Last news in Fakti

8 Януари, 2020 15:30 2 018 38

За какво се разбрахме със САЩ (Обобщение)

  • стретагически диалог-
  • бойко борисов-
  • херо мустафа-
  • безвизово пътуване

Двете страни също така проведоха задълбочени разговори по въпросите на сигурността, енергетиката, върховенството на закона, както и въпроси от двустранния дневен ред като напредъка на България към включване в програмата на САЩ за безвизово пътуване VWP

За какво се разбрахме със САЩ (Обобщение) - 1
Снимки: БГНЕС

На 8 януари 2020 г. правителствата на Република България и Съединените американски щати поставиха началото на двустранен Стратегически диалог на високо равнище – форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес и за двете държави.

Договореност за този диалог беше постигната на 25 ноември 2019 г. по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп.

България и САЩ са съюзници, приятели и стратегически партньори, свързани от споделения интерес за свобода, демокрация и икономически възможности. Днес се проведоха дискусии по широк кръг от въпроси от значение и за двете държави. Двете страни обсъдиха редица глобални въпроси, включително Иран, Турция и Сирия, Русия, Китай и Западните Балкани.

Двете страни също така проведоха задълбочени разговори по въпросите на сигурността, енергетиката, върховенството на закона, както и въпроси от двустранния дневен ред като напредъка на България към включване в програмата на САЩ за безвизово пътуване VWP, кандидатурата на страната за членство в ОИСР, перспективите за сключване на Споразумение за социална сигурност, наред с други въпроси.

Както България, така и САЩ искат Западните Балкани да бъдат процъфтяващ и преуспяващ регион, напълно интегриран в евро-атлантическите институции; регион, който откликва и подкрепя нуждите на хората. За това е нужна политическа смелост и визия в цяла Европа. България и САЩ са готови да помагат, защото това е и в наш интерес. Едни по-силни Западни Балкани означават по-силна Европа и по-силно трансатлантическо партньорство.

Въведение в двустранните въпроси

Обсъдихме кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и програмата за безвизово пътуване на САЩ. Съгласихме се, че България ще продължи да се приравнява към международните стандарти за икономическа политика, включително стандартите на ОИСР. Оставаме ангажирани да работим в двустранен формат и посредством тристранния процес с Европейския съюз, за да помогнем на България да изпълни изискванията за безвизово пътуване. Поздравяваме България за значителната работа, включително в областта на проверка на пасажери и обмена на информация. За първи път помощник-държавният секретар по консулските въпроси на САЩ ще посети България през март 2020 г., за да продължи тези дискусии, съобщиха от правителствения пресцентър.

Ангажирахме се да работим заедно, за да определим кога ще бъде възможно да сключим Споразумение за социална сигурност.

Сътрудничество в областта на отбраната и сигурността

България и САЩ отчитат стратегическата позиция на България в региона и по отношение поддържането на сигурността в Черноморския регион, както и първостепенното значение за тази сигурност на сътрудничеството в двустранен план и в рамките на НАТО. България вече предприе първи стъпки към увеличаване на своите военни разходи и модернизация на своите Въоръжени сили, а САЩ имат готовност да подкрепят тези текущи усилия за повишаване на взаимната съвместимост и достигане на способностите, заложени в рамките на НАТО.

Във връзка с това България и САЩ се договориха да разработят Пътна карта за двустранно сътрудничество в областта на отбраната, която ще даде израз на нашите общи приоритети и ще очертае дейности, които ще насочат сътрудничеството ни в областта на сигурността през следващите десет години. Тази десетгодишна пътна карта, чиито параметри бяха договорени по време на Стратегическия диалог, ще помогне на България в усилията за модернизация, ще допринесе за изграждането на способности за възпиране и отбрана срещу заплахи във всички сфери и ще подобри оперативната съвместимост. Сред основните ни приоритети са морското сътрудничество в Черно море, изграждането на оперативна съвместимост и устойчивост чрез съвместни обучения и учения, киберсигурността и укрепването на отбранителните институции.

Като възобновяваме своя фокус върху сигурността в Черноморския регион, ние отделяме специално внимание на сътрудничеството в областта на морската ситуационна осведоменост и конкретно усилията на България за създаване на военноморски координационен център във Варна. Както България, така и САЩ съзнават важното значение на сътрудничеството в Черноморския регион с други страни-съюзници и партньори в рамките на НАТО с цел поддържане на нашата колективна сигурност и планират да увеличат своята ангажираност в региона като част от тази пътна карта.

България и САЩ ще продължат да развиват тази пътна карта в рамките на двустранен работен комитет и очакват да подпишат окончателната пътна карта по-късно през тази година. Ще се стремим към размяна на първи вариант на 10-годишната пътна карта през април 2020 г.

За какво се разбрахме със САЩ (Обобщение)

Сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката

Ще продължим да задълбочаваме своето сътрудничество в областта на енергетиката с цел повишаването на енергийната сигурност на България и региона. В продължение на диалога, стартиран през декември 2019 г. с посещението в България на американски експертен екип в областта на ядрената енергетика, ще работим за постигане на консенсус относно най-добрия път напред за България. Съвместно ще наблюдаваме процеса за лицензиране на американско ядрено гориво, за да гарантираме експедитивно постигане на диверсификация на доставките от страна на България.

По отношение на природния газ, България ще продължи да работи в посока изграждане на газовия интерконектор Гърция-България в заложените срокове. САЩ приветстваха наскоро предприетото от страна на България действие за придобиване на 20 процента дял от собствеността и разглеждане на възможността за резервиране на капацитет от плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис.

Считаме, че интерконекторът и плаващата платформа заедно ще повишат в голяма степен енергийната диверсификация на България, ще придвижат България значително в посока превръщането ѝ в регионален газов център (хъб) и ще спомогнат за съществен и взаимноизгоден ръст в двустранната търговия. Ние също така ще продължим разговорите си относно либерализацията на българския вътрешен газов пазар, което ще позволи на страната да се възползва богато от превръщането си в регионален център за газова търговия.

В продължение на постигнатия напредък по време на декемврийското посещение на ядрения експертен екип, в близко бъдеще САЩ ще изпратят в България нов експертен екип, който да направи оценка и да съдейства на България да развие своята газова инфраструктура, както и да разгледа възможностите за развитие на хидроенергийни и други възобновяеми енергийни източници с цел превръщането на страната в регионален енергиен център (хъб) и насърчаване на енергийната диверсификация на територията на Балканите. Страните се договориха да гарантират справедливото и конкурентно начало по отношение ядрената енергетика, което ще гарантира сигурността на доставките и конкурентни цени. В съответствие с правилата на ЕС България ще гарантира експедитивна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Решени сме да повишим сътрудничеството си в обмена на нови технологии, което може да помогне на нашите икономики да осъществят преход към по-чисто и по-ефективно енергийно поколение. Посредством споделянето помежду си на експертен и практически опит, както и привличането на американски капитали в България, ние можем да посрещнем предизвикателствата на бъдещето.

Препотвърждаваме ангажимента си за справедливо отношение към инвеститорите, разрешаване на инвеститорските спорове по пътя на добросъвестни преговори и разширяване на двустранната търговия.

Вземайки предвид факта, че безопасните мрежи за безжична комуникация от пето поколение (5G) ще играят съществена роля както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, Република България и САЩ декларираха желанието си да засилят сътрудничеството си по 5G. И двете страни подчертаха необходимостта от развитие, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.

Защитата на тези комуникационни мрежи от следващо поколение от пробиви и манипулиране, както и гарантирането на неприкосновеността и личните свободи на гражданите на Република България и САЩ е от съществено значение, за да се гарантира, че нашите граждани ще имат възможност да се възползват в пълна степен от невероятните икономически възможности, възникващи благодарение на 5G.

Република България и САЩ подчертаха важното значение на това да се насърчава участието на пазарите за 5G на изпитани и надеждни доставчици на мрежови устройства и софтуер и доставчици на услуги, като се вземат предвид оценките за рисков профил, както и да се насърчават рамки, които поощряват максимални усилия за защита на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или намеса. Република България и САЩ освен това отчитат, че доставчиците на 5G следва да предоставят продукти и услуги, които спомагат за иновации и насърчават ефикасност. Тези продукти и услуги освен това би следвало да спомагат за честна конкуренция и да насърчават свързаните надолу по веригата индустрии при максимален брой участници на пазара, където това е технически възможно.

Укрепване на демокрацията и върховенството на закона

САЩ и България продължават да смятат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния. Работейки съвместно, двете правителства ще продължат текущия си диалог, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни. Сред нашите ключови приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обмена на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност. Посредством това ние се стремим към укрепване на демократичните институции, което повишава вярата на хората в изборния процес и правораздавателната система.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Стойков Пирдоп

    18 3 Отговор
    Грозната Херо Мустафа да ми яде хуя
  • 2 Херо Мустафа дъщерята на Алф

    20 4 Отговор
    Много грозна тази циганка бе
  • 3 РАЗБРАХМЕ СЕ

    25 3 Отговор
    ДА ПЛАЩАМЕ НА ЯНКИТЕ РУСКАТА ГАЗ НА ТРОЙНА ЦЕНА ОТ ГЪРЦИЯ-ПЕЧАЛБА-ПЕЧАЛБА-ЗАГУБА
  • 4 Калоян

    31 4 Отговор
    Вън сащ от България!!! Не ви щем нито безвизите, нито мариците, нито военните бази!!! Махайте се от страната ни, изнесете си окупационните войски от нас, ВЪН!!!

    Коментиран от #21

  • 5 Разбрахме се

    26 2 Отговор
    Без да чета статията, само по заглавието ще ви кажа, че се разбрахме(знаете кой) така и така сме си дали г.за под наем, сега да го употребяват по тяхно усмотрение винаги, когато им е нужно.

    Коментиран от #7

  • 6 торенте

    16 0 Отговор
    бокича крепител на демокрацията и върховенството на закона, тва е все едно магаре и духова музика
  • 7 алфа

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Разбрахме се":

    само дето наем няма да се плаща

    Коментиран от #12

  • 8 Един

    19 0 Отговор
    Какво са се разбрали? ДА ПЛАЩАМЕ ДО ГРОБ ! На американците - щото те горките с тоя вътрешен дълг - някой трябва да им го плаща!
  • 9 Б.Х.

    18 0 Отговор
    Като гледам изрода как се е наперил, и нашия как стои като нас.н . Продал е националните интереси.
  • 10 Хрониките на Евразия

    14 0 Отговор
    Хер Флик Мустафа и Kратун решават въпросите на целия свят...
  • 11 бисмарк

    12 0 Отговор
    тиквооо да ти ..........................................................................., дано ти пръснат главата проста на показ пред целия свят.
  • 12 Разбрахме се

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "алфа":

    Така де... нали вече един път смесе наду.или. Кой се минал, минал, кой се пре.алсега само ще го онождат. Не че лично някой ме е питал и за Ейс и за Сам, но политиката е такава.
  • 13 Еl Comandante

    15 1 Отговор
    тиквооооо ебана ти и целият ти род мрете до крак до девето коляно до крак.После НАРОДА от сърце на гробовете ви ще тропне хорце!!!!
  • 14 Кратунчучуна

    11 0 Отговор
    Здравствуйте кравари!Вий сте новите другари!
    Щом България ви плаща - продължава да е наща!
  • 15 жалко

    13 0 Отговор
    много бързат да приключат тази измислена държава българия,още една петилетка и пустинята ще е готова
  • 16 Йосарян

    9 0 Отговор
    Те са Разбрали! СМЪРТ! Смърт и пак смърт.
  • 17 Факт

    9 0 Отговор
    Нещо като допълнителен протокол към капитолацията!
  • 18 Последния софиянец

    9 0 Отговор
    Вожда Седящия бикобойко продава земята на племето за огнена вода и значка.
  • 19 onq s konq

    3 13 Отговор
    Абе тука СИЧКИТЕ ЛИ мразите Борисов,САЩ и Демократична България ааа?Аре са наредете се в редичка един зад друг в ГОТОВНОСТ за Старинния Танц "Леткис",осъществете необходимата "Мека връзка" помежду си от типа "Х.й в г.з" и с ВЕСЕЛИ ПОДСКОЦИ/в такт с музиката/се ориентирайте към Матушка Рус!

    Коментиран от #20, #30

  • 20 Последния софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Е двамата с Бойко няма ли да ви е скучно сами в цяла България?

    Коментиран от #29

  • 21 Казуар

    0 11 Отговор

    До коментар #4 от "Калоян":

    Вън от България, заминавай за Русия.
  • 22 Бамби

    10 0 Отговор
    По физиономията му се чете.....пълен провал! Американският втечнен газ всъщност е заграбен от близкият Изток Ирак и Сирия. Но ще го купуваме за американски. О не се знае още за какво ни е предал.
  • 23 Све

    8 0 Отговор
    Време е за Възраждане
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 боцмана

    7 0 Отговор
    Разбра ли сте се ти да слушкаш , а те да те оставят да папкаш колкото можеш да откраднеш.
  • 26 Behemoth

    3 0 Отговор
    Айде и 5 G ту ша и от скъпите!
  • 27 Бла-бла

    12 0 Отговор
    Празни приказки за баламосване на стадото!!! България в сътрудничество с най-големите терористи на планетата
  • 28 самият той

    0 1 Отговор
    Вън ,вътре...Грозна или красива...Българите сме това. Да се нагодим и да следим какво ще стане. Все пак е трудно тук да си нито с едните нито с другите. А всеки може да види разликите между двата свята -на Е или на W !
  • 29 onq s konq

    0 7 Отговор

    До коментар #20 от "Последния софиянец":

    Държа на студ,държа на Горещини,НА БОЙ ДЪРЖА...но наглото ти Руско Самочувствие определено ми идва в Повече.
  • 30 Кукуригу

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Кон,има нещо което се нарича национални интереси и то не е свързано с лизането на задници!Нито руски нито краварски!
  • 31 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    След 30 г америчко присъствие НЕ станахме ЛИ ...мммм,,,процъфтяващ и преуспяващ регион,,,!!!!!Та иска да почнат отначало?????Ако под това разбират нагъчкването с оръжия,както се канят!!!!,кво ли още има да видим.....
  • 32 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    заглавието и казаното под нея.......показва как преди 250 години са прецакали индианците...!!!!!Сега /нашият ред.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 SAAB

    0 0 Отговор
    Събра се за да се дундуркаш у файтоно ........обаче връщане няма :)
  • 35 SAAB

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "въпросче до":

    Защото само твоят "цар " e гол и наведен .....:)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аз не искам безвизово пътуване

    3 0 Отговор
    В Кравария, даже БГ да се затвори за Краварите е необходимо.
  • 38 1122

    0 0 Отговор
    МОЛЯ ВИ,когато говорите за политически срещи не употребявайте думата ,,ПРИЯТЕЛИ! Защото на такива срещи няма приятелство,а има отговорности и междудържавни интереси.Там няма място за приятелство,а всеки гледа да дръпне чергата към себе си,и ако се държиш като с приятел и не внимаваш какво ти говорят и какво приказваш,рискуваш да те вземат за ГЛУПАК и да станеш за посмешище и най важното да загубиш всякакви позиции.Стига с това приятелство,всеки е отишъл да се пребори за своите интереси и да спечели колкото се може по вече за СВОЯТА СИ ДЪРЖАВА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове