Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 11:40 4 948 47

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на газ

  • теменужка петкова-
  • газ-
  • природен газ-
  • балкански поток-
  • южен поток-
  • турски поток-
  • енергетика

Енергийният министър Теменужка Петков сочи изграждането на "Балкански поток" като единствен начин за компенсация

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на газ - 1
Снимка: БГНЕС

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни в съботния сутрешен блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток". Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проекта - първо да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия, ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук си Бойко

    43 5 Отговор
    🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌
  • 2 Мнение

    60 5 Отговор
    Тая ако си свърже един газопровод към пърделника ще обезпечи доставките за години напред.
  • 3 Някой си

    87 6 Отговор
    Изтървахме питомното ( Южен поток) сега ще гоним дивото и ще ревем!
    Ходи да ревеш на Козяк тъпа овцо и ти и шефа ти!
  • 4 Гечев

    10 36 Отговор
    Ма тоя гнил долар много евтин бе другаре, няма два лвва. Като вземем властта обещавам поне 2000 лв за долар и пенсия 4000 лв 😂

    Коментиран от #7

  • 5 DRISNIATA metev

    21 2 Отговор
    temenuSHke,ma nali vsichko beshe nared MA PRUDLO? VZELA SI NA RADEV DA PRAVISH ZABEKEZHKI! PARCALI!metev ,MURSHO NIAMA LI PARI ZA KRADENE PO NETA,TA PISHESH KOMENTARI ,DA TE EBA U BOKLUKA?
  • 6 1234

    60 4 Отговор
    е та нали тръбата през черно море е директно в Турция, какъв е смисъла да има транзит през България, а и нас нали ФАЩ ни подкрепя, само че от към задната страна
  • 7 За теб и другарете от ГЕРБ

    31 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гечев":

    Почивка на "Слънчев бряг"....... Ловешко.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Адолф

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "За теб и другарете от ГЕРБ":

    Другаре, време е да поработите малко във фабричката на чичо Ади 😂

    Коментиран от #28

  • 9 Уди Кълвача

    36 1 Отговор
    Ортачката на Гинка ЧЕЗа плетената жилетка милионерката!
  • 10 Фактъ

    44 2 Отговор
    Видими резултати от герб . След тях , потоп .
  • 11 Критичен

    50 3 Отговор
    Колкото повече сервилничим на европа и загърбяме интересите си толкова по бедни ставаме
  • 12 бай Дончо

    4 21 Отговор

    До коментар #7 от "За теб и другарете от ГЕРБ":

    Аз давам 7,5 долара на час минимална надница, а Масква дава 157 юро пенсия. Голям глад, да ви го дам тоя половин долар на вас като соц помощ
  • 13 оня с коня

    3 35 Отговор
    Ясно и точно са предадени думите на Министърката:1 /Създаването на Газоразпределителния Център "Балкан" осигурява ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на Газа за БГ,т.е. възможност ЗА КОНКУРЕНТНИ ДОСТАВКИ от различни от Русия Източници.2/Решението на Европ. Комисия че Газпром упражнява МОНОПОЛНИ ПРАВА на Газовия пазар в Европа ЩЕ НАЛОЖИ ПО-НИСКИ ЦЕНИ на Руския Газ,ако Цената при Континенталните Газови Хъбове е по-ниска.И възниква въпроса:КАК Е ВЪЗМОЖНО Радев да ЛЪЖЕ "на гьотере" като Дърто РУСКО ДЖИПСИ че "ДОГОВАРЯЛ" с Путин нови по-ниски цени на Газа,след изложените от Министърката ПАЗАРНИ ФАКТОРИ и Обективните Предпоставки за тях?!Няма да се учудя ако Радев се похвали и че се е договорил с Господ да вали,за да има вода в Перник:)

    Коментиран от #39

  • 14 Последния софиянец

    29 3 Отговор
    Всичко заобикаля тази прокълната страна Мордор. Даже и бежанците.
  • 15 До атлантиците

    15 3 Отговор
    Видяхте ли сега, господа либерасти, че ще има поток, а ще трябва и аец и идва нац. празник, гответе се да от дадете почит:)
  • 16 стоян георгиев

    7 13 Отговор
    губим по 110 милиона на година от липсата на пренос,но нека каже колко трябва да набием като инвестиция и кога ще се върне тя?егати евтините номерца!дава загубите ,но не дава приходите от новия поток нито инвестицията в него!и стига ни плашихте с цената на тока!нали в германия е евтин ,а тук скъп,като затворим нашите мощности ще ползваме евтин немски ток,нали така другари!?смях!
  • 17 Соросоид

    19 3 Отговор
    Няма място за притеснение - нас ни топли атлантическото слънце. България е най-доказания, най-лоялния, най-предвидимия партньор. Първа линия срещу руската агресия, премиерът лично е спрял ТРИ техни проекта и причинил колосални загуби на сатрапа Путин. Това е много ценен принос към международната демократична оПщност, вие сте се закъхарили за някакви 100 милиона такси.
  • 18 komentar

    6 16 Отговор
    ТУРЦИ ДРЪЖЕТЕ СИ РУСКИЯ ПОТОК ! ВАЖНОТО Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЦЯЛА И НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД !

    Коментиран от #22

  • 19 Психо Доктор

    23 3 Отговор
    Да ги платят американците, които ни го натикаха заедни с продажните корупционери спели проекта за да мине главната тръба през Турция. Няма ли някой по кадърен който се договори и да даде гаранции че решенията в енергетиката са суверенни за да обърне потока директно към през България, и дострои Белене или реновира Козлодуй. Тогава няма как да ни набутват скъпия ток от перки и панели., защото ще има конкуренция. И тецовете ще си джиткат на газ и няма де тровят въздуха водата и почвата като горят боклуци.
  • 20 123

    11 1 Отговор
    Пара има споко ама за крадене
  • 21 До18

    10 1 Отговор
    Ха, ха прав си и идва нац. Ти празник да се подсетиш заради кой е така, иначе и тока в момента дето ползваш е от руски реактори, газта и тя, а както ти обясни теменужка и занапред трябва да е така:)
  • 22 Дельо хайдутин

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "komentar":

    Как ще е цяла, като граничи отвсякъде със себе си.
  • 23 Васил

    0 12 Отговор
    Голям праз Цветан Василев избяга с 6 милиарда а теаи пари изглеждат като дребни монети.

    Коментиран от #29

  • 24 Добър ден

    16 2 Отговор
    Само който не иска да чуе не знае това. Балкански поток ще компенсира загубата от транзита на газ през България за Турция.

    А можеше не само да се транзитира газ от България за Турция, чрез отклонение за Турция на непостроения Южен поток, но и да се печелят по 400 милона евро годишно от транзит на газ!!!

    Ама като се обърне колата - пътища много!
  • 25 На бас,че

    17 3 Отговор
    народа и Русия ще победим,а не управляващите ни и САЩ.Путин НИКОГА няма да остави България на краварите
  • 26 На бас,че

    14 3 Отговор
    народа и Русия ще победим,а не управляващите ни и САЩ.Путин НИКОГА няма да остави България на краварите
  • 27 Писна ни

    14 1 Отговор
    Откакто тези са на власт постоянно България губи, губи и губи милиони долари било то заради спирането на транзита на газ или нещо друго. След като заради тях постоянно губим да се омитат.
  • 28 Чук

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Адолф":

    И ти, като чичко ти адолф ще гризнеш дръвцето по собствена воля, щото е по-безболезнено от колкото на сила, нали?! Ако не вярваш, питай баща си.

    Коментиран от #31

  • 29 Тъп ГРОБаджия

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "Васил":

    Цветан василев избяга, ама 6-те милиарда си ги разделиха тиквун и дебелян. Ако не вярваш, питай цацаротурата и гушев.
  • 30 Асен Илиев

    0 9 Отговор
    В кратуната на булганската СВИНЯ само за печалби става въпрос :)
    Нищо Човешко няма в булганските СВИНЕ.

    Коментиран от #35, #40

  • 31 БКП

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "Чук":

    Айде другаре во Северна Корея. Там всичко е безплатно,ама магазините празни 😂
  • 32 оцелял от турското робство

    7 1 Отговор
    Много моля авторът да спазва граматическите правила. В българския език има женски род, не е като в турския. По тази причина пишем министърКА, ако е жена, и ПетковА също, независимо, че става дума за длъжност. Освен да разберем по онзи начин, кой е мъж и кой жена от всичките 240 в Народното събрание. Не променяйте писмения български език насила.

    Коментиран от #37

  • 33 дядо Тошо

    6 8 Отговор
    Па тия БСП още ли не сте ги закрили , присвояване, присвояване, презимяване
  • 34 Нане

    6 3 Отговор
    не го ли построиха вече? Или американците го забраниха май?
  • 35 Да тЪ питам

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Асен Илиев":

    А ти квА свиня си бе Асане?
  • 36 Кой68

    3 8 Отговор
    САЩ ще ни компенсират с по-евтин техен газззз..Какво мислите?
  • 37 Д'мин

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "оцелял от турското робство":

    "Приема се, че формата за мъжки род е универсална и по приляга на професии и титли от висок йерархичен порядък. Това ще рече, че когато се изпълнява по-висока длъжност в обществото, се използва мъжки род."

    Коментиран от #44

  • 38 Иван

    5 10 Отговор
    Имаме договор с руснаците до2030г,пълен,празен няма значение те плащат такси,или и това ви наредиха да им опростите .Аман от тая руска измет ,до кога ще крадат от България.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пижо

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Иван":

    Ванка,този коментар ти го спуснаха от онова
    посолство ли ,с паметник на едни летци убийци
    отпред.Ти макар че,си толкова глупав,не си
    способен да измислиш този идиотски коментар
  • 43 Сульо

    5 2 Отговор
    Турски,не Балкански поток.Спрете с вашите
    измислици.А за тия транзитни загуби е виновен вашия вожд от Банкя.С Южен поток можеше да печелим много повече от транзита.
  • 44 оцелял от турското робство

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Д'мин":

    Приема се, но не се налага. Съществува женският род. Дали ще звучи добре и правилно : " Премиерът си легна с мъжа си. "
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 В е л и к и я

    2 0 Отговор
    Стана чудесно че се отказахме от Южен поток , така руснаците се принудиха да направят газопровода през Турция .. а те от своя страна веднага го хванаха като лост едва ли не да диктуват на Русия това и онова .. отделно се озъбиха и на американците и скоро ще са аут от НАТО .. Остава само на руснака некой ден да му писне от това феса да му се дърви , и да ги заличи от земята ... !
  • 47 агент08

    0 0 Отговор
    Кой ми сра в гащите! Това ви е подкрепата от ваште амерички господари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове