Last news in Fakti

11 Юли, 2019 17:34 2 770 10

Дончев призна за самозабравили се в ГЕРБ

  • герб-
  • етична комисия

Имало над 10 сигнала за кметове

Дончев призна за самозабравили се в ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

Все още няма избрани членове на етичната комисия на ГЕРБ, но се водят разговори, има кой да приема сигналите (за нередности на членове на партията). Това обаче не е разследващ орган. Това отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на бТВ.

"ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми за контрол, които да отговарят на очакванията на хората", обоснова Дончев необходимостта от създаването на етичната комисия в управляващата партия.

Сигналите до комисията досега били повече от 10 срещу кметове от ГЕРБ от цялата страна. Зад тях стоели хора с имената си. Щели да се приемат обаче и анонимни сигнали. Трудността особено в предизборна ситуация била да се отделят местните интриги от действителните случаи.

Членовете на етичната комисия ще се избират от изпълнителната комисия. Те ще са между 3 и 5 души и имената им щели да станат ясни до края на месеца.

Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е това да отговаря на доходите, посочи вицепремиерът във връзка със съмненията за корупция, но се съгласи, че в ГЕРБ имало самозабравили се хора, които заемат високи държавни длъжности. Той обясни това с това, че по принцип хората са "слаби" и попаднали на властова позиция много от тях се изкушават да черпят от облагите на властта.

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански, който е от ГЕРБ, Дончев каза, че нещата изглеждали смущаващи, но още се проверявали и вероятно другата седмица ще има решение.

След като Цветан Цветанов вече не е част от ГЕРБ трябвало да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата на партията.

По отношение на машинното гласуване Дончев посочи, че членовете на ЦИК казват, че при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да каже "каквото ще да става".

Второто, с което трябвало да се съобразят, е опитът на другите. Нямало държава в ЕС, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената държава в ЕС с машинно гласуване, тя трябва да си произведе машините, каза Дончев. За него проблемът е наемането на машините в последния момент, което било огромен риск.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако, Дончев!

    16 0 Отговор
    МЪЖО, СЛУШАЙ ЖЕНА СИ!
  • 2 мали мали

    10 0 Отговор
    100 000 и 200 кмета ха ха хи хи хехе
  • 3 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    13 0 Отговор
    Тотев, Тотев, ВаньоТотев е номер едно!!!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Да да да

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    Много корумпиран мамин Тотев бе !
    Не го ли виждате ? Какви ги върши в Пловдив !
  • 5 Гост

    12 0 Отговор
    томето да не се праи на ощипана мома, всички кметове ДО ЕДИН са алчни и корумпирани
  • 6 Загрижен

    8 0 Отговор
    Да не забравите и малките общини,нищо че са малки,далаверите и там са големи.
    ОБЩИНА ЦЕНОВО,Русенско.
    От ядене и пиене,от лапане на комисионни,кметът гони 200 килограма,още един купен мандат и ще се пръсне.
    Помислете за неговото здраве и го подложете на диета,на топло и на сухо,добре ще му се отрази,направете му добро,нека да не е вече кмет,ще е здравословно за него,а и за нас.
    ПРОЧИСТВАНЕ и ПРОЧИСТВАНЕ,УСПЕХ!!!
  • 7 Bahti

    8 0 Отговор
    Трябва, Налага се. Вервай! Аз тва не съм го казал. ТЕ БЯХА... и май му е пътна Мара. И се Развиваме!
  • 8 А ЗАЩО?

    12 0 Отговор
    Дончев да каже как врътка 1.5млрд. дадени за циганска интеграция, после да обсъжда други...!
  • 9 Слави Славов

    9 0 Отговор
    Дончев,ами досега къде беше бе,дзверо?!Късно е чадо,всички сте за затвора!Никой не ви вярва нито грам,измитайте се!
  • 10 ПетровДругарят Петров

    0 0 Отговор
    АЛОО, ДОНЧЕВ ,забрави ли кмето на Костинброд ? ТРАЙКО Младенов ?Утрепа човек при пътен инцидент и си взе болнични.И цъфна та върза на конгреса на ГРОБ да се снима с Цецо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове