Новини

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението

Публикувана: 10 Септември, 2019 09:04
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15923
Вижте 8-те нови знака по пътищата ни
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.

Осем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще помагат на водачите с информация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Въвеждането им ще указва наличието на задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород. С нови знаци ще бъдат обозначени и платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква винетна или тол такса. Новите указателни табели са включени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци (НИД на Наредба № 18 от 2001 г.), публикуван за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

Промените са изготвени след анализ на подзаконовите нормативни актове, издадени на основание чл. 14, ал. 1 от Закона за движението по пътищата във връзка с изменението на текстове от Закона за пътищата.

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението. Те са от група "А" и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. Знак А41 - „Образувано задръстване“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно. Знак А42 - „Намалена видимост“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия. Знак А 43 - „Настъпило пътнотранспортно произшествие“, ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението.

Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с управлението на движението. С нови пътни знаци ще се сигнализират и участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или тол такса. Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса, а знак Д25.2 ще е само за тол такса. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса. Предвидени са специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород.

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане - Д26. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.

С проекта за изменение на наредбата се цели повишаване на информираността на водачите при промяна на средата, в която се движат, сигнализирането на републикански пътища от платената пътна мрежа, чието използване изисква платена винетна или тол такса, възможност за изобразяване на предупредителните пътни знаци на информационните табла от интелигентните транспортни системи, както и внасяне на яснота по съществуващи изисквания, нееднозначно тълкувани и прилагани в проектантската практика.

Очаква се така да се подобри качеството на действащата сигнализация с пътни знаци по пътищата и улиците и да се уеднакви проектантската практика, с което ще се постигне повишаване на безопасността на движението по пътищата. Пътните знаци в повечето държави от Европейския съюз са унифицирани съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея.

Вижте 8-те нови знака по пътищата ни

Включените в проекта на наредба нови пътни знаци са свързани с необходимостта от осигуряване на високо ниво на пътна безопасност поради нарастването на трафика, въвеждането в експлоатация на нови пътища и пътни отсечки, внедряването на тол система и на интелигентните транспортни системи.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци е качен за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страницата на МРРБ.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.9 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Manhart
1 Отговор
HYD- това е бъдещето а не ел. батерии! :)

Коментиран от #5, #26


Оценка:
-15 +64

А44
2 Отговор
А знак "Внимание джендър с тротинетка", защо няма ?

Коментиран от #4, #21, #22, #27


Оценка:
-5 +155

Behemoth
3 Отговор
Трябва знак внимание тиквен бостан да се постави на КПП Тата....

Оценка:
-4 +78

4
Този коментар е премахнат от модератор
Бау
5 Отговор

До коментар #1 от "Manhart":


Да си чувАл за Хинденбург?

Коментиран от #6


Оценка:
-17 +14

гост
6 Отговор

До коментар #5 от "Бау":


И кво за Хинденбург? Ти да си чувал кво щеше да е ако бабати беше мъжка?

Коментиран от #7


Оценка:
-12 +14

Бау
7 Отговор

До коментар #6 от "гост":


Ако искаш да се возиш в кола с 50 кила лесно запалим газ и да се молиш, някой да не се надъни в теб, ок.

Коментиран от #10


Оценка:
-9 +21

некой си
8 Отговор
Какво бъдеще бе, водорода е бомба!
Съхранението му е ужасно скъпо и опасно.
Бъдещето е в хибридните технологии.
TREV например. Газово-турбинен двигател произвеждащ ток.
Отпадъчен продукт СО2 и Н2О

Коментиран от #12


Оценка:
-5 +28

Дивотиите продължават с пълна сила😂😂😂
9 Отговор
А знак патрулка с 3 от кат що нема😂😂😂земаме 20 😂😂

Оценка:
-2 +20

хахо
10 Отговор

До коментар #7 от "Бау":


Дорде се организират да поставят знаците А41,42,43,я мъглата се вдигнала,я вече разчистили пътя от останките на малоумниците,я задръстването отшумяло.

Оценка:
-2 +25

Табаков
11 Отговор
Пак простотии! Знак Д25.2 е излишен. А41,А42 и А43 не могат да бъдат поставени за постоянно на пътя. Катаджиите за какво са? Нали те трябва да присъстват и указват на водачите,ако нещо такова се е случило? Произшествия,мъгли и пушеци,задръствания винаги изискват присъствие на служители на КАТ. Те поставят знаци и светлинни табели.

Коментиран от #13, #29


Оценка:
-3 +21

Гост
12 Отговор

До коментар #8 от "некой си":


И откъде ще дойде газа? Сгъстен до 200 bar, или втечнен до минус 161°С?
Все тая! Няма безопасно бъдеще.

Оценка:
-5 +5

Гост
13 Отговор

До коментар #11 от "Табаков":


Кви катаджии бе Табаков! Бъди реалист! Те само взимат, никога не предотвратяват, винаги са на последствията! Не дай Боже да тръгнат да оправят задръстване!!! И 50 знака след това няма да го оправят за десет дена! Айде моля ти се! Ял съм им попарата.

Оценка:
-4 +22

Ахахахах
14 Отговор
Знак “образувано задръстване” кърти! В министерски съвет трябва да сложат на вратата един. По-задръстени няма!

Оценка:
-1 +39

15
Този коментар е премахнат от модератор
муха
16 Отговор
колко повече знаци толкова по голяма неразбория на пътя

Оценка:
-1 +18

HHO Varna
17 Отговор
Не да си купувам водород, а от вода да си го разлагам. И тогава нося вода в клетките. И не стават богати шарлатаните.

Оценка:
-1 +12

Яшко
18 Отговор
А знак, внимание дупки,?!! Защото трябва са на всеки километър

Оценка:
-1 +27

Зевзека
19 Отговор
Трябва да има знак и за проститутките..........за да могат шофьорите да намалят и да направят подходящия избор........

Оценка:
-1 +21

HUAWEI
20 Отговор
Защо няма знак бензин и дизел а само за джендърмобилите.

Оценка:
-2 +14

Костя Копейкин
21 Отговор

До коментар #2 от "А44":


При нас в русия има и внимание пиян мужик.

Коментиран от #25


Оценка:
-14 +7

Азз
22 Отговор

До коментар #2 от "А44":


Няма място за поставяне на толкова много знаци.

Оценка:
-0 +5

23
Този коментар е премахнат от модератор
Иво
24 Отговор
Малко са, малко..... Трябват минимум още 50 знака, а на изпитите кандидатстващите трябва да могат да решават уравнения, които могат да изведат силата на гравитацията на черните дупки, с маса над 10 пъти масата на Слънцето, както и лъчението, което те излъчват! Да се премахнат глобите и всички санкции, като вместо тях пътищата да се разорат - хем създаване на работни места на багеристите, хем водачите ще са съсредоточени максимално върху шофирането в затруднени условия и няма да имат възможността да говорят по мобилните си телефони и да пращат SMS-и. Така се изключват автоматично и всякакви гонки, с които понастоящем никой не може и не иска да се пребори! Творци на закони - проявявайте повече инициатива и творчество, държавата и народа е във ВАШИТЕ ръце, ВИЕ можете и моделирате всичко под лозунга - " Ние сме слуги на народа"!

Оценка:
-1 +7

село
25 Отговор

До коментар #21 от "Костя Копейкин":


Скъпи Костя, личните имена се пишат с главна буква. Съдейки по това, ти си /за наш срам/ полуфабрикат от нашата пропаднала образователна система. Остава да поискаш по знаците да няма букви, а само картинки.

Оценка:
-0 +8

Защо
26 Отговор

До коментар #1 от "Manhart":


Защо все за пари става въпрос ами направете знаци със да помогнеш на хората ане актове

Оценка:
-0 +5

Кума Лиса
27 Отговор

До коментар #2 от "А44":


Има ли коли, които се зареждат с водород????

Оценка:
-0 +2

ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН
28 Отговор
А ЗАЩО НАДПИСИТЕ НЕ СА НА КИРИЛИЦА? СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА ДА ЗАЩИТИ ПРАВОТО НОМЕРАТА НА АВТОМОБИЛИТЕ НИ ДА ОСТАНАТ НА КИРЛИЦА СЕГА И ВСИЧКИ НОВИ ЗНАЦИ НА ЛАТИНИЦА. СРАМНО Е!

Оценка:
-1 +8

КозЗа Ноздра
29 Отговор

До коментар #11 от "Табаков":


А бре байо, ти за електронни знаци , появяващи се на табла чувал ли си. Не ми се обяснява ами се разходи до Холандия и виж. Айде

Оценка:
-0 +1

Табаков
30 Отговор
В Холандия,чичо климатичните условия са различни от тези в България. Светлинни знаци има не само там. Има във Франция и в Разделеното кралство Невелика вече Британия. Не ми обяснявай като на неук. Знаците не се местят сами,там където е станало задръстване,има катастрофа или се е спуснала дебела мъгла,пич. Трябва човешка ръка да го стори.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Емануел Макрон
Френският икономически министър в отговор на протестиращите
Аз не говоря за законопроектите на езика на яйцата и побоите"

Още бисери