21 Юли, 2024 15:33 6 541 67

ВАС отмени екостикерите за колите

  • екостикери-
  • коли

Замисълът на мярката беше да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части

ВАС отмени екостикерите за колите - 1

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени екостикерите за колите, които бяха въведени в България през 2021 година. Лепенките се получаваха при преминаване на годишен технически преглед. От ведомството на Георги Гвоздейков обявиха, че ще обжалват решението пред петчленен състав на съда, предаде NOVA.

Замисълът на мярката беше да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

Решението на съда отново повдигна въпроса нужни ли са изобщо екостикерите и не трябва ли шофьорите да имат възможност да вдигат еко категорията си след модификации по колата.

Министерството на транспорта и съобщенията в момента извършва анализ на съдебното решение и се въздържа от коментар на този етап, се съобщава в позицията на ведомството.

Според адвокат Петър Славов стикерите са безсмислени, защото никъде у нас не работи нужната техника, за да чете данните от чипа в екостикера.

„За последните три години не е инсталиран нито един четец, който да чете данните от чиповете в екостикерите, които съдържат информация за вашите изгорели газове”, казва той., но по думите годишните технически прегледи стават по-скъпи заради обвързаността на екостикера за този за техническа изправност.

„Преди три години ГТП беше около 40 лева, сега ако намерите за 80 лева, вдигате банкет. Даже и за над 100 лева има”, казва Славов.

Според други, екостикерът трябва да остане, а всички останали да бъдат махнати и внедрени в екостикера. „Така няма да има пет стикера, а ще има само един, в който ще има цялата информация и ще е наистина полезно за държавата”, смята Дунев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циник

    168 6 Отговор
    Това беше поредната рекетьорска свинщина за да може мутрите, които държат ГТП пунктовете да захлебват повече. Ама нищо, продължавайте да гласувате за ГЕРБ, те и 500 лева ще станат прегледите.

    Коментиран от #32, #39, #45

  • 2 cтрелок

    147 0 Отговор
    "За последните три години не е инсталиран нито един четец, който да чете данните от чиповете в екостикерите" -- важното е че излъгахме електората за малко кинти

    Коментиран от #4

  • 3 скиф

    99 1 Отговор
    душичката ме заболя кат една година ми дадоха еко 1 вместо еко 3 както винаги, оказа се че са мерили само на бензин гадовете, ама номеря беше да ме набутат у техен сервиз да дам 500 лв за катализатор

    общо взето туй бе идеята на стикерите

    Коментиран от #33

  • 4 Циник

    111 0 Отговор

    До коментар #2 от "cтрелок":

    Хич не са малко кинтите, прегледите се вдигнаха с около 50 лева. Умножи го по броя на колите в БГ и ще видиш колко пари са влезли в джоба на ГТП мафията.
  • 5 Българин

    99 3 Отговор
    А ВАС ще ми върне ли над платените пари за ГТП.

    Коментиран от #60

  • 6 Орел

    45 1 Отговор
    Кой е Дунев?

    Коментиран от #16

  • 7 Тома

    96 0 Отговор
    Най добре е съда да разреши стикера да го лепят на гвоздейков на г.за му защото се чудят как да щавят народа за пари
  • 8 хъхъ

    91 1 Отговор
    Грозната лепенка с размер на вафла си отива, докато не измислят друга. Толкова ли е трудно всичката информация да е в регистрационния номер?!
  • 9 Тътъ

    46 2 Отговор
    Последно ще се лепи ли изобщо някакъв стикер за технически преглед?
  • 10 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    104 0 Отговор
    Значи, плащаме три години за нещо което не работи..... Сега, кой е виновен, кой ще поеме отговорност
  • 11 сесесере

    79 3 Отговор
    Не само лепенката, а и като цяло тия технически прегледи трябва да се преосмислят. И без това са една бутафория, която не гарантира нищо. Да се прави един тест на спирачки и да се замерват газовете и толкова. Не е нужно разни старци да ми оглеждат отдолу колата и да се правят че нещо разбират...
  • 12 Асдф

    59 0 Отговор
    Гвоздейков е фашист лепи лепенки и категоризира хората и техните коли.
  • 13 22222

    68 1 Отговор
    Спокойно, ще измислят нов стикер, даже може да сложат един на предното и един на задното стъкло "за по-голяма сигурност". Интересно колко от катастрофите в България са предизвикани от повреда на колата - сигурно са единични случаи. Тези прегледи генерират хубави пачки и нищо повече.
  • 14 Аман от мамини дечица

    13 62 Отговор
    Стига сте ревали имате пари. И по скъпи стикери можете да плащате. Защо сте ги плащали досега щом са ви скъпи? Ходете пеша ако не ви отърва.

    Коментиран от #17, #24, #28

  • 15 лъжат

    68 1 Отговор
    Стикер от 3 лв. е причината прегледа да се увеличи от 40 на 100лв. Повярвахме. Това е като при гражданската отговорност - застрахователите трябвало да внесат 2 лв. отгоре в застрахователния фонд и ти я вдигат с 60-70лв.
  • 16 1551

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "Орел":

    Обикновен изmамник
  • 17 Българин

    41 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аман от мамини дечица":

    Оп оп оп!
    Не са само лични автомобили!
    Има и фирмени и товарни които ти зареждат бакалията с хляб.
    И ти плащаш заедно с всички!

    Коментиран от #31

  • 18 питащ

    48 0 Отговор
    И като е отменил мога ли да сляза долу и да си махна гадната лепенка от стъклото? Или другарите милиционери ще ме глобят, понеже те са над съда?

    Коментиран от #36

  • 19 Отстрани

    53 0 Отговор
    На ден само в КАТ София се събират по 300 хиляди лева за екотакси и около 5 милиона на месец. Умножете ги по работните дни в годината и по броя на пунктовете за регистрация в страната.
    Може би приходите стигат около милиард лева годишно.
    Това е добре, НО!
    Тези такси обаче не ги събира държавата, а частни фирми и се разходват за нуждите на собствениците на частните фирми, т, е никой не знае и не контролира техния разход. Логичният въпрос е чии са тези фирми и защо държавата им е поверила тази хранилка за милиард лева?!

    Коментиран от #61

  • 20 Хахаха

    31 5 Отговор
    Миналата година на 20 годишната кошница, която карам, и дадоха 3 еко група. Тази година в същия пункт за ГТП, изведнъж станах 4 еко група…. колата явно е станала по-еко. Пълен майтап на двойна цена. По-добре да хвърляш някой лев на мишките в храстите и да не се занимаваш в малоумни прегледи.

    Коментиран от #29

  • 21 Матист

    37 0 Отговор
    Браво на Съда. Деренето на кокошкарите от страна на държавната административна олигархия тряба да бъде спряна. Всеки ден измислят нови трикове за гепане. Данъците и таксите отиват в по голямата част в джоба на мафиото-организираната шуробаджанащина. Състоянието на пътната мрежа говори цели томове.
  • 22 Гост

    38 0 Отговор
    Всички стикери са излишни. Има регистрация на автомобила и шаси номер ,въвежда се в единна система и всички данни и каквото е нужно ще могат да се четат.Чудят се как да ни щавят с все повече и повече пари.
  • 23 ЧОЧО

    37 0 Отговор
    Важното е парата. Пътища няма,обаче колите трябва да са последни модели.Това е само в БГ през четири пет години да се сменят лични карти ,книжки,
    номера на коли и други измишльотини за пари.Управницето всезнайковски а народа като , че ли нищо не знае.
  • 24 Матист

    28 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аман от мамини дечица":

    Умствено изостанал от класа. Сигурно е един от бенефициентите от таксите за тези стикери.
  • 25 Директора

    34 0 Отговор
    Чия е фирмата отпечатала 10 млн. стикери. Безполезни стикери.
  • 26 Обаче

    24 1 Отговор
    Зелените Еко лицемери ще имат повод да вдигат вой до стратосферата, Заможните с нови коли ще се чувстват недоволни и ограбени от привилегията "за мен може, а за вас - не". Въздуха, въздуха, финните прахови частици и какви ли не страхотии и поводи за дискриминация. А решението на ВАС е справедливо.
    Има норми за задимяване и те ако не са спазени се спира автомобила , но за ремонт в сервиз до отстраняване неизправността.
  • 27 ХМ… такова нещо като съд в БГ…няма

    5 5 Отговор
    Където е съдът, там е неправдата!
  • 28 Хей

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Аман от мамини дечица":

    Пожелавам ти цял живот да яздиш магаре обърнат с гръб!

    Коментиран от #37

  • 29 Даде

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Те си казаха хората, че ще занижат критериите и ще дават по 1 група нагоре, не само на тебе!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Севда Щерева

    37 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Сещате се да ревете когато вече сте платили цената (само плашите гаргите). Когато се иска да отстоявате собственото си право всичките сте много заети. Не забравяйте, че правата ви се простират до там, докъдето можете да ги защитите. Какво сте защитили последните 30+ години. ? Правото ви е равно по тежест като задължение не го забравяйте! Изгубили сте 99% от личните възможности, защото работите като единаци на парче и с "договорка". Всичко около вас извън гол. градове е в разруха и оглозгано до кокал -равни поляни. Къде проспахте живота си ? Стикерчето да Ви е проблема...

    Коментиран от #34, #63

  • 32 Простичко е

    5 21 Отговор

    До коментар #1 от "Циник":

    Да забранят дизелите

    Коментиран от #40

  • 33 Дизела не става дори за печката

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "скиф":

    Запушва комина
  • 34 Матист

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "Севда Щерева":

    Правихме се на големите патриоти по форумите, иначе гърчим се от страх и мързел по другото време. Идем като дракони бегаме като червеи.
  • 35 Ами сега

    28 0 Отговор
    Но техническите прегледи няма да поевтинеят, както поскъпнаха заради тея стикери. В бг нищо не се връща. Бития, бит ...
  • 36 Никой

    31 0 Отговор

    До коментар #18 от "питащ":

    Е,сега ще чакаме кефа на милицията,на министъра обжалването/ което не е чувало че актове на ВАС не се обжалват./,Печатарите на стикерите, газ пикаят в момента.Такава мазна баница им се изплъзва безвъзвратно като ланския сняг.

    Коментиран от #41

  • 37 Румен

    6 10 Отговор

    До коментар #28 от "Хей":

    Щом ревеш за стикерчето или жената ти държи парите или мама. Даже и за магаре няма да ти дадат. хи хи хи
  • 38 тесларов

    21 0 Отговор
    Кажете коя е фирмата бълваща стикерите и колко печели от продажбата на брой.Гвоздейков какво се е запънал?Явно има интерес не само от стари бракувани немски вагони и мотриси.
  • 39 Справка за избиратели

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Циник":

    Първото служебно правителство на Стефан Янев 12 май – 16 септември 2021 г.
    От 12 юли 2021г автомобилите, преминаващи годишен технически преглед, получават нови екостикери.
  • 40 И ще ми се возиш на...о!

    28 0 Отговор

    До коментар #32 от "Простичко е":

    И рейсО който те кара от ваше село до училище е дизел бе дечко не грамотен! А корабите, самолетите/керосина отделя същото като нафтата/

    Коментиран от #49

  • 41 Хаха

    18 0 Отговор

    До коментар #36 от "Никой":

    Другата седмица трябва да мина ГТП и ако тръгнат да ми лепят ще им цитирам ВАС и ще им тегля една 😃

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Матист

    21 0 Отговор
    Цялата държавна организация ми мяса на една голяма ОПГ. Никъв контрол, всеки от мафиото-организираната държава гледа да гепи от сравнително бедния пролетариат-кокошкарите.
  • 43 Никой

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    Би трябвало да не ти лепят стикер.
  • 44 да ама не

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    Спора е за екостикерите, а не за ГТП и гражданска БЕЗотговорност. Двата засега си остават макар, че тях също ги отменяха и после отново връщаха вече няколко пъти.
  • 45 Петър

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Циник":

    В Украйна няма ГТП за личните автомобили още от 2012 година, трябва да получим от Украйна, нали сега сме партньори.
  • 46 Лит

    21 1 Отговор
    Колата ми е нова....евро 6
    На третата година при прегледа ми лепят 4-та категория....приравняват ме с 20 годишни кошници.
    Еми ясно е че целта явно не е екологията.

    Коментиран от #66

  • 47 ами

    19 0 Отговор
    Скоро всички зелени шарлатани ще висят по дърветата.
  • 48 Срамота

    16 0 Отговор
    От къде да си взема парите, дето дадох за нещо, което не работи?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Фончо

    18 0 Отговор
    Горим си кабеле печката бухам с гуми и обувки дограма... па вие карайте евро10
  • 51 Фончо

    15 1 Отговор
    Горим си кабеле печката бухам с гуми и обувки дограма... па вие карайте евро10
  • 52 Васил

    15 2 Отговор
    Просто мафиотите от Герб реших от бедният народ да измъкнат още кинти.
  • 53 987020

    19 0 Отговор
    Като знам как се минава на прегледи........Работя в пункт за ГТП.Тия алабалистики за "ЕКО категориите"-ГВОЗЕЙков ли е ПИРОНЧЕВ ли е да ги разправя на Баба си!Мога да преправя данните от газ анализатора и 35 годишна бингия да я изкарам по ЕКО от едногодишна кола.В ДАИ много добре го знаят това,но си папкат парите от Пунктовете и се правят на умрели гугутки......Айде тия на Кирчо и Кокорчо да ги плещи ГВОЗДЕЯ!
  • 54 Срам

    24 0 Отговор
    Моята кола е на 20 години с газова уредба. Когато минавам ГТП, ми казват че спрямо изгорелите газове трябва да ми дадат 5 категория, но колата ми е стара и ми давата 2-ра.
    В същото време има дизели на по 5 години, които пушат като дизелов локомотив но са най-висока категория. Кви са тия абсурди бе ? Ква е тая държава ?
  • 55 Гог

    4 0 Отговор
    До ХаХа.По добре,откажи да вземеш удостоверението,което трябва да ти издадат.
  • 56 Чочо

    14 0 Отговор
    Всичко трябва да бъде махнато.
    И единствено по номера на автомобила ,органите на КАТ да разбират всичко за него.
    Както по номера на колата, разбират за застраховката,така да могат да намират и останалата информация на таблетите си.
    Всичко друго е излишно.
    И един ден ,като "настроят" и камерите,то пак по номера на колата да се сдобиват с цялата информация.

    Коментиран от #57, #62

  • 57 Даммм

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Чочо":

    Абсолютно точно.
  • 58 В Русия

    10 0 Отговор
    Няма ГТП. Колата минава преглед преди продажба и това е.
  • 59 Емо

    8 0 Отговор
    Не само, че трябва да се премахнат екостикерите, но и хората плащали повишените цени заради екостикерите трябва да съдят държавата по ЗОДОВ и да си искат парите обратно. Като се заведат поне 500 000 дела ако щке за по 200 лв., Гвоздеят ще помисли доста повече, преди да из...ре поредната си простотията в наредба.
  • 60 Пор

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Не ВАС - съдиш министерството на Гвоздейков за вреди причинени от държавата, в случая - финансови.
  • 61 Тошо

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Отстрани":

    Имаше предаване по телевизиите и журналистическо разследване за тази афера. Парите се вземат от частни фирми на хранилка на управляващата партия, ,после голяма част се връщат обратно в шкафчето под формата на 500 евро банкнтоти и залтни кюлчета.
  • 62 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Чочо":

    Те и сега го правят, но целта е милиарди да отиват в МАФИЯТА.
    Спряха ме и по номера на колата установиха всичко, преглед, гражданска и вс8ичко останало, което се води на името ми! Не погледнаха нито един стикер, а просто ровнаха в таблета!
    Въпросът е?: до кога Гвоздейков и подобни няма да получат по аспух в аспусите си и да чакат ред в болниците, където да ги вадят имйки предвид контрите, които ще имат за целта ауспусите вакрани в ауспусите на Гвоздейковците.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 бай Иван

    0 0 Отговор
    Ма сега ли сколасахте да се произнесете ?
  • 65 ганю

    0 0 Отговор
    не работят нещата щото от Бою досега управляващите
    са тъпи цървули затова
    а ви е всички лапни шарани
    цакате кинти за тоя дето духа
  • 66 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Лит":

    целта е да цакаш и да си нареден балък
    ще ти кажат имал си пари дал си
    това е
  • 67 Бойкот

    0 0 Отговор
    Трябва масов бойкот на ГТП и пълното им премахване. На 2 септември 2024 г., понеделник, в 8.00 ч пред министерството на транспорта с тоягите - леко неокастрени да чакаме министър Гвоздей.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове