Last news in Fakti

3 Септември, 2019 22:29 7 946 21

Чумата скара ловците

  • чума-
  • прасета-
  • свине-
  • ловци

Бойко Борисов трябва да реши ще се отмени ли ветото, или ще се запази в определения от земеделското министерство срок

Чумата скара ловците - 1

Разнобой пламна сред ловците заради забраната за ловуване около огнищата, където са открити заразени с африканска чума глигани. А премиерът Бойко Борисов трябва да реши ще се отмени ли ветото, или ще се запази в определения от земеделското министерство срок.

Инициативен комитет за защита правата на българските ловци обяви, че ще връчи днес протестна декларация на министър-председателя и на земеделския министър Десислава Танева с искане да отпадне забраната за лов на глигани в районите с АЧС.

Според Евгени Абаджиев, който е председател на Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – град Пазарджик и представител на инициативния комитет, до този момент всички мерки, които се предприемат в борбата с АЧС и се предписват от БАБХ, граничат с шизофрения.

„Аз съм убеден, че тези хора разбират много добре проблема с АЧС и знаят как да противодействат на разпространението ѝ в „задните дворове“ и в големите стопанства. Но смятаме, че те не са наясно с начините на ловуване и как може да се ограничи популацията на дива свиня от ловците. Затова и предлагаме алтернатива на техните предложения с една-единствена цел – да помогнем в драстичното намаляване на популацията на дива свиня“, каза Абаджиев пред БНР.

Според него това може да стане, ако се спрат всички забрани за ловуване, открие се по-рано ловният сезон и се удължи, за да може да има ефективен лов с кучета. Абаджиев е убеден, че по този начин популацията на дива свиня ще се намали със 70%.

По думите на Абаджиев, сега ловците нямали интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът.

„С тези заповеди държавата игнорира ловците като партньори в борбата с АЧС. Спирането на лова води до тихи зони, в които прасетата се събират от други места, в които се ловува. Там може да се заразят и здрави прасета, които после в търсене на храна отиват на други места и заразяват и други прасета, включително в „задни дворове“, изтъкна Абаджиев.

Предложението обаче не среща подкрепа сред ловците.

„Някои ловци си фантазират разни неща, но трябва да внимават какво говорят”, предупреди пред TrafficNews Румил Лачев, главен експерт към Националния ловно-рибарски съюз.

Той е категоричен, че предложението на инициативния комитет е неприемливо за много от ловците и дружинките. „В инфектираните зони не трябва да се ловува, за да не се пренася вирусът”, е мнението на главния експерт към НЛРС.

По думите му, в много от забранените територии скоро отново ще е разрешено ловуването. Там, където АЧС е открита преди два месеца, след още толкова ще бъде разрешен лов без кучета, а след още два – и с гонки.

Лачев посочи, че ограниченията не са чак толкова много, защото забраната обхваща територия от 6-7 километра около огнищата.

„Трябва да се прояви разум. Европа и Азия пламнаха с вируса. В случая не важат законите за лова, а за ветеринарно-медицинската дейност”, посочи още Лачев. По думите му, от вируса ще се отървем едва след като бъде намерено лекарство и ваксина срещу него.

"Невъзможно е да се избият всички диви прасета. Но да не стане така, че ловците да излязат виновни за разпространението на АЧС", каза още Лачев.

Днес започна обсъждането на предложенията за промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които бяха внесени в парламента заради АЧС. Те предвиждат увеличаване на правомощията на министъра на земеделието да променя сроковете за групов лов на дива свиня. Очаква се новите текстове да бъдат разгледани и приети от депутатите сравнително бързо, така че груповият лов тази година да бъде разрешен още от средата на септември.

По този повод председателят на другото ловно-рибарско сдружение - СЛРБ, инж. Васил Василев се обърна с писмо до всички председатели на ловно-рибарски сдружения в страната.

"Продължаваме да настояваме за смекчаване на мерките срещу забрана на лова в зоните с АЧС. Очевидно те не дават резултат, а лишават много ловци от любимото им занимание", се казва в писмото.

По повод решението на инициативния комитет да се иска отмяна обаче инж. Василев призовава внимателно да се обмислят решенията, за да не се стига до задълбочаване на кризата с АЧС.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Менгеле

    39 1 Отговор
    Вместо да се карат ловците да теглят по едно бранеке в кратуната на Бойко и всичко ще се оправи.

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петър Андонов

    18 46 Отговор
    Лишавали ги от любимото им занимание... Кое ? Да убиват ли? Ловците са комплексари,които си го изкарват на животните за несполуките в живота си.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Гол охлюв

    17 7 Отговор
    Борисов да си ходи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Благой Рунтавия

    6 19 Отговор
    Разбра се че и ловците не стават,най-много да се самоотстрелят

    Коментиран от #9, #21

  • 7 Трапера

    18 0 Отговор
    ЩОМ И РОМИЛ ЛАЧЕВ СТАНА ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ СМЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
  • 8 El Torro

    33 3 Отговор

    До коментар #3 от "Петър Андонов":

    Пръста ми трепна и ти сложих плюс, трябваше да е минус. В ловът няма нищо комплексарско, той е залегнал дълбоко в човешката природа от хилядолетия.

    Коментиран от #16

  • 9 Ловен.

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Благой Рунтавия":

    А кой става рунтавият ти гъс ли ами хубаво вече ще стреляме по него.
  • 10 ЛРБС

    8 2 Отговор
    Е пара военна организация с оръжие в ръцете! А не ЛГБТс вибратор!
  • 11 Било

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Менгеле":

    Подстрекаваш за убийство много смело и то на премиер.Ало ДАНС

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 12 Менгеле

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Било":

    Оф че се уплаших ами сега????
  • 13 Глигана

    9 0 Отговор
    Местим суджука. 😂
  • 14 Пираня

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Било":

    Ей боклук ти пък откъде изпълзя?????
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "El Torro":

    Да така е, но не ловът със съвременни оръжия с не знам си там какви прицели с които животните нямат никакъв шанс. Ловувай както едно време са ловували хората, използвай лък, копие, хитрост, ловкост, умение и с помоща други приспособления, надхитри животното.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 El Torro

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Да, аз така ловувам, много рядко, но ми доставя удоволствие след лова, прясно зготвеното месо.
  • 18 Ловец

    7 1 Отговор
    Колеги вместо да се караме ,по добре всички да окачим чифтетата на пирона за един сезон и в края на годината да не си платим членския внос.Щом неможем да ловуваме,няма и да плащаме!
  • 19 дедо Шишарко

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Да г-н Попов,вие защо не ходите пеш или със каруцата като едно време и не спите в някоя пещера?
  • 20 Горския

    2 0 Отговор
    Забрана не разнасяйте болестите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове