ФАКТИ.БГ

Как технологиите промениха начина, по който гледаме телевизия

Първоначално телевизията не е създадена, за да бъде интерактивна

Публикувана: 14 Ноември, 2019 17:46
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 901
Как технологиите промениха начина, по който гледаме телевизия
Снимка: А1
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Не е необходимо да се връщаме много назад в миналото, за да си спомним как изглеждаше телевизията в началото на хилядолетието. Въпреки напредъка на технологиите, дълго време зрителските ни навици почти не се променяха. Днес обаче, нещата не стоят по същия начин. Изминаха дните, в които бързахме да се приберем и да застанем пред телевизора в определено време, за да гледаме любимото си шоу. Сега телевизионното съдържание е на наше разположение в удобно за нас време, използваме VOD функции на интерактивни платформи и следим филми и предавания на различни устройства.

Интерактивна телевизия

Първоначално телевизията не е създадена, за да бъде интерактивна. Десетилетия наред водещите от екрана ни говореха, а ние седяхме и слушахме...докато не се появиха социалните мрежи. Те предоставиха на зрителите възможността да се свързват помежду си и да обсъждат предаванията в реално време. Това явление е познато като „втори екран”, а за по-младите, ангажирането с такъв - смартфон, таблет, лаптоп - докато гледат телевизия, е практически нещо естествено. Популярни сериали и предаванията, излъчвани на живо прехвърлиха комуникацията със зрителите изцяло в социалните мрежи, където споделят с тях ексклузивно и интерактивно съдържание. Публиката вече е част от режисьорския екип и не рядко мнението на верните фенове води до промени в сценария, смяна на актьорския състав и дори заснемане на нови сезони на продукции, които кинокритиците са смятали за обречени на провал.

Телевизия без ограничения

Вече няма нужда да се съобразяваме с телевизионната програма и времето на излъчване на различните филми и предавания. Дигитализацията и развитието на технологиите ни позволяват сами да контролираме къде, кога и от какво устройство да гледаме телевизия. Благодарение на стрийминг услугите и преносимите устройства като лаптопи, таблети и смартфони, е възможно да гледаме всяко телевизионно шоу, излъчено в ефира, в удобно за нас време.

Новините от ново поколение

Това десетилетие донесе толкова много технологични промени, че е трудно да се определи дали една новинарска емисия отговаря напълно на нуждите на зрителите. Всеки един от нас има толкова много възможности и източници на информация, че гледането на вечерната емисия новини вече е навик, характерен основно за по-възрастното поколение. Именно затова самите телевизии променят своите приоритети исе стремят да доставят информация чрез алтернативни канали и платформи. Собствените им уебсайтове и профили в социалните мрежи се превърнаха във важните канали на телевизиите за достигане до потенциални зрители.

Иновативни услуги и продукти

Безспорно всички тези фактори са мотор за технологичните компании за разработването на иновативни продукти в сферата на телевизията и домашното кино. Появяват се много нови продукти и услуги, които да отговарят на съвременните потребителски искания. От скоро на българския пазар навлезе нова интерактивна телевизионна платформа - А1 Xplore TV, която предлага всички необходими удобства на модерния зрител. Платформата притежава не само user friendly интуитивно меню и търсачка, която позволява търсене на съдържание по имена на актьори, например, но и разполага с функционалности като VOD за излъчваните по телевизията предавания, виртуална видеотека с хитови филми от големия екран и първите за България канали с 4К Ultra HD качество.

Говорейки за отговаряне на навиците на съвременния потребител, от платформата са предвидили и възможността за гледане на телевизионно съдържание от мобилни устройства и компютър. За целта е разработено мобилно приложение А1 Xplore TV GO, както и уебверсия. Допълнително удобство е, че платформата се синхронизира между отделните устройства и ако потребителят е пуснал любимия си сериал на телевизора преди да тръгне на работа, но не е успял да догледа епизода, той спокойно може да продължи гледането на своя смартфон от момента, в който телевизора е изключил телевизора, и всичко това, докато пътува с градския транспорт например.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 4 гласа.