Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 08:45 1 527 7

Проблеми с плодовете и млякото за учениците

  • дф земеделие-
  • мляко-
  • плодове

МЗХ бави плащанията, оплакват се доставчици

Проблеми с плодовете и млякото за учениците - 1
Снимка: БГНЕС

Доставчици по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" настояват Държавен фонд "Земеделие" да им изплати значителни суми за направени, но неплатени доставки.

Това се посочва в отворено писмо до медиите.

За учебната 2018-2019 г. масово ДФ „Земеделие“ отказа на одобрените заявители суми за възстановяване на разходите за доставка на продуктите, доставени в изпълнение на издадения акт за одобрение.

Ето и цялото отворено писмо:

УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ,

Обръщаме се към Вас със силно възмущение от случващото се с училищните схеми през последните няколко месеца, които имат основна цел да подобрят хранителните навици на нашите деца чрез повишена консумация на плодове и млечни продукти при спазване на здравните изисквания.

През ноември 2018г. МЗХГ предложи промени и публикува изменение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. За първи път се даде възможност раздаването на продуктите в училищата да се осъществява от лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище. В чл.17 от Наредбата се определи и ставка в размер на 0.07ст. на брой порция. ДФ „Земеделие“ измени образеца на заявката за плащане и ежемесечно Ние, одобрените заявители ги заявявахме за плащане, наред с разходите за възстановяване на доставените продукти.

Вече почти една година ни се казва НЯМА ПАРИ?!?

Недоумяваме как е възможно Министерски съвет да приеме много скоростно изменение на Наредбата и ДА НЕ ГИ ИЗПЛАТИ?

Такива се намират за лобисти и стачкуващи, но не и за програмите, свързани със здравословния начин на живот на децата, които са наистина ценни за цялото общество.

За учебната 2018-2019г. масово ДФ „Земеделие“ отказа на одобрените заявители суми за възстановяване на разходите за доставка на продуктите, доставени в изпълнение на издадения акт за одобрение.

До момента не сме получили уведомителните писма за одобрените и неодобрените суми за възстановяване по реда на чл.19, ал. 2 от Наредбата, след многократни молби, искания и т.н., за да не последва обжалване по АПК.

С лекота и почти тенденциозно се прилага чл.19, ал.4 от Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения-Схема „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за изплащане на одобрените суми на заявителя в срок от 3 месеца от подаване на заявка за плащане.

Непрестанни произволни действия, неспазване условията и реда на Наредбата, незачитане на правата ни и насаждане на страх ще Ви представим на пресконференция на 17.02.2020г. от 12.00 часа в БТА.

С уважение,

Одобрени заявители

по схема „Училищен плод“ и „Училищно мляко“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    1 9 Отговор
    Русия дане тества търпението на непобедимата велика Турска армия!Иначе с една заповед на моя лидер Ердоган Турската армия ще влезе в Русия и за 12 часа щея окупира и разгроми Руската армия!

    Коментиран от #7

  • 2 Асан

    0 7 Отговор
    Еврейските малки копеленца дами ядът лайната
  • 3 Божинов

    1 1 Отговор
    Само да сте казали нещо лошо за ДФЗто. :)))
  • 4 Димов

    3 0 Отговор
    Проблемът с храните в училищата е един - че най-ниската оферта печели търга. Децата ни биват тровени с боклуци от тази политика.

    Коментиран от #6

  • 5 А де

    0 0 Отговор
    'Проблеми'- оплакват се доставчици на плодове и мляко за училищата?! Слаба реклама. Защо доставчиците на дрога, нямат проблеми?
  • 6 ДДРОнег

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Да, така се правят търговете …
    Затова трябва да е конкурс, с определени изисквания ! Лошото пък на конкурсите е, че се правят така, че да спечели определена фирма !!!
    Абе без корупция няма да стане, но и с такива забавяния на плащанията ще пострадат пак децата ни, защото за да си намалят още разходите заради такива забавяния, доставчиците ще влошат още повече качеството на храната за децата ни !!!
  • 7 Кремъл

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Асане ще те пратя в сандък на моя приятел Тръмп да те научи как се пее американския химн докато си на калъп с трима негри и го поемаш орално и анално.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове