Last news in Fakti

7 Юни, 2012 08:37 1 181 0

Утре се влиза на мястото на взрива

  • взривове-
  • петолъчката
Утре се влиза на мястото на взрива - 1
Снимка: БГНЕС

Ще се изчака до утре, преди да се влезе на територията на взривените складове край Петолъчката, стана ясно тази сутрин.

Днес се очаква да минат 24 часа от последния взрив, но експертите смятат, че ще е по-добре да се изчака да минат 48 часа, тъй като опасността от вторични взривове все още е много голяма. Крайното решение ще се вземе днес, около обяд.

През нощта в района на Петолъчката не е регистриран нито един взрив. Последният взрив в района е бил вчера около 11.30 часа. Днес по пътя между Петолъчката и Лозенец, както и в самото село, ще бъдат поставени

цветни табели с нарисувани на тях парчета от снаряди и изписан тел. 112.

От полицията призоваха при намирането на отсколки да не се докосват, вземат или местят, а да се звъни незабавно на посочения телефон.

Въпреки това под някаква форма ще продължи търсенето на тримата работници, които са в неизвестност.

Пътят за Бургас през Петолъчката и Лозенец остава затворен.

Обходният маршрут е: Сливен - Ямбол - Саранско - Тамарино - Средец - Бургас или Сливен - Ямбол - Екзарх Антимово - Карнобат - Бургас.

За движещите се от Бургас към София е в сила обратният маршрут. Пътуващите от Бургас за Котел и Омуртаг да се движат в посока: Бургас - Карнобат - Сургурларе - Пъдарево - Мокрен.

От Сливен в посока Котел – Омуртаг се ползва обходно трасе: Сливен – Ичера - Градец.

От Котел и Омуртаг за Бургас – през Пъдарево – Сунгурларе - Карнобат.

През вчерашния ден бяха извършени и огледи с безпилотни самолети. Първият, който беше изпратен да търси тримата работници обаче, падна вследствие на силния вятър в района.

Военният министър съобщи още, че в цеха е намерен и един GSM, което показва, че не са спазени строго мерките за безопасност, тъй като в района на складове за боеприпаси не може да се влиза с работещ мобилен телефон.

В самия производствен цех № 1, в който са работили тримата работници (общо там са работили петима души, но двама от тях са били излезли на терасата в този период), е бил първият взрив, като по разчет на експерти силата на взрива е била около десет тона тротил. Това означава, че освен боеприпасите за утилизация, в цеха са били складирани и допълнително количество боеприпаси", обясни военният министър.

При подобни взривове може да се разкъсат човешки тела, а да останат предметите. Възможно е цялата конструкция да изчезне, а човек, дори да е на един метър, да остане жив. Това е силна въздушна струя, която не се подчинява на нашата логика.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ заместник-главният прокурор Бойко Найденов по повод взривовете.

Два мобилни телефона бяха намерени още с първото влизане – единият от тях дори работеше, а другият беше на части, посочи Найденов. Сам по себе си едва ли този мобилен телефон е причина за взрива. Една от основните версии е, че е имало пропуск в технологията на утилизацията на боеприпасите.

Според Найденов самият факт, че щетите са толкова големи, говори че са възможни по-драстични нарушения. Ако беше само един снаряд нямаше да стане това, заяви той.

Най-важно в момента е да се направи оглед на местопроизшествието, посочи още заместник-главният прокурор. Найденов посочи, че има пълно съдействие от страна на собственика на "Барета трейдинг" и "Милитъри продакшън".

За съжаление не съм оптимист, дори напротив, каза Найденов що се отнася до тримата работници от цеха, които все още са в неизвестност.

Те са били в епицентъра на взрива,

заяви той и обясни, че в момента на експлозията се е извършвало разтоварване на камион с боеприпаси, което е и причината другите работници, намиращи се в цеха, да са били извън него и затова са оцелели.

"На мястото на взривения цех в склада за боеприпаси край Петолъчката, има

кратер, дълбок 3-4 метра".

Това заяви пред bTV окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. "Бетонните стени ги нямаше, сградата, където е бил взривът, я нямаше".


Прокуратурата предполага, че експлозивите са били по-голямо количество, отколкото е позволено да се съхранява в този склад.

"Нещо страшно е било", потвърди и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Той три пъти е влизал във взривения завод за боеприпаси с надеждата изчезналите хора да бъдат намерени, но до момента няма никаква следа от тях.

"Взривът се е предавал от цех в цех, всичко е унищожено", заяви още Валентин Радев.
Според главния прокурор на Ямбол при изграждането на такива съоръжения отстоянието и преградите между тях не трябва да позволяват експлозиите от едно помещение да се прехвърлят в друго.

Каква е причината и кой е отговорен за станалия взрив - това сега са основните въпроси пред прокуратурата, която дотук е установила, че складът е проверяван цели шест пъти.
След като стана ясно, че работниците, обезвреждали боеприпасите, са нискоквалифицирани, Валентин Радев заяви, че от военното министерство отдавна настояват на такива позиции да се наемат висококвалифицирани работници: "В България има такива кадри, но не видях да са наети".

"Има дефицит на кадри, средните училища, които подготвят такива специалисти бяха закрити", допълни темата Божидар Василев, директор на сектор "Контрол над общоопасните средства" в ГД "Охранителна полиция".
Собственикът на склада потвърди пред журналисти, че обучението, което минават кандидатите за работа, продължава четири дни. Той обаче беше категоричен, че всеки назначен служител е одобрен от сектор "Контрол над общоопасните средства" на МВР и инспекцията по труда, а проверките в завода са ежедневие.

 

Още вчера хора от съседните села, чиито домове са пострадали от взривната вълна, изразиха притеснение, че имуществото им е застрашено от посегателства.

Днес Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" успокои по ТВ 7, че няма опасност от кражби, тъй като се предприети мерки за опазване на пострадалите сгради.

Днес щабът трябва да реши до 13,30 часа кой и кога ще влезе в ограничителната зона. Навлизането на територията ще става със специална техника, осигурена от Министерство на отбраната.

МВР и Военно министерство се разминаха по отношение на констатираните нарушения. От МВР съобщиха, че въпреки извършваните проверки от служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС), не са констатирани нарушения, докато от Министерство на отбраната потвърдиха, че е имало данни за нарушения. Не е ясно обаче, защо чак сега тази инфроамция излиза на бял свят.

Според Николов служба КОС си е свършила работата. Той потвърди, че през април е извършена комбинирана проверка. Той не можа да даде еднозначен отговор за разминаването между МВР и Военното министерство. Според него предстои да се установи какви точно са били нарушенията, ако е имало такива.

 

Собственикът на фирмата обеща да обезщети хората, но има сложни процедури, съобщи пред БНР Митко Андонов, кмет на Стралджа.
Направени са огледи и е установено, че са пострадали 164 жилищни сгради и 5 обществени.  Основните поражения са счупване на стъкла и падане на части от тавани, изкъртени врати. Щетите са в най-пострадалото село Лозенец, където има общо около 300 къщи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА