Last news in Fakti

15 Септември, 2019 20:12 1 454 19

Министър Вълчев: Недостигът на учители ще се задълбочава

  • учители-
  • красимир вълчев

Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия

Министър Вълчев: Недостигът на учители ще се задълбочава - 1

Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето бъдеще. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той пожела на учители и ученици успешна нова учебна година.

Вълчев подчерта, че няма обща криза за учители, но по отделни дисциплини има голям проблем: „Следващите години ще бъдат трудни. Този недостиг ще се задълбочава“.

По думите му с повишаването на заплатите се наблюдава и повишаване на мотивацията за включване в професията.

„Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия. Тази година за първи път учителската заплата е над средната за страната от десетилетия. … Повишаването на заплатите е необходимо и задължително, но не достатъчно условие. Трябва да се случи цялата промяна“.

Въпреки допълнителното възнаграждение са малко кандидатите, които искат да преподават в училищата в проблемните райони, отчете просветният министър.

По думите му най-голямо отпадане на деца от тези райони има след 7 клас. Голям проблем остава и ежедневната посещаемост, добави Вълчев и отбеляза, че това е може би едно от най-важните предизвикателства, за което разчитат на помощта на учителите.

Най-важният фактор е учителят

Министърът на образованието посочи и целите, към които са се насочили. Основното, което трябва да се случи, е да подобрим функционалната грамотност и да провокираме в по-голяма степен интереса за учене на децата, категоричен бе Вълчев и добави:

„Учителят трябва да ги накара да мислят, да проблематизират, да четат допълнително – това е промяната, която се случва в системите. При нас това означава да променим модела на промяна – да кажем на учителите: „Вие сте по-свободни, но и по-отговорни. Разчитаме на вас“.

Много са промените, които трябва да се случат. Най-важният фактор обаче си остават учителите“. Системата в бъдеще много повече трябва да се развива благодарение на енергията на учителите да избират собствени, иновативни методи за обучение, смята още Красимир Вълчев. „Нивото на образованост, на възпитание на един човек или на средното ниво намира отражение във всички обществени отношения, намира отражение във всеки квадратен сантиметър около нас“, добави той.

Целта: 0,5% от „Хоризонт Европа“

Министър Вълчев коментира и ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

„Това ще бъде една възможност ние постоянно да черпим информация от нея, да взаимодействаме с ЕК по отношение на възможностите за финансиране. Нашите учени и преподаватели ще имат възможност постоянно да се срещат с нея. 100 млрд. ще бъдат само средствата по „Хоризонт Европа“, наследникът на „Хоризонт 20/20“ – голяма част от тези средства се концентрират върху най-големите страни, съгласно принципа на върхови постижения. Ние ще поставим съобразно национална цел да участваме с минимум 0,5% от средствата по тази програма. Надявам се г-жа Габриел да ни помогне за постигането на тази цел“.

Според него българското висше образование и наука може да задържи повече млади хора, само ако е по-свързано в рамките на ЕС:

„Това е шансът да задържим повече млади хора в България – ако висшите ни училища издават общоевропейски дипломи, ако имат възможност да се обучават в общоевропейски университети. Ние няма да се чувстваме, че сме извън Европа“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    16 1 Отговор
    От къде криза за учители? В Русе закриха половината средни училища, а оставащите работят с 50% от капацитета си. С основните е същата работа.
  • 2 ЧАСТНИ УРОЦИ

    8 4 Отговор
    То всеки учител дава частни уроци . ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ ВМЕСТО ЗА ЗАПЛАТИ НА УЧИТЕЛИ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ НА ДЕЦАТА.
  • 3 Оня

    21 1 Отговор
    Ще има и недостиг на деца, така че, не се притеснявайте много.
  • 4 Веско Тумангезов

    0 3 Отговор
    АХАХАХАХАХХХХАХАХАХАХХАААААА ХАХАХАХАХХХАХАХАХАХАХАААА АААХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАААА ХАХАХХАХАХААХ ХЕХЕХЕХЕХХЕХЕХЕЕЕЕ ХОООХОХОХХОХОХОХОХО ЕЕЕХХЕХЕХЕХЕХХЕХЕХЕЕЕЕЕ БРАО БРАО МНОГО ДОБРЕ ДА БРАО ХАХАХАХАХАХАХААА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    12 1 Отговор
    Не е недостиг на учители,а на УЧЕНИЦИ,заради бюджета на училището се записват ученици само ФИКТИВНО,те са "мъртвите души"в даскалото!Така че ,няма проблем с учителите, а с УЧЕНИЦИТЕ!!!
  • 7 Ventura

    7 5 Отговор
    Самопризнание! След десетилетие на Гербарско управление води до това.
    А след още десет и деца няма да има.
  • 8 Верно бе!

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "червено тролче":

    Що е избивал най-вече славяни!?Само в Русия 53 млн.!В Полша, Сърбия,Украйна,Словакия...бройката отива на 80 млн. !Що бе!?А какъв диван видях в Котбус, ти е бедна фантазията!С тапицерия от славянска кожа!
  • 9 NikNay

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "червено тролче":

    Глад, а? Спам навсякъде и до дупка - нали преди малко беше "Бай хой" ?
  • 10 КралиМарко

    13 2 Отговор
    Другарю, дето си сложен за министЕр, то образованието одавна е мъртво, та за какви учители говорите!?
    Вашата държава няма нужда от умни и мислещи интелектуално нормални граждани!Вашата държава е селска територия, която е населена с прост и глупав народ , и ръководена от прост , но хитър по селски елит!Недей да говориш за образование и учители..теми Табу сред талибаните и простаците, около теб.Огледай се, послушай малко министерски съвет, разходи се по улиците, и ако смееш отиди в провинциално училище..
  • 11 Никой не учи

    4 0 Отговор
    Материалното и живота това гледат децата. И парата и материално и забавления. Това искат. Лукс , секс , пари , забавление и материално. И лесни пари.
  • 12 Загрижен

    2 1 Отговор
    Уважаеми , господин министър,докато не изхвърлите гнилите ябълки от образователната система в близките пет години ще има недостиг на учители и ученици.
    Трябва да има учители с морал,това е основата,а след това,пари,професионализъм,умения,необходимите качества да си учител.
    Има пропаст между това,което беше и това,което е,днес и сега,много време ще отнеме,докато се запълни,но може да се започне,като се спре с назначаването на кадри,които са доказани крадли и коври( Пример КЕМБРИЧА гр.Бяла,Русенско,в петък бяхте там,защо не попитахте за гнилите ябълки там,всички ги знаят кои са,а самите ученици им се подиграват ежедневно,през цялата учебна година).
    И пак опираме до личния пример и моралът,който отдавна липсва,както в много от учителите,така и в родителите,а това се отразява на цялото общество,а горките деца са потърпевши и неуправляеми,десетилетия наред ще живеят на автопилот.
    По-умните бягат,но това не е трайно решение.
    Не всичко е пари и проекти,трябва и морал,възродени традиции, и мъдро управление,разумно управление!
    Успех,вие сте от малкото хора,които сте истински загрижен за системата,която управлявате,да ви даде Бог,здраве и търпение,сила и воля,за да успявате в начинанията,за доброто на всички нас,които милеем за децата и тяхното добро образование,при това мултифункционално.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 14 Още по загрижен

    2 1 Отговор
    1. Учителя е НИКОЙ в очите на децата!
    2. Той е едва ли не враг с който воюват дори и родителите!
    3. Като виждам как се учат децата, представям си какви учители ще излязат от тях!
    4. Университетско образование = 0
    5. Мотивация =0
    6. Заплащане =0
    7. Социален статус =0
    .
    .
    .
    .

    Коментиран от #16

  • 15 От кое кръстовище

    2 2 Отговор
    го намериха и този смешник, които освен с прокарването на Истанбулската конвенция през задния вход с друго не се занимава. Медиите тръбят, че за едно учителско място се явяват по над 40 кандидати, а този ни говори небивалици. А то деца няма вече, а даскали съкратени няма.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Още по загрижен":

    Публикувано във факти.бг:1. Учителя е НИКОЙ в очите на децата!
    ----------------------------
    Защото в главите на децата се върти: " А бе ти, като знеш толкова `що се не видиш на какво приличаш, с тези подпетени обувки и овехтели дрешки? Защо не караш лъскава кола и не носиш маркови дрехи?"
  • 17 Един

    3 0 Отговор
    За съжаление т нар. “ реформа в БГ образованието” приключи с повишението на учителските заплати!!! Това е трагично!!!!
  • 18 Споко скоро нема да има хора😂😂

    0 0 Отговор
    В бегето
  • 19 Умно село

    1 0 Отговор
    Учители, доктори няма , но МЕРАКЛИИ ПОЛИТИЦИ ЗА ДА УПРАВЯЛАТ ПУСТА ТЕРИТОРИЯ ДАЛ ГОСПОД!
    АКО СА ДОБРИ ПОЛИТИЦИТЕ - И ДАСКАЛИ И ДОКТОРИ НЯМА ДА БЯГАТ НАВЪН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове