Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 13:16 4 181 23

Пак предлагат промени в изпита за шофьорска книжка

  • шофьорска книжка-
  • учебна кола

Поскъпват изпитите за шофьор

Пак предлагат промени в изпита за шофьорска книжка - 1

Кандидатите за шофьори ще провеждат изпита за книжка на автомобил, различен от този, на който са се учили да карат. Това предвижда проект на транспортното министерство за промяна за реда за провеждане на изпитите.

Проектът предвижда повече часове за кормуване за сметка на часовете за теория.

Бившият началник на КАТ Алекси Стратиев коментира пред бТВ, че поправката не е радикална и ще доведе до по-добра подготовка. От думите му се разбра, че цената на шофьорските курсове неизбежно ще се повиши.

"Новите водачи не са толкова рискови в първите 1-2 години. На третата придобиват самочувствие и това води до трагични инциденти", каза Стратиев.

"В по-голямата си част ние сме проводници на корупцията при шофьорските изпити и това, което се случва на пътя. Не само не учим учениците, а даваме пари на тези, които изпитват, и тези убийци излизат на пътя", коментира Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Следва

    7 0 Отговор
    предложение за подмяна и на шофьорските книжки...
  • 2 Стар Трек

    27 1 Отговор
    Най-добре ще е да ги тестват на космически кораб излязъл в орбита! Така ще е най-сигурно!
  • 3 Кой68

    3 1 Отговор
    Тоя Й.Иванов е некомпетенген и освен да бръщолеви за друго не става.....Това е уместна промяна за испит на друг различен автомобил от обучавания.Но?Много са условностите..Инструктурите защо не минават атестация през опр.период/3 или 5 години/?
  • 4 1234

    10 7 Отговор
    Книжка след тест по български и математика. Първите 3 г нямаш право да караш кола по тъмно и над 85 кс

    Коментиран от #23

  • 5 Гост

    21 1 Отговор
    Продължавате с плиткоумщината си! Докога - един Бог знае! И как това Ваше предложение ще намали корупцията или инцидентите на пътя?! 90% от катастрофите стават не от незнание, а от липса на мисловен процес в главата на водача! Вие сте инкубатор на импотентни идеи!
  • 6 да да

    18 2 Отговор
    задължително трябва да има тест за интелигентност и за грамотност!
    прости и неграмотни да нямат право на книжка!

    Коментиран от #9

  • 7 Бай ви ганя

    10 1 Отговор
    Герберските чиновници продължават с безумните си идеи.
  • 8 Възмутен

    10 2 Отговор
    А според мен, новите водачи с купени книжки, както и тези без книжки, от онези с цвят на зрял патладжан, са най-рискови. Кога ще има адекватно наказание за тях? 300 лв. е смешна глоба за шофиране без книжка.Да не говорим, че и тях не плащат.
  • 9 Голям Слон

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "да да":

    Психотестът в първата си част по същество е тест за интелигентност и агресивност :-) И ако можеш да се направиш на чук и божа кравичка, като отбелязваш онова, което не би или би направил на пътя (хората, които са го държали знаят за какво говоря), то със сигурност не можеш да симулираш интелигентност. Но за да има някаква полза, психотестът трябва да се провежда в ДАИ. И то не само първия път... Това трябва да е първата промяна - психотест за всички категории!!! Задължително полигон! Просто задължително. Не виждам причина да А категория да има, за СЕ да има, а за В, С и Д, например, да няма.... Задължително средно образование. Тия две промени засега са напълно достатъчни. Да припомня само, че в ДАИ по изпитите трудно се правят манипулации и със сигурност първото предложение ще има голям ефект в положителна насока. А полигонът вече е за увереност и съответно по-добра подготовка.
  • 10 Западните Балкани

    5 1 Отговор
    Пак се наказват тези, които искат по законен начин да се научат да карат. Онези, които си купуват книжки, ще продължат по същия начин. Трябва лют контрол за всякакви нарушения и то всеки ден, а не като партийцни мероприятия.
  • 11 А пътищата

    6 5 Отговор
    Защо управляващите пренебрегват факта, че пътищата ни са в най лошото състояние от всички европейски и заради това стават повечето произшествия. Ако сте пътували в западна Европа, там колата има добро сцепление на пътя при спиране и е стабилна, а тук пътни настилки, които не са ремонтирани от Тошово време... Над 30-40 години. Лунен пейзаж.

    Коментиран от #13

  • 12 Абсурд!

    6 1 Отговор
    Абсурд е карането на изпита на кола с която не си свикнал курсиста! За начинаещ шофьор това е абсоютен стрес, който може да доведе до грешки от притеснение, или забавени реакции свързани с непознаването на новия автомобил! Това е адска тъпотия която няма да доведе до нищо освен повече скъсани, ама не щото не знаят и не могат!
  • 13 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "А пътищата":

    Хайде престанете с тази мантра! Пътищата... Като виждаш и знаеш, че пътната обстановка не ти позволява да караш с желаната от теб скорост, ще караш по-бавно и по-внимателно! Иска му се на нашият да кара със 100 км/ч, ама имало неравности, ама било мокро, ама има завой - него това не го брига! Той иска и кара! Аман от "умници"!
  • 14 Призрак

    5 1 Отговор
    Задължително средно образование.
  • 15 Призрак

    3 1 Отговор
    Задължително повече часове кормуване в града.
    Задължително изпит на полигон за паркиране.
    Задължително заснемане на целия процес на видео.
    Приравняване на фалшива книжка до притежание и изработка на фалшива валута.
    Затвор от минимум 5 години за инструктора за корупция.
  • 16 А,де ...

    6 0 Отговор
    Каквито и промени да правят с правилника, курсовете и глобите, не могат да компенсират липсата на ''първите седем годинки''. Като прибавим и ''криворазбраната демокрация''. Всеки си прави, каквото си иска. Едва ли снощните 6-ма си ''заминаха'' заради лошия път, малките глоби или за това, че не са карали полигон.
  • 17 Щукар

    1 0 Отговор
    Пак ще повишават цените на курсовете. Ами накрая вземете да давате и по една кола на новите шофьори с тия прословути, скъпи книжки,господа изпитващи!
  • 18 коравия

    3 0 Отговор
    Всичко зависи от самия човек,има хора които са със доста години "стаж" зад волана и пак не могат да карат както трябва,дори и една по сложна маневра свързана с паркиране ги тормози.Каквито и мерки и санкции и т.н да се приложат всичко зависи от този който е зад волана,от неговите действия и преценки във дадената ситуация на пътя.Със дрогата и алкохола шега не бива.Ще завърша със една стара и изтъркана "мисъл".
    К-рва,Сервитьор и ШОФЬОР така се раждат,а не се създават.....
  • 19 Заварчик

    2 1 Отговор
    Който има на матурата по-малко от 4, книжка да не може да взема. То за да караш МПС и да не убиеш някой невинен с него, преди всичко акъл трябва!
  • 20 Лопатата

    1 2 Отговор
    Смятам че теорията трябва да е 100% самоподготовка, но теоретичният изпит да е изцяло на компютър, във видеоконтролирани изпитни центрове (може и мобилни).
  • 21 Dir

    0 0 Отговор
    "В по-голямата си част ние сме проводници на корупцията при шофьорските изпити и това, което се случва на пътя..." признаха си. Ако не се пускат такива камикадзета на пътя от школите и полицията не бе коромпирана , нещата по пътищата щяха да са други. А това, че пътищата са разбити, ми ще караш с по-ниска скорост. Какъв е този мерак на шофьорите в България като тръгне за магазина да спре на вратата му, тръгне за в къщи и ако има как да я паркира в хола...ми и аз искам да карам със 100 в града , но има правила и трябва да се спазват.
  • 22 Лора, внимавай...!!!!

    2 0 Отговор
    Каквито и промени да направят, като си невъзпитан и лош. участник в ПД, нищо не помага..! Преди да се запишеш курс, ако няма кой да ти обясни в къщи, основни правила по кормуване и други детайли, по трудно е на курсиста , трябва много положителни качества, рефлекс, спокойствие, по смел , за да бъдеш по качествен любител шофьор...!
  • 23 доди

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    И изобщо най-добре да нямаш право да караш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове