Last news in Fakti

18 Декември, 2019 20:21 1 077 9

Радев: Да мислим за икономика и зелена енергия

  • румен радев-
  • зелена енергия-
  • икономика

България работи за постигането на обявените цели за превръщане на Европа във въглеродно неутрален континент

Радев: Да мислим за икономика и зелена енергия - 1
Снимка: БГНЕС

Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка на конкурентоспособността на българската икономика. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и с представители на ръководството на синдикалната организация. Като държава-член на ЕС България работи за постигането на обявените цели за превръщане на Европа във въглеродно неутрален континент, но трябва да бъдат също така ясни и мерките за запазване и насърчаване на нашата конкурентоспособност. Това са огромни инвестиции, особено за по-бедни държави, подчерта президентът. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Зелената сделка“ в рамките на Европейския съюз и нейното отражение върху българската енергетика беше сред водещите акценти на срещата. По думите на държавния глава комплексът „Марица изток“ дава независимост, автономност и суверенитет на България, произвежда между 40% и 60% от електроенергията в страна, а суровините, технологията и инсталациите, са български. Резултатите от т.нар. „Зелена сделка“ в перспектива означава повишение на цената на емисиите и изискванията към енергийните централи, използващи въглища. Това изправя страната ни пред сериозен проблем, с оглед тежкото финансово състояние на „ТЕЦ Марица-изток 2“.

И Румен Радев, и представителите на КНСБ подчертаха необходимостта от много по-голяма активност на българското правителство за присъединяването на страната ни към европейските програми за въглищните региони в преход и изработването на ясна стратегия за развитието на една стратегическа за България сфера като енергетиката. Представителите на КНСБ посочиха като пример позицията на други държави-членки на ЕС, вече заявили и отстояващи интересите си, включително и с осигуряване на европейско финансиране за своите въглищни региони или за трансформация на енергийните си мощности.

България е в ключов момент за определяне на перспективите за развитие на своята енергетика и са необходими отговорно отношение, съгласие и единна политика за гарантиране на енергийния баланс и енергийната сигурност в страната, бяха единодушни участниците в дискусията. Според КНСБ в идващите години България е застрашена да се превърне от регионален износител на електроенергия в крупен вносител, ако няма яснота за бъдещето на използващите въглища електроцентрали, на АЕЦ „Белене“ и т.н.

Проблемите, пред които е изправен т.нар. втори стълб в пенсионното осигуряване, също беше сред темите на разговора. Обща бе позицията, че след като осигуряването във втория стълб е задължително за гражданите, са необходими и конкретни мерки за гарантиране на техните права. Представителите на КНСБ изразиха позицията си за въвеждане на пожизненост на пенсиите от втория стълб, представителство в КФН, законодателни промени и други.

От КНСБ призоваха за усъвършенстване на правната рамка в България при сключването на колективни трудови договори за ефективно намаляване на социалните неравенствата, от които страната ни е най-силно засегната в ЕС. Пламен Димитров изрази и позицията на КНСБ за криминализиране на действията срещу правото на сдружаване на работниците.

По време на срещата представителите на КНСБ връчиха на държавния глава и пакет от мерки и предложения, за повишаване на ефективността на борбата със сивата икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    2 7 Отговор
    Хайде, платените путиноиди, да започват да плюят по Грета Тунберг.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 6 Отговор
    Ей фърчило, "ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ" значи "скъпа енергия"...ти ли ще я плащаш?
  • 3 русенец

    3 2 Отговор
    Че къде има въглища в България, които да са достатъчно количество, та да бъдат използвани в енергетиката ЕФЕКТИВНО? Не споменавайте лигнита на Марбас, това си е направо хумус, нямаме и реки с достатъчно количество вода, че да разчитаме на ВЕЦ-ове. Остават вятърните, Козлодуй и ... Белене.
  • 4 Gost

    10 6 Отговор
    абе фатмак земи тая зелена енергия исия тикни дет слънце не огрява пак неподготвен се изхождаш бв

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГосТ

    5 2 Отговор
    Атомната енергия е официално " зелена енергия " и няма как да не бъде. Тецовете трябва да бъдат затворени.
  • 7 Опа

    3 1 Отговор
    Президента може да дава всякакви идей, добри и лоши, но някой да ми каже какво зависи от него. Сигурно и за това ги дава
  • 8 Истината

    5 3 Отговор
    Президент Радев,
    какво ни подканяш да мислим за зелена енергия. Дай ти идеи.Президент си,разбираш от всичко -самолети,пръскане срещу имиджа на Държавата, прокурори,конституции,захождане към чужди булки. Трябва да разбираш и от зелена енергия или тук си зелен още?
  • 9 ПЕЕВ

    2 0 Отговор
    КУХА ЗЕЛЕНА МАНЕРКА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове