Last news in Fakti

5 Септември, 2019 18:21 2 753 33

Нови мерки: Най-много до три прасета в "заден двор"

  • африканска чума-
  • ачс-
  • свине-
  • прасета-
  • десислава танева-
  • земеделие

Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три

Нови мерки: Най-много до три прасета в "заден двор" - 1
Снимка: БГНЕС

Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат част от мерките за биосигурност, които се очаква да бъдат приложени у нас заради разпространението на Африканската чума по свинете /АЧС/.

Промените в нормативната уредба се очаква да станат факт до края на годината, информира в кулоарите на Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която участва в редовния парламентарен контрол.

"Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата", коментира министърът.

Танева поясни, че до края на месеца трябва да приключи дебатът за новите мерки за биосигурност. "За нас е важно и в трите вида стопанства да има съответните нива на биосигурност, така че епизоотичният риск да е минимален", каза още тя, цитирана от БТА и NOVA.

Танева обясни, че целта е следващата година всяка домашна свиня да е в мерки за биосигурност. Тя отчете, че се наблюдава драстично намаление на активните огнища, благодарение на мерките по депопулация на огнищата на АЧС.

Министърът информира още, че в понеделник очаква да приключи работата по огнището в Голямо Враново, където на унищожаване подлежат 1 000 свине майки и 3 600 подрастващи. "Информирали са ни, че в понеделник следва да приключат", каза тя.

По думите ѝ пикът на заболяването е летният сезон и целта е следващият летен сезон да бъде посрещнат със значителна депопулация на резервоара на АЧС - дивата свиня и обхванати в мерки за биосигурност домашни свине.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фишер Мари Мартин

    26 7 Отговор
    Танева работодателите не плащат за извънреден труд през почивните и празничните дни правете внезапни проверки във фирмите

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коментар📝

    54 3 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ ЛИ ИМА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ НА МНЕНИЕ ,ЧЕ ГЕРБ НЕ Е СРЕЩУ НАРОДА СИ.
  • 4 Кой68

    38 2 Отговор
    Поредната свинщина??Направо забранете да се гледат домашни животни и проблема е решен със чумите......Само не казвайте че това е от EU....
  • 5 Onq s konq

    10 22 Отговор
    Че кай в България се занимава да гледа прасета в задния двор? При положение че средната работна заплата в момента е 2100лева.

    Коментиран от #7

  • 6 СЕЯНИН

    14 1 Отговор
    На мене и едно ми е много, ако се казва ИскаФидка, ти ако дойдеш с още некоя кощрамба, ще ми уплашите другите животинки, та по–добре без свинье и свинки като вазе, па ние ше се опраяме. Ако ще изобщо да се маанете, най–добре.
  • 7 КОНЯР

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Onq s konq":

    Твоя кон да не пасе от тролските ти коментари?
  • 8 ефтаназирайте свинете

    10 1 Отговор
    за да си спасите прасетата
  • 9 Само питам

    5 2 Отговор
    А ако трите не влазат у заднио двор
  • 10 Onq s konq

    6 4 Отговор
    Не съм трол бе. Коментарите ми са по скоро иронични, подигравателни
  • 11 Компенсации

    17 1 Отговор
    Частна собственност е двора , ще направите хората гладни , идиоти управляващи.
  • 12 ГРОБаджии

    23 1 Отговор
    Искат да няма дребни производители на свинско. Или само за себе си, или купуваш от свинекомплексите и вносните боклуци. А хората с десетина прасета да останат без доходи. Ние си купуваме от такъв човек, гледа си животните без хормони и ,-,
  • 13 Паисий е жив

    27 1 Отговор
    Имаш свинка, която се освинва с 6 - БАМ - 7 прасета. Глобяват те и идва свинския башибозук, пардон, министърката, за да ти ги вземе. Ма българинът е хитро животно - ще каже 3 са ми в задния двор, 3 в предния и 1 от дясно на къщата.
  • 14 Казала една свиня от ГЕРБ

    27 1 Отговор
    В задния двор не трябва да гледате прасета ... кокошки, крави , овце , кози ... но в ГЕРБ ги правят министри ....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Душ гелове

    11 1 Отговор
    Пача
  • 18 ???

    11 1 Отговор
    А в предния двор може ли пет?

    Коментиран от #19

  • 19 Onq s konq

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "???":

    Мойта свинка се опраси с дванайси. И съм ги разпределил. 3 в задния, 3 в предния, 3 в мазето и 3 в хола. А Майката в спалнята, че да ми е подръка за заплождането.

    Коментиран от #21, #31

  • 20 samuil

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фишер Мари Мартин":

    Поредния тапанар си, дето не може да разбере, че фирмите не могат да плаштат ништо повече, заштото правителството постоянно ги ограбва.

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Хахахахах

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Onq s konq":

    Хохохо
  • 22 Джон Майкъл Кейн

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "samuil":

    Цена на доставка
  • 23 Ernesto Guevara

    3 0 Отговор
    Аз знам едно място с 240 прасета
  • 24 Хасан

    2 0 Отговор
    Аз моите свине ги гледам в апартамента на терасата. Това ограничение засяга ли ме?
  • 25 Мартин

    8 0 Отговор
    Тези май искат да изпитат селският гняв, той не е като градското възмущение - за справка вижте как действат хората в Монтана.
    3 прасета, 9 корена царевица, до 50кг картоф, до 3 корена домат. Какви са тези глупости? Имам си дом, имам си двор, аз решавам какви домашни любимци да имам. Мога да си купя 162 коня, но само 3 прасета? Колко златни рибки лимит имам? Ако имам повече от 10 въшки по главата, някой ще ме арестува ли? На колко мравуняка имам право?
  • 26 Тип на трансмисията

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "samuil":

    Тогава стачка,ама работодателите са п..тки.и ги е страх да ни поведат.
  • 27 Член 1

    5 0 Отговор
    Нов член в Конституцията: Най-много 120 прасета в кочината Парламент ! Най-много до 90 кг тегло на прасито в кочината Парламент.
  • 28 боцмана

    4 1 Отговор
    Нещо за кажеш за кучетата , че България е заприличала на кучкарник. Където и да живееш , лай , виене и кучешки изпражнения по улици и тротоари. Отидеш на почивка , същата работа. Както казваше Русев: "Кучета и котки може , а прасета , не!"

    Коментиран от #30

  • 29 koko

    1 4 Отговор
    Даже и три са много, това е напълно нездравословно да се изяжда по толкова свинско месо. По селата хората изглеждат отвратително, на 40-50 изглеждат като на 90 с куп болести, дебели обездвижени и прегърбени и това не е от работа а от боклуците които изяждат и пият, отделно че са прости. Тасива забрани са за тяхно добро да не измират на 60...
  • 30 Османагич

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "боцмана":

    Ако във всеки град има китайски квартал няма да остане и едно куче😆😏
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мърши

    2 0 Отговор
    Таз 9 -тата къртичина не е мойта. Къртика е на комшията и нелегално е минал в двора ми . Пък четвъртото прасе с 10 малки от къде дойде ще разследвам след малко . Само да взема оптиката и ще го снимам първо. А на " Вас Богоизбраните " пожелавам да станете не повече от 90 .Много сте , вредни сте . Народ не остана след Вашето творческо вдъхновение и АЛЧНОСТ . Чума да Ви тръшне ,може и свинска ,че вижте кви сте се наклали и какъв приръст давате само за една година като " Слуга на народа " което всъщност е превода на думата " Депутат ". Не "Господар" ,не "Законотворец " и разните му там " Народен избранник" Оказва се ,че за 30 години Вие сте само "Народни изедници " и освен кръга гъзоблизци около Вас ,родата и бизнес партньорите ви друго не съществува. Администрация ,цигани , политици - това ще оставите тук след Вас. Работещите бедни ще свършат. Цигани ще Ви лекуват и все повече контролни органи с арабски имена ще имате,като катажиите в разни области. Хлебарки и плъхове да Ви гризат самотни в края . Пари -хартия да дъвчете в последните си мигове политически гниди такива.
  • 33 ВлГри

    0 0 Отговор
    Пак се исползва случай за притискане на хората! Това е заради едрите производители - НЕ ЗАРАДИ АЧС!!!

    Няма никакво значение 5 ли са прасетата или три - ако се разболее и едно да е, пак е заразно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове