Last news in Fakti

1 Август, 2019 14:19, обновена 1 Август, 2019 14:24 12 157 53

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново спря

  • аец козлодуй-
  • шести блок-
  • авария

Причината е технически проблем в двете циркулационни помпи

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново спря - 1

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян в четвъртък предиобед заради изключване на две от главните циркулационни помпи, довело до задействане на автоматиката за разтоварване мощността на реактора, съобщиха от ядрената централа.

Намаляването е станало в 10:24 часа на 01 август 2019 г..

Причините за изключването са отстранени. За да бъдат включени отново в работа двете циркулационни помпи, турбогенераторът на шести блок ще бъде изключен от електроенергийната система на страната и ще бъде присъединен отново до три часа след спирането.

От атомната електроцентрала уверяват, че радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността.

Това е второто спиране на реактора в шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ заради технически проблем в рамките на 30 дни. На 3 юли VІ блок остана извън строя за четири часа заради сработила електрическа защита заради проблем в генератора, който е извън радиоактивната зона на реактора. Причината за задействането на защитата беше дефект в електрическата част на генератора на блока.

След предишното спиране на ядрената централа енергийният експерт Георги Касчиев обяви, че аварията не е била никак безобидна, тъй като спирането и пускането на реакторите намалява живота им и създава опасности от нови проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    38 15 Отговор
    МИРИШЕ НА САБОТАЖ!
  • 2 мали мали

    11 12 Отговор
    Доиде и нещо време
  • 3 град козлодуй

    19 2 Отговор
    факти посочвайте источника на инфо то е козлодуй инфо
  • 4 Софиянеца

    29 2 Отговор
    Спират тока редовно след 00:00 h. в София от месеци! Ще има жалби за изгоряла техника скоро до ЧЕЗ!
  • 5 Гонзо

    13 5 Отговор
    Ще се вадат противогазите от мазето.
  • 6 235

    22 5 Отговор
    Втори път стомна за вода!
  • 7 Ай стига бе

    53 15 Отговор
    Ще купуваме ток от Турция. Русия им прави сега 2 атомни централи и ще имат ток и за износ. А ние като по-умни няма да построим Белене. Ще произвеждаме ток от тикви.

    Коментиран от #8

  • 8 235

    32 9 Отговор

    До коментар #7 от "Ай стига бе":

    Мда, ще купуваме ток от Турция и като по-прости, ще ни излиза три пъти по-евтино от нашия. Като с природния газ.

    Коментиран от #47

  • 9 Johanes

    22 36 Отговор
    Белене не ни е нужна

    Коментиран от #40

  • 10 СОРОС ТРОЛ

    18 16 Отговор
    РУСИЯ Е ВИНОВНА АКО НЕ СА РУСИЯ ТАД ГРУП СА
  • 11 СссереМ

    21 47 Отговор
    Поредната издънка на руските боклуци, какво още трябва да стане за да ликвидират тая цъкаща бомба тук,Германия отдавна си затвори реакторите и мина на алтернативна енергия която на всичко отгоре е и по евтина,навсякъде имат вятърни турбини а тук пък слънце,вода и вятър колкото искаш.

    Коментиран от #15, #18, #24, #42, #48

  • 12 АНЕНЕРБЕ

    27 8 Отговор
    Нормално е това да се случи.

    ОФШОРНАТА фирма Уестингхаус, която Драго Стойнев ДОКАРА в АЕЦ-а е тази която зарежда с НЕЙНИ КАСЕТИ ГОРИВО централата.

    Това е причината руснаците да ОТКАЖАТ приемане на отработеното гориво което не е руско.

    ОПАСНОТО В СЛУЧАЯТ Е, ЧЕ ТЕ НЕ ПОЕМАТ И ОТГОВОРНОСТ ПРИ РИСКОВИ СИТУАЦИИ КАТО ТАЗИ.

    ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ЖУРНАЛИСТ ДА ПРИТИСНЕ ДО СТЕНАТА ДРАГО СТОЙНЕВ И ГО ПОПИТА , откъде изрови тази регистрирана в Делауер ОФШОРКА нямаща нищо общо с Уестингхаус , освен това че носи нейната абвиатура!!

    А може би кадровика на българската енергетика лицето Р.Овч ще ни разцъка кой кой е в този карабатак рискуващ да взриви централата.
  • 13 Чернобил

    18 25 Отговор
    Нормално - техниката е руска !

    Коментиран от #38, #53

  • 14 aloo

    23 6 Отговор
    Нещо много взе да спира сам! Това хич не е добре. От кой ще купуваме ток няма значение. Все ни е скъпо. По добре от радиоактивен облак. Много добре се знае че тия резки спирания изобщо не са толкова безопасни!
  • 15 АНЕНЕРБЕ

    24 4 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Това което в момента се случва в АЕЦ-а е по ужасно и от свинската чума.

    Няма кой да обясни, че от доста време централата се зарежда НЕ С РУСКИ , А С ШВЕДСКИ КАСЕТИ гориво доставени от някаква ОФШОРКА носеща името на УЕСТИНГХАУС !!

    ОФШОРКАТА Е РЕГИСТРИРАНА В ДЕЛАУЕР ОТ КЪДЕТО СА И ОФШОРКОВЦИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" ЦЕНТРАЛИ!!

    Сташното в случаят е, че руснаците чиято ТЕХНОЛОГИЯ на използваното гориво е променена ОТКАЗВАТ ДА ПОЕМАТ НЕ САМО РИСКА , НО И ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО КОЕТО СЕ ТРУПА НА ПЛОЩАДКА НА АЕЦ-а !!!

    Редно би било СТОЙНЕВ и Р.овч да обяснят кой стои зад ОФШОРКИТЕ в АЕЦ-а и ТЕЦ - 1и2 !!!

    Коментиран от #19

  • 16 ехоо

    27 4 Отговор
    Някой вика руски боклуци! Ами в Япония не бяха руски... Все тая. Защо и двете главни помпи изключват едновремено. Те затова са сложени две! Ако едната спре другата да работи! Май някой е за растрел!
  • 17 Буууум

    33 4 Отговор
    Да гърми и да се свършва с тая територия и с туземците.То не бяха зулуми, гафове , чуми по овце и свине, апартаменти , тераси, къщи , КТБ , НАП , Търговси регистър , ДАНС , Митници , БАБХ , калинки-малинки и т.н. Уморих се.То се е видяло , че само ядрен взрив може да ни оттърве от Тиквата и тиквените семки
  • 18 Бесен Язовец

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Вие със лекелите от НПОто сте гокеми тарикати станали на алтернстивни източници! Що във Франция държът още 30 реактора? А балъченце, къде зимата седиш на студено и единствено те сгрява омразата към освободителите от Русия!

    Коментиран от #26

  • 19 Монгола

    22 5 Отговор

    До коментар #15 от "АНЕНЕРБЕ":

    ,, Уестингхаус "е амерска компания за производство на Ядрени реактори и гориво която няма поръчки за реактори от 2007 за сметка на това,, Росатом" строи в момента в Турция 3 реактора и 2 за Китай, като Китай ще поръчва още а се очакват и от Индия поръчки!

    Коментиран от #36

  • 20 ха-ха-хаааа....

    11 4 Отговор
    Курнела е виновна.....да бе и Орешарски и бай Тошо.
  • 21 АНЕНЕРБЕ

    16 1 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ НА в. ТРУД:
    https://trud.bg/опасна-игра-с-ядрено-гориво-в-аец-коз/

    ТЯ ПОКАЗВА ДО КАКВО ПРЕСТЪПНО ПОВЕДЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ И СЕ Е СТИГНАЛО В ЕНЕРГЕТИКАТА.

    ВЕРОЯТНОСТТА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ ВЪВ ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ НЕ Е ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ!!
  • 22 Българина

    26 3 Отговор
    Поредната оздънка на герб, всичко се срутва пробива и хаква. До 5 г ще купуваме ток от турция и газ от сащ! След като 50 г изнасяхме и двете за целите балкани. Това е лично постижение на бб. Той остане в историята като еничара обезбългарил територията, утроил за три мандата външния дълг, абсолютен факт! И като човека сринал енергетиката до ниво 1913г
  • 23 Радиация

    11 4 Отговор
    Единственото спасение за тая прогнила държава е да стане Припят-2. Амин!

    Коментиран от #49

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    14 5 Отговор
    Господ да ни пази от инцидент. А ако вземем предвид, че техниката е стара и нивото на образование на кадрите, които остават в България и се предполага, че ще оперират централата е нулево, става майка плаче. А що се отнася за АЕЦ Белене, е повече от ясно, че на този етап е една много опасна безсмислица. Първо, модернизацията на АЕЦ Козлодуй е много по-спешна, защото всичко там е доста морално и физически остаряло и второ възтановяването на спрените блокове там е в пътип по-евтино от строежа на нова централа. И основното, трябват добре обучени кадри, защото сегашните много скоро ще се пенсионират а млади и читави за тези позиции няма. А ако има, вече си стяга куфарчето за чужбина. Справка, посетете някое училище по избор, огледайте се по кафенетата, вижте каква недообразована сган бълват Технически и Софийски и пак ще си говорим има ли бъдеще ядрената енергетика у нас. Та все си мисля, че преди дори и да се говори за Белене, трябва да се вложат пари за модернизация на Козлодуй, най-вече в програми за обучение на кадри и предоставянето им на достатъчно добри условия, равни с тези на запад за да стоят в България, защото това не е като да си цъкаш на телефона в кафето по цял ден. Атоманата енергия в грешните ръце, е много страшен убиец.
  • 26 -...-

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    То хубаво, че имат 30 реактора, ама не ги обслужват някои от нашите 80%-вите. Сам виждаш, че едни плочки, не можем да залепим/от първия път/, камо ли атомна енергетика?! Ще затрийме половин Европа.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хайде втори сезон 🥳

    5 1 Отговор
    Вече месец го чакам нищо не става
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ПУСНАХА 6 БЛОК НА А Е Ц СПРАВКА КОЗЛОДУЙ ОН ЛАЙН
  • 30 -...-

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    Дано, да си прав. 'щот и лекарите ни са специалисти, ама са на по 60-70 годинки. И ако сбъкат, ще затрият двама-трима. Ако думне АЕЦ-а ... . Ще ти остане само суверенитета :-)

    Коментиран от #32

  • 31 Габи от Абу Даби

    13 3 Отговор
    Нали България си ликвидира индустрията ? Какви мощности ползва населението ? Колко мегавата ? Явно изнасят ток и не стига за вътрешния пазар и дано да не осе..рат пейзажа.
  • 32 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "-...-":

    За лоши мисли си свари отвара от шишарки😛
  • 33 А дано да гръмне аеца

    6 2 Отговор
    И да имаме рестарт на всичко
  • 34 Blackthorn

    1 0 Отговор
    Цър-пър!
  • 35 Ужас

    11 2 Отговор
    Избиха животните, сега е време без война да затрият населението!
  • 36 АНЕНЕРБЕ

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Монгола":

    ОТ "ХАКНАТИЯ" ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР ЧЕТЕМ:

    Търговското дружество "УЕСТИНГХАУС ЕНЕРДЖИ СИСТЪМС ООД - КЛОН БЪЛГАРИЯ КЧТ" се представлява от "УЕСТИНГХАУС ЕНЕРДЖИ СИСТЪМС" е регистрирано в щат Делауеър
    Номера на регистрацията: не е приложено към регистъра.

    ДОГОВОРИТЕ НА АЕЦ-а с офшорката е подписано от световно неизвестният представляващ Азиз Даг.

    ДАНС най вероятно са наясно кой стои зад тази офшорка, но предполагам че нещата не са по различни от ОФШОРКОВЦИТЕ на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 !!

    Р. Овч разбира се е напълно наясно в какви схеми сме вкарани и как с тяхната алчност и бездария могат да ни вкарат в истински ЧЕРНОБИЛ.

    Приемам , че не си представител на ПР агенцията на Максим Бехар грижеща се за ИНФОРМАЦИОННИЯ КОМФОРТ на ОФШОРКОВЦИТЕ от Делауер!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АНЕНЕРБЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Чернобил":

    Да , централата е РУСКА , но горивото не е !!!!

    Доставя се от офшорна фирма регистрирана в щата Делауер чиито ПР се осигурява от агенцията на г-н МАКСИМ БЕХАР.

    НЕ РУСНАЦИТЕ , А ОФШОРКОВЦИТЕ НА МАКСИМ БЕХАР, ДОВЛЕЧЕНИ НИ ОТ Р.Овч И ДРАГОМИР СТОЙНЕВ , носят пряка отговорност за случващото се в ОПАСНАТА ЗОНА на АЕЦ-а.

    След като нашите бездарници и негодници са започнали зареждането с касети гориво доставени от ОФШОРКОВЦИТЕ и произведени в ШВЕЦИЯ , руската страна е свалила отговорността си не само върху това което правят нашите негодници , но е отказала и обратното ВРЪЩАНЕ НА ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО!!

    СЕГА НА ПЛОЩАДКАТА НА АЦ-а ИМА СТОТИЦИ ТОНОВЕ ОПАСНО ОТРАБОТЕНО ГОРИВО , КОЕТО ЩЕШЕ ДА СЕ РЕЦИКЛИРА В УКРАЙНА, НО СЛЕД КАТО ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ И СЛЕД КАТО ЧЕХИ И УКРАИНЦИ НАРИТАХА ТЕЗИ ОФШОРКОВЦИ , останахме само ние да се пържим и се молим някоя от касетите да не се разхерметизира както това е случвало в други държави.

    СТАВАЩОТО В АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е УЖАСЯВАЩО!!
  • 39 АНЕНЕРБЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Джак Узи":

    ПРОПУСКАШ - алчността !!
  • 40 ивчо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Johanes":

    къде се редиш да коментираш бе безродник, виж си само името което си си избрал, цървул
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Голям прос

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Алтернативна друг път! 65 процента са от ТЕЦ.
  • 43 Факт

    2 1 Отговор
    Купувайте си свещи, може и църковни.
  • 44 Мустакатко

    3 0 Отговор
    Ма от къдя на къдя бе ,какви са тея аномалии
  • 45 Бай Пешо от Козлодуй

    16 0 Отговор
    Едно време ремонтите на блокове 5-6 бяха по 3 месеца ,сега са по 45 дни!!!
    Много от старите работници се пенсионираха и не обучиха млади момчета !!!
    Ремонтния персонал по време на ремонт правят постоянно големи грешки,а ръководството на централата ги толерира с големи заплати!!! Защо? там се крадат най много пари ,няма никакъв контрол !!!! не може един болт за пазара да струва 50 стотинки и същия за АЕЦ 50 лева .Ремонта на една малка тоалетна 1,5 квадрата да струва 45 000 лева. Ръководството краде на поразия .
    Никой не идва от младите да работи в АЕЦ ,едвам се набират кадри за оперативен персонал.По другите звена в централата за да бъде назначен някой се правят фиктивни подбори на персонал и се назначават НАШИТЕ МОМЧЕТА!!!
    От край време е така .По този начин никога няма да се оправим.
    Един завършил студент като бъде назначен на работа започва да работи самостоятелно сле 5 години ОБУЧЕНИЕ -става въпрос за висш оперативен персонал.Желаещите да започнат са единици .
    На 5-6 блок няма нито една касета на Уестингхаус. Моля не пишете глупости.

    Коментиран от #50

  • 46 ева

    9 0 Отговор
    я виж ти, решиха да съсипят и козлодуй и да ни върнат при магаретата и газените лампи, дали останаха магарета още,казват, че и те билил на изчезване досущ като българите и тяхната държава
  • 47 оня

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "235":

    Няма да ни излиза по евтино, защото пак ще мине през няколко ръце. :)) Народа винаги са го клатили здраво управляващите мутри.
  • 48 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    И пак някои горе ще лапат.
  • 49 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Радиация":

    Не, трябва ни един Пиночет.
  • 50 АНЕНЕРБЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Пешо от Козлодуй":

    УБЕДЕН ЛИ СИ В ТОВА КОЕТО ТВЪРДИШ:
    "На 5-6 блок няма нито една касета на Уестингхаус. Моля не пишете глупости" !!

    В коя зона на централата работиш, че си толкова светнат и убеден, че в 5 и 6 блок на АЕЦ-ца няма касети на ОФШОРКОВЦИТЕ?!

    Нещо да си чувал за европейското изискване за "ДИВЕРСИФИКАЦИЯ" на доставките на горивото за двете централи?!

    Сещаш ли се ЗАЩО НА ПЛОЩАДКАТА НА АЕЦ-а СЕ НАТРУПВАТ ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ОТРАБОТЕНО ГОРИВО, КОЕТО РУСНАЦИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ПРИЕМАТ ОБРАТНО!!

    ВИЖ СТАТИЯТА НА В.ТРУД :
    https://trud.bg/опасна-игра-с-ядрено-гориво-в-аец-коз/

    ТЯ ПОКАЗВА ОПАСНАТА ИГРА ПО КОЯТО СМЕ ТРЪГНАЛИ С ДОСТАВКАТА НА ГОРИВО ОТ УЕСТИНГХАУС.

    Няма скрити неща.
    Безрасъдството се наказва жестоко.

    На шефовете на АЕЦ-а вече трябва да им свети червената лампа.

    Един път авария , втори път авария , третият ще е с фатални последици!!

    Кой тогава ще носи отговорност - УЕСТИНГХАУС , РУСИЯ ИЛИ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО??

    ИЛИ ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ЗАМЕТЕНО КАКТО ПРИ КТБ?!
  • 51 Ивайло

    4 1 Отговор
    Тук един кретеноид ,он се зове АНЕНЕРБЕ ,иска да ни накара да му повярваме ,,че фалшиви касети са вкарани в Козлодуй ! Уважавай аудиторията ,бе ,ДРУГАРЮ ! Ти за какво ни имаш ? Навика да си бършете дупето с лошите американци датира още от 1961 г. ! Абе ,Пич ,я кажи каква е връзката м/у циркулационните помпи и касетите ? То и ние сме инженери ,другарче !! Не всички са ПРОСТАЦИ ,запомни това !
  • 52 Бай Пешо от Козлодуй

    4 0 Отговор
    До АНЕНЕРБЕ. Вие знаите ли какво е входящ КОНТРОЛ НА ГОРИВОТО!!!! НАй -вероятно не сте и го сънували!!! Аз го правя и виждам всяка свежа касета!!!
    Като казвам , че в АЕЦ Козлодуй няма нито една касета да знаите ,че това е така ,А такива като вас дето са чули,недочули само си чешат езиците тука. Чехите имаха големи проблеми с тези касети на уестигхаус .Ние нямаме нито една ,Руснаците не си вземат горивото защото Украинците не разрешават транспорта на отработено гориво през украинска територия !!!! Моля не дрънкайте глупости и не подвеждайте хората .
  • 53 Мими

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чернобил":

    Леле колко разбирачи от ядрена физика. Много всезнаещ народ. То правописни грешки имате, но пък ги разбирате нещата. Браво :))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове