Last news in Fakti

5 Септември, 2019 11:49 1 417 18

В НАП изобщо нямало разписани правила за защита на личните данни

  • нап-
  • венцислав караджов-
  • лични данни

Красимир Ципов подчерта, че не е работа на комисията да оценява качеството на кадрите в НАП

В НАП изобщо нямало разписани правила за защита на личните данни - 1
Комисия за разследване на източването на данни от НАП изслушва на заседание членове на управителния съвет на агенцията Снимка: БГНЕС

Редица пропуски в работата на НАП са били установени при проверка, извършена от Комисията за защита на личните данни. Това стана ясно на заседание на временната анкетна комисия, която проучва обстоятелствата около хакерската атака в Приходната агенция, довела до теч на личните данни на 5 млн. българи, съобщава БГНЕС.

Председателят на Комисията Венцислав Караджов посочи, че НАП има пропуски в някои технически и организационни мерки. Проверката е показала, че основните отговорности за информационната сигурност са съсредоточени единствено в ИТ дирекцията, като изобщо няма разписани правила и процедури за защитата на личните данни.

"Вътрешните правила са прекалено общи и за всяка от поддържаните в НАП информационни системи няма разработени правила за обработка на данните в самата система. Необходимо е да се има предвид, че киберсигурността е само част от мерките за защита на личните данни", изтъкна Караджов. По негови думи липсвали и вътрешни правила за обучение на служителите в Приходната агенция.

На днешното заседание на Комисията стана ясно, че някои от информационните системи в приходната агенция са още от 2008 г. По тази причина Халил Летифов от ДПС ги нарече "музейни експонати".

От своя страна социалистите разкритикуваха кадровата политика на НАП.Според тях отговорните за защитата на личните данни в НАП са 60 на 10 "калинки" и нямат необходимата професионална подготовка за това.

На свой ред председателят Красимир Ципов подчерта, че не е работа на комисията да оценява качеството на кадрите в НАП. ГЕРБ контрираха с въпроса има ли изобщо висше учебно заведение у нас, което да подготвя специалисти в областта на защитата на личните данни.

БСП повдигна и въпроса за персонална отговорност на ръководството на НАПзаради случая с хакерската атака, който според червените не трябва да се размине само с глоба, която ще бъде платена от данъкоплатците. От КЗЛД обясниха, че в правомощията им е само да извършват предписания в срок, а ако те не бъдат изпълнени - да налагат финансови санкции. Размерът на глобата пък се е определял от броя на засегнатите лица и обема на данните.

От Комисията припомниха и идеята си да бъде създаден Национален обучителен център в областта на защитата на личните данни. Предвижда се на следващото заседание на комисията за НАП да бъде поканено на изслушваше ръководството на Държавна агенция "Електронно управление".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вики

    15 0 Отговор
    И в ДАНС е същото! :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Йозеф

    15 0 Отговор
    Въпреки това, трябва да бъдем толерантни и да се съобразим с тежкото решение да не се прекъсва отпуската.
  • 4 Име

    9 0 Отговор
    Тая сган от снимката какво точно прави? Свършили ли са за 5 стотинки работа? Всички лапачи в комисии и агенции са за трепане.

    Коментиран от #5

  • 5 Сатаната

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    А и защо са седнали? Едно време ги разстрелваха прави.
  • 6 Оня с рикията

    6 0 Отговор
    Нема да се оправат тия. Те не са създадени да пазат личните данни, а за да ги използват за репресия на народа.
  • 7 Даниел

    9 0 Отговор
    Какво ще стане ако в моята фирма аз съм нарушил тези разпоредби - ще ме глобят и аз ще си бръкна в джоба и ще си платя. Какво става когато някой общински или държавен служител сбърка - НИЩО. В случая отново ще бръкнат в моя джоб и аз ще трябва да платя за безхаберието и невежеството на някой идиот(без извинение). Този служител е там защото е правил метани на управляващите(тук нямам впредвид само ГЕРБ, защото другите са същите) и ако същият този служител го извадите от топлата службица той няма да може да си намери работа.

    Коментиран от #8

  • 8 Бачо Киро

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    Така е. Ти ги виж само - имало ли било учебно заведение дето да обучава... Във всички страни в ЕС според сферата и броя на служителите е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има DPO (data protection officer), има курсове, всичко. Само у нас било нямало и аджаба сега ще търсим университет, дето да обучавал... Пълни глупости и простотии, абсолютно безхаберни и без никаква идея през 2019г къде се намират... Ама нормално, нали те не плащат масрафа, както ако е в твоята или моята фирма. Данъкоплатецът идиот ще плати.... Боли ги фара тях...
  • 9 ГрУЮ

    4 0 Отговор
    От шуробаджанащина в държавните службички, това излиза. Е, очакваме наказания, иначе няма оправяне
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    бих обяснил как се правят нещата, но ще взема тежкото решение да не си развалям почивката.
  • 11 Гешефтар-оф

    6 0 Отговор
    Нещата ще станат още по страшни, когато се разбере че "държавна агенция" е поръчителят.... Тея на снимката много добре го знаят, но си пазят постчетата.....а ТАД и Биволъ със сигурност ще осъдят България за мнооого пари....
    Много бързо ще приключи процеса в БГ.....а той е крайъгълен камък в кариерата на Гешев и за това ще се мъчат да го моткат поне още месец.....Дали ще могат е друг въпрос !!!!! Зависи от медиите.......

    Коментиран от #12

  • 12 дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гешефтар-оф":

    С такива скалъпени обвинения може съдебния процес с години да трае.

    Коментиран от #13

  • 13 Гешефтар-оф

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "дааа":

    Може ...ако медиите си траят, но не вярвам...очаквам "обосновано !!!" - редица публикации скоро време.....който няма как да останат без последствия....въпроса е коя медия ще е първата.......ха-ха...
  • 14 Гешефтар-оф

    1 0 Отговор
    Иначе за адвокатите... безспорно дългият процес ще е по доходен....дори да могат да го решат много бързо.....надявам се да са морални пичове....
  • 15 Onq s konq

    3 0 Отговор
    Ей тия шест сладки зелки от снимката ще опраят раотата
  • 16 Работата е ясна

    0 0 Отговор
    Щом няма правила няма и ИТ сигурност. Агенцията за ЗЛД си свърши работата и то добре. Сега следва най-важния въпрос- чия е отговорността за това тежко нарушение и кой следва да я потърси. Обществото чака отговора.
  • 17 Редица пропуски са установени

    0 0 Отговор
    А Колко още не са огласени ! Дране , само дране на живо ще ни спаси от туй ялово котило !
  • 18 Кой68

    0 0 Отговор
    НАП да се преобразува по съвсем нов начин и със ясни отговорности от директора до чистачката.......Да се вземе от други държави структурата.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове