Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 12:14 3 714 16

Непоказвана досега СНИМКА от пролетта на 1945 г. на влиятелни личности в Рилския манастир

  • влиятелни личности-
  • рилски манастир-
  • снимка-
  • 1945-
  • кимон георгиев-
  • сергей бирюзов-
  • афанасий белобородов

На уникалната снимка попада експертът по медийно право адвокат Цветан Цветанов

Уникална снимка е запечатала личности, играли важна роля в историята на страната ни преди 75 години. Тя е сред публикувани на 9 февруари 2020 г. в електронното издание на вестник Комсомолская правда /https://www.kp.ru/daily/27089.5/4161894/ архивни материали по линия на фотодокументалния проект, озаглавен “ Пълководци на победата: Освободители на Европа“ на Министерство на отбраната на Руската Федерация, посветени на 75 годишнината от Победата над хитлеристка Германия през Втората световна война.

На фотографията от пролетта на 1945 година са заснети по време на посещение в Рилския манастир, министър-председателят Кимон Георгиев /в центъра с мека шапка и в цивилни дрехи/, наместник-Председателят на Светия синод, българският Екзарх и митрополит Софийски - Стефан Първи Български /в центъра на снимката/, активно участвал в спасяването на българските евреи, както и съветските генерали Сергей Бирюзов /по късно маршал и началник на Генералния щаб на Съветската армия - в центъра вдясно и Афанасий Белобородов /по-късно армейски генерал в Съветската армия/ офицерът отдясно. В публикацията се посочва, че целта на заснетото посещение е разглеждане на най-големия мъжки манастир на Българската православна църква - Рилския манастир, основан през Х век, който съдбата е съхранила през вековете до наши дни.

Както е известно, поради откритото си несъгласие с политиката на установилия се в страната след 9 септември 1944 година тоталитарен режим към Българската православна църква и неговото отношение към религията, на 6 септември 1948 г. Екзарх Стефан Първи Български е принуден да подаде оставка като български екзарх и по-късно е интерниран в село Баня, Карловско.

Що се отнася до съветския генерал Сергей Бирюзов, той е заместник-председател /и фактически председател поради постоянното отсъствие на титуляра маршал Толбухин/ на Съюзната контролна комисия, включваща и представители на САЩ и Великобритания. Поради доминирането на съветското участие в комисията, в определени моменти тя оказва влияние върху вътрешнополитическото развитие в България.

На уникалната снимка попада експертът по медийно право адвокат Цветан Цветанов. Преди дни медиите публикуваха негова получила голяма популярност по-рано снимка на открит от него интересен пирамидален по форма природен обект в Рила планина край Кочериново. Адвокатът в пряко предаване на bTV най-после разкри местонахождението му.

Ще припомним, че адвокат Цветанов откри и ретро видеозапис с маршируващи албански девойки във военна униформа в световната мрежа YouTube. Видеото доказа, че българската маршова песен „Тих бял Дунав“ е била сред любимите на албанския комунистически лидер Енвер Ходжа.

Софийският адвокат е известен и с научнофантастичните си разкази, предвидили събития в настоящето. Преди няколко години световноизвестният и вече покойник астрофизик Стивън Хокинг заяви, че енергията на миниатюрни черни дупки може да се използва за пътуване със скорости, близки до тази на светлината. Същата идея обаче се появява 30 години по-рано в разказа на българина Цветан Цветанов “Колапсът", който е публикуван във вестник "Народна младеж" през далечната 1987 г. За този и други разкази и свои прозрения, публикувани през годините адвокат Цветанов е определян от редица наши и чуждестранни медии като своеобразен визионер.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    14 15 Отговор
    Какво са търсили руските атеисти в манастира? Сигурно са инструктирали еничарите си да изкопаят цар Борис III от гроба и да го унищожат.

    Коментиран от #4

  • 2 WAFFEN SS

    27 17 Отговор
    ПРОКЛЕТ ДА БЪДЕ ТОЗИ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА!!!АКО ГЕРМАНЦИТЕ БЯХА СПЕЧЕЛИЛИ ВОЙНАТА СЕГА В БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е РАЙ ЗА ЖИВЕЕНЕ!!!!!

    Коментиран от #12

  • 3 Победителите

    10 4 Отговор
    не ги съдят. Тежко на победените.
  • 4 Jack Bauer

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Руснаците са силно набожен народ, доста повече от нас. И аз бях изненадат, но е факт.

    Коментиран от #7

  • 5 Генерал-лейтенант софиянец но кореняк

    16 12 Отговор
    България беше спасена от цар Борис III, който я направи съюзник на Адолф Хитлер и въпреки че не изпратихме нито един войник от милионната и свръхмодерно въоръжена Българска Армия на източния фронт, бяхме поробени от Русия! Бяхме под 45-годишно руско иго, но и държави които бяха нейни съюзници също бяха поробени от Русия, така че....Вчера една дузина комунисти ми заявиха, че не са съгласни с това България да е в НАТО? България, господа комунисти е в НАТО по волята на българският народ. Това стана на 18.03.2004 с гласуване в парламента, като 226 народни представители бяха за, 4 против и нито един въздържал се. Трябва да се опитате поне да си завършите основното образование, за да знаете, че България е парламентарна Република, а Конституцията на България е определяща за всичко. Къде сте били в този ден? В историята няма ако! Да сте отишли пред парламента и да сте заявили, че вие сте директорите, които трябва да бъдат питани от парламента за всичко с референдуми и да променят конституцията както на вас ви е кеф! Такава пряка демокрация има в Швейцария, но вие също може да си я създадете, като си направите държава нейде в руските степи към Монголия да речем, или Татарстан. Тука не и в историята няма ако. Иначе мащабен военен ''сбор'' не искам да употребя думата ''военно положение'' и денонощни лицеви опори за вас комунистите и бягане сутрин по 30 км докато ви се пооправят мозъците.
  • 6 Слава на Сталин

    6 12 Отговор
    Сталин възстанови достойнството на Руската православна църква през 1942 година, като я постави на почит заради нейното самоотвержено участие в Отечествената за СССР война срещу германските нацисти и сатанисти.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Сами

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Jack Bauer":

    Да, и вярват в свети Ленин..
  • 8 стоян георгиев

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Слава на Сталин":

    хахахахахах,хохохохохо!сталин е избил повече попове от баязит,чингиз хан и ислямска държава взети заедно,а църквите и манастирите дето е съборил нямат аналог в световната история.

    Коментиран от #13

  • 9 Ранко

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Слава на Сталин":

    И за това разруши ха хиляди манастири и църкви, и избиха хиляди свещеници, защото са набожни нали.. А сега си сложиха кгб за патриарх и раздават козунаци пред мавзолея на сифилистика. Хората ви смеят другари коминтерновци. Хората разбраха че вашата идеология е обикновен а секта създадена с цел власт и унищожение.

    Коментиран от #14

  • 10 Съчинение по картинка

    3 5 Отговор
    Нито дума за фотографията като изкуство. Само нов повод за политическа логорея натема Съветски съюз и социализма.
    Избирателната фотография и тенденциозния коментар никога не постигат целите си. Точно обратното.
  • 11 дедо Шишарко

    6 4 Отговор
    Комунистически изчадия!
  • 12 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "WAFFEN SS":

    А какво ще кажеш ако кайзера беше спечелил предишна или Фердинант предната
  • 13 Кой ти проми мозъчето

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, като не четеш историята, която действително се е състояла, а четеш пренаписаната история на последователите на дявола, ще пишеш глупости, още и още...
  • 14 Глупав ли си

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ранко":

    Или си роден с куха кратунка, или и ти си с промито мозъче. Плявата от зърното не можеш да отсееш.
  • 15 1122

    1 0 Отговор
    Към №2.Абе рай рай,ама нищо не се знай ,на кой фронт щеше да загинеш?В България до 1989г,никога не е пребивавала чужда армия,а сега американците имат 4 бази и не плащат нито лев наем,ясно ли ти е waffen ss?ТИ не познаваш историята ни от 30 години,а си взел да обясняваш за работи които си дочул от някой НЕПРОСВЕТЕН като тебе!
  • 16 1122

    1 0 Отговор
    Генерале,кореняк софиянецо,ти при кого стана генерал,преди 10 .11 .1989г,или след тая дата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове