Last news in Fakti

7 Юни, 2012 16:07 1 062 0

МО няма противоречия с МВР за взривовете

  • взривове-
  • челопеч-
  • мо-
  • мвр
МО няма противоречия с МВР за взривовете - 1
Снимка БГНЕС

Министерство на отбраната няма противоречия с Министерството на вътрешните работи, тъй като задълженията по издаване на разрешителни и удостоверения за дейности по производство, утилизация,  съхраняване и търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и контролът върху тези дейности са разписани ясно и детайлно в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, приет през септември 2010 г., както и в съответните подзаконови нормативни актове, съобщават от Министерство на отбраната по повод на появилите се коментари след инцидента на 5 юни във фабриката за утилизация на "Берета трейдинг" край Лозенец.

Коментарите за разминаване на вижданията по инцидента между двете ведомства дойде, след като министър Аню Ангелов заяви, че има нарушения на вътрешния контрол във фабриката, докато представителите на МВР съобщиха, че са правени пет проверки на фирмата "Берета Трейдинг", при които не са открити нарушения.

Министерството на отбраната продължава да оказва съдействие на разследващите органи и на представителите на местната власт за изясняване на обстоятелствата и ликвидиране на последствията, свързани с взрива в частен склад на „Берета Трейдинг“, станал на 5 юни, съобщиха от министерството.  И днес, 7 юни, в изпълнение на мисията в помощ на населението, 25 военнослужещи от Служба „Военна полиция“  изпълняват задачи по охраната на външния периметър на района на взрива.

Още през първия ден петима военни полицаи участваха в издирването на изчезнали работници и спасиха двама души. В действията са включени 2 специализирани бронирани автомобила „Пустинна котка“, с които се извършва обследване на вътрешния периметър на района на инцидента. Военните полицаи, съвместно със своите колеги от МВР, осигуряват  денонощна охрана на трикилометровата зона около района на пътен възел „Петолъчката“. Военни модулни формирования от близките гарнизони Ямбол, Сливен и Бургас са в готовност да участват в обезвреждането на открити от населението боеприпаси или остатъци, както и елементи от тях. В района около мястото на взрива ще бъдат поставени табели, които  предупреждават за опасността от остатъчни боеприпаси и разпръснати елементи, с указания как да се действа при откриването им.

Въпреки, че инцидентът няма връзка с дейността на Министерството на отбраната, експерти по боеприпаси от ведомството оказват съдействие на Окръжна прокуратура Ямбол и на Националната следствена служба за изясняване на обстоятелствата около взрива. Два безпилотни самолета, разработени от Софийския университет и Военната академия, извършиха полети над складовата база за заснемане на актуалното състояние на обекта след взрива, възникнал в складовете на частната фирма „Берета Трейдинг“.

 

От община Страджа съобщават, че със свое настойчиво писмо до РИОСВ - Ст.Загора и ВиК кмета Митко Андонов поиска в общината да постъпват конкретните и периодични данни за чистотата на въздуха и водата в района. Днес в 13 ч. РИОСВ информира за резултатите от контрола и качеството на атмосферния въздух, вследствие на възникналата авария в региона. Измерванията от мобилната автоматична станция ситуирана в Лозенец са направени по 12 показателя и стандартен набор от метеопараметри. В справката присъстват отчетените стойности за концентрация на въглероден оксид, озон, серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, метанови въглеводороди, неметанови въглеводороди, амоняк и сероводород. Анализът и оценката на съответствието в праговите стойности на регламентираните норми за представените показатели дава яснота, че няма превишения и нарушаване на качеството на атмосферния въздух, вселдствие на аварията в района на най-близкото населено място - Лозенец. Справката е подписана от инж. Пенка Начева, директор на РИОСВ Ст.Загора.

Констатирани са щетите на жилищата в Лозенец

Комисията, назначена от кмета на общината Митко Андонов за проверка на жилищните и обществени сгради в Лозенец констатира, че пострадалите от взрива на "Берета трейдинг" домове са общо 164. Това е над 80 % от общия жилищен фонд в селото. Щети има нанесени и на 3 обществени сгради и 3 търговски обекта. най-често става дума за начупени стъкла, повредени тавани и дограми. Протоколите с констатациите ще бъдат предоставени на застрахователните агенти. По настояване на кмета Митко Андонов днес в общината се очаква да пристигнат представителите на Общинска застрахователна агенция София, които вероятно ще направят допълнителен оглед на къщите и обществените сгради с материални щети. Общината ще съдейства и на земеделските кооперации чиито земи попадат в 3 км. зона на взрива. Има готовност за изпращане на комисия и на х."Люляк" за проверка и описване на пораженията там.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА