Last news in Fakti

14 Декември, 2019 11:53 1 873 17

Патриотите: Чиновниците да слязат от колите на НСО

  • нсо-
  • промени-
  • закон-
  • коли-
  • чиновници
Патриотите: Чиновниците да слязат от колите на НСО - 1
Снимка: БГНЕС

Всички чиновници от президентската администрация да бъдат свалени от лимузините на НСО, настояват от “Обединени патриоти”. След Коледната ваканция те ще внесат промени в Закона за Националната служба за охрана. Конкретен повод за настояването на патриотите е катастрофата, направена от служител на НСО, при която тежко пострада 14-годишно момче, уточнява epicenter.bg.

Инцидентът стана в четвъртък в 19.50, на кръстовището на бул. “Драган Цанков” и “Лъчезар Станчев”. От НСО отказаха да съобщят кой е бил зад волана, както и кого е возил. Уточниха само, че шофьорът е бил сам. Стана ясно, че колата на НСО е прибрала в дома му един от секретарите на президента Румен Радев, но от “Дондуков” 2 не пожелаха да кажат името му. Както Епицентър.бг написа, чиновникът от президентската администрация, закаран от НСО до дома му, е секретарят на държавния глава по външна политика Димитър Арнаудов. Назначен е на този пост през август 2018 година.

“Крайно време е чиновниците от президентството да престанат да ползват НСО като транспортна фирма”, заяви съпредседателят на парламентарната група на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Той припомни, че още при приемането на закона за службата от ВМРО предлагаха значително да бъде ограничен обхватът на лицата, които ползват специализиран транспорт.

Патриоти припомниха и скандалите, свързани с лимузините на НСО, които разхождат съпругата на президента Румен Радев из шивашки ателиета. “Няма причина нито секретарите, нито шефът на кабинета на Радев да се превозват с коли на НСО”, коментира Искрен Веселинов.

Чл.14, ал.11 т.14 от закона за НСО гласи, че службата осигурява транспортно дейността на администрацията на президента на републиката. От години е ясно, че чиновниците ползват транспорт от НСО не само когато са по работа, а и по време на пазар и развлечения.

Президентството е единствената държавна институция, която няма собствени автомобили и от години предпочита да ползва тези на НСО. Парадоксално е, че НСО продължава да охранява и болница “Лозенец”, въпреки променения ѝ статут.

Още в началото на февруари 2019 г. депутатите гласуваха промяна в Закона за лечебните заведения, която превърна болницата на властта в една от университетските. Очаква се депутатите да премахнат задължението на държавните гардове да охраняват лечебното заведение.

Най-вероятно от колите на НСО ще бъдат свалени и заместник-председателите на Народното събрание, за които според патриотите също няма причини да ползват специализиран транспорт.

Основната версия за тежкия инцидент е, че детето е пресякло на червен пешеходен светофар, казаха полицейски източници. Те обаче уточниха, че точните причини ще станат ясни след изготвяне на експертизи. Случаят е поет от Военно-окръжна прокуратура-София, тъй като шофьорът е от НСО е с чин младши сержант.

МВР обяви колко деца са ударени от колата на НСО и резултатите от теста на водача за алкохол. От държавното обвинение съобщиха, че се разпитват свидетели, иззети са и записи от камери. Назначени са и автотехнически и съдебномедицински експертизи.

По първоначални данни колата на НСО не се движела бързо, а детето изскочило в последния момент. Очевидци разказаха и, че с него е имало още един младеж, който се опитал да го хване, за да не пресича, но не успял. Зеленият сигнал на пешеходния светофар на мястото на катастрофата пък свети само 10 секунди.

От НСО обясниха, че колата се прибирала към гараж след дежурство. Шофьорът оказал първа помощ на детето след катастрофата.

Според запознати водачът бил в службата не повече от 4 години. От НСО твърдят, че е опитен водач и нямал нарушения. Вътрешният министър Младен Маринов също потвърди, че в колата освен шофьорът не е имало друг пътник.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    22 5 Отговор
    Да зачислят един шофер на Геле Джабазов от ВМРО, че обича шишето 1,5 промила си 0,700 Водка!

    Коментиран от #13

  • 2 Lagepatriotite

    10 3 Отговор
    Da alkoholizi-dgudgeto dgambazki.
  • 3 Омг

    26 4 Отговор
    В нормалните държави пътуват с обществен транспорт, тук ги пазим като писани яйца, защото баце Бойко се е правил на мъж пред Сретан Йосич
  • 4 Последния софиянец

    32 1 Отговор
    Първо депутатите да слязат от мерцедесите.

    Коментиран от #17

  • 5 Стани да седна

    17 3 Отговор
    За да се качат патриотите.
  • 6 GYPSI Валери

    15 1 Отговор
    Това е не допустимо направо цинизъм кола от НСО да прави ПТП!
  • 7 Бачо Киро

    24 1 Отговор
    "От НСО отказаха да съобщят кого е бил зад волана, както и кой е возил." Ееееех тая неграмотност.... Егати джурналята... Колкото до НСО - единствено премиер, президент и главните министри трябва да имат кола на НСО. Абсолютно никой друг. Те Доган возят още и всички си мълчат, та секретар на президента ли няма да возят...
  • 8 Лекар БГ

    25 3 Отговор
    Нещастиници.Президентската Адмиситрация пак е крива.
    Демагогия и лъжа!
    ВИСЧКИ да слязат и НСО ДА СЕ ЗАКРИЕ!
    Безбройни лимузини,кортежи,ужас и потрес по пътищата и джобовете ни!Делян Пеевски с НСО.Ахмед Доган с НСО-ОТКЪДЕ НА КЪДЕ???!!!
    От кого НСО пази дебелите тела,в костюми за хиляди левове,охранявани и возени в колите и кортежите???!!!
    Пълно безобразие.КОЙ плаща за тези екстри?!Аз,ти,модераторът и цензурата на Факти-също.
    Дебелаци нагли,не ви ли е срам???Хора гинат от болести,родители просят за лечение на деца в чужбина,наглостта ви е ненадмината!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Da,razbira se

    2 3 Отговор
    Da se zakrie Tova prezidentsko kotilo.

    1000 ili 2000 da raboteshtite tam,za kakvo no e not gen prezedent,to I Sega so imame Boiko Borosov.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 kvy

    11 1 Отговор
    Защо само президенстката администрация?
    За пеевски и доган отиват много повече пари. Но за тях се мълчи!
  • 13 Брах ви лайката гербаджийска

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Да бе, няма парите ми от данъци да се харчат за тая мижатурка, ти ако искаш ходи си му плащай за шофер
  • 14 цветъта

    7 0 Отговор
    НСО да се закрие. Абсолютно ненужно харчене на пари - в крайна сметка нали има хеликоптери, поне да не трепят хората!
  • 15 генчев

    9 0 Отговор
    ДОГАН неможе без НСО
  • 16 нтщж

    3 0 Отговор
    Всички депутати, министри, съдии, прокурори, велможи и пр. без държавна охрана и без държавни коли. Нали народа си ги обича, да пътуват като народа в общественият транспорт пък и имат и частни луксозни лимузини.
  • 17 А тия от Н С ?

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    240 плужека създаващи лобистки закони
    Ограбващи народа кога ще слязат от колите на НСО ?? ? Какво стана с Караянчева
    Даите инфо ? Кого набедиха за шумен ?!
    СВОБОДНИ МЕДИИ А ХА ХАА ХАХАА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове