Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 17:33 1 607 11

ВАС разреши строежа на новата детска болница

  • детска болница-
  • вас-
  • върховен административен съд

Жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) беше отхвърлена

ВАС разреши строежа на новата детска болница - 1
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ), като остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за строежа на националната детска болница, съобщиха от пресцентъра на съда.

По-рано тази година КЗК потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за обществена поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница.

Върховните съдии са постановили, че решението на КЗК е правилно, като не приемат твърденията и аргументите на КАБ, че липсата на разделяне на поръчката на обособени позиции - за проектирането и за строителството, ограничава конкуренцията и не допуска до самостоятелно участие в процедурата проектантите. Разделянето на поръчката на обособени позиции е въпрос на целесъобразност и не подлежи на съдебен контрол, отбелязват магистратите.

В решението на съда се казва още, че цялостната организация на работния процес и качественото изпълнение на поръчката обуславя нуждата дейностите по проектиране, изпълнение на строителството и упражняването на авторския надзор да са от един изпълнител.

Също така се допълва, че през февруари 2019 г. възложителят е извършил обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен, след извършване на строително-възстановителни дейности.

Решението на съда е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El Torro

    9 1 Отговор
    Супер, ще си имаме детска болница.
  • 2 Ели

    5 0 Отговор
    Браво, добра новина.

    Сега да няма грам забавяне, преди 30 г. трябваше да се построи педиатрията!
  • 3 Мдаа

    5 3 Отговор
    Следващата стъпка трябва да е:
    На държавно ниво, ДЪРЖАВНО отивате в Япония и Израел, Канада, и започвате да строите с цялата допълваща инфраструктура за лекарите, модерен ресторант, плувен басейн, тенис корт, детска градина за деца на лекари и персонал, стаи за релакс.Медицинска апаратура, специализации на млади кадри отличници с договори доживот, безплатни жилища, достойни заплати.

    Както имахте 2 милиарда за оръжия, така ще вложите милиарди в децата на БГ.

    Но на държавно ниво делегация, на държавно.
  • 4 Мдаа

    1 1 Отговор
    Забравих и стаи за тежки случаи - деца и родители!
  • 5 ???

    3 3 Отговор
    Мисля, че трябва да се събори и да се започне начисто. Не им вярвам на експертизата.
  • 6 НАТО ВЕЦ

    2 5 Отговор
    Ще "усвоят" едни пари за този порутеняк и след няколко години той ще падне на главите на децата и медицинския персонал.

    Коментиран от #9

  • 7 Ели

    4 0 Отговор
    Дори и да се събори, трябва народът да излезе на улицата и да ги притиска на държавно ниво да започват веднага строежът, до месец трябва да имат проектите на масата, ще се опитват да отлагат, защото нямат пари в хазната - сега искат да увеличават данъка върху покупка на жилище.

    Но този факт изобщо не трябва да притеснява България.

    След като имаха 2 милиарда за оръжия, значи ще намерят 2 милиарда за Българи и децата ни, кражбите се спират с КОНТРОЛ и РЕД.

    Трябва безкомпромисно хората да се обединят и да търсят отговорност от политиците, става въпрос за детски живот и протакане във времето означава смърти гавра с децата на България!

    Коментиран от #8

  • 8 El Torro

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ели":

    Права си Ели, но ми се чини, че натиска за харчалък за оръжия върху правителството е по голям от този на хората. Но уви не сме от просветените и ще чакаме времето да ни покаже.
  • 9 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО ВЕЦ":

    Дреме ми от тези, дето са сложили "-". Когато стане белята, няма да слагаме "+"-ове, а кръстове.

    Коментиран от #10

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО ВЕЦ":

    Архитектите са ГОЛА ВОДА когато стане въпрос за конструкции на сгради, конструиране и строителен процес...Съдът правилно ги е преценил...
  • 11 SAAB

    1 0 Отговор
    Е за това беше данданията / кой да построи и лапне парата / а да не си мислите ,че нама да има трагични инциденти в новата болница .......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове