Last news in Fakti

13 Септември, 2019 08:03 5 165 28

54 убити и ранени по време на лов за 5 години

  • ловец-
  • убикство

От МВР предупреждават, че друга причина за злополука по време на лов може да е неправилно боравене с оръжие

54 са ранените и убитите ловци за последните 5 години, сочат данни на МВР, предоставени на „Монитор”. От тях ранените без опасност на живота пък са 44, а загиналите - 10. На варненския плаж казват, че това лято не са виждали нещотърсачи с металдетектор, а и нямало какво да се открие при това рехаво присъствие на чужди туристи.

В периода между 2014 и 2016 убитите са общо само двама, а ранените - 13. За последните два ловни сезона обаче има увеличаване на броя на загиналите, които са по 3 на година, а ранените са общо 21. От началото на новия сезон, който бе открит на 10 септември с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина вече има трима ранени без опасност за живота.

По думите на председателя на Съюза на ловците Васил Василев, в единия от най-новите случаи ловец е бил прострелян в бедрото от свой колега от далечно разстояние. „Виновникът за инцидента отишъл да си прострелва ловната карабина в гората в Еленския Балкан, но не улучил дървото, в което се целил, а човека, тръгнал да лови пъдпъдъци. За късмет куршумът не е засегнал главен кръвоносен съд”, обясни той.

Според Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) най-честата причина за инцидентите с ловци е неспазването на правилата за боравене с огнестрелно оръжие. „Например нерядко нещастията стават при стрелба по неясна и невидима цел, а само по шума от стъпките на животното или храстите”, каза още той. По думите му, имало намаляване на инцидентите като цяло, защото непрекъснато се обсъжда проблемът. „По закон оръжието се носи от място на място без да е заредено с боеприпасите. Освен това от 2 години насам ловците носят и светлоотразителни жилетки и шапки, за да са видими от по-голямо разстояние”, поясни Пиперков. Повече авджии ще излизат на индивидуален лов ежедневно заради чумата по свинете и това може да донесе допълнителни рискове, смята той. Причината е никой от тях няма да знае къде се намира колегата му и дали той не стреля отсреща по същото животно. Преди групов лов обикновено се дават инструкции къде са пусиите, откъде се гони дивечът и къде са ловците.

От МВР предупреждават, че друга причина за злополука по време на лов може да е неправилно боравене с оръжие. То не трябва да е заредено до неговата употреба и винаги да се насочва в безопасна за хората посока. Освен това то задължително трябва да е технически изправно. Опасност има и при самоволно напускане на позицията, определена за ловеца при груповия лов.

На въпрос колко често ловците по невнимание прострелват кучето си, Пиперков обясни, че се случва, но не е толкова често. „Най-голяма е опасността при лов на дребен дивеч. Тогава ловецът следи основно дивото животно, а не кучето и, когато то попадне в една огнева линия с дивеча понякога бива улучван и домашният любимец. Кучетата могат да пострадат и когато се гонят диви прасета. Случаите с прострелване на куче са по 2-3 пъти на година”, поясни ловецът.

Една от основните цели на ловците е по възможност да отстрелят качествен трофей. „От разрешените за отстрел диви животни за най-ценни се смятат трофеите от благородни елени, обясни още Асен Пиперко. „Там най-важният показател е тежестта на черепа с рогата. Мечките също са ценен трофей, но за тях разрешение се дава много рядко. „Миналата седмица бе дадено такова позволение и служители на горското са убили опасна мечка в Смолянско”, добави той.

По информация на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), за миналия ловен сезон държавните ловни и горски стопанства и ловните сдружения отчитат приходи от ловен туризъм възлизат на почти 7,5 млн. лв.

Основна част от чуждестранните ловци, посетили страната за лов на едър дивеч са от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч предпочитания имат авджии предимно от Италия, Гърция, Испания и Франция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    19 12 Отговор
    Малко са.

    Коментиран от #23

  • 2 веселяк

    15 2 Отговор
    Тия са по-добри и от сирийците!
  • 3 Наблюдение

    26 16 Отговор
    Пълна психопатия е да убиваш красиви диви животни . Обаче природозащитниците точно в този случай си мълчат.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Груйо

    26 2 Отговор
    То ракията по време на лов е спасила повече диви животни от всички природозащитни организации.
  • 6 МАГАРЕ

    27 4 Отговор
    Ловът щеше да е страхотен спорт ,ако и елените имаха пушки.Цитирам някой,ама и аз не знам кой.
  • 7 ДДРОнег

    13 6 Отговор
    "Който нож вади, от нож умира"
    Е, когато е казано това не е имало пушки и смятам, че поговорката важи за всякакво оръжие !!!
  • 8 Койчо

    8 5 Отговор
    Глиганите никак не са красиви вервайте ми виждал съм много.
  • 9 Ivo

    16 0 Отговор
    До това води Copy Paste
    "Нa вaрнeнcкия плaж кaзвaт, чe тoвa лятo нe ca виждaли нeщoтърcaчи c мeтaлдeтeктoр, a и нямaлo кaквo дa ce oткриe при тoвa рeхaвo приcъcтвиe нa чужди туриcти."
  • 10 Нео

    17 1 Отговор
    В днешно време всеки може да стане ловджия. Такива станаха много човечета дълбоко комплексирани по ред причини с основната идея да изглеждат по-мъже и също толкова недисциплинирани и пренебрегващи правилата на лова. Резултатите са налице!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 просеНИК

    11 5 Отговор
    Като млад съм ловувал, но отдавна си дадох сметка, че това е жестоко хоби и прекратих с убийствата.
    Обичам да стрелям, но за целта си има неживи мишени и стрелбища. Да убиеш животно, за да има с какво да се похвалиш пред приятели в компания не е човешко. Ако няма какво да ядеш е друг въпрос, но в магазините така или иначе има вече убити животни ско си гладен.
    А, мадамата на снимката, ако натисне спусъка така като е застанала и прикладвала, ще направи 3 метра заден ход с приземяване по задник.

    Коментиран от #17

  • 14 Бачо Киро

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдение":

    Само където истинският ловджия се грижи и за животните, храни ги в трудните месеци и тн, защото иска да има нещо за лов и в бъдеще. Ти от друга страна помагаш драскайки коментари... Демек реално никога нищо не си правил... Такива сте защитниците.. Само лаене...

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пачи крак

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "просеНИК":

    и като прекрати с лова какво стана гей ли

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Галин

    9 4 Отговор
    КАК НЕ МОЖАХТЕ ДА СИ НАМЕРИТЕ ДРУГА РАБОТА И ПОДХВАНАХТЕ И НАС ЛОВЦИТЕ СЪМНЯВА МЕ ЧЕ И ЗНАЕТЕ КАКВО Е ТОВА А ПИШЕТЕ САМО ГЛУПОСТИ ТАЯ ДЪРЖАВА СЕ НАВЪДИ САМО С ДЖЕНДЪРЕ И ПОДОБНИ МАЛОУМНИЦИ

    Коментиран от #25

  • 21 Койчо

    9 4 Отговор
    Предлагам за три - четири години да спрем да ловуваме и потдържаме дивеча та да видим кво ще се случи. Мога да ви кажа дивите прасета , вълците , лисиците , чакалите и други такива ще ви разкажат играта. Популацията им ще ескалира. Само на еленчета и сърнички ще замязате.

    Коментиран от #22

  • 22 Галин

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Койчо":

    ЕВАЛА БРАТ НО СИЛНО СЕ СЪМНЯВАМ ЧЕ ЩЕ ТЕ РАЗБЕРАТ
  • 23 Шляхтиц

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Радо":

    Много са малко. Ловът трябва да бъде забранен, ловците да изчезнат, а убийството на животно да бъде считано за криминално престъпление..........
  • 24 Ловец

    14 4 Отговор
    Лов е имало и ще има!Това е начин за регулиране популацията на дивеча и прекрасно място за релакс и среща с приятели!И много моля ОНАНИСТИ да не се изказват по темите за лов!
  • 25 Джендър

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Галин":

    Не само джендъри, и неграмотните колелета са много!
  • 26 Гражданин

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "пачи крак":

    Не, стана човек! Дума, която на много ловджии в чужда! И аз съм ловджия, но никога няма да стрелям по елен или сърна, при положение, че има толкова вреден дивеч. Като искате да регулирате популацията направете същото, не си опавдавайте желанието да убивате с това!
  • 27 КNС

    6 1 Отговор
    Кажете защо на ловните пушки задължиха да се поставят заключващи скоби на спусъците? Кой спечели от тази далавера? Със сигурност от това ловът нема да стане по безопасен. Некога кандидатите за ловци се подпираха старателно от ДС и НМ. Сега цедките са много, много рехави.
  • 28 Мартин

    1 0 Отговор
    А колко са жертвите на марихуаната, че тя е забранена, а да си ловец е престиж?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове