Last news in Fakti

22 Декември, 2019 21:04 2 046 20

Домусчиев: Заплатите ще растат и през 2020 година

  • кирил домусчиев-
  • икономика-
  • лудогорец-
  • футбол-
  • бизнес

2019 г. била добра за бизнеса

Домусчиев: Заплатите ще растат и през 2020 година - 1

Икономиката и заплатите ще продължат да растат и през 2020 година. България се очаква да влезе в чакалнята за еврото, което допълнително ще вдигне имиджа на държавата. Правителството трябва да направи реформи в ключови сфери, за да бъде растежът двуцифрен. Интрига във футболното първество тази година има, Атанас Фурнаджиев най-много се доближава като профил за нов президент на БФС. „Нова телевизия“ завърша с рекордни резултати, следващата година се планират нови реалита и български сериали. Това заяви бизнесменът Кирил Домусчиев в интервю за „Нова телевизия“. Ето и подробностите по теми:

за футбола

Лудогорец за нас винаги е бил социален проект, но успя да направи Разград име, за което се говори у нас и по света.

Парите са важни, но за успеха е ключов мениджмънтът - как да намериш правилните хора, които да си тежат на мястото.

Новият треньор сега идва в правилния момент, в подготвителния период преди сезона. Останахме без старши треньор още преди месеци, но го търсихме дълго, защото искахме да пасне на нашия профил и стил на игра.

Има интрига в първенството ни тази година, защото поне три отбора с амбициите да са първи, затова и всеки мач с тях ще е труден.

За да имаме професионално първество, рано или късно ще трябва да се изгради системата ВАР. Това се прави и във всички останали източноевропейски държави. Въпросът е какъв модел ще се избере. Има определена комисияа във БФС, която работи по въпроса, а като се види каква е стойността на проекта, ще търсим и подкрепа на държавата.

Важно е тази система да бъде въведена, защото тя ще ни остави в Европа, ще даде възможност за развитие на нашите съдии. Футболните страсти също ще бъдат по-различни, защото вече няма да има неясни въпроси дали е имало засада, дузпа или фал.

Нямам амбиция да оглавя БФС, защото съм прекалено ангажиран. Но смятам, че президентът трябва да е с възможности, с авторитет, да обича футбола. Смятам, че Атанас Фурнаджиев най-много отговаря на този профил - дал е много пари досега, познава УЕФА, ФИФА, успешен бизнесмен е, обича футбола, има богат опит. За съжаление, той не иска да се кандидатира.

За компаниите си

Нашите компании непрекъснато се изкачват в класациите на успешните дружества в региона. Голяма част от продажбите и бизнеса ни не зависят от българския пазар. Предпочитаме да сме марка в САЩ, в Европа, както и в повече от 100 държави, в които участваме в различни сектори - фармация машиностроене, шипинг.

В България също имаме големи производствени мощности, произвеждайки тук създаваме поминък, култура на производството, даваме ноу - хау за бизнеса и то ще остане и за поколенията.

За медиите

Най-трудна е преценката кое ще се хареса на аудиторията. Нова телевизия ще има рекорден финансов резултат тази година, което показва, че върви по правителния начин, че се ползва с доверието както на зрителите, така и на рекламодателите. Нова остава най- гледаната телевизия и най-важното - телевизията на младите. Сигурен съм, че следващата година ще бъде още по-добра за телевизията. Предвиждаме още инвестиции за нови реалита и български сериали , защото е важно да поддържа името си на българска телевизия.

Инвестираме и в най- модерната сграда и студия, така че през лятото на 2021 година ще можем да зарадваме зрителите с ново лице на медията.

За българската икономика и КРИБ

2019 е една добра година за българската икономика и това еднозначно го показват цифрите. След прогнозираният 3,1 процента ръст, реалнияг е 3,6 процента. Независимо от намаления растеж в други, и то големи икономики, нашата продължава да върви нагоре. Тя дърпа и потреблението, безработицза почти няма, износът расте, рейтингът на държавата е най-висок в региона.

Има обаче и проблеми, които ако се разрешат, ръстът може да бъде и двуцифрен. Големият проблем е с кадрите – българските специалсти напускат, а едва сега започнахме да раздвижваме комуникаиите след съгласието и на синдикатите, за внос на специалисти. Но загулбихме много време. Създаваните сега мерки, ще ни отразят позитивно занапред.

Като работодатели, ние не сме срещу нарастването на минималната работна заплата, но искаме ясни критерии с колко да се увеличава.

За нас, за най-голямата работодателска организация, в която членуват 12 000 фирми и работят над 800 000 човека, е най-важен, като показател, средната работна заплата. Ръстът ѝ тази година е двуцифрен – между 12 и 15 процента.

Главоломно нарастват болничните в последните години без да се увеличава населението, даже напротив. Първенци сме по този показател в Европа. Изплащането на първите дни беше задължение на държава, като кризисна мярка преди години тя ни го прехвърли на нас. Сега настояваме да се върнеп старото положение, защото държавата си има механизмите за контрол.

Надяваме се в много сфери да тръгнат реформи. Вече сме изпратили нашите виждания, заедно със синдикатите, очакваме становището на държавата.

Прогнозите за 2020 година

Независимо от многобройъните притеснения – за застой или криза в световната икономика, за търговски спорове между Америка, Европа, Китай, аз съм позитивно насторен за 2020 година. Очаквам отново ръст в икономиката. Вярвам, че ще се сбъднат мечтите на много хора от бизнеса за влизането ни в чакалнята на еврозоната, защото това ще донесе ново финансиране с нови, по-добри условя, и нов имидж за държавата.

Смятам, че възнагражденията ще продължат да растат.

Очаквам правителството да направи реформи в няколко сектора, един от които е енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казанската Афера

    69 1 Отговор
    Киро ,никой не ти вярва!
  • 2 Киро

    51 2 Отговор
    Божков ще ти одреже главата домус.
  • 3 Станчо

    53 0 Отговор
    Да му мисли, който е работодател и има бизнес. Евакуацията ще продължава и през 2020г. ...
  • 4 Д-Р Менгеле

    48 1 Отговор
    Има нещо психосъдистично в погледа на Киро гела.

    Коментиран от #20

  • 5 Гешеффа

    44 1 Отговор
    Този е на средно равнище в Шайката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Xxxl

    43 0 Отговор
    ,То и цените ще "ръстът" ! И ще изядат в пъти парите ,с които ще "ръстът"заплатите !
  • 8 horh

    34 0 Отговор
    Тоя па,като какъв се изказва?Да не е премиер ,то Баце знаеш ли как мрази да му гепят репликите!?
  • 9 Реалист

    37 0 Отговор
    А това ,че цените ,данъците нарастнаха още ненавършила 2019 година,нама значение ,а ? Имало ,,икономически растеж ,,???
  • 10 Гел ТВ

    32 0 Отговор
    "Купи" си телевизия да се изока, мъко, мъкооо !
  • 11 гост

    41 2 Отговор
    А бе Кирилчо сляп ли си прост ли си ?????? Я излез и се огледай около теб какво е останало !!!!!!Само кафявите ви пишман българи и пенсионерите са тук !!!Всичко ЖИВО БЯГА от тая кочина!!!!!!БОГАТ си защото ти робуват много БЕДНИ !!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Киро Гела

    14 1 Отговор
    Няма да мине много време и ще ви вдигнем заплатите до 550лв! Вие само бачкайте и чакайте!
  • 15 Много ЛОКУМДЖИИ

    3 5 Отговор
    От какъв зор ?
  • 16 бай Бай

    6 1 Отговор
    Тоя Гел, като какъв взе да се изявява ? Като купи едни медии и един отбор си мисли , че месия. Аман от първенющина и в политиката и в бизнеса.
  • 17 Танита

    8 0 Отговор
    Що за глупости? В еврозоната за да влезе България трябва - стабилна икономика, заплащане на труд ставка за час/работа минимум 7.5 евро/час, Тази ставка е задължителна за всички работодатели, нямат право да я намалят. И още 40 часа работна седмица - заплащането е на седмица. Не както сте свикнали минимална работна заплата за месец - в Еврозоната няма такава, но има за една седмица минимум 40 часа работа и 7 или 8 евро на час заработени.

    Коментиран от #19

  • 18 джедай

    2 2 Отговор
    Слушах и гледах интервюто с г-н Домусчиев. Той каза някои верни неща,но не съм настроен оптимистично за растежа на доходите в България. За по-високата минимална заплата е прав,но дали и как ще стане,по-точно кога,не е известно.
  • 19 ффф

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Танита":

    На този фон моят работодател, за който работя над 10г. ни направи среща и обясни, че бонусите щели да си останат недостъпни за повечето служители, че сме взимали много (1200лв за столицата) така или иначе и неговият бизнес бил на минус през повечето месеци, само понякога на нулата. Отказа да изплаща и извънредни или ако направиш такива часове се започва едно разнищване защо не си планирал по-добре, за да го предотвратиш. Инак има милиони за покупка на нови сгради, обзавеждане и др., има достатъчно за пищни вечери, тържества, нови джипове и солидно заплащане в пъти над нашето за неговите подчинени мениджъри, които послушно изпълняват задачите си и съсипват и отказават хората от тази фирма. Това е български мениджмънт в действие, гониш лоялните хора, обясняваш на останалите колко са зле и не си заслужават мизерните заплати, после точиш печалбите в сметките на шефа и си си изпълнил плана.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове