Last news in Fakti

6 Септември, 2019 12:58 2 603 12

МОСВ не знаели, че оставят Перник без ТЕЦ

  • топлофикация перник-
  • перник-
  • мосв

От дружеството твърдят, че има "само коментари, слухове и твърдения без конкретика" по отношение на замърсяването в града

МОСВ не знаели, че оставят Перник без ТЕЦ - 1
Снимки: БГНЕС

„Хаотични действия без конкретни мерки за разрешаване на проблема” – така от „Топлофикация-Перник” определиха решението на МОСВ да затвори два парогенератора на ТЕЦ „Република”. Санкцията заради изгаряне на биомаса остави миньорския град без работеща топлоцентрала, като проверките на властите в частните тецове в Перник, Бобов дол, Сливен и Гълъбово започнаха след протести на граждани и споделени от тях опасения, че горене на боклуци замърсява въздуха.

„Не стана ясно какво точно е въпросното замърсяване т.е. няма данни за такова, не са предоставени завишени стойности, нищо, само коментари, слухове и твърдения без никаква конкретика (…) Ние питаме защо в място, където има и други производствени предприятия не беше направено замерване на целия район?”, пишат от „Топлофикация-Перник”.

Те подчертават, че не са горили биомаса от 24 август и експертите са били наясно с това, когато са дошли на проверка на 3 септември и не са намерили следи от нея в системите на централата. Според тях „институциите не бяха и помислили, че ще се наложи” да се спре топлоподаването на Перник заради наложената санкция..

„Няколко часа по-късно, очевидно осъзнавайки каква е ситуацията, МОСВ и в частност РИОСВ-Перник, в опит да намерят алтернатива, с която да позволяват един от парогенераторите да работи, ни изпратиха писмо. В него те обясняват, че може да използваме и запалим един от блоковете ни”, посочват от дружеството.

Те отказали с мотивите, че според комплексното разрешително, парогенератор №3 може да се пуска само при авария на другите два (спрени заради изгарянето на биомаса), а, освен това, блокът до октомври е в ремонт, „т.е. в момента МОСВ ни казват, че можем да запалим нещо, което ние няма как да направим”.

Ето я цялата позиция на „Топлофикация Перник“ АД:

На 05.09.2019 г. на „Топлофикация Перник“ АД бе наложена принудително административна мярка от страна на МОСВ, в частност РИОСВ – Перник. Във въпросния документ като причина за спирането бе посочено използване на биомаса като гориво от страна на централата за минал период. Държим да изясним, че във всички случаи, в които е използвана биомаса ние сме уведомявали РИОСВ – Перник и МОСВ като сме им предоставяли доклади. За тези наши постъпки сме получили и съответната глоба.

Както Ви уведомихме и по-рано, Дружеството не използва биомаса от 24.08.2019 г. и за това също са в течение съответните ведомства.

На 03.09.2019 г. късно вечерта в Централата започна проверка, която продължи и на 04.09.2019 г.Според протоколите от проверката не бяха установени нарушения и подаване на биомаса, както и на каквото и да било друго гориво освен въглища. Запознавайки се със заключенията от въпросната проверка, останахме в недоумение поради каква причина ни бе връчена заповед за спиране на Централата.

Причината за жалост се корени в невъзможността на институциите да се справят с проблемите с въздуха в гр. Перник. Не стана ясно какво точно е въпросното замърсяване т.е. няма данни за такова, не са предоставени завишени стойности, нищо, само коментари, слухове и твърдения, без никаква конкретика.

Апелираме да се избягват спекулациите за това, че жителите на гр. Перник трябва да направят избор между топла вода или чист въздух. Най-важното е да се разбере от къде идва проблемът и той да бъде решен.

Ние питаме защо в място, където има и други производствени предприятия не беше направено замерване на целия район? Защо институциите не се опитаха да установят дали има такова и да направят измерване? Единственото, което се сетиха да направят е да прекратят дейността на едно от предприятията за да могат да покажат, че имат право да затворят определен оператор, но без адекватни мотиви за това.След тези действия ние бяхме принудени да спрем Централата и топлоподаването към града, нещо за което институциите не бяха и помислили, че ще се наложи.

Няколко часа по-късно очевидно осъзнавайки каква е ситуацията МОСВ и в частност РИОСВ-Перник в опит да намерят алтернатива, с която да позволяват един от парогенераторите да работи, ни изпратиха писмо. В него те обясняват, че може да използваме и запалим един от блоковете ни, но според нас това би било в разрез с издаденото ни комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда. Проведохме разговор с експерти от Агенцията, които ни обясниха, че това би се считало за нарушение. Поради тази причина изпратихме писмо, адресирано едновременно до Министерство на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Перник.

Във въпросното писмо сме посочили, че съгласно действащото комплексно разрешително, което е потвърдено официално от страна на РИОСВ – Перник, имаме право да експлоатираме парогенератор №3 единствено в случаите, когато е на лице авария на някоя от другите ни мощности – парогенератор №4 и парогенератор №5.

По-обезпокояващото, е че липсва синхронизация между становищата на институциите в лицето на ИАОС, МОСВ и КЕВР, поради факта, че официално сме входирали в КЕВР ремонтната програма на въпросния парогенератор №3, която официално ще завърши през месец октомври, т.е. в момента МОСВ ни казват, че можем да запалим нещо, което ние няма как да направим.

Призоваваме компетентните органи да не ни карат да предприемаме действия, които биха довели до допълнително утежняване на ситуацията. Нека да насочат усилията си към изясняване на проблема с миризмите и качество на въздух в гр. Перник като започнат измервания и установяване на източниците на проблеми.

Хаотичните действия без конкретни мерки за разрешаване на проблема водят само до хаос и са в ущърб на гражданите.

Гр. Перник От Ръководството на

06.09.2019 год. „Топлофикация Перник“ АД


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пръцко

    23 1 Отговор
    Ха-ха, модерен вариант на Българската народна приказка "Сливи за смет" - Ако ми спреш далаверите с евробоклука, ще ти спра топлото :)) Едните са чисти като планинска роса, а другите години наред получават пачките, бъркат си в носа и се правят на строги проверяващи... ама идват избори и трябва да имитираме работа на ползу народу - алчни, мръсни, дребни душици :((
  • 3 Име

    17 0 Отговор
    Тия да не се правят на разсеяни, проблема не е в био масата, а е отровните пластмасови отпадъци от Италия. А МОСВ трепането им е малко.
  • 4 Xhcx

    16 0 Отговор
    Ами те тия какво ли знаят? Всички министерства се туткат и получават заплати. Единственно правят това ,което им се нареди! Голям страх да не се наруши комфорта на някой бокопомазан! И отново страдат обикновенните хора, които просто искат да живеят НОРМАЛНО!
  • 5 ДДДД

    13 1 Отговор
    НЕ става така Не може да гориш боклук без нужните пречиствателни инсталации и да слагаш за заложник цял град.ТЕЦ-овете да не се правят на ударени. Доказателства има. Проверките не са внезапни, а ТЕЦ-овете са предопредени много преди това и като дойде проверката всичко е както трябва. Такава ние държавата - смотана
  • 6 64$8

    3 3 Отговор
    На бакелит или нещо като феродо миреше в кв. Изток на гр. Перник от няколко години. Аз не вярвам да е от изгаряне на биомаса. За мен СТОМАНА или някоя друга фирма на територията на завода са причината.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спрете концесията

    11 2 Отговор
    Този тец е построен от нашите родители за нас а не за капачки да дере хората с безумни лихви от 10 процента на месец
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ggg

    7 1 Отговор
    подават сигнал че ще горят биомаса и след това получават глоба .Излиза че на държавата не и пука кой с какво замърсява ,стига да си плаща глобите(индулгенциите) .Защо горят биомаса при уловие че е забранено?
  • 11 Behemoth

    7 0 Отговор
    Сладки кратунки.....кухи.....е сега Великата Тиква да се произнесе ...ама май се е покрил....
  • 12 Пламен

    0 0 Отговор
    Тя държавата е еб.на в гъ.за вече!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове