11 Август, 2019 17:25 1 791 9

Борисов: Туркменистан е важен партньор за България

  • бойко борисов-
  • туркменистан-
  • газ

Среща между официалните делегации на двете страни се състоя в курорта "Аваза"

Борисов: Туркменистан е важен партньор за България - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

Ползотворният диалог и постигането на конкретни нови договорености между България и Туркменистан е в интерес на стабилността и предвидимостта в двустранните ни отношения. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на разширената среща между официалните делегации на двете страни, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Разговорът се е състоял в курорта "Аваза", непосредствено след края на Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

Премиерът Борисов е акцентирал върху работата на Комисията, която по думите му има съществена роля за активизирането на връзките между двете страни. Според българския министър-председател, е от голямо значение ефективността на този механизъм за взаимодействие да се поддържа посредством редовното му свикване и изпълнение на постигнатите договорености. Борисов е посочил още, че засилването на контактите и взаимодействието между министерствата и институциите на двете страни е сериозна предпоставка за оползотворяването на съществуващия потенциал за сътрудничество между България и Туркменистан.

Министър-председателят Борисов е изтъкнал, че за страната ни Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море. По думите му икономическите отношения с Туркменистан са много перспективни, но са необходими повече стъпки за реализирането на потенциала на двустранната търговия и стокообмена. Като перспективни направления за взаимодействие Борисов е откроил насърчаването на сътрудничеството и подпомагането участието на представители на строителния сектор от двете страни в инфраструктурни проекти в България и в Туркменистан.

Заемайки четвърто място в света по резерв на природен газ, Туркменистан се нарежда сред важните партньори за гарантиране на енергийната сигурност и реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка за природен газ за Европа. Българският министър-председател е акцентирал върху активната работа по изграждането на инфраструктурата за реализацията на проекта за газоразпределителен център "Балкан", в който би могъл да постъпва и природен газ от Туркменистан.

В рамките на срещата на двете официални делегации страната ни е изразила готовност за сътрудничество и в други сфери като транспорт, иновации, туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак ли

    15 2 Отговор
    простака.....

    Коментиран от #3

  • 2 El chochone

    16 2 Отговор
    Това не е ли най-големия Туркменистанец в Бг! :)
  • 3 КУКЕРИ ООД

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пак ли":

    Да отново! Похарчи отново един резевор на авотряд 28 за разходка.
  • 4 Потрес

    10 1 Отговор
    Като виждаме какви ги прави в България,тия там трябва да са малоумни да му се вържат на предложенията.
  • 5 Жорже

    11 1 Отговор
    Прави се че върши нещо, докато заради безхаберито на правителството му принуждават хората на си колят стоката!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хипермен

    6 0 Отговор
    Спри се бе човек ли си, животно ли, свиня с африканска чума ли.. Спри да дрънкш глупости не сме толко тъпи бе, знаем къде е Туркменистан и че на година пускат по 20 чужденец в страната си, и че побъркания им президент ги кара да си лягат в 10 вечерта, че им забрани черните коли щото само той може да има черна кола... Ма кво ли се чудим, ти вървиш по неговия път..
  • 8 Уууууу

    4 0 Отговор
    Бойко Тюркът, не се различава от останалите на масата. Но по акълът ще се различи, веднага щом каже или направи някакъв жест.
  • 9 Лален

    5 0 Отговор
    Борисов болен си от африканска ( американдка) чума. Мекеретааа чумата ви е хванала
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове