Last news in Fakti

14 Януари, 2020 16:42 1 327 4

АБВ: Създава се възможност за разграбване на болниците

  • абв-
  • доц. георги кючуков-
  • болница лозенец

Ние подкрепяме идеята, че институция като правителствена болница не би трябвало да съществува

АБВ: Създава се възможност за разграбване на болниците - 1
доц. Георги Кючуков

"С промените в Закона за лечебните заведения се създава възможност за разграбване на инфраструктурата на болниците", коментира доц. Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ.

Пред медиите той очерта серия от недостатъци в норматива. В проекта на Министерство на здравеопазването за промени в Закона за лечебните заведения се съдържат три основни момента, посочи медикът.

„Първият, касаещ статута на правителствена болница - база "Лозенец". Предвижда се да отпадне статута на "Лозенец" като правителствена болница и правителството да избере лечебно заведение, което да обслужва правителството, но в определено по-малък обхват от хора, които подлежат на това обслужване.

По принцип ние подкрепяме идеята, че институция като правителствена болница не би трябвало да съществува. Такава не съществува в никоя от европейските страни. Има болница, която обслужва правителството, но не и правителствена болница. Разликата е в това, че като правителствена болница досега база "Лозенец" получаваше допълнителни субсидии, които са в осемцифрени суми. Това ги поставяше в неравностойно положение с останалите лечебни заведения.

Също така обхватът на хората, които се лекуваха в тази болница, беше извънредно голям, като се започне от държавните служители, от чиновници в министерства, та се завърши с някои поп и фолк звезди. Това ще отпадне, което е правилно. Не е ясно обаче защо отново ще се дава статут на правителствена болница на някое лечебно заведение. Не е казано кое - това може да бъде и сегашната болница, някоя от големите държавни болници, може да бъде и някоя частна болница. Не е ли това начин в друга или в същата болница отново да се наливат държавни пари“.

Следващото предложение, най-тревожно от гледна точка на медицинските служители в цялата страна, е възможността определени части от болничните заведения, от сградния фонд и от парковете, да бъдат продавани, когато лечебните заведения имат задължения, посочи доц. Кючуков.

„Няма държавно и общинско лечебно заведение без задължение и общата сума на дълговете на тези заведения, според данни на МЗ, е около 0,5 млрд. лв. В тази връзка това разрешаване на определени части, от една страна, заобикаля закона, който забранява приватизацията на тези лечебни заведения като важни за националната сигурност.

На второ място не решава нито един проблем, защото, теоретично погледнато, ако едно лечебно заведение продаде част от двора си, ще изпълни своите задължения към час от кредиторите си, след което отново ще изпадне в задължение. Причината за това не е лошо управление, но е самата философия на здравната система у нас. Философия, при която лечебните заведения са търговски дружества. Работещите в тях са търговци, а стоката е здравето на хората“.

Доц. Кючуков обясни, че причината, поради която Министерство на здравеопазването предлага продажба на определени части, е защото няма никаква възможност държавата да субсидира и подпомага търговски дружества, това е и против законите на ЕС. От друга страна това създава възможност, под натиска на политически партии, на управленски структури, за разграбване на и без това недостатъчно добрата инфраструктура на лечебните заведения. Той е на мнение, че добрите намерения на Министерство на здравеопазването могат да доведат до разграбване на и без това малкото активи на лечебните заведения.

„На последно място това е разрешението на медицински сестри, рехабилитатори, санитари, акушерки да обслужват болни по домовете. Ясно е, че това води до още едно заплащане на медицински услуги, макар че тази практика и сега съществува макар и нелегално. Легализира се една съществуваща практика, която ще бъде изкарана на светло и ще бъде облагана данъчно. В това няма нищо лошо. Така или иначе тя съществува. Въпросът е, че това се прави отново на парче. Като че ли във всичките си свои действия държавните институции целят разделяне на медицинските съсловия на части“, обясни доц. Кючуков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    9 1 Отговор
    Недейте така. Управляващите тъкмо си построиха комунизма и вие искате да им вземете Правителствена болница.
  • 2 Тъп тъпчо изтъпял

    10 0 Отговор
    Нещо си се заблудил! Болниците отдавна са разграбени, сега функционират т.нар. лечебни заведения( частни, общински, държавни), в които се надпреварват кой повече да смъкне не/ законно от пациентите. И всичко това пред погледа и с парите на всички нас.
  • 3 Николай

    1 0 Отговор
    Има още какво да се краде! Дворовете например, в които да строят паркинги, кооперации и т.н. Абсурдно е наистина болниците да са търговски дружества!

    Коментиран от #4

  • 4 лай лай

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Николай":

    за това благодари на Драгалевският!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове