Last news in Fakti

8 Юни, 2012 14:48 2 123 3

Калин Георгиев: Няма как тримата да са останали живи /Обновена/

  • взривове-
  • петолъчка-
  • калин георгиев
Калин Георгиев: Няма как  тримата да са останали живи /Обновена/ - 1
Снимка БГНЕС

В хода на направения оглед след инцидента при „Петолъчката” е иззет биологичен материал. Предстоят  ДНК- експертизи,  посочи главен комисар Калин Георгиев, след като посети мястото на взрива – фабриката за утилизация на боеприпаси на фирма „Барета трейдинг” днес по обяд. 
Днес главен комисар Калин Георгиев се среща с близките на тримата работници, които не бяха спасени при взрива. Припомняме, че това са Станимир Киров, Николай Гочев и Енчо Кремаков.
Почти сигурно е, че изходът е фатален, тъй като е намерен биологичен материал и теоретично няма как те да бъдат намерени живи, обясни комисар Георгиев.
Специализирани екипи от Дирекция „Оперативно - технически операции” на МВР и Българската армия продължават прочистването на района. Пътят ще бъде отворен, когато е напълно безопасно. На първия етап той ще бъде само транзитен, няма да може да се спира и слиза по трасето.
Стабилно е състоянието на пациентите, настанени в областните болници в Ямбол и Сливен след взрива във фабриката за утилизация на снаряди край пътен възел „Петолъчката”, съобщиха от Министерство на здравеопазването.
В момента в  болницата в гр. Ямбол са хоспитализирани 9 пациенти – трима в отделение УНГ, трима в Хирургично и трима в Ортопедично отделение. Тяхното възстановяване протича нормално и са под постоянно лекарско наблюдение. През следващата седмица, в зависимост от текущото им състояние, ще започне тяхното изписване от болницата.
Подобрява се състоянието и на пациента, който е в Областната болница в гр. Сливен. След инцидента на 5 юни той постъпи в лечебното заведение с травма на гърдите и на лявата предмишница. Извършено му е изследване със скенер и според лекуващия екип възстановяването протича според прогнозите.
В района са поставени табели  в случай, че бъдат открити части от снаряди да не се докосват, а да се звъни на телефон 112.
"С влизането на екипите ще се установи каква точно е причината за експлозията. Може да е човешка грешка или нелепа случайност. В следващите дни това ще може се каже, но няма да е бързо. Може да няма и доказателства", каза по-рано днес кметът на Сливен ген. Кольо Милев, цитиран от БГНЕС. Според него не е удачно този вид дейност да е в близост до населени места. Когато се дава лиценз, трябва да има органи, които да отговарят. Ако действително са спазили закона, значи трябва да има промени в закона. Указанията са от фирмата-застраховател и "Берета-трейдинг" да поемат щетите. Хората очакват реални резултати. Осколки ще се намират с години, но важното е нищо да не избухне", каза още ген. Милев.

Дарик радио съобщи, че технологична грешка, свързана със слабата квалификация на работниците в склада за боеприпаси, е основната версия, по която работи разследването във връзка с взривовете край пътен възел Петолъчката, позовавайки се на следователят Георги Илиев.

Илиев отхвърли възможността трагедията да е била предизвикана от мобилните телефони, които бяха открити на мястото на взривилия се склад.

"Работи се по няколко версии, една от водещите е неправилно изпълнение на технологичния процес. Ако има една технология, която е черно на бяло на книга написана, тя трябва да се спазва. В момента, в който тя се наруши или се изпълнява от лица, които нямат такава или слаба квалификация, резултатът е налице. Щом са нарушили технологията, значи квалификацията им е слаба", коментира Георги Илиев.

На въпрос защо собствениците са назначили такива хора да работят в опасен склад, следователят отговори: "Още сме в ранен етап на разследването и това ще се доказва в процеса на разследването. Имаме още 2 месеца".

Пътен възел „Петолъчката“ е отворен за движение. Поставени са указателни табели, които предупреждават шофьорите, че участъкът до с. Лозенец ще се преминава транзитно. Отбивките от главния път в този участък са преградени с полицейски ленти. Периметърът на зоната за сигурност около мястото на взрива остава 3 километра. Продължава работата на екипите, които обезопасяват района.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 general kael

    0 0 Отговор
    До кога в България няма да има виновни и никой не ще бъде наказан за хора убити в мирни времена? До кога ще са виновни предишните?До кога бедните хора ще работят за жълти стотинки с цената на човешкия живот?До кога живота на хората няма да е важен за правителството?

    Коментиран от #2

  • 2 некой си

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "general kael":

    До като не се пролее кръв май ще е така...
  • 3 фгдфгд

    1 0 Отговор
    БОЖЕ БОЖЕ това е КАЛИН ГЕОРГИЕВ
    голям полицай ... я отиди арестувай някои петокласник, че пуши цигари без бандерол ! вземи 150 човека да ти помогнат ....

    Този ли ПРОФЕСИОНАЛИСТ ще води разследването ... ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове