20 Септември, 2019 14:05 10 744 16

Диана Янкулова за натиска над БНР: Ако ГЕРБ са извън подозрение, то остават...

  • бнр-
  • криза-
  • диана янкулова-
  • журналист-
  • хоризонт-
  • подозрения-
  • прокуратура-
  • светослав костов

Искаме оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов

Диана Янкулова за натиска над БНР: Ако ГЕРБ са извън подозрение, то остават... - 1
Снимка: БНР

''Мисля, че новината е, че журналистиката и нейната солидарност, не са напълно съсипани, каквато беше надеждата на политиците и силните хора във властта. Може би, защото ние с вас сме отдавна в професията (обръща се към водещия Веселин Дремджиев), е добре да обясним на хората, които отстрани наблюдават случващото се, че ние сме принудени да водим поредната битка за правото да информираме своите слушатели честно и обективно. Да уважаваме фактите, а не интересите на силните хора. Тази битка, която условно наричаме свобода на словото, дано не сме през всичките тези години, изпразнили думите от съдържание, е стара и се води с променлив успех. От едната страна на барикадата е властта, която иска да бъде хвалена и обичана, от другата са медиите, които трябва да питат и да разказват достоверно на публиката какво се случва около нас. Журналистиката, както пише във всички учебници по журналистика, е ''кучето пазач'' на обществения интерес'', това заяви вчера журналистката от Програма ''Хоризонт'' на БНР Диана Янкулова в предаването ''Денят с В. Дремджиев'' по TV+ и TV1 по повод създалата се криза в Радиото.

На кого е неудобен критичният и неудобен глас в БНР, Програма ''Хоризонт''?

''На онези, които наричаме ''властта'' и не харесват образа си в огледалото, които нямат отговори на въпросите, които задаваме. Днес може би прокуратурата е в тази роля, преди години са били правителства, отделни министри и политически фигури. Изобщо, винаги се намира някой, който не харесва онова, което го питат и онова, което звучи в ефира на Българското национално радио'', отговори на въпроса на водещия Диана Янкулова.

''Днес обаче ние чухме истината за този казус наречен ''Силвия Великова'' и поредният опит един журналист, изявен и критичен, да бъде оставен без ефир. Чухме истината, която вече седем дни ни беше спестявана. А тя е, че има обаждания от властови фигури, които очевидно знаят как да командват генералния директор на една обществена медия. Избран на теория от ''уж'' независим конкурс, защо Светослав Костов се е изплашил от тях за хляба на децата си? Допускам, че е защото има да връща услуга. А защо е приел да изпълни мръсната поръчка? Допускам, защото има за какво да им бъде благодарен'', заяви още Янкулова.

Кой е оказващият натиск?

Парадоксалното е, че възелът трябва да бъде разсечен пак от господин Борисов, който се е обадил, както стана ясно, на санкционираната колега Силвия Великова, за да я попита какво се случва и да я увери, че няма пръст в това. Както и да промени ситуацията, с връщането ѝ в ефир. Ако не може да подозираме ГЕРБ в случая, остават подозренията към прокуратурата, която трябва сега да ни каже дали има престъпен състав в това изключване на ефирния сигнал на Програма ''Хоризонт'' за цели 5 часа, въпреки че Радиото е част от националната сигурност'', отговори тя на поставения въпрос от Веселин Дремджиев.

Как прокуратурата ще се разследва сама себе си?

''Прокуратурата би могла да намери виновен, някой бушон от по-долните нива, като техническия директор на Радиото и с това да приключи въпроса. Няма престъпен състав в Наказателния кодекс, който да казва, че цензурата е престъпление. Това са морално-етични въпроси и тук ми се струва, че трябва да апелираме към интереса на нашата публика, на обществото, защото сега хората могат да си помислят, че твърде много ги занимаваме с нашите медийни проблеми. Истината е, че журналистиката е единствената работа, която е на показ в обществото. Ако всеки може да мишкува в своя кабинет и да прави нещо, може би наистина професионално, журналистиката е на витрината и всичко, което ѝ се случва, всъщност е една обществена присъда, каквато сега със сигурност ще има господин Светослав Костов, който вече цяла седмица ни лъже какво е фактическото положение с неговото решение да свали Силвия Великова от ефир ''днес'', а може би ''утре'' други. Както и може да остане в тази позорна графа прокуратурата, ако не стигне до истината по този сюжет'', коментира журналистиката от ''Хоризонт''.

''Протакането на решението, може да значи две неща: всяко чудо три дни, скандалът да позатихне или пък времето да се използва, за да бъде обработено общественото и професионалното мнение. Аз обаче искам категорично да кажа, че след днешния ден - ние искаме оставката на това ръководство и на генералния директор Светослав Костов, защото той няма морален кредит на доверие, за да ни управлява. Така, както в СЕМ се разколебаха за доверието дадено преди месеци при избора му за генерален директор, така ние в ''Хоризонт'' не можем да бъде ръководени от хора, които лъжат, шикалкавят и укриват истината. Не бих могла да кажа какво ще направим точно, но със сигурност ще направим нещо, както сме правили през всичките години, в които сме преживявали подобни кризи. Лошото е, че смятахме, че с времето - те ще отминат'', завърши Диана Янкулова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    46 15 Отговор
    Гербаджии тоя път се уляха.Ще има ли втора Пунта Мара ,очакваме развръзката

    Коментиран от #10

  • 2 Кой я измисли тая граматика

    21 11 Отговор
    „санкционираната колега” На кой малоумник му дойде на ум че прилагатешното щебе в женски род, а съществителното в мъжки и това ше е граматически правилно? Какъв беше проблема да се казва „колежка” и т.н.? Някой е трябвало да си оправдае жалкото съществуване и заплатките ли? В бедните езици като английския, няма женски род и тва ли трябва да копираме от тъпите западняци?

    Коментиран от #13

  • 3 По детски

    16 1 Отговор
    Пъзел, на който половината състовни части са без изображение, а другата– с различни цветове, но без ясна картинка.
  • 4 Гост

    31 0 Отговор
    Казали са му, че ще го сготвят, ама не са му казали как.
    Сега вече го сготвиха наистина.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 11666

    22 7 Отговор
    Едно е вярно тикваров е НЕ виновен!///завинаги да знаете..........
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ко ко каза

    29 5 Отговор
    Журналистика? Свобода? Слово? Морал? ... Те вече нямат място в моделът на управление на олигархията. Вероятно затова Миролюба Бенатова започна работа като таксиметров шофьор. Заради чувството, че работи честна и почтена работа

    Коментиран от #11

  • 9 Писна ми

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Пак ли досаждаш с простотиите си?
  • 10 Този път

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Усмивката":

    явно не са гербаджиите, а Гешевистите от прокуратурата. Лошото е, че в България журналисти няма от години, това са просто парцали, които служат на разни господари и в никакъв случай не и на обществото. А воят е за да не се пречи на този слугинаж.
  • 11 Точно

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ко ко каза":

    пък Бенатова да сочиш, като пример за обективна журналистика....
  • 12 Те са

    11 4 Отговор
    А кой каза че ГЕРБ са извън подозрение?нали те са го назначили и управляват!?
  • 13 Хелиос

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кой я измисли тая граматика":

    Никой не копира от никъде чисто и просто това се учеше в началните класове.който е искал да научи правилата е имал възможност Аз например от интер нет закърнявам пиша без главни букви препинателни знаци ужасен съм за 2.00 Другото което ме дразни,младежи които не ме познават ме поздравяват сутрин с ЗДРАВЕЙТЕ Много бой изядахмв от баба ми за това ЗДРАВЕЙТЕ Казва се ДОБРО УТРО ДОБЪР ДЕН.ДОБЪР ВЕЧЕР ОДГОВОРА Е ДАЛТИ БОГ ДОБРО АРХАИЧНО НО БЪЛГАРСКО ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ КОМУНИСТИ И ГЕРБАДЖИИ ЧИНГИТА И МАФИОТИ ВИЕ КОИТО ПОЛЗВАТЕ ПЛИДОВЕТЕ НА ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПЛЮЕТЕ СЛЕД КАТО НА 09 09 1944 НИ ИЗКАРАХТЕ ОТ ТАЗИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Nik

    5 4 Отговор
    Използвайки "прикритието""свобода на словото",много журналисти изпълняват политически поръчки,срещу пари разбира се!Ако им се направи забележка и се изисква от тях от ръководството,веднага се "надава вой" за цензуриране и "тормоз"!Още по-нелепо е да искаш оставката на шефа си,още повече,че няма абсолютно независими журналисти!В този случей в БНР е добре да се направи щателна проверка,включително и на финансовото състояние!Да се провери работата и на "свещенните крави" в БНР-Силвия Великова и Диана Янкулова и по-специално има ли пристрастност в отразяване на събитията,които се случват в България и света?
  • 16 ПК инк

    1 1 Отговор
    Дианчето - червено-пембяното...

    -В центъра на МВР, при Михаил Миков твърди, че като ПР, не е правила политика???
    -Дори и в МВР - пресцентърът не обслужва политик, или министър,
    не четка нечий началнически образ, а е винаги да дава нормалността
    на ситуацията???

    Как да не повярваме на всичко това?
    И сега, при този явен пълзящ преврат, Д.Я. много прецизно си подбира събеседниците, говори мазно, мазно и тихомълком
    прокарва внушения.

    Тя служи отлично на чистия реваншизъм.
    Браво.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове