Last news in Fakti

6 Април, 2020 18:12 11 748 35

Безлихвените заеми с 5 г. гратисен период и 10 г. за погасяване

  • белихвени заеми-
  • менда стоянова

Менда Стоянова се оплака от исканията на бизнеса

Безлихвените заеми с 5 г. гратисен период и 10 г. за погасяване - 1
Снимки: БГНЕС

По време на дебатите по второто гласуване на актуализацията на бюджета председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че самоосигуряващите се ще могат да получават безлихвени заеми чрез схема от Българската банка за развитие (ББР).

Още в неделя, 5 април, бюджетната комисия прие всички хора, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да могат да получат безлихвен кредит от 1500 лева месечно с гаранция осигурена от ББР. Срокът на погасяване на този кредит ще е десетгодишен. От тази мярка може да се възползват всички самоосигуряващи се лица, които не могат да осъществяват своята дейност при извънредното положение, уточни Стоянова.

Досега мярката беше насочена единствено към хората, които са в неплатен отпуск.

Ще имат възможност за три месеца да получат по 1500 лева заем, който ще е безлихвен, лихвата я плаща държавата, и ще бъде с 5 г. гратисен период и срок на погасяване 10 години, потвърди днес Менда Стоянова. По думите ѝ това е прекрасна схема, по която самонаетите лица ще могат да подпомогнат дейността си.

От мярката безлихвени кредити с гратисен период от 3 или 5 г. ще може да се възползва малкият и средният бизнес.

Това ще е възможно, след като държавата увеличи капитала на ББР със 700 милиона лева, отбеляза Менда Стоянова. Но в бюджета ще приемем още 700 млн. държавна гаранция за ББР, което би ѝ дало възможност да привлече средства много повече от тази държавна гаранция, така че там ще има достатъчно средства за осигуряване двете програми на този етап, обясни депутатът от ГЕРБ.

Основната разделителна линия сякаш остава отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен базов доход на тях, коментира на свой ред министърът на финансите Владислав Горанов.

Дебатът по отношение на самоосигуряващите се лица би могъл да продължи, но, без преценка на имущественото състояние на всеки един от тях, е прибързано и не докрай социално обусловено да се прилага механизъм за безусловен базов доход (всеки един да получава от държавата пожизнени фиксирани месечни плащания, които не зависят от неговото образование, кариера и материално състояние).

Председателят на бюджетната комисия потвърди, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основната заплата, но и осигурителната тежест за сметка на работодателя, но упрекна бизнеса, че прекалява с исканията си към държавата, като някои предлагат "схемата да бъде 60 на 0", т.е. работникът да не получава 40-те %, от заплатата си, което е равно на това работникът да е отишъл на борсата.

Мярката коментира и министър Горанов, според когото в следващите дни схемата ще бъде оптимизирана, за да бъде по-приемлива за бизнеса. Според него предоставянето от държавата на част от дохода за запазена заетост би било безпредметно като мярка, ако не се предвиди макар и минимално участие от страна работодателя. Ако работодателите, с всички критики, които чухме в последните седмици, не са готови да участват с нищо, то къде говорим за солидарност, коментира Горанов.

Менда Стоянова изрази несъгласие и с искането на бизнеса малки фирми да бъдат освободени от такса битови отпадъци. Тя припомни, че бюджетната комисия е приела текст, който дава възможност на всички държавни органи и на всички общини да редуцират или да освободят от наеми или такси за ползване - такса за пазари, за тротоарно право, своите наематели за срока на извънредното положение - тъй като те не осъществяват дейност. Това е сериозна глътка въздух за малкия бизнес, който работи в държавни и общински територии и помещения, отбеляза председателят на бюджетната комисия.

Но таксата битови отпадъци е сериозно перо в общините и срещу него се извършват разходи за извършване на тази услуга. 90% от бизнеса плащат такса битови отпадъци на база на сключен договор с общината за количеството отпадък, който изхвърлят. Няма пречка, ако това количество отпадък е намаляло за определен период от време, да се направят анекси към тези договори, отбеляза Стоянова. Но таксата има и втора част, която бизнесът плаща - за поддържане на чистотата на териториите, особено сега във връзка с допълнително миене, метене и дезинфекция на обществените места, коментира депутатът от ГЕРБ. "Не може постоянно и само да се иска. Всеки трябва да се опита да бъде солидарен в тази ситуация", изтъкна Менда Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изчисли, че с предложенията на БСП дефицитът ще се увеличи от 3,5 на почти 5 млрд. лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че актуализацията на бюджета не предвижда помощ, начин, по който парите да стигнат до човека в най-голяма нужда. От левицата предложиха на самоосигуряващите се - дейци на науката, културата, архитекти, адвокати, счетоводители и други, които заради наложените мерки нямат работа и доходи, правителството да осигури една минимална заплата и осигуровките към нея. Това означава 725 лв. за човек - общо 912 млн. лв., изчисли Нинова. За осигуряване на тези средства тя предложи да се замразят разходите за модернизация на армията, което предизвика острата реакция на ВМРО. БСП поиска и 400 млн. лева за общините.

Менда Стоянова обясни, че за самонаетите лица и за тези в неплатен отпуск се предлага помощ и тя е възможността за по 1500 лева безлихвен заем.

В отговор на Румен Гечев от БСП, председателят на бюджетната комисия призова да не се спекулира с взимането на заем от Международния валутен фонд, защото е изтеглила своето предложение. Преди това Гечев предупреди, че, ако една страна отива към МВФ, това означава, че тя не е в добро състояние.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яворов

    33 1 Отговор
    Историята с лисицата и щъркела които си ходили на гости!
  • 2 Имам два

    51 2 Отговор
    Не мерси имам си два заема и нямам пари от къде да ги внасям. Само се чудя въжето през врата ли да си надяна или от некоя скала да се метна.

    Коментиран от #5, #17, #18

  • 3 Последния софиянец

    49 0 Отговор
    Докато си спорят в бюрата по труда е мазало.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    33 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Верно ли ? Нали цъфтим и пеем ? )))))
  • 5 Бат Бойко

    5 21 Отговор

    До коментар #2 от "Имам два":

    Метни се от прозореца на Партийния дом. ХА ХА ХА!
  • 6 МЕНТА

    27 1 Отговор
    МЕНТА ,МЕНТА МЕНДА ИСТИНАТА

    Коментиран от #24

  • 7 От къде

    17 0 Отговор
    ги вадят тези глупотевини неземни ?
  • 8 Джон Уик

    27 1 Отговор
    А хората в неплатен отпуск които го осигуряват работодателите ще пият една студена вода

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Джон Уик":

    Аз в момента ,,духам супата" , вода да пия ?

    Коментиран от #11

  • 10 Юсуффф

    23 0 Отговор
    Абе мадам Мента,да познаем ли кой ще се облажи от такива безлихвени парички ?!За раята е ясно кой пръст от ръката .
  • 11 Джон Уик

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    помогат обаче не съвсем!
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    13 0 Отговор
    " Но таксата битови отпадъци е сериозно перо в общините и срещу него се извършват разходи за извършване на тази услуга. 90% от бизнеса плащат такса битови отпадъци на база на сключен договор с общината! Забравихте Ленинските Съботници"- тогава всеки си чистеше градинката пред блока! От полоковника до сержанта! А сега Такса за Общината! И как ще се разпределя таксата? Както вица, " по равно или по брат си!"
  • 13 кой се пр е е бал пре е е бал

    14 0 Отговор
    Ами тези дето могат да ''осъществяват своята дейност'' , но няма с кого да я осъществяват , щот народеца е карантиниран , на мазнинка е и се е свил в карантинет сън с намален финансов метаболизъм , та ко праим с тях , техните разходи и техния жизнен метаболизъм. И това с гратисния период и то някакси неясно звучи , бил за пет години пък изплащането на кредитите за десет , през останалите пет години разлика как стои въпросът с лихвите. Животът е пълен с капани и шашми , така ли е ?

    Коментиран от #15, #28

  • 14 Трябва ли

    8 0 Отговор
    да си прабиш акаунт в тази банка
  • 15 Последния софиянец

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "кой се пр е е бал пре е е бал":

    Прав си. Тези които работят са по зле щото са на загуба. Затворените поне са на нула.
  • 16 Върти , сучи

    12 0 Отговор
    Се нищо.
  • 17 Не мислиш как трябва

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Имам два":

    Въпроса трябва да е да ги обесим с народен съд или да ги метнем от някоя скала пак чрез народен съд.
    Спрете да сте жертви.
    Трябва сила и смелост
  • 18 проКУРора

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Имам два":

    От теб въжето(щом е налице), от мен сапуна.Ще ги запазим, и като му дойде времето, заслужено ще ги избесим.
  • 19 SAAB

    13 3 Отговор
    За да си платиш сметките......измислени ! Прайш ...нова сметка ...:)
  • 20 Юлиан

    22 2 Отговор
    Накратко. Парите, които откраднахме от вас, ще ви ги дадем, като заем. Очакваме вашата благодарност. Честито.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    15 1 Отговор
    ментата е много гаден човек
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 и още

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "МЕНТА":

    Данчо-също `мента`!....
  • 25 Иван

    16 0 Отговор
    Защо не отпускахте такива кредити на младите семейства, за да си закупят жилища и да останат в БГ. Всичко ви е ясно, знаете как, но мразите хората и правите всичко срещу тях. Кирливи слуги на западния елит.
  • 26 1111

    11 0 Отговор
    А на Доган 250млн. безвъзмездно да си ремонтира пристанището- е това е държава.
  • 27 giz

    1 1 Отговор
    a zashto nese govori za bezrabotnite te kvo pravyt mladasim pik nemoga da raboty i kvo pravy nyma ikrdet ne moje kredita e samousogoryvashise hora napravo. kil zil radpitayte kakvo e na turski shte razberete
  • 28 От друга страна

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "кой се пр е е бал пре е е бал":

    Така е. Аз съм в такова положение в момента. Не ми е забранено да работя, но няма с кого и за кого. За това съм прекратил дейност, спрял съм тока и водата и съм го ударил на принудителна почивка макар и формално да мога да работя. Такъв безлихвен заем вероятно би ми помогнал по- добре да преживея, но няма как да докажа, че не мога да осъществявам дейност поради извънредното положение, понеже няма забрана да работя. Все пак не се притеснявам особено, тъй като съм живял разумно и съм се разпростирал според чергата си и нямам заем, нито плащам наем, за това мога и без мизерните им подаяния.
  • 29 Радо

    8 0 Отговор
    Ходих в ОББ още на вратата охраната каза че не са приели закона.Какво Да правя не знам
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Николай

    1 0 Отговор
    Схемата е подкрепяме банките щото да захлебят яко с вашите пари от данъци, и вместо да ви дадем тия пари дето са печалба за лихва па вие да си прецените кредит ли ще теглите и ще ви е безлихвен или ще си купите сиренье, ние предпочитаме да гарантираме печалбата на банката, щот така се някой лев и за нас ще има от доволни банкери.
  • 32 Баш Майсторе

    0 0 Отговор
    Абсолютни Лъжи "Арогантни ,Мазни,Гнусни Гадове
    Политиците да Живеят па народа да мре'ли бе Боклуци!?"
  • 33 Слугата

    0 0 Отговор
    лъжи на кокал,Изедници,Долни
    Тоя живот само за едни ли е.??????????
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове