Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 23:01 5 269 38

Коронавирусът е най-опасен за възрастните хора

  • коронавирус

За пръв път сега броя на оздравелите (от коронавируса) е по-голям от броя на заболелите

Коронавирусът е най-опасен за възрастните хора - 1
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът не е опасен за децата, опасен е за възрастните хора. Това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той даде пример с девет жени в последния месец на бременността (без да уточни в кой регион на света), които са заболели от вируса. С пневмония са били четири от тях, повечето са с намалени лимфоцити, но родили здрави деца, каза проф. Кантарджиев. Децата, родени от тези заразени майки, не са имали вирус нито в пъпната връв, нито в околоплодната течност.

(Лимфоцитите са от три вида: Т клетки, В клетки и NK клетки. Първите два вида играят роля за придобития имунитет и откриват и унищожават чужди тела. NK клетките осъществяват вродения имунитет и задачата им е да откриват туморни и вирусни клетки и да защитават организма от тях - б.р.).

"Китай направи чудеса в обгрижване на болните. Младите хора правят инфекции на белия дроб, но без кръвта. Възрастния има редица предшестващи заболявания, каза проф. Кантарджиев.

По думите му за пръв път сега броя на оздравелите (от коронавируса) е по-голям от броя на заболелите. Младите минават леко, но заразяват останалите. Хората, които се връщат от Китай или държави, където може да са били в контакт с тази инфекция, трябва да преминат карантина.

Културният човек се връща и на границата казва, къде е бил. Отива си в къщи и не контактува - това прави културният човек 14 дни без контакти, заяви проф. Кантарджиев.

Който няма личен лекар (след посещение в региона, където е разпространен коронавируса), трябва да бъде поет от РЗИ. "Възможно е бил си в Китай, идваш здрав, - на третия ден може да се разболееш, високата температура, болки в мускулите - затруднено дишане. Това заболяване е опасно за възрастните хора", повтори проф. Кантарджиев.

По думите му този вирус не издържа дълго време на повърхност, лесно се унищожава със спирта в тоалетните кърпички, всички дезинфектанти му действат.

България е първата държава на Балканите с перфектно работеща лаборатория, където може да се правят изследвания на вируса. Първи имахме тестовете за корона вирус, каза проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валар Моргулис

    3 4 Отговор
    На кой колкото му е писано, ако ти е писано 👑 няма да те пипне цироза и няма да се обесиш!

    Коментиран от #33

  • 2 Анти милиционер

    10 9 Отговор
    Пишете хората да знаят, че Китай лъже за смъртността на коронавируса. Реалният процент е 10, а не 2.3%, както го пресмятат китайски неграмотници. Вижте излекуваните 21 000 към загиналите до днес 2360 души(т.е. точно 10%). А не както неграмотните китайски комунисти ги смятат 2360 към 72 000 активни случаи(които са неясни на къде ще поемат). Елементарни добитъци са китайските примати. Бог да ви е на помощ! Много страшно изглежда този процент.

    Коментиран от #5

  • 3 Анти милиционер

    15 1 Отговор
    Един италианец е в момента на изкуствено дишане на венилатор в болница в Северна Италия. Възрастта му е 38 години. Не лъжете хората така долно и безсрамно!!!
  • 4 ДНК спеца

    13 2 Отговор
    Измислили са го да поразява възрастните индивиди! След време ще редуцират населението по този начин.
  • 5 Глупако

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Анти милиционер":

    Много знаеш колко са излекуваните!

    Коментиран от #7

  • 6 Не е вярно еврейската преса пише - 9 дни

    6 0 Отговор
    По думите му този вирус не издържа дълго време на повърхност, лесно се унищожава със спирта в тоалетните кърпички, всички дезинфектанти му действат.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Глупако

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Анти милиционер":

    Сайтове ли ти се привиждат вече саждо?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 3432

    7 0 Отговор
    Този господин не спря да обикаля студиата и да ръси бисери.
    Вземи си подготви инфекциозна болница и понеоще няколко, че дод ни ще дойде и в България.

    Герберски смешник! Калинка!
  • 11 Анти милиционер

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Глупако":

    Понеже си неграмотен и не можеш да смяташ, 2360 от 23 600 случая са 10%. Разбра ли, милиционер?
  • 12 Глупако

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Анти милиционер":

    Е как изчисли цифрата 10%? А другите 50 000?

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Анти милиционер

    4 4 Отговор
    Това са фактите - Китайският клозет ви лъга през цялото време

    Coronavirus Cases:

    77,990

    view by country

    Deaths:

    2,363

    Recovered:

    21,318

    Коментиран от #15

  • 14 Анти милиционер

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Глупако":

    Селянин, другите са нерешени случаи. Могат да умрат или да оживеят. Гледа се само тези, които са вече решени(оживяли/починали).
    Вирусът е по-умен от теб, галош. Ползвай презерватив.

    Коментиран от #18

  • 15 Монгола

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Анти милиционер":

    СЗО лъже, китайците не лъжат!

    Коментиран от #19

  • 16 До 12

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Глупако":

    Идиот

    Коментиран от #20

  • 17 Защо у нас го няма

    16 1 Отговор
    Защото сигурно го изкарахме и никой не ни каза какъв вирус сме хванали. Супер висока температура над 39,5, болка в мускулите и ставите, много бързо преминаваме от запушен нос с леко подкашляне в бронхит и дори плевмония(буквално за два дена), антибиотик от втория ден нищо, че е вирус, инхалации с кортикостероиди, за да можеш въобще да дишаш и който го е изкарал си вика беше егати грипа. Дали е било коронавирус обаче кой да ти каже братче, но попитай наште лекари и ще получиш отговор: Щом си жив значи не е било коронавирус. Хайде със здраве.
  • 18 Глупако

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Анти милиционер":

    Тогава що бъразаш със заключенията и стстистиката? Много ти е малко полезния багаж в главата

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хлебарко

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "До 12":

    О ти.....!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Монгола

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анти милиционер":

    Пий си таблетките хахо.!
  • 23 Глупако

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Анти милиционер":

    Челце два пръста не те бива по архметиката сигурен съм, че и по алгебра с кръгла (0 0)
  • 24 Анти милиционер

    6 4 Отговор
    Тук, ако се съберете всичките дебилни милиционери накуп, ще съберете интелект като на улична котка. Загубих си времето. Повечето сте за освидетелстване.
  • 25 Фермер

    2 1 Отговор
    Заразността е 1към 4 .Един заразява 4, тези 4x4 заразяват 16x4=64 x4=256x4 1024 x4=4096 x 4= 16384 x4 =65536x4= 262144 и тн.
  • 26 Фермер

    6 1 Отговор
    Щом е тръгнал в Италия скоро ще е тука.Всеки ден пътуват бусове от Италия до България с жени които работят там.
  • 27 мани мани

    3 0 Отговор
    цитат: "Културният човек........ " - не може да се разчита на това! на културният човек :) аз като кодер не мога да разчитам на това, че видиш ли приложенията ми ще ги ползват само свястни културни:) хора, които няма да ми направят злини хаха и затова си слагам проверки, валидирания и т.н. кодът да стане сигурен, че инак ако разчитам на културата на потребителите, то зян голям зян :) имате вие перфектна лаб, ама грънци! всичко ни е скапано! знаем си го здравеопазването ни!
  • 28 мани мани

    3 1 Отговор
    и как някой говори за нещо дето не е виждал, не е тествал, не се е сблъсквал с това нещо?! тоя взе вирусът и започна да го изследва и да го трепи с разни препарати ли? къде т'ва? в някой филм ли?
    къде, питам къде? в лаборатория? коя? как? покажете ни снимки на тая невероятна лаборатория! снимахте го с електронен микроскоп ли? дайте ни снимки де! защо журналистите не му задават тия въпроси и да изискват? а? 'щото то на приказки и аз съм невероятен! умират хора на всяка възраст! тоя е прост кат' гъдулка! имате едни тест маркери натривки нифелни посявки, да няма да ви изпратят самият вирус пфффффффффффф нищо не знаят наще докторя, ама инак много се пъчат!
  • 29 мани мани

    2 1 Отговор
    дали са ни няколко маркера и т'ва имаме, и как разбрахте как да го убивате? че и с кърпички се убивал хахахахахаххахахахах мааа тоа мно' прост!!! такива ще ви кажат, че това сега не е и пандемия :) мани беги ва!
  • 30 мани мани

    2 1 Отговор
    и аз ако кодех както тоя приказва, щях да съм с 3 реда код и то с грешки и т'ва за малко над 20г. практика! язък му за практиката на тоя цървул! ей така да си ги плещиш някакви колкото да те разнасят из медиите и да ставаш звиздъ ... пфффффффф!!!!!!!! https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 ... т'ва го давам линка 'щото вирусчето е нифелно и е леко грипче ве :) деба балъците докторя деба!
  • 31 мани мани

    2 1 Отговор
    вижте графиката! а тя е хипер стряскаща! иска се математика обаче! на докторчетата им е обаче слаба дисциплина, знам!
  • 32 мани мани

    5 1 Отговор
    на докторчето му дали няколко реактиви и той взе да плямпа как вирусът бил нифелен и нямало страшно :) че чак и с кърпички за ръце се убивал хахахха т'ва как го изтества ва? на реактива ли? забърса реактива с кърпичка ли? хахахаххаа въ ако кодех кат' тоя, мале мила!
  • 33 vasik atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Валар Моргулис":

    ти вземи само си го напиши а после се оправдавай
  • 34 vasik atanasova

    5 2 Отговор
    сигурно го има и в България но не го съобщават
    за да няма паника и психоза

    Коментиран от #37

  • 35 А ако му пикам на вируса

    0 0 Отговор
    Ше оцелее ли😂😂😂😂
  • 36 Ами ако съм в бъчва с ракия или вино

    4 0 Отговор
    Ше ме порази ли😂😂😂😂
  • 37 Болшевик

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "vasik atanasova":

    Бойко Борисов е виновен! Знаех си аз.......
  • 38 оня с коня

    4 1 Отговор
    От Заглавието става ясно,че въпросният Верус е изучил ПЕРФЕКТНО всички Курвенски номера - Присламчва се тихо до Човека,наднича в Личната му карта за да прочете ЕГН-то и види ли че то е Достатъчно Голямо- ОПРАСКВА ГО без да се замисли!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове