3 Октомври, 2019 09:55 1 053 9

Софиянски отново поиска нова конституция

  • стефан софиянски-
  • конституция-
  • централизация

Той допълни, че е налице силна централизация, от която водещите кметове се възползват, и добави, че е нужна по-голяма самостоятелност на общините

Софиянски отново поиска нова конституция - 1
Снимка: БГНЕС

Погрешното и индивидуално бюджетиране към местната власт е причината за задлъжнялостта на общините. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Стефан Софиянски, десет години кмет на София и бивш служебен премиер.

Той допълни, че е налице силна централизация, от която водещите кметове се възползват, и добави, че е нужна по-голяма самостоятелност на общините, които от своя страна да бъдат въвлечени в осигуряването на по-голяма събираемост на данъците.

Трябва да има определена пропорция на данъчните приходи, които да остават на място, защото в момента остават само местните данъци и такси. „Трябва 20% да останат в общината, 40% в областта и 40% в централната власт – това ще стимулира събираемостта.

Тук вече нараства и отговорността на местната власт, защото вече не се движи в рамкиран бюджет, а тя определя приоритетите си. Може за някоя община приоритет да е образованието, за друга здравеопазването или пътната инфраструктура. Нашето общество, бидейки съзнателен член на ЕС, трябва да потърси нова организация на обществения живот, който минава през нова конституция“, обясни бившият столичен кмет.

Стефан Софиянски обясни, че трябва публичните финанси да се вкарат като глава в една нова Конституция, като даде пример с германската. Според него в бъдещ нов държавен закон трябва да се рамкира разпределението на бюджета така, че той да се децентрализира по начин, който даде инициативността на местното и областното самоуправление, а правителството да определя само политиките в отделните сфери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скара бира

    6 1 Отговор
    Абсолютно подкрепям Идеята на Софиянски ! Но не вярвам че ще се случи и ще пуснат кокала министерствата , които са основен инструмент за партийни сделки за националните интереси и проекти с мащаб за подобаващо забогатяване !!!
  • 2 Емчии

    3 6 Отговор
    И не го ли го оправдаха, поради липса на доказателства?

    Каквото каже този, правете точно обратното и няма да сбъркате.

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емчии":

    Не поради липса на доказателства, а поради това че всички решения били взети от общинският съвет, а той не подлежи на юрисдикция!:) Човека разбира се е един от престъпниците, които съсипаха страната, ама това не му пречи отново да се опита влезе в политиката. Доказано е че паметта ни е къса!:)

    Коментиран от #5

  • 4 Кой беше ти бе

    2 1 Отговор
    микимаус не открадна ли достатъчно
  • 5 Емчии

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Сиреч, облажвал се е общинския съвет от него, е не целият, а за необходимото мнозинство?

    Ашколсун, евалла
  • 6 Ееех

    3 1 Отговор
    Прав е крадеца Софиянски, и други крадци говорят много правилни неща и имат добри идеи. Но лошото е че им идат само преди избори, а след тях си продължават по старо му.
  • 7 Невъзпитано е

    0 0 Отговор
    да се показва , а и от нищо не разбира. Въображението му е в повечко.
  • 8 1122

    0 0 Отговор
    Сегашните депутати не са ДОСТОЙНИ за промяна на конституцията.Трябва да се изберат хора които никога не са били депутати и не са участвали до сега в управлението на държавата в тоя и корумпиран тюрлю гювеч който е в момента.Всеки кандидат за парламента трябва да се проверява под лупа преди да бъде ПРЕДЛОЖЕН за депутат,какво има,с какво се занимава,и какво е миналото му.
  • 9 Novae1

    0 0 Отговор
    Тази децентрализация имаше свой проект още от 1994 г. Става дума за един постоянен финансово-данъчен референдум.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове