Last news in Fakti

7 Април, 2020 11:28 2 122 23

Увеличава се домашното насилие по време на извънредното положение

  • домашно насилие-
  • извънредно положение

Експертите съветват жертвите да търсят помощ

Увеличава се домашното насилие по време на извънредното положение - 1
Снимка: Shutterstock

Растат случаите на домашно насилие. От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора, съобщава Нова ТВ.

За някои самоизолацията е досадна, дори скучна. Те не могат да излизат с приятели, да се разхождат в парка или да отидат на кино. Но за други самоизолацията е много по-опасна. Тя може да означава болка, страх, дори борба на живот и смърт. За тези, които са жертва на домашно насилие, самоизолацията може да се превърне в истински кошмар.

„За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно”, заяви адвокат Надя Русинова.

„Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол, да се обаждат и нямат собствено пространство”, обясни Надежда Стойчева, директор на фондация „Асоциация Анимус”.

По данни на Алианса за защита от насилие обажданията на горещия телефон стават все повече и повече с всеки изминал ден от извънредното положение. Жени и мъже, попаднали във връзка, в която се упражнява домашно насилие. Деца, които стават свидетели на насилие у дома. От фондация „Асоциация Анимус” наблюдават подобна тенденция.

„Децата докладват повече за насилие върху майките или пък докладват за сериозни конфликти”, обясни още Надежда Стойчева.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ от горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

„В някои малки населени места изобщо няма никакви социални услуги, където могат да бъдат насочени възрастните хора да потърсят помощ. Големият въпрос е, че тогава, когато едно дете, този човек, който ти си възпитал, нарушава твоето здраве и те наранява, е много трудно да го докладваш. По-скоро е голямата болка”, коментира Стойчева.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тези разговори са проведени след обявяването на извънредно положение след 13 март. Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация „Асоциация Анимус” уточняват, че броят подадени сигнали за месец март е 80 - най-високият регистриран брой от стартирането на горещата линия.

„Във връзка с препоръките на СЗО, където има проведено изследване в Китай се забелязва и се дават такива препоръки, за това, че по време на изолация и стрес, се вдига насилието върху жени. Поради което се дават специални указания и правителствата да вземат под внимание това”, обясни Надежда Стойчева.

Правителството в България обаче все още не е взело решение.

„Националната програма за домашно насилие, трябваше да бъде приета, а все още не е приета към 6-ти април за 2020-та година. Ние нямаме подкрепата на правителството в тази насока”, заяви Стойчева.

Важно е да се отбележи, че въпреки ограничената работа на съдебните институции, делата за домашно насилие и за ограничителни заповеди продължават да се разглеждат.

„Много хора са с погрешно впечатление, че съдът не работи. Напротив - съдът работи. Всеки, пострадал от домашно насилие, може и трябва да подаде молба за защита до съда. Тя ще бъде разгледана в срок от 24 часа и резултат от нея ще има. И тя може да бъде изпълнена”, обясни адвокат Русинова.

А процедурата е следната:

„Трябва да се изготви молба за защита, с всички прилежащи документи, да се депозира в съда, а това може да стане и по куриер”, обясни още адвокат Русинова.

Очаква се подадените сигнали и броят на делата за защита от домашно насилие да се увеличат след края на извънредното положение, когато приключи и самоизолацията. Дотогава, експертите остават категорични:

„Златното правило е - никога не оставай изолиран и потърси защита. Онлайн, по телефона. Нека да не стоят изолирани, да потърсят защита. Има начини. Никой не е длъжен да търпи домашно насилие”, смята адвокат Русинова.

В България има няколко отворени линии, на които хора, станали жертва на домашно насилие, могат да потърсят помощ, подкрепа и съвет. На тези телефони на разположение остават специалистите - психолози, психотерапевти и социални работници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 2 Отговор
    Претърсването на керемидите по стар обичай става в дните от отпуската. А защо не и сега?
  • 2 Ганчо

    8 2 Отговор
    От няколко дни жената реве а аз все за това я бия ама не казва защо е тъжна...
  • 3 гост

    6 2 Отговор
    С тая статия хората ще си помислят, че си бием жените в по време на коронавирус.
  • 4 милост мацки

    11 1 Отговор
    Жени спрете най-накрая да биете мъже те си.Те нямат вина за нищо от решения на щаба!
  • 5 Ръмпези

    4 1 Отговор
    ЕМИ ЩЕ ИМА НАСИЛИЕ, КАТО ЛИПСВА СТРАТЕГИЯ...ПРОСТО РЪКОВОДСТВО, ПРОСТО УПРАВЛЕНИЕ....И КАКВО СЛЕДВА ОТ ВСИЧКО...ИЗМЪЧЕН И СТРАДАЩ НАРОД....
  • 6 хахаха

    7 0 Отговор
    сега убийствата и самоубийствата вкъщи пак ще ги припишат на коронавируса... и с право
  • 7 55555

    6 2 Отговор
    Само бой за курволяците..
  • 8 дъртите откачиха искат психолози

    1 4 Отговор
    Нали ви казах, че така ще се случи. Възрастните изперкаха тотално. аЗ СНОЩИ ми се наложи по-работа да изляза като се пребрах ме направиха на луд що съм излязъл и че щял съм да им донеса вируси и да ги заразя. Дъртите мисля трябва да излизат по-често навън и да дишат чист въздух домашния престой и домашния арест направо ги побърква. Да не говорим за някои ТАТКОВЦИ ПИЯНДУРНИЦИ като се напияв вечер къв здрав секс праскат с дъщеричките си и женичкката направо свалят бикини и бой по дупата с колана. ДЕМОКРАЦИЯ МУ ВИКАТ ТУЙ!

    Коментиран от #18

  • 9 Ром ама кубински

    4 1 Отговор
    Сега е момента грантаджиите да натиснат пак за Истанбулската конвенция.А сега трийте,сигурно и вие сте от тях.
  • 10 НУЖЕН Е ПСИХОЛОГ

    0 4 Отговор
    Колко скочили ще има от прозорците и увиснали на простора за пране или с прерязани вени заради изперкалите им татковци и майки. Обяснете им че има Закон за домашното и психическо насилие и наказанието е пет години лишаване от свобода. Най-страдат инвалидите за жалост и безпомощните хора подложени са на тотален тормоз от ПИЯНИТЕ ЗДРАВИ ИЗПЕРКАЛИ ВЕЧЕ ДОМОШАРИ ОТ КИТАЙСКИТЕ ВИРУСИ ВИКАЙТЕ - ИМ СПЕШНО ПСИХОЛОЗИ ОЩЕ ЕДИН МЕСЕЦ И ЩЕ ИМАМЕ ПЪРВИТЕ САМОУБИЙСТВА ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА И БЯГСТВА ОТ ДОМА?НЕ ИМ ПУКА ЧЕ СЕ ГАВРЯТ С НАС МИСЛЯТ ГО ЗА НОРМАЛНО Е КАК ДА ОПАЗИМ СТАРЦИТЕ ЧИТАВИ?
  • 11 ДЪРТИТЕ ИЗПЕРКАХА ТОТАЛНО

    0 3 Отговор
    ми чичо ПЕШО И БАТЕ СЛАВИ КАТ се напият вечер време с биричката и салатката свалят гащите на жената и я погват по дупата и на щерката кат най-преки обекти за домашно насилие кучето Шаро най-много да получи ритник в задника да лай колко си сака?ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ СЕ ВОДИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО-НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ДО РОДИТЕЛИТЕ АКО НЕ ГО ЗНАЯТ ТОВА ЗНАЕМ, ЧЕ СМЕ ЗА ЛУДНИЦИТЕ АМА НАЙ-МНОГО ВАС ДА ВИ ПРАТЯТ ПО ПСИХИАТРИИТЕ?
  • 12 Behemoth

    4 3 Отговор
    Ми честно казано не знам как може да бъде изтърпяна средно статистическата българска мисирка и средностатистическия Ганьо...това са непоносими създания на българското човечество...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нормално

    7 2 Отговор
    Половината колежки ако са ми жени ще ги пребия. Чудя се на мъжете им какви са мазохисти.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Само не ИК

    2 1 Отговор
    Само да не си въобразяваме, че ИК ще помогне въобще. Трябва много силно общество, за да се противопоставим на това състояние и работеща държава. Нямаме ги. Явно кризата ще покаже всички недъзи на това, което допуснахме да се направи от България.
  • 17 Данчо Змея

    3 2 Отговор
    Казах и на мойта много да не дудне по време на канрантината че ше ми надуе главата и ще в фана и ше я сцепа от бой
  • 18 Данчо Змея

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "дъртите откачиха искат психолози":

    Комшията като седнеме вечер изпива по 6-7 ракии и пада на масата или на пода и заспива, аз само това и чакам и праскам жена му и дъщеря мо
  • 19 Булгарбаши

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Руски дипломат – първи секретар":

    Алоо.. тъй наречения руски дипломат,ти сигурно си от тези-кво е тва съвест, достоинство,състрадание,абе те не се ядат и не плащатат сметките.Също избери на коя страна да си- на луузърите,нещастниците или мизерниците или печелившите,той и без това на този свят справедливост няма,колкото повече пари по добре.Но си забравил един божи закон който се нарича Карма и ще те преследва няколко поколения вярваш или не.Избора е твой.Между другото нито съм пастор, нито някой религиозен фанатик.Просто повод за размисъл.
  • 20 Анаболен батка с БЕНВЕ

    4 1 Отговор
    Жената иска Кондьо с "Доко доко" аз искам Кати и всеки си усилил на макс чалгата, щото съседа е рапърче и дъни негърски проклятия с по-мощна уредба. Е, как да не се нервиш?! Тва отдих ли е
  • 21 Психическото насилие

    4 1 Отговор
    към мъжете е по страшно.
  • 22 антрашпиц

    0 1 Отговор
    Абе гледам,че и у дома се е увеличило домашното ми насилие:Денем бия жената с колана,нощем със.....то е ясно с кво.Абе упражнявам денонощен тормоз.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове