Last news in Fakti

10 Юли, 2019 16:31 1 743 20

Предлагат причинителите на катастрофи да плащат лечението на пострадалите

  • войната на пътя-
  • катастрофи-
  • пострадали-
  • нзок-
  • ранени

Обмислят законов механизъм, по който НЗОК да се снабдява с официална информация за деянията и да търси дължимите суми от виновниците

Предлагат причинителите на катастрофи да плащат лечението на пострадалите - 1

Здравната каса вече ще може да си връща парите, платени за лечението на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори, както и на жертви на умишлени престъпленя. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от здравното министерство. Касата ще може да си търси средствата по съдебен път от виновниците за причинените наранявания, пише вестник "Сега".

Такава възможност съществува още от 1999 г., но НЗОК не се е възползвала, защото касата е нямала информация кои точно от пациентите, чието лечение е платила, са били жертви на престъпления или на катастрофи, причинени от пияни шофьори.

В готвените законови промени ще се запише, че МВР и органите на съдебната власт ще "предоставят на НЗОК информацията, необходима за действията по възстановяване на сумите в едномесечен срок", а данните ще отиват в регистър. Така касата ще знае за всеки влязъл в сила акт на КАТ за пили шофьори, причинили катастрофа с пострадали, и за всяка влязла в сила присъда за умишлено престъпление, в което е пострадал човек.

Именно това липсваше досега - "законов механизъм, по който НЗОК да се снабдява с официална информация за деянията и техните извършители и по този начин да установява връзката между изплатените средства за лечението на пострадалите лица, от една страна, и вредоносните деяния и техните извършители", пише в мотивите на проекта.

След като получи данните, касата ще си търси дължимите суми, като поиска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните си книги.

За промяната настоява управителят на здравната каса Дечо Дечев, който смята и че въвеждането на правилото виновните да плащат лечението на жертвите си ще служи като превенция при случаите на домашно насилие и шофиране в нетрезво състояние.

Не е ясно за какви суми става дума, както и в кои случаи касата би си търсила парите - за всяко лечение, включително и такова в извънболничната помощ, например счупен крайник, или предимно за скъпо лечение при тежки увреждания, съпроводени с дълъг престой в интензивни отделения.

Липсва и статистика за колко случая става дума, нито какви средства биха се върнали в бюджета на касата. Лечение на политравма може да стигне до 2000 лв. на ден, а анализ на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение отпреди няколко години сочи, че лечението на един тежко пострадал при ПТП струва 30-50 хиляди лева. Годишно само за лечение на жертви на катастрофи се плащат 20 млн. лв., макар цялата сума да не се плаща от здравната каса - средства превежда и здравното министерство, а болниците твърдят, че дейността е силно недофинансирана.

Според данните на статистиката у нас годишно при катастрофи умират близо 700 души, а ранените са над 8600. Няма точни данни обаче колко са жертвите на пияни или дрогирани шофьори. През 2017 г. има 97 присъди за умишлени убийства и 776 - за причинени телесни повреди.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Centurion

    49 4 Отговор
    А застраховката какво ще се изразява ,само в събиране на застрахователна премия ли???Смешници!!!

    Коментиран от #18

  • 2 гоуст

    45 4 Отговор
    Нали за това има застраховка Гражданска отговорност?!

    Коментиран от #7

  • 3 Философа

    37 2 Отговор
    А застрахователите само ще се гушат! Еми тогава да отпадне и застраховкара Гражданска отговорност!

    Коментиран от #6

  • 4 Миризлив пор

    31 1 Отговор
    Е, тогава гражданската трябва да остане 20-30 лева.
  • 5 Бай Благой

    20 10 Отговор
    Съгласен!!
    Освен глоби да плащат и по-високи застраховки, както и лечението на пострадалите!!
    Бой по празната манерка трябва за тия глупендери. Като плати 2 бона глоба, като плаща после по 1000лв застраховка вместо 300 примерно...като плати и едни 2000-3000 лв лечение няма да си помисли повече да седне зад волана пиян или дрогиран.
  • 6 Бай Благой

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Философа":

    Иди по белите страни (каквато България явно не е) и ще видиш че ако нямаш клан, ако си бил пиян или дрогиран застраховката ти НЕ ВАЖИ!!!
  • 7 Читател

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "гоуст":

    Застраховките НЕ важат при употреба на алкохол. Макар да застрахователите да плащат, след това завеждат иск към виновника.

    Коментиран от #9

  • 8 Да отпадне тогава

    10 2 Отговор
    Здравната осигуровка! Защо 20-30 години не ходиш, на лекар, а плащаш? А като отидеш, доплащаш? По казуса. Защо да не се търси обезщетение, от НЗОК и при трудови злополуки? Защо пенсиите, по “ болест”, не се изплащат от НЗОК и МЗ?

    Коментиран от #13

  • 9 Centurion

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Читател":

    Така е завежда регресен иск и го осъждат да заплати,но когато е гол и бос и къщата му е един кокошарник какво ще му вземат,нищо!А лечението може да е стотици хиляди.

    Коментиран от #12

  • 10 Зайко Байко многознайко

    7 2 Отговор
    Тогава да си караме без застраховки!

    Коментиран от #11

  • 11 Onq s konq

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зайко Байко многознайко":

    И пияни Зайко Байко, и пияни.
  • 12 Тъй тъй

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Centurion":

    Ми като е гол и бос той и лечението няма да заплати
  • 13 Аналогия

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да отпадне тогава":

    Ами напий се и направи трудова злополука да видиш за какво иде реч
  • 14 В Китай е така

    6 1 Отговор
    И е пълно с клипове , как шофьори доубиват прегазените, щото им идва по-евтино
  • 15 КАТ

    4 1 Отговор
    Абсолютно съм ЗА!
  • 16 мали мали

    0 0 Отговор
    Сигурно за ковчези
  • 17 Димов

    4 1 Отговор
    А застраховката за какво е? Нали покрива неимуществени вреди до някаква граница?
  • 18 куку руку ку

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Centurion":

    Тя и сега е само така. Да не се случва да опреш до застраховка...
  • 19 Един

    1 1 Отговор
    Какво предлагате бе идиоти?!Ясно е ! Причинителя е ОТГОВОРЕН ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА И ТОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА! ( а дали от джоба или от застраховката - това са подробности! )
  • 20 Емил

    1 0 Отговор
    Когато има употреба на алкохол, наркотици, няма книжка, няма преглед, няма пожарогасител, аптечка, пиличка за нокти, нов презерватив, тебешир и игла с конец - ГРАЖДАНСКАТА БЕЗОТГОВОРНОС неважи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове