Last news in Fakti

2 Април, 2020 12:12 2 308 50

Сачева: Над 2900 души всеки ден остават без работа в България

  • деница сачева-
  • безработни-
  • безработица-
  • уволнени

31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април

Сачева: Над 2900 души всеки ден остават без работа в България - 1
Снимка: БГНЕС

176 086 е общият брой на пуснатите болнични у нас от началото на карантината. Тези, които са получили болничен за карантина са 5282, а болничните свързани с коронавирус са 2072. Болничните за седмица са нараснали с около 300-400 в сравнение с мината година. „Всичко това показва какъв в натискът върху здравната система. Затова е необходима и актуализация на бюджета. Ние се готвим за най-лошото“, заяви социалният министър Деница Сачева, цитирана от trafficnews.bg.

45 милиона лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. „Увеличихме и осигуряването на топъл обяд. За патронажната грижа очакваме да бъдат обхванати около 45 000 души. Предстои и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на около 40 000 души, програмата е съвместна с БЧК. Ние мислим също така и за хората, които просят или нямат домове. Заради липса на поток по улиците няма кой да им помага на тях. Затова сме осигурили допълнителни средства за тях“, коментира Сачева по време на извънреден брифинг.

31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април или средно по 2934 души на ден са оставали без работа.

4777 души са се регистрирали в „Бюрото по труда“ само през изминалия ден, над 3000 души от тях са заявили, че са съкратени именно заради извънредното положение.

Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и този месец ще бъде удължено. В пощенските станции ще бъде направена и специална организация. Даването на пенсиите ще продължи до 23 април.

Тя заяви, че почти 50 млн. лв. ще бъдат раздадени като великденски надбавки за пенсионерите, чийто размер на пенсията е под 363 лв.

„Днес ще има специална заповед от мен във връзка с условията на труд. В нея са включва това работодателите да извършват ежедневен инструктаж на работниците, да се създадат също така и пропускателна организация, ежедневна дезинфезия, редовно проветряване на помещенията, както и временно отстраняване от работа на служители, които имат грипоподобни симптоми“, заяви още Сачева.

Сачева уточни, че 59 работодатели са подали заявление за мярката „60/40“ за държавна помощ при изплащане на заплати. Според нея се очаква днес боят им да се увеличи, а до края на седмицата да има одобрение от Европейската комисия, за да започне разплащането.

„Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери социалният министър.

„Струпванията в бюрата по труда са заради това, че в края на месеца има много освободени от работа хора. Освен това голяма част от българите в чужбина също се връщат у нас. Струпването се дължи и на това, че трябва да се работи в условия на дистанция. Не достатъчната дигитална култура ще бъде тема, която да се обсъди след кризата. Много хора предпочитат да отидат на място, отколкото да го направят електронно. В момента електронният подпис може да бъде използван напълно безплатно. Съветвам повече хора да започнат да използват електронните услуги“, заяви министърът.

По думите на Сачева хората, които са работили без договор или са работили без осигуровки, биха могли да се регистрират като безработни и след това да кандидатстват за социални помощи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор живков

    28 1 Отговор
    Светлото комунистическо бъдеще настъпи другари ураааа😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #46

  • 2 Мишо Бирата

    32 0 Отговор
    ... ще ги назначим за чистачки в къщата в Барселона !
  • 3 Народен артист

    30 1 Отговор
    До 2 месеца с тия ,,темпове на решения,, от Тиквата ще са по 5000 на ден.....

    Коментиран от #16

  • 4 работят ни вече 11г

    36 2 Отговор
    До 13 май ще останат на работа само Шайката.
  • 5 Народен артист

    18 1 Отговор
    До 2 месеца с тия ,,темпове на решения,, от Тиквата ще са по 5000 на ден.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 смешка с тясно сако

    19 0 Отговор
    Тази така и така не вдъхваше доверие. Тамън ще се запомни в историята като съсеклата работната ръка.
  • 10 да де

    30 2 Отговор
    Проблема е, че ще стават все повече и все по-гладни тогава ще стане "веселбата", дано да не съм прав.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оставката 3

    16 0 Отговор
    Нати сега болнични, калинке заспала.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русенец

    27 1 Отговор
    А вие си вдигнахте заплатите?!!?
  • 16 Дедо

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Народен артист":

    Само по 5000?Много оптимистично!
  • 17 Актуализацията на бюджета СЕГА

    14 1 Отговор
    В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ ДА ПРЕДАВАТ НА ЖИВО, ПО-ВСИЧКИ КАНАЛИ И МЕДИИ. АКТУАЛИЗАЦИЯТА ПОД ШИРОК ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ. ББ ДА СЕ СМИРИ И ПРИЕМЕ ИСТИНАТА.
  • 18 фтгхйл

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "да де":

    Прав си.Тя веселбата се подготвя вече.
  • 19 Бай Дончо Трънски

    17 0 Отговор
    Бай Дончо е вдигнал чека на калпак вече на 1200$ директно идващ в банковата сметка на всеки граждани (бебе, мъж, жена, старчок), а наща Сачка брои овците в кошарата.
  • 20 ВЯРВАТЕ ЛИ

    13 1 Отговор
    ЗАВИШАВАТ БРОЯ НА ВСИЧКО, НА ЗАРАЗЕНИ, НА КАРАНТИНИРАНИ, НА МЕРКИ, НА БЕЗРАБОТНИ, НА ЗАГУБИ...НА ВСИЧКО С КОЕТО ЩЕ ОПРАВДАЯТ РАЗХОД НА МНОГО ПАРИ, КОИТО ВЕЧЕ СА ПОХАРЧЕНИ!
  • 21 Герберастка черна каса

    17 2 Отговор
    Време е Радев да разпуска парламентарната пасмина и да опита да спаси нещо докато все още има какво да се спасява!

    Коментиран от #23, #37

  • 22 Станислав

    24 0 Отговор
    Това дебело чудо дето прилича на жена, става само да бъде забучено на шиш и изпечено. Колко мазнина ще изкъпе, немам думи но може да се нахрани един приют за кучета.
  • 23 Нищо нема да направи тоа

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Герберастка черна каса":

    И тои е на хранилка на тоа пост

    Коментиран от #32

  • 24 министерска пълнена мисирка по ухански

    3 1 Отговор
    Добре дошли на купона ........
  • 25 6789

    2 20 Отговор
    Я всички драскачи можете ли да си спомните,че след орешарското правителство през 2014 година безработицата беше 385 000 безработни?!В края на 2019 година безработицата е била 138 500 безработни.Разликата е към 250 000 безработни по-малко.С тоя темп и за три месеца карантина безработните никога няма да стигнат до увеличение с още 250 000 безработни!

    Коментиран от #29, #33

  • 26 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    11 0 Отговор
    Вън МУТРИТЕ от властта !!!!!!!!! Оставка на Тиквата

    Коментиран от #30

  • 27 Ганьо

    5 0 Отговор
    Да беше мор ,да беше чума,че в гроба гърло не гладува,не жадува! П.К. ЯВОРОВ
  • 28 Ама не съвсем

    6 0 Отговор
    А има и още много не регистрирани безработни.Важното е че има просперитет
  • 29 БПФ

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "6789":

    Само дето НЕ броят доброволните безработни - тия дето живеят от деЦкте на чааветата или от кражби и изобщо не си търсят работа !!! Реалната безработица надали някога е падала под 20%.

    Интересно - тая свинкя се грижи дори за просяците, щото нямало от кой да просят - утре ще започне да раздава пари и на крадците - защото, докато хората са си в къщи, няма как и от кой да крадат. Мисли и за работилите нелегално досега - за всички... но НЕ и за хората, които довчера са работили и са пълнили хазната, но са излезли в неплатен отпуск, било принудени от работодател, било за да си гледат детето, за което няма кой да се грижи при затворените детски градини и училища.
    Винаги грижата на ГРОБ е на първо място за измeтта, и никога за нормалните работещи хора !!! Напротив - от тях и сега ще се грабят пари, за да се хранят вечните паpaзити !!!

    Коментиран от #45

  • 30 Слава пп Възраждане

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Свобода за К.Коснтантинов!Единствения който казва истината.
  • 31 закъхарили се за норода по всички медии

    11 0 Отговор
    Тия сами си вдигнаха заплатите само на тях си а за народа симулиране на загриженост ама без увеличение.
  • 32 Герберастка черна каса

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Нищо нема да направи тоа":

    Може,ама ако му стиска!Сега е момента да покаже има ли топки!
  • 33 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "6789":

    Разликата идва поради 2 причини:
    1- Оттогава досега са избягали,далеч повече от цифрата ,която цитираш, и логично,че с по-малко хора ще има по-малко безработица

    2 - Така промени закона Тиквата,че дори не може да се класираш за помощи от Бюрото на труда,ако едва ли не не работиш постоянно без прекъсване . И съответно хиляди хора дори не се обръщат към Бюрата по труда,където регистрират и водят статистиката.
    Не защитавам комунистите,но трябва да разберете,че всички са едни и същи и дори са били членове на БКП ,БСП,ДПС,които после са станали я от ГЕРБ,а от друга парламентарно представена партия.Всички заедно работят през годините за масовото ритуално убийство на българите .
  • 34 Паднала паламарка

    5 0 Отговор
    Свинска п.тка. Моля медиите- без повече снимки на тая,за да има поне минимален шанс за ерекцията ми. Благодаря от сърце!
  • 35 Баш Гост

    7 0 Отговор
    Дезинфекцията и предпазните средства са - "излишни разходи" за робовладелците. Изобщо, не се надявай калинке това да се случи! Сега за регистрацията в бюрата по труда - след като се регистрираш онлайн, нали трябва да си занесеш документите още на едно друго място, че да получиш обезщетение. Там как стават нещата не казвате, нали. Електронен подпис трябва да заявиш пак на място - още да изреждам ли?
  • 36 Оффффф

    6 0 Отговор
    Цял живот другарката на народна хранилка , цял живот до силните на деня ! Злоба и интриги , заучени удобни фрази и голословие - та такъв изклячителен егоист за гражданите ни да мисли ?! Абсурд !Ако е на "свободния пазар" от глад ще умре !
  • 37 Така е

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Герберастка черна каса":

    Радев трябва веднага да обяви военно положение, да назначи пълна ревизия на кабинета и да забрани думата коронавирус, за един месец сме се оправили!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не знам

    2 0 Отговор
    коя е по - червена , по - фалшива , по - некомпетентна , по - подмолна и по - алчна за власт и пари - дали въпросната , или Масларова ! Гьонсурати безродни !
  • 40 Електрончик

    3 0 Отговор
    Моля всички, които непрестанно рекламират безплатните електронни подписи, да опитат да ги изтеглят и инсталират на собствените си компютри, за да разберат колко е невъзможно да се направи.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Га4е

    2 1 Отговор
    Сачева ,какъв произход има?Джендър ли е?На кое правителство служи?

    Коментиран от #44

  • 44 Помак е отговора.

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Га4е":

    Не знам какво гражданство има.
  • 45 Юлиан

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "БПФ":

    Защото не са Българи, а чужденци. Както и мнозинството в България. Комунизма ги задължаваше да се правят на едни от нас. Досети се, защо всички ни мразят след това и от кои тръгват лошите приказки за народа ни, държавата ни и начина на живот, представяйки се за нас.
  • 46 Kurzarbeit

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор живков":

    От една страна е голямата безработица. От друга.. покачващите се цени на стоките в магазините у нас. Докато.. "Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати негативно от спада в търсенето, свързан с пандемията от коронавирус и от срива на петролните цени", съобщи в четвъртък агенцията за храните на ООН.
    Е, те така!
  • 47 пиара затихна

    1 0 Отговор
    60 на 40 нещо не мина номера?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове