21 Октомври, 2019 13:18 2 756 13

Абсурд! В листовките питат как се лепи е-винетка

  • учебна кола-
  • листовка

По норматив часовете по практика трябва да бъдат 31

Абсурд! В листовките питат как се лепи е-винетка - 1

Листовките за кормуване са пълни с безумици, като дори има въпрос в кой ъгъл се слага винетката, която вече е електронна.

От пет месеца има работна група, която е приела промени, за да може подобни въпроси да отпаднат. МОН обаче спира този процес", заяви Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи пред bTV.

Той призова министърът на образованието да направи така, че промените да се случат възможно най-бързо.

Експертът даде пример със следния въпрос: "Каква е максималната стойност на отношението мощност/тегло за мотоциклети от категория А1?". Даде и друг пример с въпрос за това в кой ъгъл се поставя винетката. Тодоров попита как подобни въпроси имат връзка с безопасността на движението.

"Да не говорим, че винетките вече са електронни, но този въпрос все още е в листовките", допълни той.

Владимир Тодоров коментира и проект на Министерството на транспорта за промяна в реда за провеждане на шофьорските изпити.

"По норматив часовете по практика трябва да бъдат 31. Само че когато някой рекламира шофьорски курс по 195 лв., няма как тази автошкола да даде тези 31 часа, въпреки че е задължена. Това се удостоверява с подпис на курсиста. Системата на практика бълва убийци на пътя", коментира Владимир Тодоров.

"Системата, която ни бе представена в петък, все още се тества. Идеята е, че когато е в автомобила, курсистът трябва да удостовери, че е в него. Чрез мобилно приложение двата телефона – на курсиста и на инструктора, се засичат по GPS локацията. Физически двата телефона трябва да са един до друг. Прави се селфи в началото и в края на часа. Целият маршрут, по който се е минало, средна скорост, къде се е спирало, изминати километри – всичко това се записва автоматично в профила на курсиста без човешка намеса", обясни още Тодоров.

В няколко автошколи вече се прилага тестовата версия. Предстои още няколко школи да пробват новата система. Родителите на курсиста също ще имат възможността да следят профила му.

Владимир Тодоров уточни, че няма да е необходимо автошколите да отделят допълнително средства за това приложение. По думите му най-вероятно курсистът ще трябва да плати символична сума за това приложение.

"Трябва да се вземат мерки изпитът да стане изключително обективен, безпристрастен и безкомпромисен. Ако се затегне обучението и ако на изпита няма никаква възможност за помощ, броят на жертвите по пътя драстично ще намалее", на мнение е Красимир Георгиев, управител на Асоциация за квалификация на автомобилистите.

Безопасността започва и свършва с обучението и квалификацията, категоричен бе той.

"С цената на всичко трябва да се избегне челен удар. Това се учи в курсовете, на които кандидат-шофьорите не ходят, защото си учат листовките", допълни Красимир Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    11 2 Отговор
    Интересно щом наличността на телефоните е достатъчна за доказателство, какъв е проблема курсиста да си остави телефона и часп да бъде извъртян от инструктора без присъствието на курсиста? Наистина ли ще сме толкова наивни? Идеята в момента е просто повече рушвет за инструкторите

    Коментиран от #13

  • 2 onq s konq

    14 5 Отговор
    На тоа вапрос мои да утгувори само нашиа лиубим лидир и вудач боико
  • 3 Bubbles

    4 9 Отговор
    Бе аз доколкото знам в България все още има и лепящи се винетки та така че не виждам нищо станно във въпроса, още повече предвид факта че над 50% от кандидат шофьорите и от новоизлюпените такива не знаят от коя страна е и волана...
  • 4 Jacques Yves Moineau

    10 1 Отговор
    Нямам думи. Безумие след безумие.
  • 5 Въпрос

    9 2 Отговор
    До кога Политиците ще са прости, отговор, докато не ги Изтребим с автомат, хора не дремете.
  • 6 Инструктура

    7 0 Отговор
    Абе вие луди ли сте? 31 часа да изкараш с кюмюра до тебе, че и селфи да си правя с него! Вие знаете ли как мириши? Затуй и не ги виждате в учебен автомобил!

    Коментиран от #7

  • 7 Кукуригу

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Инструктура":

    И на шофьорската книжка на манго - селфито с инструктора!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 глоги

    3 0 Отговор
    Пак българска работа. Войната по пътищата няма да спре. Къде се лепяла винетката? На покрива.
  • 10 Айде айде

    3 0 Отговор
    Въпросът за съотношението мощност/тегло е много кадърен. Разбирайки същността на въпроса, ще ти стане ясно защо един мотор 100коня 200кила е съвсем друго животно от автомобил 100коня 1200кила.
  • 11 Оня с рикията

    3 0 Отговор
    Е-винетка се лепи кат пощенска марка, облизваш отзаде и лепиш на джама.
  • 12 херодот

    0 0 Отговор
    Намерете веднага остро ръбче и си шибнете челцето!
  • 13 тъпо си тъпо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Защото се правят снимки на обучаемия и инструктора, ама кой да чете. Прави се като на застрахователните компании, само програмата да прави и да качва снимки през интервал и нито можеш да се запишеш предварително, нито можеш да слезеш без телефона, нито да се размениш с някой. Ама тъпото, да си каже, че няма да стане и как не може и пак за рушвети си мисли дебила, щото все едно има нужда от промяна, че да са възможни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове