Last news in Fakti

10 Декември, 2019 10:35 2 628 27

Кога ще се въведат екостикерите?

  • екостикери-
  • екоклас-
  • евростандарт

В определени дни с по-голямо замърсяване ниският екоклас коли ще бъде лимитиран за влизане в центъра на града

Кога ще се въведат екостикерите? - 1
Снимка: БГНЕС

Всяка година когато паднат мъглите започват разговорите за това как могат да се ограничат вредните емисии, които автомобилите произвеждат. Много се говори за това как стандартите за гориво трябва да се вкарат в някакви рамки. Все още обаче стикери за екологични норми не са въведени.

Георги Илиев, собственик на пункт за ГТП, обясни пред БНТ, че се очаква през първото тримесечие на 2020 година Автомобилна администрация да въведе екостикери. Те нямат нищо общо с еконормите, по които е сертифициран автомобилът (Евро 1 - Евро 6). Екостикерът мери моментното състояние на автомобила.

"Т.е ако автомобилът е със стандарт Евро 6, но има проблем - с двигателя, със запалването, той може да генерира повече изгорели газове, отколкото един по-стар автомобил", поясни Илиев.

Ако автомобилът замърсява повече, то той ще има по-нисък екостикер. Съответно в определени дни с по-голямо замърсяване ниският екоклас ще бъде лимитиран за влизане в центъра на града.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кметицата

    22 4 Отговор
    важни са парите, които ще събере общината

    Коментиран от #17

  • 2 вес

    27 1 Отговор
    Значи сега е момента общинската администрация да поръча 50000 стоп палки по европейска програма и рекета да започне. Пък като намалят колите тъкмо ще е по-лесно движението на куруците
  • 3 УЕИШЩ

    10 14 Отговор
    ПЪРВО ТРЯБВА ЕКОСТИКЕРИ НА ВСЯКА КЪЩА И АПАРТАМЕНТ И ДАНЪЦИТЕ ДА СА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОЗИ СТИКЕР С ГОЛЯМА РАЗЛИКА..
    ПОСЛЕ ЯКИ ГЛОБИ НА КОЙТО КЛАДЕ ОГНЬОВЕ ,ПАЛИ СТЪРНИЩА И ТРЕВИ.ЯКИ ГЛОБИ НА ПРОМИШЛЕНИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ-ЗАМЪРСИТЕЛИ И ТОГАВА НА ТРОШКИТЕ,ТАРАТАЙКИТЕ И ТАРАЛЯСНИЦИТЕ АМА ЯКИ ГЛОБИ И ДАНЪЦИ НЕ СИМВОЛИЧНИ КОЛКОТО ДА СЕ КАЖЕ САМО ЧЕ РАБОТА СЕ ВЪРШИ.

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кълвач

    17 1 Отговор
    Не могат да се накрадат негодниците и това е!
  • 7 Миризлив пор

    12 1 Отговор
    Ами Румънците са го измислили, пускат в центъра евро4 и нагоре и са сложили доста солени "винетки". Така, че очаквайте подобно "скубане" и тук.
  • 8 Guest

    12 0 Отговор
    Таа работа нема да я бъде, ако ще и лепенки на собствениците да монтират! Т'ва е БГ-то бре джанъм: евроИндия! Държавните служители за никакъв не стават, а и са неграмотни по отношение на служебното си ниво. Значи, за да стане таквоз нящо у Ганчово, трябва съвест и дисциплина - у нас йок! И ще трябват към 200 хиляди маймуняци само за Софето за т'ва да следят! Тук там ша гори някой и то със соц статус "цървул", сгащен от некой разсънен милиционер, а 99 % ша са гратисчии! Денонощтно и целогодишно. Тая игра вече 75 год. я играем за каквото и да е! Т.е. да капне още некоя стинка у общинските маскари и те така...

    Коментиран от #15

  • 9 евро 6

    4 24 Отговор

    До коментар #4 от "Щъркела Чоко":

    Номер 4 е абсолютно прав. Значи едните влагат пари в по-нови и екологични атомобили а повечето си карат таралясниците за 5х.лв. тровят въздуха и се возят без пари. И какво се получава в момента тези, които дават 30-40х.лв. за евро 5 и евро 6 коли са най-прецаканите. Най-накрая ще има справедливост.
  • 10 АНЕНЕРБЕ

    18 2 Отговор
    Автомобила изгаря литри бензин , а САМОЛЕТА ТОНОВЕ КЕРОСИН.
    Защо когато се говори за ОБГАЗЯВАНЕ никой не включва като основен замърсител изгарящите ТОНОВЕ КЕРОСИН самолети !!!

    На ден над страната ни преминават над 3500 самолета изгарящи хиляди тонове керосин !!!! ТА ТЕ ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЦОВЕТЕ И АВТОМОБЛИТЕ.

    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИЗГОРЕЛИЯТ КЕРОСИН ОТ САМОЛЕТИТЕ , ОБГАЗЕНИ СЕ ОКАЗВАТ ГРАЖДАНИТЕ НЕ САМО НА СОФИЯ , НО И НА ТАКИВА ПАЛАНКИ В КОИТО АВТОМОБИЛ НЕ Е ПРЕМИНАЛ!!!

    На самолетите ще слагате ли стикери и ще ги налагате ли с екотакси , или те ще ни тровят бадева не само с ВЪГЛЕВОДОРОДИ , но и химически елементи съдържащи в себе си АЗОТ ?!!!

    Всъшност защо не коментирате откъде идват тези завишени стойности на АЗОТНИТЕ ОКСИДИ ?!!!
    Нима искате да ми обясните , че те са от АВТОМОБИЛИТЕ които горят ВЪГЛЕВОДОРОДИ , или пък от печките и дървата ?!!!!
    ИЗВИНЯВАЙТЕ, НО ТОВА Е ОБИДНО!!!!

    Все пак са останали и 20 % мислещи с главите си хора на които е ясно че ГОЛЕМИТЕ БЕЛИ СЛЕДИ КОИТО ОСТАВАТ В НЕБЕТО САМОЛЕТИТЕ съдържат не само въглеводороди , но и АЗОТНИ СЪЕДИНЕНИЯ идеално разтварящи се във въздуха който дишаме и който съдържа АЗОТ и КИСЛОРОД !!!

    ПРОБЛЕМА Е В САМОЛЕТИТЕ , ЗА КОИТО НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ЖЕЛАЕ ДА КОМЕНТИРА !!!!
    Защо ли ????
  • 11 КОКИ

    10 1 Отговор
    Преглед в пункт с автомивка+ГТП не дава гаранция за екостикера.
    Този стикер лесно може да се купи.
    Необходимо е годишен преглед да се прави на две години, в сервиз с няколко назначени работници, да се отстранят нередностите.
    И сега виждаме ежедневно силно пушещи автомобили, минали годишен преглед. И са много.
    Сегашното състояние на държавната администрация и ГТП не осигуряват екостикерите.

    Коментиран от #14

  • 12 Сатаната

    11 0 Отговор
    В централната част на София камерите отдавна са монтирани. Някой софиянец сигурно ще го потвърди. Глобите ще отиват за филтри за циганските комини, малка част, огромната ще е за добрите момчета и момичета на батко. Честито на софиянци живущи в централната част. Ако колата ви не се сдобие с подобаващ еко стикер, ще си стойте в къщи тези дни, като сега в момента. Вадете сопите, че наше село, а и цяла България вас гледа, само си псуваме по кафетата, ама вие не рипнете ли, нашета сган няма да мръдне на йота. Дайте им начална скорост, обаче и спирка нямат, вас чакат.
  • 13 Балканец

    11 0 Отговор
    Всички баничарки, снабдяващи магазините в центъра са евро 2 или дори без евро стандарт. Просто не си представям, как ще накарате фирмаджиите да си сменят автопарка с по-нов, като същите тия фирмаджии ви плащат рушветите, с които си джиткате по почивки.
  • 14 АНЕНЕРБЕ

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "КОКИ":

    Хайде в София е обгазено от автомобилите , ами защо е обгазено и на места където през деня не е минал и един автомобил???

    ЗАЩО СЛЕД КАТО АВТОМОБИЛИТЕ ГОРЯТ ВЪГЛЕВОДОРОДИ , СА ЗАВИШЕНИ НОРМИТЕ НЕ НА ВЪГЛЕРОДНИ ДИОКСИДИ , А НА АЗОТНИ БЕ ПИЧ?!!

    ОТКЪДЕ ИДВА ТОЗИ АЗОТ ??? В автомобилите той е в нищожно количество в присадките качващи октановото число на горивото.
    Но основното съдържание в горивото са ВЪГЛЕВОДОРОДИТЕ , чиито крайни продукти при изгарянето са в нормата!!!

    Не е ли време да се запитаме , КОЙ НИ РЪСИ С ТЕЗИ АЗОТНИ ОКСИДИ , КОИТО СА С ЗАВИШЕНИ НОРМИ НЕ САМО В СОФИЯ , НО И В ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ БАЛКАНСКИ СЕЛА И РАЙОНИ!!!

    Обидно е да се държат с нас като дебели, неразличаващи ВЪГЛЕРОДА от АЗОТА !!!

    Тази даскалка, която избрахте за КМЕТИЦА НА СОФИЯ и за чеп за зеле не става.
  • 15 Сатаната

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Guest":

    Стикерите са с чип и камерката щрака, като в новите патрулки, светиш в червено ако нещо не е наред, преглед, гражданска, актове и др.

    Коментиран от #21

  • 16 ддд

    4 0 Отговор
    Загубена кауза е това. В по големите пукнтове на ГТП може и да се спазват тези неща, но не във всички. Пак ще има дай да я мръднем тази щекичка малко да излезе по висок стандарта. И после на плащането някой лев отгоре за майстора. С тези частни ГТП-та е само събиране на пари от народа. Отчита се една дейност, вземат се едни пари, а реален резултат няма.
  • 17 И още

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "кметицата":

    По лесно е да спрем колите, отколкото циганьора да не гори отпадъци и гуми !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    Защо никой не се оплаква от пушешти коли в Тетевен? Сигурно защото не е пренаселен като София. Искахте да расте (но да не старее), а сега се оплаквате. Как да ви разбере човек?
  • 20 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор
    ТОВА Е СОФИЯ В МОМЕНТА:

    http://weather-webcam.eu/panorama-nad-sofia-ot-vitosha-1500m-momina-skala-zlatni-mostove-boianski-vodopad

    НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ДЕВЕТИЯТ КРЪГ НА АДА???

    ИЛИ ПО ТОЧНО НА НЯКОЯ ОТ ДУШЕГУБКИТЕ В ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА.

    Как смятате - ще се пребори ли С ДАНЪЦИ ФАНДЪКОВА С ПРОБЛЕМА, КОЙТО ТРОВИ ЕЖЕЧАСНО , ЕЖЕМИНУТНО ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО ОБИТАВАЩО ТОЗИ КРЪГ ОТ АДА ?

    Разбира се , че НЕ !!

    ВЪЗДУХА Е С ЗАВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА АЗОТНИ , а не с ВЪГЛЕРОДНИ ОКСИДИ !!!! Автомобилите изгарят въглеводороди!!
    Кой тогава ни трови със АЗОТНИ ОКСИДИ?!

    КОЙ ЗАМЪРСЯВА С АЗОТНИ ОКСИДИ ВЪЗДУХА БЕ ФАНДЪКОВА!!!!!

    Попитай пожарникаря - той ще ти каже кой замърсява със съединения на АЗОТА ВЪЗДУХА НАД СОФИЯ!!!

    СЪС СИГУРНОСТ ТОВА НЕ СА АВТОМОБИЛИТЕ.
  • 21 Guest

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сатаната":

    Да бе да, още малко и швепс се казваше навремето! Те и сегашните им камерки чат-пат за никакъв не стават. А не стават щото персонала им е ялов. От личен, многократен опит го казвам! И за броячите на АПИ Ви баламосват, че могат да засичат за скорост... Найш кога? Нивгаш! Тряа си много прост, за да приравняваш цялата масовка към теб. Или пък датчиците за претоварване на мост?! Едно е да "предположи" датчика за претоварване и да те "изпрати" на кантар, а другото е Star Wars епизод 10 в България. Глупости на търкалета, че ще те претеглят в движение!
  • 22 Гост

    1 0 Отговор
    В България няма да се случи това защото нямат интерес много хора.Особено политиците.На 35% да не кажа повече от автомобилите с Евро 5 са им извадени катализаторите FAP филтри и каквото има за да покрива този стандарт.За по-старите процента е още повече.Иначе съм за да има такива стикери и по тъкъв начин да се регулира движението на замърсяващите автомобили.Но то и няма да има ,кой да контролира и ефекта ще е никакъв.
  • 23 Матей

    2 0 Отговор
    Стикерчета,а?Изпитана мутрафонска практика,оляха се като харманджийски даначета.Нищо че тецовете горят хиляди тонове вности отпадъци,за тях няма такси и бонус-малус.Предвиждането ми е,че когато се въведат тия нови обирджийски методи,ще започне масово брожение и на шофьори и на обикновени граждани заради такса-комин.Да не забравяме данък-телевизор,все новогодишни балтии,а пенсиите се вдигат с 20 лв. след половин година.
  • 24 дагасда

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "УЕИШЩ":

    И как ще глобят тъмно-зелените, като не могат да им съберат глобите ? Че те половината са в нелегални постройки - цирк да има...
    Пак ще цакат тия дето могат да дават и ще им замерват невярно за да ги глобят.
  • 25 Васил

    2 0 Отговор
    Алооооооооо отворковци а защо през лятото няма замърсяване трафика е същият просто всеки се топли на въглища и дърва
  • 26 реалист

    1 0 Отговор
    Вие си внасяйте боклука от Европа , горете го , пък после мислете как да одрусате българите .
    Ясно е че пикливите джендъри с кредити до шия , смачкани отвсякъде но взели по един по нов пластмасов боклук ще реват да плаща всеки разумен с по стара кола .
    Но не колата цапа , а това кой колко е кара , за това този екоданък в цената на бензина , караш много ,плащаш скъпо .
    Дядото с колица , дето я изкарва 2-3 пъти в месеца не е длъжен да плаща простотията на джендърите потънали в кредити за глупости !
    Ясно е че няма да има никакъв ефект от новите джендър глупости , пак ще си е същото .
  • 27 Лудия Макс

    1 1 Отговор
    Само в центъра ли живеят хора бе!? Там ли са богопомазаните? Значи всички ще плащаме всшчко но се облагодетелстват само в Центъра! В кварталите масово се паркира в зелените площи, защото няма пари за паркинг колчета, но в центъра има навсякъде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове