    88 2 Отговор
    Най-после нещо свястно да направи.
    Когато мисли самостоятелно без натиск може...., но рядко му се случва.
  • 2 КОГА ЛИ

    77 0 Отговор
    ШЕ НАБАРА НАРОДА ОРЪЖИЕТО...............
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    110 1 Отговор
    ЗАЩО НЕ ГИ ЗАКРИЯТ ТИЯ ЕНИЧАРИ ОТ "БХК" ?
  • 5 браво браво

    59 0 Отговор
    Ха ха едно голямо браво.А ония да го протят на оня дедо ха ха!

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БХК

    86 0 Отговор
    трябва да бъдат забранени и изгонени от Родината, заедно с останалите соросоидни антибългарски НПО-та. Орбан вече показа как се прави това и колко полезен е такъв ход за обикновените хора.
  • 8 Хахото

    78 0 Отговор
    Правилно са постъпили, този антибългарски БХК, трябва да бъде игнориран от цялата власт (изпълнителна ,съдебна и законодателна).
  • 9 Дългият

    72 0 Отговор
    БХК е вреден и трябва да се премахне....
  • 10 Иван

    41 0 Отговор
    Трябва повечето дасе исправят на стената и само растрел за тях както гръмнаха чеушеско и тях така? Също и от управляващи те пред стената?
  • 11 Анти милиционер

    44 0 Отговор
    Еврейският Нов световен ред да продлжава да вие на умряло чрез нпо-тата си.
  • 12 Консерватор

    30 12 Отговор
    Българите са изключително нетолерантни простаци, баджанаци, които си бия жените, но са изключително толерантни към БХК. Понеже в България никой не се интересува освен от себе си, тези (БХК) саоставени да си разиграват коня, лато преиначава фактите и манипулативно интерпретират събитията.

    Коментиран от #18

  • 13 Професор Вучков

    45 1 Отговор
    Ми добре де тия чифути като толкова реват за толерантност към всички, защо не проявяват толерантност към последователите на Хитлер? Това не е дискриминация?
    Не за друго ама все реват че българина трябва да е толерантен с циганина дето постоянно го краде и насилва, та види ми се горе-долу същото като чифута да е толерантен с нациста.
  • 14 заражда се буря

    45 0 Отговор
    БХК,този тумор роден от НПО на СОРОС да бъдат заличени и изритани от държавата ни.Кого защитават те?Тези който не работят,а крадът,убиват и изнасилват.Другите са тези по гей парадите дето си завират цветни байраци в задниците убути с женско розово бельо.БХК вървете си сега за да не бягате когато стане късно.
  • 15 Маркетинг

    30 0 Отговор
    Цитат: " БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека.". Тия от АНТИбългарския бла-бла-бла ще имат много по-голям успех, ако си печатат "доклада" върху тоалетна хартия. Не че читателите му ще се увеличат, но поне ще има някаква файда от него... П. С. А за правата на какви "човеци" иде реч вътре - no comment!

    Коментиран от #17

  • 16 Един

    27 0 Отговор
    Няма по голям Ман___л от Красимир Кънев!!!
  • 17 чичко гугле

    31 0 Отговор

    До коментар #15 от "Маркетинг":

    За свине в човешки дрехи, без капка морал и ценности,само с права но не и с задължения.И запомнете едно РОМ е питие,не етническа биологична група.Как наричат циганите в САЩ роми или джипсита.

    Коментиран от #19

  • 18 Баджанак

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Консерватор":

    Цитат: ” Българите са изключително нетолерантни простаци, баджанаци, които си бия жените.”.Любезни, в контекста на ”баджаначеството” на преден план са не ЖЕНИТЕ, а сестрите им (ако има такива), демек - БАЛДЪЗИТЕ. Които не са създадени за ”лабуть”, а за едни по,-приятни ”метоприятия”. Прочие, милостта ти що е - българин, биещ жена си, или жена, бита от мъжа си -българин”
  • 19 Енолог

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "чичко гугле":

    Всички, които днес "ром"осват циганите доброволно и НЕ срещу заплащане от "героите" на статията, дават ли си сметка, че така ще дойде време, когато доброЗОРНО ще трябва да се наричат не БЪЛГАРИ, а "ДАС"ове ("любвеобилна" думичка от някой цигански диалект, използвана по адрес на нецигани, и ако ме не лъже паметта, значеща на български "Р О Б"!!!), за да бъдат още по-"толерантни" към "ром"овете???
  • 20 Еl comandante

    9 1 Отговор
    добър циганин е само мъртвия.ХЯХЯХЯ!!!
  • 21 Бат Вал

    14 0 Отговор
    Тоя Кънев ще го призная за защитник правата на човека, когато започне да го прави на добра воля, т. е., без пари! За сега не е нищо повече от един интересчия, един лапач на мънгизи, който продава род и родина, за да се облагодетелства. Юда..... А Цацаров да дезира НАП и да го разнищят!
  • 22 българина

    13 0 Отговор
    браво! да видим сега козяк какво ще направят?
  • 23 стоян

    13 0 Отговор
    Интересно тези от БХК какво ядат и какво серат =по точно кой ги финансира и спонсорира
  • 24 патриотъ

    8 0 Отговор
    Кога ли ще я подбараме всичката тая измет,заедно със Сорос?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Балканец

    0 0 Отговор
    То, да даваш "Под игото" за пример - хубаво, ама до там. Щото идат избори и гледаме за изпишем вежди. Но не се предприема нищо съществено по проблема с малцинствата. Броят им расте. Стават все по-нагли и по-чакащи на социални, а работещите българи се топят с главоломна скорост. Вече и черноморието ни е залято от орки. Тая година сефте мисля да не ходя повече тук.
  • 27 Дребни продажни душици

    1 0 Отговор
    Виждате, че пак НПО искат да дърпат конците на чергата.
    През 90-години трайно и за дълго се впиха като кърлежи у нас НПО-та, които искат да определят дневният ред на територията.
    Лошо е , че тогава не им биха седесарски шут, а ги допуснаха.
    Е сега нека цигани и разни други индивиди да ви се качват на главите и да се веят коня безнаказано.
  • 28 Nyakoj

    0 0 Отговор
    Връщам си думите назад, с двете ръце съм "за" Гешев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове