Новини

Румен Радев в ООН: Обявената победа над "Ислямска държава" не е достатъчна

Държавният глава призова страните-членки да работят за утвърждаването на ООН като водещ фактор за укрепване на мира, предотвратяването на конфликти и борбата с тероризма

Публикувана: 26 Септември, 2019 18:30
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1143
Румен Радев в ООН: Обявената победа над "Ислямска държава" не е достатъчна
Снимка: EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Днес повече от всякога трябва да защитим основаната на правила система на многостранната дипломация, в центъра на която е Организацията на обединените нации. Това заяви държавният глава Румен Радев в изказването си днес пред Общото събрание на ООН.

Президентът изрази подкрепата на България за „значимата и навременна инициатива на Германия и Франция за създаване на Алианс за мултилатерализъм – мрежа от сходно мислещи нации, работещи за засилване на ефективните многостранни подходи към глобалните въпроси чрез ООН“. Според Румен Радев тази инициатива цели постигане на устойчиво развитие навсякъде в света.

По думите на президента ООН разполага с уникално разнообразие от инструменти за посредничество, предотвратяване на конфликти, мироопазване и укрепване на мира. Затова България приветства ангажимента на генералния секретар за развиване на дипломация за мир и има готовност да подкрепя неговите усилия за засилване на ролята на посредничеството при предотвратяване на конфликти, както е заложено в инициативата Действие за мироопазване.

Държавният глава открои международния тероризъм и насилствения екстремизъм като фактори, които продължават да оказват значителна заплаха за международния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развитие. „Международната общност следва да увеличи усилията за засилване на сътрудничеството в областта на контратероризма чрез подкрепа за ООН като ключов фактор в тази сфера“, призова Румен Радев. И добави, че за съжаление, през последната година международната общност не е постигнала пробив при разрешаването на нито един значим конфликт по света.

„Обявената военна победа над т.нар. халифат на „Ислямска държава“ миналия март не бе достатъчна, за да донесе мир на раздирания от войни регион на Близкия Изток. Международната общност трябва да остане бдителна, тъй като заплахата от тероризъм под различни форми все още съществува“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта, че намирането на политическо решение на конфликта в Сирия е от особено значение за стабилността и сигурността в региона и отвъд него и призова за всеобщо прекратяване на сраженията и защита на цивилното население. По думите му това изисква да бъде осигурен достъп на хуманитарна помощ до всички части на страната, както и да се положи началото на политически процес под егидата на ООН за постигането на мирен и всеобхватен политически преход. Устойчиво политическо решение трябва да бъде намерено само чрез ръководен от сирийския народ политически процес.

Държавният глава заяви, че кризата в Либия няма военно решение и България ще продължи да подкрепя подновяването на водения от ООН процес на посредничество и подготовка на парламентарни и президентски избори. Стабилизирането на Либия е от огромно значение както за регионалната сигурност, така и за справянето с потока от бежанци в Средиземноморския регион.

В изказването си на форума президентът Радев потвърди подкрепата на България за усилията за възстановяване на диалога за мир между Израел и Палестина, включително усилията на Квартета за Близкоизточния мирен процес. „Разрешаване на въпроса посредством съществуването на две държави е единственият път към устойчив мир. Хуманитарната ситуация в Газа предизвиква голямо безпокойство. Този въпрос трябва да продължи да бъде приоритет на ООН и международната общност“, заяви държавният глава.

„Вече повече от пет години изминаха от началото на конфликта в Украйна. Въпреки спорадичните примирия, ситуацията в Източна Украйна остава крайно несигурна“, заяви Румен Радев и призова за мирно разрешаване на кризата. Президентът определи като знак на надежда взаимната размяна на задържани и подчерта необходимостта от изпълнение в пълна степен на взаимно одобрения Пакет от мерки, приет с резолюция 2202 (2015) на Съвета за сигурност на ООН, както и зачитане на примирието, оттегляне на тежкото въоръжение и осигуряването на безпрепятствен достъп на Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ до всички обекти на двете страни в конфликта.

Решението на Иран да прекрати изпълнението на някои свои задължения, произтичащи от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, е причина за дълбока загриженост, отбеляза държавният глава и призова за зачитане на тази договореност и дипломатически контакти за намаляване на напрежението. „Ролята на Иран в региона, както и неговата балистична програма, следва да се разглеждат отделно от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма“, заяви президентът. Румен Радев открои и повишаването на напрежението в Персийския залив, което изисква да бъде даден приоритет на мерките за намаляване на напрежението с оглед предотвратяване на по-нататъшни инциденти.

Президентът припомни и че през 2020 г. ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от влизането в сила на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, като международната общност следва да препотвърди своя ангажимент към него като крайъгълен камък на режима за ядрено неразпространение.

Пред участниците в Общото събрание Румен Радев подчерта и последователната подкрепа на България за интеграцията на съседите ни от Западните Балкани в Европейския съюз. Този процес е инвестиция в регионалната стабилност и изисква активно изграждане на добросъседски отношения.

Необходимо е спешно да се ускори прогресът към постигането на целите на устойчивото развитие, заяви още Румен Радев. Човечеството се сблъсква с все по-бързо задълбочаващите се отрицателни последствия от непрекъснато нарастващата свръхупотреба на природните ресурси и масовата урбанизация. Резултатът от редица човешки дейности е необратимото замърсяване на околната среда, намаляването на биоразнообразието и застрашаването на крехките екосистеми, посочи Румен Радев.

Като член на Съвета по правата на човека, България се ангажира да осигури приобщаващо образование на децата с увреждания, което е съществен инструмент за целия процес на социално включване. В един свят, задвижван от информацията и комуникационните технологии, България отдава специално значение на възможностите, които образованието предлага, подчерта още в изказването си пред Общото събрание на ООН президентът Румен Радев.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El pepi
1 Отговор
Румен Радев е №1

Коментиран от #5, #17


Оценка:
-8 +25

Ха ха ха .
2 Отговор
Тоя палячо виждал ли е ислямист на живо???

Оценка:
-16 +10

Русороб
3 Отговор
Само глупости от този окован, празни приказки.

Коментиран от #10


Оценка:
-13 +6

Роско плювнята чехълчов
4 Отговор
Аз обявих прехода за приключил, беше достатъчно, ама забравих да издам декрет! И оше сме в играта за фолксваген.

Оценка:
-6 +9

7373737272
5 Отговор

До коментар #1 от "El pepi":


Радев е президент #1!

Оценка:
-9 +12

6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
Дрън дрън ярина😂😂😂
8 Отговор
Некои тебе слуша думи в пустиня 😂😂😂млъкни да не ставаш смешен😂😂😂

Оценка:
-11 +3

someone
9 Отговор
ООН няма силата да се налага над големите играчи ( великите сили ), още повече че те имат и право на вето.Как да наложиш резолюция над САЩ или Русия като те веднага ще ти хакнат вето и в отговор ще имаш за подарък или санкции или военен шамар. Така че всичко това са просто приказки, а всичко отново се ръководи от принципа , в който е силата той налага правилата на играта.

Оценка:
-1 +3

Бачо Киро
10 Отговор

До коментар #3 от "Русороб":


Глупости, умности, ма ги дрънка директно на английски. Нещо, което Баце не мое, хем от 100 години е в политиката... То уличен помияр за толкова време да е научил барем английски... Не за друго, реч мое си джугаш на български, то си има преводачи, ама една приказка на 4 очи не може да си каже с никой друг освен с Цецу Потника...

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +12

Майкооо
11 Отговор

До коментар #10 от "Бачо Киро":


Лелеее тръгнал комунизъм да чете на ООН ето

Оценка:
-2 +5

На баба Фърчилото
12 Отговор
С Черна Гора бизнес щял да ни уреди да правим Майкооо

Оценка:
-2 +4

Алфа Вълкът
13 Отговор
Правилно Румба, време да смачкаме Русия!

Оценка:
-4 +2

Тръмп
14 Отговор
Румбата този път не се изложи,браво!!!:):):)

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +1

Сссерсем
15 Отговор

До коментар #14 от "Тръмп":


Сменяй памперса!

Оценка:
-0 +0

16
Този коментар е премахнат от модератор
ПРИМИТИВЕН ВОЕНЕН РЕТРОРЪПАНАР
17 Отговор

До коментар #1 от "El pepi":


Румен Гривна е руско-бесепарска кукла на конци и прилича на бай Тошо отпреди половин век.
Или казано с две думи: ПРАЗНА ОПАКОВКА.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +1

Печатна грешка
18 Отговор

До коментар #17 от "ПРИМИТИВЕН ВОЕНЕН РЕТРОРЪПАНАР":


Румен Грипена,клонинг на бай Тошо,ортодоксален и убеден комунист,убеден като него че България трябва да стане руска провинция по примера на Беларус.

Оценка:
-1 +1

Анонимен
19 Отговор
Аз викам първо да се преборим тук с нашите крадци пък после , да гледаме в чуждите държави...... Той
Ердоган сега ако не вземе пари и като ги пусне тия 2 000 000 мл диверсанти тогава ще се усетим, за кво иде реч.

Оценка:
-1 +1

Радев ДОСТОЕН БЪЛГАРИН
20 Отговор
Радев реален и истински.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.