Last news in Fakti

6 Юни, 2012 10:27 938 0

Продължава издирването на тримата работници

  • взривове
Продължава издирването на тримата работници - 1
Снимка: БГНЕС

Трима души са в неизвестност от снощи след вчерашните взривове в склад край Петолъчката. Бяха съобщени имената на тримата: Николай Гочев, Енчо Кремъков и Станимир Киров.

Според ген.-лейтенант Люцкан Люцканов шансът тримата работници да бъдат открити живи е много малък.

По обяснението на преживял взрива работник обаче, в близост до цеха, където е станал първият взрив, е имало дере, през което тримата може да са избягали и да се спасили.

Спасителните екипи могат по правило да влязат 24 часа след последния взрив.

Това правило обаче е било нарушено вчера на два пъти, коментира пред ТВ 7, зам.-министърът на отбраната Валентин Радев, по думите на когото са взривени 2/3 от складовете. Целта е била да се намерят тримата души, които са в неизвестност.

През тази нощ са били  регистрирани два взрива в района на складовете край Петолъчката.

Както съобщихме първият е бил малко след 01.30 часа през нощта, а другият около 5.45 часа тази сутрин, уточняват от МВР.

Днес ще бъдат използвани и дистанционно управлявани машини, за да се огледа районът около взривовете.

Главният път София – Бургас между Петолъчката и село Лозенец остава затворен.

Забранена за влизане остава трикилометровата зона около военните складове на територията на Ямболска област.

18 са работниците, които са преминали през лечебни заведения в Ямбол и Сливен, от тях седем са оставени на лечение. Осем души са приети в болница след взрива, а девети пациент е постъпил в областната болница в Ямбол, съобщиха от здравното министерство.

Около 150 души от село Горно Александрово, предимно жени, болни и малки деца, прекараха нощта в училището в село Блатец. Хората от село Лозенец вече се върнаха по къщите си.

Извършени са проби на атмосферния въздух, според които няма опасност за населението от района. Днес ще излязат и пробите от водата. По предварителни данни и там няма проблем, информира главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

В складовете е имало стари снаряди и боеприпаси, предназначени за утилизиране. Фирмата, която извършва утилизацията се казва "Милитъри продакшън". Собственикът е един и същ, но фирмата, която извършва утилизацията не е "Берета Трейдинг", съобщи по БНТ Божидар Василев, директор на сектор "Контрол над общоопасните средства" в ГД "Охранителна полиция".

На тел. 112 се приемат сигнали за осколки, боеприпаси или части от тях, съобщиха от МВР. Призовават се гражданите при всяко съмнение за подобни останки да се обаждат.

350 лв. ни беше заплатата, заявиха пострадали от взрива работници по Нова телевизия. Те са преминавали 4-дневен курс на обучение.

Стана ясно, че освен снарядите с изтекъл срок на годност, които са подлежали на утилизация, в складовете е имало барут и тротил.

Кметовете на близките населените места предупреждават хората за повишено внимание и недопускане на свободна паша на домашни животни. Училището в село Лозенец е затворено, а занятията с учениците се провеждат в Стралджа.

Окръжна прокуратура – Сливен е образувала досъдебно производство заради взривовете.
На място се водят разпити, целящи да се установят причините за инцидента. Това стана ясно снощиу след заседание на кризисния щаб, в който участва вътрешният министър Цветан Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА