Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 17:58 1 688 21

Отпада БДС за детските храни

  • бдс-
  • детски храни

Производителите припомнят, че през юни беше постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство храните за деца да отговарят на БДС

Отпада БДС за детските храни - 1
Снимка: Shutterstock

Браншови организации настояват изискванията на Българският държавен стандарт (БДС) да бъдат задължителни за продуктите за здравословно хранене на децата между 3 и 7 години, съобщи БНР.

Тяхното мнение е в отговор на промените в Наредба 6 за здравословното хранене на децата, които предвиждат да отпадне изискването храните за деца да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС).

Производителите припомнят, че през юни беше постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство храните за деца да отговарят на БДС. Според Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите обаче подчерта, че резултатът е подменен.

"Преди 20 дни изведнъж разбрахме, че наредбата предстои да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, определени месни продукти, консерви, включително растителни мазнини не са изрично изписани да бъдат по БДС", каза тя.

Отговорността за качеството на храните е на зам.-здравния министър Светлана Йорданова. По думите на Кукушева тя е била ангажирана с темата за здравословното хранене на населението. Ужасното е, че в тази работна група участват специалисти, професори, експерти по хранене, юристи, които много спокойно обясняват, че няма никакъв проблем да има различни стандарти", добави Марияна Кукушева.

"В сферата на храните има над 200 стандарта, които в повечето случаи касаят организация на производство, различни технологични и хигиенни процеси, но в никакъв случай не касаят състава на храните. Утвърдените браншови и БДС стандарти са важни за всички, защото те гарантират качеството на състава на суровините, а тези суровини обикновено са произведени в България", каза председателят на Съюза на сладкарите и хлебопроизводителите.

"Няма да позволим това да се случи. В момента наредбата е в точка на замръзване", посочи Марияна Кукушева, която предполага, че вероятно се изчаква да минат местните избори.

"Нито производителите, нито потребителите, нито майките, нито децата ще позволим това да се случи в България. Нужно ли е да тръгнем по пътеката за срещата с висшето държавно ръководство, да занимаваме премиера и с този въпрос, за да се случат нещата така, че да бъдат от полза на обществото", запита реторично Кукушева.

Тя е категорична, че щом става дума за здравето на децата, не бива да се прави компромис.

Финансовият фактор не бива да е водещ, заяви Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България. "Учудвам се на арогантността на Министерството на здравеопазването", каза той.

"В България няма синхронизация между отделните ведомства и това води до намиране на врата в полето, която в последствие няма да се изпълнява. Всичко е свързано с това - да припечелят от някои търговски фирми още пари. Комерсиалността явно в последно време е водеща пред морала и здравословното хранене на децата", допълни Зоров.

"В тази държава може би намесата на Бойко Борисов е единствената рецепта за успех", отбеляза Димитър Зоров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    18 1 Отговор
    Мда. Малко е трудно да отговарят на стандарта за здравословни храни когато отдавна им е изтекъл срока на годност.

    Коментиран от #4

  • 2 Boxer 3.0

    29 1 Отговор
    Кое е по-важно за тях децата или далаверата?
  • 3 Айдее

    16 0 Отговор
    Последователите на Грета и онази другата канибалка-активистка почват да ядат деца. Много продажно правителство си имаме
  • 4 До 1

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Абе щото досега само БДС ядоха хаха сложили на сиренето от палмово масло БДС стикер и голям праз
  • 5 Свинефермата България

    20 1 Отговор
    Поредното герберско престъпление срещу народа, и по-точно срещу най-святото - децата! Какви са тия браншови организации, дето са по-силни от държавата не знам, но някой гербераст е гушнал много милиончета!!! БДС-то колкото и лошо да е нека отпада, важното е ДДС-то да не отпада...
  • 6 гост2

    13 2 Отговор
    БДС е САМО на хартия,в действителност всичко е така,както на производителя му отърва,всичко е прах в очите на хората!!!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Готин ама не съвсем

    13 0 Отговор
    Боже до какво падение стигна държавата! На ви демокРадция! Такова затъване и безотговорност, да не можеш да изпълниш изискванията на стандарт писан преди 60 години!
  • 8 Пич

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост2":

    Говориш глупости.
  • 9 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост2":

    Ами що не слагат всички стикер БДС тогава?

    Коментиран от #10

  • 10 мали мали

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Някои не си плащат стикера
  • 11 Някой вярва ли

    7 0 Отговор
    въобще на тези "производители" и "браншови организации" Вижда се с техните "стандарти" до къде стигна детското здраве... Толкова деца с наднормено тегло, преждевременно развити и т.н. никога не е имало. 30 год. ядохме наши и чужди боклуци при двойни и тройни еврогейски стандарти. Не стигат ли? Не трябва да се слушат приказките на "бизнесмени" като Зоров, втори и трети цървули, юристчета разни и др. От тези специалисти и държавните органи сме на този ред
  • 12 Йозеф

    0 1 Отговор
    Идеално, за кво е на децата да ядат храни по стандарт, в училище могат да ядат филии с маргарин...
  • 13 Активист на БСП

    10 0 Отговор
    Нищо друго не интересува ГЕРБ, освен трупането на пари !Отнемат деца,убиват българските деца с вредни храни ¡!
  • 14 Димов

    4 0 Отговор
    Отпадне ли стандарта, почва пласирането на боклуци и отрови.
  • 15 777777

    5 0 Отговор
    Ако онези от вън наредят и негансена вар в храните ще сложат.Тук докарват всичкия отпадък отвън и ни ползват за опитни зайчета. Няма да се учудя ако почнат да ни избиват децата по предложението на лудата от САЩ. По принцип това си е Еврейско правило да се пие кръвта на деца, да се изнасилват и убиват.
  • 16 Skyline r34

    3 0 Отговор
    Скоро и държавата ще отпадне както е тръгнало
  • 17 А може би...?

    3 0 Отговор
    ЩЕ СЛОЖАТ БДС НА ЕНЕРГИИНИ НАПИТКИ, ЧИПСОВЕ, БЛИЗАЛКИ, ПАЛМОВИ СЛАДКИШИ И ВСЯКАКВИ БОКЛУЦИ ХАРЕСВАНИ ОТ ДЕЦАТА!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 кратко и ясно

    1 0 Отговор
    Казано по-простичко,ще хранят децата с каквото им падне. ГМО-та от САЩ също ще ни посещават и тровят. Задебеляването ще продължи и в бъдеще. Предстоят ни нови болести.
  • 20 Тодоров

    2 0 Отговор
    Ами нали трябва да си пробутат ПАЛМОВОТО МАСЛО някъде, след като беше забранено за влагане в сирена, кашкавали и краве масло. Опитайте се да намерите във веригите детски бисквити и вафли без съдържание на ПАЛМОВО масло. Пълна безотговорност и ПРЕСТЪПНО ПОВЕДЕНИЕ от производителите. БАБХ е просто една престъпна организация от гледна точка здравословното хранене на населението. Защо мислите Българите ОТСКАЧАТ по празници и почевни дни в съседните страни - Сърбия, Македония и Гърция. Ами там храната си е храна и цените нямат нищо общо с ВИСОКИТЕ КАРТЕЛНИ ЦЕНИ в България.
  • 21 браво краво

    0 0 Отговор
    БГ вече само територия, половин работа е свършена, който избяга/2млн.българи/ок, други щя ядат ла-на и пак ще свършат.На свободни земи ще танцуват кючек цигани,чалми и бурки.Ердоган като отвори границата,гледай и бягай.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове