Last news in Fakti

31 Юли, 2012 17:58 2 737 5

Тренчев постави ултиматум на Дянков

  • тренчев-
  • дянков-
  • фалити-
  • минимална работна заплата
Тренчев постави ултиматум на Дянков - 1
Снимки БГНЕС

КТ "Подкрепа" като национално отговорен синдикат изразява своето дълбоко безпокойство от ескалацията на цените на ел. енегия, природен газ, вода и горива. Това обстоятелство ще задълбочи още повече мизерията на българския народ. Това се казва в писмо на лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Известно е, че България е най-бедната държава не само в Европейския съюз, но и в Европа и като че ли това обстоятелство не впечатлява Вас като финансов министър. Вероятно считате, че и този път българинът, който е свикнал с мястото си на дъното на всички класации, пак ще замълчи. Само че всяко нещо си има предел.

В продължение на половин година, ние като коректен партньор сигнализирахме до всички институции, в т. ч. и до Вас, че икономическата и социална обстановка в страната, се усложнява катастрофално. Дори поискахме оставката на целия екип на ДКЕВР.

Налага се отново да Ви припомним някои тревожни тенденции в икономическата и социалната сфера, за да стане ясно колко тревожно е положението в страната.
Вече трето тримесечие няма ръст на БВП, напротив, тенденцията е за спад. Като:
- За четвърто тримесечие 2011 г., спадът на БВП е 2,81 % спрямо предходното тримесечие;
- За първото тримесечие на 2012 г., спадът на БВП е 1,66% спрямо предходното тримесечие;
- Предварителните данни за второ тримесечие също сочат спад от 0,8% на БВП;
- Състоянието на брутната добавена стойност също бележи тенденция на спад, и то в доста сериозни размери, като например за четвъртото тримесечие на 2011 г., спадът на БДС е 4,05%;
- Най-сериозният проблем за БВП, освен инвестициите, е катастрофалният спад на потреблението, което ясно говори, че възможностите на бизнеса и на населението са изчерпани;
- Нивото на лошите кредити надминава 24 %, което също говори за огромни затруднения на бизнеса и населението.
Можем да изброяваме още дълго време негативните тенденции в икономическата и социалната сфера, като пазар на труда (12,9% безработица), ръст на сивата икономика (40% и повече). На фона на тази нелицеприятна картина, която характеризира първото полугодие на 2012 г., от 1 юли бизнесът и населението получиха нов ценови шок, и то при енергоносителите и горивата, които участват във всяка себестойност на стоки и услуги.

Всички разчети за цената на живота, за прага на бедност, за ниво на доходите, трябва да оставим в историята, защото ни очаква:
- Висока инфлация;
- Свиване на колективното и инвестиционното потребление, на фона на отрицателен тренд на преки чуждестранни инвестиции /ПЧИ/;
- Лавина от фалити;
- Рязко повишаване на безработицата;
- Значително увеличаване на междуфирмената задлъжнялост;
- Ново увеличаване на лошите кредити, застрашаващо устойчивостта на банките;
- Срив и в без това ниските приходи в бюджета;
- Застрашително увеличаване на социалното напрежение, което може да излезе извън контрол и да се превърне в масово гражданско неподчинение;
- Влошаване на икономическите показатели до ниво фалит на държавата.

Не без значение е фактът, че разходите за труд на час в България са на дъното на класацията в ЕС с 3,5 евро на час, цената на нашия труд е в пъти по-ниска от тази на новите страни-членки (4,1 пъти по-ниско от Словения, 3,5 пъти по-ниско от Чехия).
От началото на кризата 70% от българите са на "сиромашка" диета, т.е. те купуват стоки и услуги от най-ниския ценови сегмент, но от 1 юли възможностите им значително се стесняват, защото се очаква сериозен инфлационен натиск.
На основание изложеното, считаме че следва да се вземат спешни мерки в политиката по доходите, с цел да се тушира социалното напрежение и ситуацията да не излезе извън контрол. В тази връзка КТ "Подкрепа" предлага:
- От 1.10.2012 г. минималната работна заплата за страната да стане 330 лв., а от 1 януари 2013 г.- 350 лв.;
- От 1.10.2012 г. пенсиите, които не са индексирани три години, да се повишат с 15%, а от 1 януари 2013 г., да се повишат с още 10%;
- От 1.10.2012 г. работните заплати в бюджетната сфера, да се увеличат с 10%.
Подкрепяме предложението за увеличение на енергийните помощи за най-бедните слоеве на населението.
Настояваме за свикване на извънредно заседание на НСТС до края на тази седмица за обсъждане на направените предложения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АТИЛА

    0 0 Отговор
    Е, Коце,Коце,ТРИ ГОДИНИ КАДЕ СПА,Виж произвола в Металургията,на запад това е най-платения отрасъл ,а тука не дават заплатите с месеци .В БЕДНА ГЪРЦИЯ заплатите в този сектор почват от 1800Е на горе,а в БЪЛГАРИЯ са по 250Е проверете да се убедите ,но това вие го знаете защото подписите под КТД са на вашите прецедатели!!!
  • 2 1111

    0 0 Отговор
    Не трябва да си носител на Нобелова награда,за да разбереш,че държавата просто фалира!Мисля,че единствения вариант който е останал е РЕстарт на валутния борд..или неговото премахване..разбира се контролирано.Просто пари в обръщение НЯМА!! Всяка сутрин всички ние ставаме,излизаме от вкъщи и тръгваме,решени на всяка цена да изкараме своите 20-30-50лв.(в не малко случаи и по-малко)...но тези пари просто ги НЯМА!!! Не съществуват!!!

    Коментиран от #3

  • 3 8888

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    Кви 50 лева ве човек-тука в дълбоката провинция 20 лева трудно се изкарват пък да не говоря за повече...Такава мизерия е че просто не се трае.
  • 4 1111

    0 0 Отговор
    В София е много по-страшно! Без майтап!
  • 5 уш7е

    0 0 Отговор
    Незнам ,но освен масово неподчинение и протести не виждам друг вариант ако ще и господ да е писал на Дянков.. Парите ги няма щото Боко и Цветелина са ги изнесли как да са тук? В америка е парата 10000% !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове