Last news in Fakti

10 Септември, 2019 09:04 21 023 30

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

  • знаци-
  • движение-
  • пътища

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни - 1

Осем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще помагат на водачите с информация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Въвеждането им ще указва наличието на задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород. С нови знаци ще бъдат обозначени и платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква винетна или тол такса. Новите указателни табели са включени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци (НИД на Наредба № 18 от 2001 г.), публикуван за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

Промените са изготвени след анализ на подзаконовите нормативни актове, издадени на основание чл. 14, ал. 1 от Закона за движението по пътищата във връзка с изменението на текстове от Закона за пътищата.

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението. Те са от група "А" и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. Знак А41 - „Образувано задръстване“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно. Знак А42 - „Намалена видимост“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия. Знак А 43 - „Настъпило пътнотранспортно произшествие“, ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението.

Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с управлението на движението. С нови пътни знаци ще се сигнализират и участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или тол такса. Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса, а знак Д25.2 ще е само за тол такса. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса. Предвидени са специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород.

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане - Д26. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.

С проекта за изменение на наредбата се цели повишаване на информираността на водачите при промяна на средата, в която се движат, сигнализирането на републикански пътища от платената пътна мрежа, чието използване изисква платена винетна или тол такса, възможност за изобразяване на предупредителните пътни знаци на информационните табла от интелигентните транспортни системи, както и внасяне на яснота по съществуващи изисквания, нееднозначно тълкувани и прилагани в проектантската практика.

Очаква се така да се подобри качеството на действащата сигнализация с пътни знаци по пътищата и улиците и да се уеднакви проектантската практика, с което ще се постигне повишаване на безопасността на движението по пътищата. Пътните знаци в повечето държави от Европейския съюз са унифицирани съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея.

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

Включените в проекта на наредба нови пътни знаци са свързани с необходимостта от осигуряване на високо ниво на пътна безопасност поради нарастването на трафика, въвеждането в експлоатация на нови пътища и пътни отсечки, внедряването на тол система и на интелигентните транспортни системи.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци е качен за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страницата на МРРБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Manhart

    64 15 Отговор
    HYD- това е бъдещето а не ел. батерии! :)

    Коментиран от #5, #26

  • 2 А44

    155 5 Отговор
    А знак "Внимание джендър с тротинетка", защо няма ?

    Коментиран от #4, #21, #22, #27

  • 3 Behemoth

    78 4 Отговор
    Трябва знак внимание тиквен бостан да се постави на КПП Тата....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бау

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "Manhart":

    Да си чувАл за Хинденбург?

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    14 12 Отговор

    До коментар #5 от "Бау":

    И кво за Хинденбург? Ти да си чувал кво щеше да е ако бабати беше мъжка?

    Коментиран от #7

  • 7 Бау

    21 9 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ако искаш да се возиш в кола с 50 кила лесно запалим газ и да се молиш, някой да не се надъни в теб, ок.

    Коментиран от #10

  • 8 некой си

    28 5 Отговор
    Какво бъдеще бе, водорода е бомба!
    Съхранението му е ужасно скъпо и опасно.
    Бъдещето е в хибридните технологии.
    TREV например. Газово-турбинен двигател произвеждащ ток.
    Отпадъчен продукт СО2 и Н2О

    Коментиран от #12

  • 9 Дивотиите продължават с пълна сила😂😂😂

    20 2 Отговор
    А знак патрулка с 3 от кат що нема😂😂😂земаме 20 😂😂
  • 10 хахо

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бау":

    Дорде се организират да поставят знаците А41,42,43,я мъглата се вдигнала,я вече разчистили пътя от останките на малоумниците,я задръстването отшумяло.
  • 11 Табаков

    21 3 Отговор
    Пак простотии! Знак Д25.2 е излишен. А41,А42 и А43 не могат да бъдат поставени за постоянно на пътя. Катаджиите за какво са? Нали те трябва да присъстват и указват на водачите,ако нещо такова се е случило? Произшествия,мъгли и пушеци,задръствания винаги изискват присъствие на служители на КАТ. Те поставят знаци и светлинни табели.

    Коментиран от #13, #29

  • 12 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "некой си":

    И откъде ще дойде газа? Сгъстен до 200 bar, или втечнен до минус 161°С?
    Все тая! Няма безопасно бъдеще.
  • 13 Гост

    22 4 Отговор

    До коментар #11 от "Табаков":

    Кви катаджии бе Табаков! Бъди реалист! Те само взимат, никога не предотвратяват, винаги са на последствията! Не дай Боже да тръгнат да оправят задръстване!!! И 50 знака след това няма да го оправят за десет дена! Айде моля ти се! Ял съм им попарата.
  • 14 Ахахахах

    39 1 Отговор
    Знак “образувано задръстване” кърти! В министерски съвет трябва да сложат на вратата един. По-задръстени няма!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 муха

    18 1 Отговор
    колко повече знаци толкова по голяма неразбория на пътя
  • 17 HHO Varna

    12 1 Отговор
    Не да си купувам водород, а от вода да си го разлагам. И тогава нося вода в клетките. И не стават богати шарлатаните.
  • 18 Яшко

    27 1 Отговор
    А знак, внимание дупки,?!! Защото трябва са на всеки километър
  • 19 Зевзека

    21 1 Отговор
    Трябва да има знак и за проститутките..........за да могат шофьорите да намалят и да направят подходящия избор........
  • 20 HUAWEI

    14 2 Отговор
    Защо няма знак бензин и дизел а само за джендърмобилите.
  • 21 Костя Копейкин

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "А44":

    При нас в русия има и внимание пиян мужик.

    Коментиран от #25

  • 22 Азз

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "А44":

    Няма място за поставяне на толкова много знаци.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иво

    7 1 Отговор
    Малко са, малко..... Трябват минимум още 50 знака, а на изпитите кандидатстващите трябва да могат да решават уравнения, които могат да изведат силата на гравитацията на черните дупки, с маса над 10 пъти масата на Слънцето, както и лъчението, което те излъчват! Да се премахнат глобите и всички санкции, като вместо тях пътищата да се разорат - хем създаване на работни места на багеристите, хем водачите ще са съсредоточени максимално върху шофирането в затруднени условия и няма да имат възможността да говорят по мобилните си телефони и да пращат SMS-и. Така се изключват автоматично и всякакви гонки, с които понастоящем никой не може и не иска да се пребори! Творци на закони - проявявайте повече инициатива и творчество, държавата и народа е във ВАШИТЕ ръце, ВИЕ можете и моделирате всичко под лозунга - " Ние сме слуги на народа"!
  • 25 село

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Костя Копейкин":

    Скъпи Костя, личните имена се пишат с главна буква. Съдейки по това, ти си /за наш срам/ полуфабрикат от нашата пропаднала образователна система. Остава да поискаш по знаците да няма букви, а само картинки.
  • 26 Защо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Manhart":

    Защо все за пари става въпрос ами направете знаци със да помогнеш на хората ане актове
  • 27 Кума Лиса

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "А44":

    Има ли коли, които се зареждат с водород????
  • 28 ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН

    8 1 Отговор
    А ЗАЩО НАДПИСИТЕ НЕ СА НА КИРИЛИЦА? СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА ДА ЗАЩИТИ ПРАВОТО НОМЕРАТА НА АВТОМОБИЛИТЕ НИ ДА ОСТАНАТ НА КИРЛИЦА СЕГА И ВСИЧКИ НОВИ ЗНАЦИ НА ЛАТИНИЦА. СРАМНО Е!
  • 29 КозЗа Ноздра

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Табаков":

    А бре байо, ти за електронни знаци , появяващи се на табла чувал ли си. Не ми се обяснява ами се разходи до Холандия и виж. Айде
  • 30 Табаков

    0 0 Отговор
    В Холандия,чичо климатичните условия са различни от тези в България. Светлинни знаци има не само там. Има във Франция и в Разделеното кралство Невелика вече Британия. Не ми обяснявай като на неук. Знаците не се местят сами,там където е станало задръстване,има катастрофа или се е спуснала дебела мъгла,пич. Трябва човешка ръка да го стори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове