Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 17:46 1 989

Как технологиите промениха начина, по който гледаме телевизия

  • а,-
  • телевизия

Първоначално телевизията не е създадена, за да бъде интерактивна

Как технологиите промениха начина, по който гледаме телевизия - 1
Снимка: А1

Не е необходимо да се връщаме много назад в миналото, за да си спомним как изглеждаше телевизията в началото на хилядолетието. Въпреки напредъка на технологиите, дълго време зрителските ни навици почти не се променяха. Днес обаче, нещата не стоят по същия начин. Изминаха дните, в които бързахме да се приберем и да застанем пред телевизора в определено време, за да гледаме любимото си шоу. Сега телевизионното съдържание е на наше разположение в удобно за нас време, използваме VOD функции на интерактивни платформи и следим филми и предавания на различни устройства.

Интерактивна телевизия

Първоначално телевизията не е създадена, за да бъде интерактивна. Десетилетия наред водещите от екрана ни говореха, а ние седяхме и слушахме...докато не се появиха социалните мрежи. Те предоставиха на зрителите възможността да се свързват помежду си и да обсъждат предаванията в реално време. Това явление е познато като „втори екран”, а за по-младите, ангажирането с такъв - смартфон, таблет, лаптоп - докато гледат телевизия, е практически нещо естествено. Популярни сериали и предаванията, излъчвани на живо прехвърлиха комуникацията със зрителите изцяло в социалните мрежи, където споделят с тях ексклузивно и интерактивно съдържание. Публиката вече е част от режисьорския екип и не рядко мнението на верните фенове води до промени в сценария, смяна на актьорския състав и дори заснемане на нови сезони на продукции, които кинокритиците са смятали за обречени на провал.

Телевизия без ограничения

Вече няма нужда да се съобразяваме с телевизионната програма и времето на излъчване на различните филми и предавания. Дигитализацията и развитието на технологиите ни позволяват сами да контролираме къде, кога и от какво устройство да гледаме телевизия. Благодарение на стрийминг услугите и преносимите устройства като лаптопи, таблети и смартфони, е възможно да гледаме всяко телевизионно шоу, излъчено в ефира, в удобно за нас време.

Новините от ново поколение

Това десетилетие донесе толкова много технологични промени, че е трудно да се определи дали една новинарска емисия отговаря напълно на нуждите на зрителите. Всеки един от нас има толкова много възможности и източници на информация, че гледането на вечерната емисия новини вече е навик, характерен основно за по-възрастното поколение. Именно затова самите телевизии променят своите приоритети исе стремят да доставят информация чрез алтернативни канали и платформи. Собствените им уебсайтове и профили в социалните мрежи се превърнаха във важните канали на телевизиите за достигане до потенциални зрители.

Иновативни услуги и продукти

Безспорно всички тези фактори са мотор за технологичните компании за разработването на иновативни продукти в сферата на телевизията и домашното кино. Появяват се много нови продукти и услуги, които да отговарят на съвременните потребителски искания. От скоро на българския пазар навлезе нова интерактивна телевизионна платформа - А1 Xplore TV, която предлага всички необходими удобства на модерния зрител. Платформата притежава не само user friendly интуитивно меню и търсачка, която позволява търсене на съдържание по имена на актьори, например, но и разполага с функционалности като VOD за излъчваните по телевизията предавания, виртуална видеотека с хитови филми от големия екран и първите за България канали с 4К Ultra HD качество.

Говорейки за отговаряне на навиците на съвременния потребител, от платформата са предвидили и възможността за гледане на телевизионно съдържание от мобилни устройства и компютър. За целта е разработено мобилно приложение А1 Xplore TV GO, както и уебверсия. Допълнително удобство е, че платформата се синхронизира между отделните устройства и ако потребителят е пуснал любимия си сериал на телевизора преди да тръгне на работа, но не е успял да догледа епизода, той спокойно може да продължи гледането на своя смартфон от момента, в който телевизора е изключил телевизора, и всичко това, докато пътува с градския транспорт например.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове