Last news in Fakti

16 Януари, 2020 08:43 4 885 34

И Шумен остана без вода

  • язовир-
  • шумен-
  • вода

Градът е сред градовете с най-високи стойности по загуба на вода по мрежата - над 80%

И Шумен остана без вода - 1
Снимка: БГНЕС

Авария спря водоподаването в Шумен, съобщават от местното ВиК дружество.

Утре трябваше да започне и мащабен ремонт по мрежата - първоначално той беше планиран да започне в полунощ на 17 януари и да продължи 2 дни. По тръбата, която свързва язовир "Тича" с Шумен, Търговище и Велики Преслав, специалистите са набелязали общо над 20 проблемни участъци със засечени пробиви и загуба на питейна вода.

Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Шумен е сред градовете с най-високи стойности по загуба на вода по мрежата - над 80%.

В същото време цената за бита е сред най-високите - 3,54 лв. за куб.м.

Шумен не е заплашен от тежък воден режим, обяви в последните дни на 2019 година заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По неговите думи запасите от вода в язовир "Тича" били достатъчни за още 10 месеца. Други обаче бяха данните на Министерството на околната среда и водите, според които водоемът е пълен на 55% със 173 милиона кубични метра вода.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Престъпника от банкя

    68 8 Отговор
    Държавата на Бойко и Пеевски се разпада!
    Разбити институции и тотално безхаберие!
    Истината за некадърността на простата мутра лъсва с всеки изминал ден!

    Коментиран от #10

  • 2 Dghd

    26 11 Отговор
    Бай Тодор е виновен ...
    И Путин ...
    И Ленин ...
    И Маркс и Енгелс ...

    Коментиран от #26

  • 3 Тореро

    49 5 Отговор
    Вчера ходих да видя язовира,скоро ще сме съпричастни с Перник. Повече от 15 метра спад на нивото на водата,това не е безводие това е безхаберие.

    Коментиран от #5

  • 4 Българина

    33 6 Отговор
    До тук два областни града, остават 26... Има време. Идват и избори, кой каквото си направи само герб могат да му го причинят
  • 5 Българина

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тореро":

    А като се има предвид, че Тича е с най гошяма обиколка в страната, над 100 км, 15 м е направо празен
  • 6 Пеевски

    4 4 Отговор
    Риба виде ли? Риба има ли да напрая кирия?!
  • 7 Това е положението

    28 4 Отговор
    Обикновен капитализъм. Водата е стока и дългата ръка на пазара отдавна е я стиснала.
  • 8 ДАААА

    8 26 Отговор
    БАСТИОНИТЕ НА БСП И ДПС СА ТАКА , ЗАЩОТО КАТО БЯХА НА ВЛАСТ САМО КРАДОХА БЕЗ ЕДИН ЛЕВ ДА СЕ ВЛОЖАТ !
  • 9 Behemoth

    14 3 Отговор
    Абе сега то не може и магистрали и друго....
  • 10 шшшшшт тихо

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Престъпника от банкя":

    Времето е с нас! Като ни мързи да гледаме, Господ тръгна да ни помага!
  • 11 Бойко тъпака

    7 2 Отговор
    “Сега всяка едва изпълзяла гъсеница си мисли, че е аристократ”.

    Цитат две от “Ревизор”: “Та какво ревизорско имаше в този развейпрах? Нищо нямаше! Просто нито на половин кутре не приличаше и изведнъж всички - ревизор! Ревизор!”
  • 12 Тик так тик так😂😂😂😂😂

    10 0 Отговор
    Динг донг динг донг идва и последната капка у искъро😂😂😂😂
  • 13 Цената на бетона ше скочи още повече

    8 1 Отговор
    Щото новите кафези ше се бъркат с минерална вода 😂😂😂😂😂може и с кола 😂😂😂😂 купуваи народеее кафезии 10 000 евро педятаааа
  • 14 Факт

    20 1 Отговор
    Загубите се отчитат за да се скрие кражбата!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алфа Вълкът

    20 3 Отговор
    Нормално, една сушава година и стара изгнила водопреносна мрежа и резултата е налице. Милиардите за саниране можеше да се налеят в много по-наложащи и важни места с дългосрочна перспектива. Бих казал и в оздравяване на болниците, но там трябват много повече реформи и контрол кой е аджеба болен. Но да се налеят милиарди в морално остарели сгради с максимум 30г живот е глупост. Видяхме, че ЕС го прави и като жабата вирнахме краката да ни коват. А не направихме разчет и да оздравим нещата от национален приоритет. Поне 1% от населението облагодетелства ли се от това саниране?
  • 17 Ххх

    12 2 Отговор
    Останаха ли българи за един протест ???????? Или стадото още спи ???
  • 18 Станчо

    17 2 Отговор
    Шумен е втория проблемен град с проблемна вода, но понеже хората си мълчат и свикнали на робство, на политиците им е удобно и всичко наред....
  • 19 Бъдещ българин от миналото

    12 1 Отговор
    У Варна лятото, като дойдат потните кисели шопи от София да си мият краката в Аква Хаус, ко ши праим с кризата от Камчия, дето вече се задава? Онея дето знаят, ко прай топлата вода и сауната с разширените вени не стъпват тука ама ако съдя по паркинга, явно всички са здравеняци. Дайте да се стреснем за тея предсказания- ясно е че проблемите ще продължават. Само аз ли смятам да прая кладенец и да слагам панели на покрива, че да го туря на експлоататорите

    Коментиран от #20

  • 20 Българина

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бъдещ българин от миналото":

    Камчията е на 45 пр, лятото като дойдат 2 3 млн туристи, направо ще го пресушат! Дъжд не се задава
  • 21 Последния софиянец

    17 1 Отговор
    Не може 30 години само да лапаш от това което са построили другите преди теб и да не влагаш нищо. В един момент цялата система рухва.
  • 22 Лошия

    15 0 Отговор
    Защо калколират загубите и кражбите на изрядните граждани вик и енергото. Това, мрежата им има проблеми си е тяхна работа. Като немогат да ги остранят, фалит и друга фирма. Все едно да се качите на такси и вместо 5 лв. Да ви поискат 10 лв. Защото предния клиент не си е платил.
  • 23 Байчо

    8 0 Отговор
    Общо взето сме прее...ни. Аз започвам да садя дръвчета където видя място с парите за нови парцалки или нов Тилифон , поне някакъв шанс да дам на децата.

    Коментиран от #24

  • 24 Шанс за децата

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Байчо":

    Е в чужбина, тук само на камък и то сух се удря!
  • 25 някой си

    5 0 Отговор
    "Не оставяй днешната работа за утре." Отнася се и за шумналии, които щяха да се зареждат с вода днес /в ноща преди тридневния ремонт/ и за управляващите, които 30 години си бъркаха в г_за. Не знам, дали ще има наблюдавщ /от горе/ на предстоящия ремонт, но "съвпадението" с аварията, намирисва на замазване. Скъсана 80 сантиметрова главна тръба, чакане на специалисти и техника от Бургас ... . "Най-добре, да идват водоноските."

    Коментиран от #33

  • 26 3595

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Dghd":

    Най-виновни са българските лизачи русофили ,че обслужват интересите на Кремъл в България . Майната и на америка,русия. Добре,че все още ни търпят и ни дават пари от евросъюза,че иначе сме умрели.
  • 27 Бай Стою касапина

    8 0 Отговор
    Шефа на ВИК Шумен нямаше ли да става шеф на ВИК Перник?

    Коментиран от #28

  • 28 някой

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Стою касапина":

    Същият. Бившият на ВИК Ловеч.
  • 29 Я па Я

    2 3 Отговор
    Престанете да плашите,язовира има вода само за 10 месеца, ама това е ако нищо не се втича,а Камчия да не е пресъхнала???
  • 30 Шуменец

    1 2 Отговор
    Ако затворят оттока на вода към река Камчия язовир Тича ще се напълни с вода за години напред.

    Коментиран от #34

  • 31 шошо

    7 0 Отговор
    Но тогава ВЕЦ Моста ще спре да работи и направете справка на кого е собственост веца.
  • 32 Поне да беше вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Е ъъъъ":

    Тя и бирата ни вече не е бира, водата ни най-скъпата в Бегето, щото идвала от нашенския си язовир, а не от Нидерландия например, абе…..
  • 33 В Шумен живея

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "някой си":

    водоноски не съм виждал никога, а авариите на този прословут " довеждащ водопровод от язовира до Шумен " са през ден и от сто години назад във времето, нищо , че язовира е от 50 години. В и К директор му е майката.
  • 34 Едва ли

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Шуменец":

    .....И рибар съм.... още миналата година двата ръкава към язовира бяха пресъхнали, по дъното им се вървеше свободно, даже с кола. Продължете сами....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове