Last news in Fakti

28 Юли, 2019 09:21 3 777 24

Свинското изчезва от ол инклузива

  • свинско-
  • хотели-
  • ол инклузив-
  • домати-
  • туристи

Скариди вместо свинско в нашите хотели

Свинското изчезва от ол инклузива - 1
Снимка: Shutterstock

Без свинско, краставици и домати ще останат туристите, които изберат да почиват в "ол инклузив" хотел у нас през лятото. Заради поскъпването на тези хранителни продукти през последната година, хотелиерите вече нямат сметка да ги предлагат на шведската маса и ще ги заменят с по-езкотични продукти като скариди или с доста по-вредните пасти и торти.

Това обясниха от бранша, пише в. "Труд". Последствията от епидемията с африканска чума по свинете все още не са се отразили на доставните цени за хотелите, макар че очакванията са месото да поскъпне с 20 до 40 на сто. Но още преди да се появят огнищата на чумата мръвките вече бяха по-скъпи спрямо миналото лято, категорични са от бизнеса.

Най-необяснимо според хотелиерите обаче е поскъпването на краставиците и доматите. И докато при доматите повишението на цената за килограм спрямо миналата година е с 30-40 ст., то при краставиците разликата е много по-драстична. "През юли миналата година купувахме краставиците на цени от 85 ст. до левче за кг., сега същият зеленчук се продава за 2,20-2,50 лв./кг", обясниха хотелиери. "Вече ми е много по-изгодно да купувам десерти и дори по-нетипични за България продукти като скариди, вместо да предлагам салати на шведската маса", обясни бизнесмен.

В социалните мрежи пък се появиха снимки на скъпи краставици в магазините, като коментарите на потребителите са, че е по-евтино да се ядат пържоли вместо шопска салата. Според председателя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кънчев причината за моментното поскъпване е "мъртвият период" между първата и втората реколта в парниковото производство на краставици.

"След около 10 дни цената им ще спадне, след като излезе втората реколта на големите оранжерии", обясни той. И припомни, че през тази година са подпомогнати 10 хил. декара нови площи с полски краставици. Според председателя на Съюза на градинарите Слави Трифонов основната причина за на пръв поглед необоснованото и необичайно за настоящия сезон поскъпване на краставиците е зависимостта на пазара от вносителите. "В подобни случаи е лесно да се спекулира", заяви той. Причините за тази ситуация са много, като сред най-главните са липсата на работна ръка и спекула от страна на търговците, което отказва от бизнеса земеделските фирми.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    13 8 Отговор
    Забравям за свинско следващите няколко години. Минавам на заешко, телешко и агнешко.
  • 2 Хотелиера

    20 10 Отговор
    Няма проблем, те българите и без друго обичат кренвирши чак и Гърция си ги носят баровците!
  • 3 onq s konq

    31 1 Отговор
    Язе съм скрил свинята у хола та да не я видат теа гадове и да ми я утепат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хотелиера

    11 8 Отговор
    Елате българчета на моя хотел предлагам разнообразие пържени кренвирши по 5 различни начина на търкалца, по дължина нацепени..... стига ядохте тоя суров вакум на плажа в Greece
  • 6 Димов

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Село":

    Бойко и останалите 240 ще ги хранят таксите от ГКПП и ТОЛ, концесиите на плажове, данъците на чужди фирми, ползващи енергетиката и природните ни ресурси, както и туризмът по балкана. Ще има и за тях, че и трохички за обслужващият персонал от 1млн кафеви. Останалите сме ненужна паплач, ревяща за работа и справедливо заплащане, която до 20г ще изчезне и няма да пречи повече на новите чорбаджии, да си владеят страната и да рахатстват наволя.

    Коментиран от #8

  • 7 Ожас

    4 4 Отговор
    Ше ядем хавер истински най после😂😂😂
  • 8 Българско робство

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Димов":

    Ако бехме под турско управление нямаше да е така но това не устроива управленската шайка

    Коментиран от #22

  • 9 Палмата...

    14 3 Отговор
    КОЛКО ПАЛМА И МАРГАРИН ЩЕ СЕ ИЗЯДЕ С ТЕЗИ ТОРТИ И СЛАДКИШИ, те поне са евтини .Ще им плащаме по 100 лв.дневно, а те ще се оправдават с чумата! Яж Зеленчуци , а не боклуци- така съветваме децата! БЯГАЙТЕ ОТ ТЕЗИ ЧУМАВИ ХОТЕЛИЕРИ , КОИТО УНИЩОЖАВАТ ВСИЧКО!
  • 10 ванката

    11 1 Отговор
    намериха нов начин да зарадват мюслитата...
  • 11 Споделям

    14 1 Отговор
    Преди години работех във фирма търгуваща с кафе.Когато по големите търговски вериги изтечеше срока на някоя партида или има развакуумирана опаковка ги изтегляхме и ги сипвахме в чували,а оттам шофьорите ги доставяха директно по хотели.Виждал съм ларви и буболечки да пълзят в чувалите но всичко взимаха.Затова ви съветвам да внимавате какво и колко консумирате защото в повечето случаи съдържанието по тези блок маси е спасено от сметището.

    Коментиран от #17

  • 12 Лора, внимавай...!!!!

    5 0 Отговор
    Ще ядем салати...и от тях в малко количество...! Да не пълнеем...! Да се аресаме на публиката...! Въй...!
  • 13 iYi

    3 1 Отговор
    Това да не е някакъв план на САЩ, за Ислямизиране на България и подмяна на населението ни с Кюрдистанци бе
  • 14 От Пирдоп

    4 0 Отговор
    ИСЛЯМИЗАЦИЯ епизод...... Пореден?
  • 15 77777

    2 0 Отговор
    Интересно е че тази чума Африканска е разпространена от Естония до България в формата на Ислямския полумесец, както в Вавилон, откъдето произлизат Кюрдите - Митани. Интересно е да не се търси наистина нова родина на Кюрдите.
  • 16 Споко

    4 0 Отговор
    Свинското ще го внесат от Франция, така както направиха с Гърция.Голяма част от животните им ги избиха най-вече в Северна Гърция,именно заради чуми и ред болести за да си направят франсетата далаверата.Сега ние сме наред.Но тия новини не се изнасят в гръцката преса какво остава до българската.Що се отнася до доматките и краставичките в Одрин са по-малко и от левче...На една ръка разстояние.Ако се внесат няколко тона нашите производители ще клекнат и свалят цените.Сега е лято и те нямат тези разходи както при оранжерийните продукти,затова и българските производители са на тоя хал,а после реват.Хак им е. 1 кг. пилешки бутчета са 3 лв.,а доматите 3.50 лв. как става тая работа.За това 20 лв.. и на автобуса за Одрин.
  • 17 Сиска

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Споделям":

    В хотелите на Родос не е по-различно в резултат туристите да се прибират със стомашно-чревно заболявания ама лакомията за по-малко да плащаме е световна,а не само в България.
  • 18 Хасан

    3 1 Отговор
    В такъв случай няма да стъпя на нашето черноморие.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 e36

    1 0 Отговор
    не е болка за умиране, и без това няма никой по черноморието
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българско робство":

    Прав си, нямаше да е така. Щеше да е много по-зле. Вече е било, допреди 140г. Взехме си поука НИКОГА ПОВЕЧЕ ТУРСКО!!!
  • 23 каунь

    0 0 Отговор
    елати си купити домати и крастъвци по 50 стинки килото от Аскоу.
  • 24 Петко

    0 0 Отговор
    Ще умра с тия фантазиори, е то кога го е имало, преобладаваше соята и преди...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове