Last news in Fakti

5 Септември, 2019 19:10 2 127 25

БАБХ и свиневъдите на едно мнение: Клането помогна!

  • свине-
  • прасета-
  • ачс-
  • африканска чума-
  • бабх

Присъстващите на срещата постигнаха съгласие, че мерките дават търсения резултат срещу чумата по отношение броя на засегнатите ферми

БАБХ и свиневъдите на едно мнение: Клането помогна! - 1
Снимка: БГНЕС

В Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) днес, 05.09.2019 г., се проведе среща между експерти от агенцията и представители на свиневъдния бранш. Представена беше актуалната епизоотична ситуация, дискутира се разликата при наложените мерки в различните зони на страната в зависимост от проявлението на Африканската чума по свинете (АЧС). Обсъдено бе и евентуалното бъдещо развитие на заболяването.

Присъстващите постигнаха съгласие, че мерките дават търсения резултат по отношение броя на засегнатите ферми. Като мярка с най-силен противоепизоотичен ефект бе посочено доброволното клане на животните в обекти без биосигурност. Във връзка с огнищата на АЧС в Шуменско за пореден път бе направен изводът, че в настоящата ситуация отглеждането на свине при пасищни условия е пагубно.

Към момента има най-голяма необходимост от разграничение при клането на свинете в зависимост от зоната, от която произхождат. По тази причина приоритетно ще се работи за даване на достатъчно здравни гаранции с оглед намаляване на инфектираните зони, вдигане на възбрани и търговски бариери, и оздравяване на сектора.

Отчетена е и нуждата от по-добра комуникация с потребителите с цел по-ясно представяне на безопасността на продуктите от българско свинско месо.

Българската агенция по безопасност на храните отново напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при отглеждането на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Призоваваме за проява на висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    33 2 Отговор
    А клането ще помогнели в политиката хаха :D

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Олаф

    25 2 Отговор
    Помогна да опукате едни пари и да унищожите конкуренцията на малките фермички! Сега ще натиснете хората с регистрации и ще се въведе европейски порядък в български вариант! То затова е цялата дандания! Да се надяваме, че е за добро на мосовия потребител консуматор!
  • 5 Много странно

    29 3 Отговор
    Как стигнаха до тоя извод, като дори не е ясно дали въобще имаше чума. Къде са изседванията, да не би при онези от миналата година за дребните преживни животни? И как 1944 г е имало ваксини срещу тая чума, а сега няма?
  • 6 БЯС

    35 2 Отговор
    Клането помогна за унищожаване на малките производители и на хората , отглеждащи свине за собствено потребление! Клането помогна да замажете безхаберието си относно разпространението на АСЧ И безпредметната ограда. Клането помогна да продължавате да си връткате далаверките и да крадете от фондовете. Мафия!!! Дано помогне и на вас!
  • 7 Питам

    21 2 Отговор
    Давате 300 лева на стопани ,,умъртвили" доброволно прасетата си! Някой контролира ли как ги ,,умъртвиха" хуманно според директивите, къде отидоха кървища и отпадъци и как дезинфекцираха? Мога да ви кажа - по селско - касапски и червата - в реката!Дезинфекция - с метлата!

    Коментиран от #14

  • 8 ???

    14 1 Отговор
    Я някой наслагал на всички по един минус.

    Коментиран от #9, #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Олаф

    12 1 Отговор
    Ако имаше ред, животните на стопаните заявили доброволно да приберат прасето във фризера да бъдат умъртвени от специална комисия, която да проследи на място цялата процедура, контролира унищожаването на отпадъците и дезинфекцира. А сега - пата - кюта кмета списък, карантията в реката, бай Петкан пак пиян!
  • 11 Престъпници

    23 0 Отговор
    БАБХ и свинефермите се радват, че унищожиха народа !!!!!!!!! Цялото правителство и слугите са за затвора, но не останаха българи за да ги накажат
  • 12 Много

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Искам да колим политици военни и милиционери след което настава пак демокрация по образец На Ким😂😂😂
  • 13 ???

    18 1 Отговор
    Едни свиневъди се радват, че изклали на другите свинете докато не изколят и техните и се омърлушат, но тогава самоБАХБ ще е доволна, защото е свършила добре поръчката.
  • 14 СЕЯНИН

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Питам":

    Само да ти обадим, че у съседно село има цех за преработка и всичко отиде на салами ,пастети и други подобни продукти. Докъде съм жив такова нещо нема да купим, та даже за мачката и кучето.
  • 15 Ivan4o

    14 1 Отговор
    Мно заспал народ. На кол да ги нибиеш нема им напраи впечатление

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Све

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ivan4o":

    Най-лошото е , че си прав. Срамно
  • 17 плевен

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ivan4o":

    Я, Иванчо да си гледа неговият народ, дето ги уволняват и затварят с хиляди. Да не бере грижа за нашия.
  • 18 ДЕМОНкрация!

    10 0 Отговор
    В бюджета има по едни излишни над 10 милиарда годишно, които всяка година се чудят как да ги раздадат на свой хора. В момента 20 000 семейства ограбват 10 милиарда от бюджета, а това са по 5000 лева годишно като Безусловен Базов Доход за 2 милиона българи. Излиза, че 20 000 пияндета, наркомани, содомити и инфантили са по важни от 2 милиона. Всяко харчене на държавни пари е добре приети от чиновниците и бизнесмените на статуквото
  • 19 Фермер

    6 0 Отговор
    Продавам прасенца.
  • 20 11ап

    4 0 Отговор
    То все е било клане, но такова като това ???
  • 21 Фоти

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "???":

    Сложилият минуси е фен на песента на Руслан Мъйнов ,,Прасета, на мезета...,,. И БАБХ само нея слушат, май?
  • 22 Турбоселянин

    6 1 Отговор
    Много се политизира и демонизира АЧС! На всички паркинги в Германия, на видно място, на пет езика, има предупредителни табели за борба с АЧС. Там пише, че вируса е установен на територията на ЕС още през 2007 г. Ние сме почти 13 г. назад!
  • 23 гост

    1 0 Отговор
    Клането помогна, да се прикрият кражбите на еврофондове. Схемата е ясна, един има 20 прасета друг още 20. Двамата имат отделни регистрирани фирми. Когато кандидатсват за евро субсидия, си дават едни на друг прасетата, с подправени документи и регистрации. Така единия взима пари за 40 прасета и другият също. Стават ощбо пари за 80 прасета а те фактически са 40. Остават едни други 40, които не съществуват и трбва да озаконят парите за тях. Как ще стане това? Ами лесно, обявяват, че има чума, избиват 5 а обявяват, че омъртвените животни са 40. А така, също имат оправдание да вдигнат и цените. С един куршум два заека.
  • 24 Кмета

    1 0 Отговор
    Аз като Кмет имах най-много прасета ,ама за мое си ползване. В задния ми двор ги оправихме и отидоха на кебапчета и кюфтета и хоп в една кръчма в Провадия . Голяма част изконсумираха и сватбарите от махалата .Всяка седмица в двора ми им правя сватби и не печеля като ресторант с кланица в мазата , по 3000 лв на сватба , а от добро сърце. Също така сега ще ми платят 300 лв на изяденото и спечеленото от мен ,щото съм кмет и химикала в мен и връзките в мен. А тези пари пак от добро сърце ще вложа в предизборната си кампания и ще опростя дълговете за казана с ракия - и той е в двора ми. Даже мисля да сменя гумите и да измия предизборно поне 10 автомобила на съселяни от махалата без пари . Автомивката и гумаджийницата и те в двора ми , а съм заградил само едни 20 декара и вече става тясно. През следващия мандат обещавам ,че ще заградя окончателно и дерето пред нас за да го направя рибарник само срещу 10 лв за въдица. Елате да живеете в околните селски къщи които съм изкупил и да Ви осигуря работа . В Авренско село ,не чак в Хърватско. Да живее феодален Герб и Слънце Му . Кво ще трепем другата година ? Да знам какво да си завъдя ,ама ще питам доктора и той ще ме светне кое следва.
  • 25 ЧУМА

    1 0 Отговор
    КВО ПОМАГА ВЕ -ШЕФА ВИ БЕРЕ ДУША.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове